Uitbeenmes

Uitbeenmes

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorUitbeenmes

Of je nu veel of weinig in de keuken staat, een goede set keukenmessen komt altijd van pas. Voor vlees gebruik je een ander mes dan om groenten te snijden, en ook voor het snijden van vlees van het bot is een speciaal mes. Daarvoor gebruik je namelijk een uitbeenmes. Een uitbeenmes is bedoeld om vlees van botten te snijden, om vel van vlees te verwijderen en om grote stukken vlees in kleinere porties te snijden.

Een uitbeenmes is het mes dat een slager het meest in zijn handen heeft. Uitbeenmessen zijn er in verschillende lengtes en van diverse materialen. Een uitbeenmes is vaak kort, waardoor je met korte halen kunt snijden, bijvoorbeeld wanneer je een bout of flank snijdt. De lemmetlengte van de messen varieert tussen 13 en 16 cm. Ze zijn meestal zilver van kleur en gemaakt van rvs, ook wel roestvast staal genoemd.

Snijden met gevoel

Uitbeenmessen lijken op fileermessen. Het grootste verschil is dat ze stijf zijn in plaats van flexibel. Een stijf mes geeft meer gevoel bij het snijden, zodat je beter kunt voelen wat je doet. Het lemmet van een uitbeenmes is extra smal, waardoor het nog scherper is en je gemakkelijk langs bot kunt snijden.

Hoe goed is jouw uitbeenmes?

De kwaliteit van een mes wordt bepaald door het materiaal, de producent en natuurlijk hoe jij ermee omgaat. Om te bepalen hoe goed jouw uitbeenmes is, zijn er een aantal trucjes waar je op moet letten:

    1. Dikte: om gemakkelijk te kunnen snijden, moet een lemmet (het gedeelte waarmee gesneden wordt) dun zijn. De dikte bij de snede bepaalt met name de scherpte van het mes. Normaliter is 0,35 mm een goede dikte voor een vleesmes. Laat een uitbeenmes regelmatig slijpen, zodat hij langer mee gaat.
    2. Karteling: alleen broodmessen en tomatenmessen zijn voorzien van een karteling. Een karteling bij andere messen is meestal een teken van slechte kwaliteit, omdat dit bedoeld is om slecht staal te maskeren. Een karteling geeft veel wrijving en zal daardoor moeilijker snijden.
    3. Beschadigingen aan het lemmet: een beschadigd lemmet is te herkennen aan afgebroken punten of hapjes uit het lemmet. Voorkom beschadigingen aan jouw uitbeenmes door deze na gebruik altijd netjes op te bergen, eventueel in een hoesje.
    4. Scherpte: behalve een visuele controle, merk je pas echt hoe goed een mes is door ermee te snijden. Een goed uitbeenmes glijdt gemakkelijk door het vlees.

Wist je dat…

Japan de meest exclusieve messen produceert? Deze zijn echter niet voor iedereen geschikt om mee te koken. Ze zijn vaak dunner en van harder materiaal gemaakt, waardoor ze kwetsbaarder zijn en moeilijker te onderhouden.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.