Wandplank

Wandplank

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorWandplank

Meubels die aan de ene kant de aanblik van de woonkamer verbeteren en aan de andere kant een functioneel en nuttig karakter hebben. Dat zijn de meest perfecte meubelstukken die je in je woning kunt hebben. Wandplanken behoren hiertoe.  Ze zien er niet alleen stijlvol uit, ze hebben ook vele praktische voordelen. Dat maakt een wandplank onmisbaar in elk huis.

Je favoriete boeken, cd’s, je volledige dvd-collectie, geliefde elpees en ook woonaccessoires zoals bloemenvazen, lampen of fotolijsten worden door de wandplank op handen gedragen en op een prachtige manier gepresenteerd.

Wandplank – handig in kleine appartementen

Bijzonder praktisch en nuttig zijn wandplanken in kleine appartementen zoals eenkamerwoningen. Deze planken nemen door hun ontwerp maar weinig ruimte in. Vaak heb je in zulke woningen maar weinig ruimte en moet dit zo efficiënt mogelijk worden benut.

Wandplanken zijn bij uitstek voor geschikt.  Ze hangen aan de muur en nemen daardoor geen ruimte in  op de vloer.  Een wandplank is ideaal boven andere meubels, zoals een bed, bank of dressoir.

Design en materiaal

Zoals elk ander meubelstuk kan ook de wandplank gemaakt worden van veel verschillende materialen.

  • Hout
  • Metaal
  • Kunststof
  • Glas

Ook een mix van materialen is een mogelijkheid. De keuzemogelijkheden zijn grenzeloos!

Niet alleen kan het materiaal variëren, maar ook in design, kleur en vorm. Van een eenvoudige wandplank en een combinatie van meerdere oppervlakten tot asymmetrische vormen en een vreemde look; alles is mogelijk.

  • Design wandplank
  • Brocante wandplank
  • Moderne wandplank

Ook het kleurenpalet van de wandplank kan in verschillende tonen en nuances. De kleurkeuze moet afhangen van welke effect het moet creëren en hoe het in verhouding staat tot de overige kleuren.Wandplank

Wandplank in de keuken

Wandplanken zijn niet alleen in de woon- of slaapkamer uiterst praktische inrichtingselementen. Ook in de keuken bieden ze stijl en functie. Kookboeken, kruiden, gerechten of ook keukenaccessoires en ander keukengerei vindt zijn plaats op een mooie wandplank.

Wanneer je een wandplank in de keuken ophangt is het vooral belangrijk dat de plank goed afgedicht is. Bij het koken kan de luchtvochtigheid in de keuken vrij hoog worden. Om deze vochtigheid niet in het hout van de plank door te laten dringen, moet de plank voldoende afgedicht zijn.

Stijlvolle wandplanken

Bijzonder elegant zijn de wandplanken met een onzichtbaar ophangsysteem. Door de plank in dezelfde kleur als de muur te verven lijken de plank en de muur een. Optisch geeft dat een heel strak resultaat.

Ook mooi is om aan de onderzijde van de wandplank verlichting aan te brengen. Onder de kleine led lampen zet je je mooiste items in de spotlight!

De montage

Wie een wandplank aanschaft, moet er van bewust zijn, dat deze plank aan de muur moet worden bevestigd. Om er vervolgens vele jaren plezier van te hebben, moet de plank correct en met de juiste schroeven en pluggen worden opgehangen.

De wandplank dient niet alleen als decoratie, maar moet ook gewicht kunnen dragen. Zonder de juiste montage is dat niet mogelijk. Voor de montage van een wandplank heb je meestal een boormachine nodig, om de gaten in de muur  voor de pluggen en schroeven te boren. Zo hangt de wandplank stevig aan de muur.

De bevestiging van een wandplank is vooral moeilijk bij oude gebouwen, omdat de muren hier vaak poreus en brokkelig zijn, maar hier bestaat een slimme oplossing voor! Met een plug is dit probleem snel uit de wereld en kunnen ook in prachtige oude gebouwen planken aan de muur sieren.

Als je je wandplank hebt gevonden, brengt deze dan op de juiste manier aan op de muur. Zet je mooiste decoratieve voorwerpen op de plank,  maar let er op dat dat de wandplank niet wordt overladen. Je wilt niet dat het chaotisch en rommelig oogt. Hier geldt: less is more!

Foto’s: © Living4Media