Vork

Vork

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorVork

Eten doe je met mes en vork. Daar is geen spelt tussen te krijgen. We zijn ondertussen zo gewend met vork en mes onze maaltijd te nuttigen dat het bijna raar is te bedenken dat een vork nog niet eens zo lang onderdeel van ons bestek is.

Maar de vork blijkt vol geschiedenis en verhalen te zitten. Leuk om na te vertellen tijdens een gezellig diner met vrienden!

Over hoe de vork in de steel zit

Het begon allemaal met.. De Romeinen die met hun vingers aten die ze tussendoor in een kommetje water doopten. Van een vork had nog niemand gehoord en messen waren alleen bedoeld voor in de keuken.

Later in de Middeleeuwen kwam het mes wel op tafel. Die bracht je, samen met een lepel mee als je ergens anders ging eten. Stukken voedsel werden aan het mes geprikt en voorzichtig met de hand in de mond geschoven. De vork kwam toen voorzichtig om de hoek kijken, maar bleef vooralsnog in de keuken.

Want de kerk verbood het gebruik van een vork: het was het instrument van de duivel! En je had niet voor niets tien vingers meegekregen.

Pas halverwege de achttiende eeuw werd het knabbelen met de handen als taboe gezien en werd een volledig couvert, inclusief vork, naast het bord op tafel gelegd.

Andere vork-weetjes

  • Met een vork kun je prikken of scheppen. Maar dat laatste wordt door de traditioneel ingestelde Engelsman als onbeschaafd gezien. Wie zich aan de etiquette wil houden, prikt door tot de kleinste doperwt!
  • Er wordt getwijfeld aan het behoud van de vork. Door de opkomst van fastfood, voorgesneden ingrediënten en kant-en-klare maaltijden, daalt de verkoop van vorken.

Leuke DIY’s met vorken

  • Maak een vork armband, ring of ketting!Het beste is te kiezen voor een antieke, echt zilveren vork. Deze is rond van vorm en heeft vaak hele sierlijke details.

Voor de exacte en meer uitgebreide aanwijzingen kun je het beste online of op Pinterest zoeken.

In het kort: houdt met een tang de vork boven een brander (handigst is een camping- butaanbrander) en buig hem tot welke vorm je zelf wilt. Heb je dat voor elkaar, dompel hem dan in een koud waterbad en laat hem in een keer volledig afkoelen.

De tanden van een vork kunnen verrassend mooie vormen aannemen. Buig ze bijvoorbeeld in een halve cirkel naar buiten en maak er een mooie krul van. Haal de edelsmid in je naar boven en kom tot de meest prachtige creaties!

  • Een kapstokje van vorken: leuk voor in de keuken!

Zoek een mooie stevige plank van hout, met plek voor 3 vorken. Kies een vorkmodel naar jouw smaak, of gebruik verschillende. Buig het uiteinde het handvat van de vork om door het te verwarmen. Maak er een goede, ruime haak van. Maak van de tanden van de vork een waar kunstwerk en spijker ze na afkoeling in koud water voorzichtig op de plank.

Heel gezellig voor de thee- en handdoeken!