Delen

Je kan je toch geen woning zonder verlichting voorstellen? Verlichting is erg belangrijk en dat geldt ook voor in je interieur. Verlichting speelt hier een grote rol, aangezien het een invloed heeft op de sfeer en je welzijn. Bij het inrichten van een kamer, of het hele huis, moet dit dan ook niet verwaarloosd of genegeerd worden.

Lees verder voor de verschillende soorten verlichting en tips & trucs! Zo is er voor in iedere woonstijl wel passende verlichting te vinden.

Lampen

De ideale verlichting

Natuurlijk is de verlichting in huis niet alleen belangrijk voor de atmosfeer in de kamer. Het zorgt er namelijk eveneens voor dat je thuis, zelfs in het donker, kunt wonen en werken.

Om een woonvertrek op de juiste manier te verlichten zijn er eigenlijk drie verschillende soorten lichtbronnen nodig, namelijk achtergrondverlichting, werkverlichting en accentverlichting voor lokale verlichting. Indien je jouw lichtconcept op deze drie type verlichtingen baseert dan heb je een perfecte combinatie van verlichting die voor elke gelegenheid en tijd van de dag.

Deze ideale combinatie van verlichting is een mengsel van lage- en hoge contrast verlichting.

 • De lage contrast verlichting kunnen de ogen laten ontspannen door een zeer aangenaam licht te geven.
 • De hoge contrast verlichting, daarentegen, is echter geschikt om te werken of te koken.
 • Voor de achtergrondverlichting zijn staande lampen, plafondverlichting of spots het meest geschikt, omdat deze aan het plafond hangende of gerichte lampen de hele kamer verlichten.
 • Het is helemaal ideaal als de verlichting wordt uitgerust met een dimmer, zodat je de helderheid van het licht kan aanpassen.
 • Om aan het bureau of een kantoor aan huis te kunnen werken heb je meer contrastrijk licht nodig, zodat je je beter kunnen concentreren op wat we doen. Of het nu de jaarlijkse belastingaangifte is of om te lezen, door spotlights of vloerlampen te gebruiken kan je dit effect bereiken.
 • Met accentverlichting kan je comfort en warmte in een ruimte creëren. Dit type licht kan bijvoorbeeld individuele accessoires, decoratieve objecten of meubels sensationeel en spannend in scène zetten. Vooral in de koude en donkere maanden brengen zulke kleine lichtbronnen stemming en comfort in huis.

Wees er echter wel op bedacht dat je specifieke dingen, zoals accessoires en decoratie, niet te sterk in het licht zet, aangezien het onbedoeld andere elementen dan op de achtergrond plaatst. Door met schaduw en licht te spelen kan er door accentverlichting verschillende lichtintensiteiten worden gecreëerd wat van de ruimte een speelse kamer maakt.

Lampen en verlichtinglampshades 2

Er is een grote verscheidenheid van soorten lampen en verlichting die verantwoordelijk zijn voor een perfecte en evenwichtige verlichting in ons huis zijn.

 • Schijnwerpers: Bij schijnwerpers wordt het uitstralende licht tegen het plafond geworpen wat voor een zeer aangenaam licht zorgt. Daarbij kan het vooral in een heldere kleur een speelse effecten op de wand aanbrengen.
 • Wandlampen: Wandlampen werpen hun licht meestal naar boven of naar beneden langs de muur wat in een zeer zacht en aangenaam licht resulteert. Daarnaast, zijn wandlampen het best geschikt als achtergrondverlichting in een kamer. Verder hebben deze lampen ook het onmiskenbare voordeel dat ze nooit in de weg staan en als wanddecoratie kunnen fungeren.
 • Plafondlampen: Plafondlampen zijn het brandpunt op elke plafond en staan garant voor een heldere en goede algemene verlichting in elke kamer.
 • Hanglampen: Hanglampen moeten eigenlijk altijd worden gebruikt in combinatie met andere verlichting, omdat ze kegelvormig licht geven dat naar beneden schijnt waardoor er schaduwen ontstaan. Vooral boven de eettafel zijn deze lampen bijzonder goed geschikt.
 • Tafellampen: Tafellampen zijn vrijwel de accessoires onder de lampen en verlichting. Ze fungeren namelijk als verlichting evenals een decoratief element, omdat ze door hun grootte en de bijbehorende positionering opties op een bijzettafel, salontafel, dressoir of plank stijlvol de kamer verlichten.
 • Vloerlampen: Vloerlampen, ook wel staande lampen genoemd, spelen een belangrijke rol op het gebied van verlichting, aangezien ze een gezellig en sfeervol licht geven en een design statement maken in elke woonkamer! Deze lampen hebben vaak een modern uiterlijk en staan zeker in een hoek van de kamer of naast een bank erg mooi en zorgen er eveneens voor dat het totaalbeeld wordt verbeterd.

Buitenverlichting

Niet alleen in onze huizen is voldoende- en sfeerverlichting belangrijk, maar ook buitenshuis, zoals in de tuin, op het terras of in de voortuin.

 • In de tuin en op het balkon zijn we over het algemeen meer geneigd om vakkundige en fantastische buitenverlichting te plaatsen, omdat een verlichte tuin er in de schemering of het donker evenzeer mooi uit ziet.
 • Gelukkig heeft buitenverlichting niet alleen een aantrekkelijk uiterlijk, het is ook erg handig tegen potentiële inbrekers. Door een verlichte tuin zullen ze namelijk minder sneller toehappen en kan je de inbreker sneller identificeren mochten ze het toch doen.

Kortom, verlichting is niet alleen plezierig om naar te kijken, maar beschermt ook tegen ongewenste gebeurtenissen!

Lichtbronnen

Er zijn verschillende lichtbronnen die onze lampen en lichten kunnen verlichten.

 • Voor een lange periode is de gloeilamp een van de meest voorkomende lampen. Dit komt waarschijnlijk eveneens door het warme gelige licht dat de lamp geeft. Echter, verbruiken deze lampen helaas zoveel energie dat ze langzaam maar zeker van de markt zijn gehaald.
 • Halogeenlampen, daarentegen, zijn door zijn wit en helder licht ideaal voor verlichting op het werk of zelfs in de keuken, omdat het heldere licht niet vervreemd. Daarbij zijn de halogeenlampen door hun klein formaat bijzonder geschikt voor spots of schijnwerpers.
 • Verder worden spaarlampen ook gebruikt als lichtbron, aangezien ze weinig stroom verbruiken en een lange levensduur hebben. Desondanks, verrijst het wel wat tijd voordat de spaarlamp op volledige helderheid brand en zijn daarbij vaak niet dimbaar.
 • VerlichtingIn tegenstelling tot alle voorheen genoemde lampen zijn LED-lampen stijgend in populariteit! Om reden dat ze overtuigd hebben een lange levensduur te hebben, energie-efficiënt te zijn en weinig warmte ontwikkelen en uitstralen. Kort samengevat is het een erg energiezuinige lamp. Desalniettemin, produceert LED-verlichting, in vergelijking met de andere, een niet zo een warm licht en de prijs is eveneens vrij hoog.

Vensterdecoratie

Bij vensterdecoratie moet wel worden gelet op het feit dat de accessoires niet overtollig aanwezig is. Daarnaast, is het van belang dat het textiel zoals, gordijnen, overgordijnen, rolluiken of jaloezieën niet te donker overkomen om er voor te zorgen dat het appartement genoeg licht van buiten krijgt.

Een te rijke vensterdecoratie slokt veel daglicht en zonlicht op, wat invloed kan hebben op het menselijk welzijn.

Op zoek naar meer inspiratie hoe je je huis kan verlichten? Vergeet dan niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Vind hier de nieuwste interieurtrends, styling tips & tricks en home updates om van jouw huis een mooi verlicht huis te maken.

Ontdek hier meer soorten verlichting:
Aquarium verlichting
Badkamerverlichting
Gevelverlichting
Kastverlichting
Keukenverlichting
Lampen
LED-verlichting
Lichten
Oosterse verlichting
Opritverlichting
Plafondverlichting
Schilderijverlichting
Sfeerverlichting
Spiegelverlichting
Trapverlichting

De sales begint vandaag

Aankomende sales