Tray

Tray

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorTray

Zoek je een originele manier om je woonaccessoires te laten zien? Of vind je het leuk om je gasten op een bijzondere manier te bedienen? Dan is een tray voor jou een echte must-have.

Een tray kan zowel een praktisch gebruiksvoorwerp zijn als een mooie, stijlvolle woonaccessoire. Je kunt er zoveel verschillende kanten mee op, dat het in feite een onmisbaar item voor in huis is.

Wat is een tray?

Het woord tray is overgewaaid uit Engeland en is beker bekend als dienblad. Het woord tray is een oud-Engels woord dat ‘drie’ betekent. Vroeger hadden de dienbladen drie pootjes om ze als een soort laag tafeltjes neer te kunnen zetten.

Wist je dat?
Een ander Nederlands woord voor dienblad is ‘treef’. Dit is een verbastering van het woord ‘drievoet’.

Welke stijlvolle tray kies jij?

Je vindt trays in vele verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld, hout, metaal, riet, bamboe, plastic of melanine. De meeste trays zijn vierhoekig of rond, maar je komt ze ook tegen in de vorm van bijvoorbeeld een hart, bloem of zeshoek. Vaak hebben trays opstaande randen met twee handvatten, zodat je ze makkelijk kunt oppakken en verplaatsen. Denk bij trays ook aan verschillende stijlen zoals:

  • Een Marokkaanse tray in zilver- of goudkleur met kunstige patronen.
  • Een klassieke tray van hout, zilver of gevlochten riet.
  • Een Aziatische tray van bamboe of hout.
  • Een bedtray voor ontbijt op bed of om een film vanaf je laptop of tablet te kijken.

Tray als dienblad

De meeste mensen zullen bij een tray als eerste aan een butlertray denken. Dit stijlvolle dienblad, dat op een uitklapbaar onderstel wordt geplaatst, staat niet alleen mooi in huis, het kan ook als extra tafeltje worden gebruikt.

Neem je tray mee naar de tuin of het balkon en zet er je flessen, karaffen, kopjes, schalen of andere spullen op die je niet meer op tafel kwijt kunt.

Echt luxueuze butlertrays hebben ook nog wieltjes, zodat je ze met theepot en kopjes of flessen en glazen en al vanuit de keuken naar de woonkamer of naar buiten kunt rijden.

Tray als decoratie-item

Behalve voor het uitserveren van hapjes en drankjes, leent een tray zich ook goed als decoratie-item. Maak een mooie zilveren of houten tray op met decoratie-items van het seizoen en zet hem neer in de vensterbank of op je dressoir. Met Pasen zet je er bijvoorbeeld een vaas met mooi gedecoreerde paastakken op en een schaal decoratie-eieren. Met kerst kan je er een maretak op leggen en een paar bijzondere, mondgeblazen glazen kerstballen.

Een andere soort decoratie-tray is een letterbak die je niet aan de muur hangt, maar neerzet als tray en vult met decoratie-items.

Snel een extra bijzettafel

Krijg je bezoek en kan je je glazen en schalen niet kwijt? Neem een mooie ronde zilveren of grote rechthoekige tray en zet hem op een vierkante poef of hocker. Je heb zo in een handomdraai een extra bijzettafel.

Ben je geïnspireerd geraakt? Ga aan de slag met een tray en geef je interieur een nieuwe eyecatcher!

Ontdek Westwing

Ontdek meer praktische items om je huis mee te decoreren op Westwing. Westwing is de nieuwe manier van online interieur shoppen en biedt je alles voor een stijlvol huis. Kleurrijke woonaccessoires, bijzondere meubels, luxe keukenapparatuur, vernieuwende gadgets: allemaal producten van high-end designmerken die niet of nét in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Ook een tray shop je eenvoudig online via Westwing. Zo maak je van jouw huis een uniek thuis.