Trancheermes

Trancheermes

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorTrancheermes

Ben jij een echte keukenprins(es)? Dan mag een trancheermes niet ontbreken in jouw messencollectie. Een trancheermes is eigenlijk een vleesmes, waarmee je schijfjes vlees, vis of gevogelte snijdt. Dit mes heeft een lang, stijf snijblad, waarmee je mooi recht kunt snijden. Bij een trancheermes hoort ook een trancheervork. Met deze trancheerset kun je gemakkelijk dunne plakken vlees snijden. Met een trancheermes en –vork kom je goed voor de dag als je het vlees op tafel presenteert!

Een trancheermes is uiteraard bedoeld om mee te trancheren. Dit is het schuin snijden van vlees of vis, in gelijke delen. Het is een lang, dun mes van rond de 16 cm. Een trancheermes is van oorsprong Japans. Daar worden de messen gebruikt om rauwe vis mee te snijden. Het lemmet is wat dunner en smaller dan die van een koksmes, waardoor je er nauwkeuriger mee kunt snijden. Wil jij jouw kookskills laten zien en jouw gasten overheerlijke carpaccio voorschotelen? Dan zal je toch echt een trancheermes aan jouw messenverzameling toe moeten voegen.

Lust het rauw

Vlees kun je rauw en gebakken trancheren, maar het is slim om dit al te doen voor het bakken. Vlees wordt namelijk sneller gaar wanneer het rauw getrancheerd wordt, omdat de warmte makkelijker in het vlees kan komen. Ook kan jus of marinade beter in getrancheerd vlees trekken.

Stappenplan: kip trancheren

Trancheren is niet altijd makkelijk, zelfs niet met een speciaal trancheermes. Denk maar eens aan het snijden van een gebraden kip. Het is een reden voor veel mensen om dit niet te eten. Met de volgende werkwijze kun jij lekker genieten van jouw gebraden kip:

  1. Laat de kip goed uitlekken en leg hem vervolgens op een plank.
  2. Haal allereerst de vleugeltjes van het karkas met een Diamant trancheermes.
  3. Snijd de poten los en snijd deze vervolgens in tweeën.
  4. Verwijder in deze volgorde: het borstvlees, de haasjes en de wishbone.
  5. Dresseer de kip en maak het gebruikte trancheermes goed schoon na gebruik.

Tip: slijp je trancheermes!

Het is belangrijk een trancheermes regelmatig te slijpen. Zeker voor messen waar je vlees mee snijdt, geldt dat je het beste resultaat krijgt met een zo scherp mogelijk mes en goede verzorging. Bovendien verleng je de levensduur van je messen als ze geregeld worden geslepen. Je kunt een mes laten slijpen, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf doen. Bijvoorbeeld met een elektrische slijpmachine, een doorslijper of een waterslijper. Of nog simpeler en goedkoper: gebruik een aanzetstaal. Slijp het trancheermes door de snijkant een aantal keren in dezelfde hoek langs het aanzetstaal te halen.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.