Zout

Zout

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorZout

Het “witte goud” was vroeger zeer kostbaar, hele culturen stonden of vielen met zout. Maar zelfs nu het winnen zout tegenwoordig makkelijk afgaat, is het nog steeds waardevol en zelfs noodzakelijk. Zonder zout zou onze waterhuishouding volledig in elkaar storten.

Zout is goed voor ons. Natuurlijk moet u, net als bij elke substantie, niet overdrijven, maar in principe zijn de prachtige eigenschappen van zout zo elementair en bruikbaar, dat hij in elk gebied van het leven in op de een of andere manier is terug te vinden: Landbouw is afhankelijk van de hulp van kunstmest , en in de winter zouden we niet vooruit komen in de sneeuw. Maar nog belangrijker is het zout om te eten, als geneesmiddel of voor de schoonheid.

Zout voor de smaakpapillen

Zout ontbreekt op geen enkele tafel meer. Als gastheer behoort bijzonder kruidenzout of tafelzout tot de goede vorm – of het in de elektrische kruidenmolen of in een houten kom met extra zoutbestek en olijfolie geplaatst wordt.  Hier zijn de grootste trends op het gebied van zout:

Zeezout en steenzout: Het gebruikelijke keukenzout is ingekookt, voornamelijk van ondergronds opgepompte pekel, die dan meestal met jodium en andere andere stoffen behandelt wordt, om dan als ons tafelzout te dienen.

Fleur de sel: Het zout, dat zich op warme, windstille dagen op het wateroppervlak van zoute wateren vormt en er vervolgens met de hand word afgeschept, wordt door fijnproevers van over de hele wereld aanbevolen en bezit een delicate, subtiele zoute smaak. Fleur de sel wordt vaak aan de tafel geserveerd, waar u het met de vingers over het eten verkruimeld.

Speciale zouten: Zwart lavazout uit Hawai met actieve kool met detox werking of liever toch de rode variant met voedzame Alea klei? Of liever Perzisch blauwzout met het pittig kriebelende mineraal sylviniet? Zout uit de verste uithoeken van de wereld, met eigenaardige kristalstructuur of bijzondere, van nature voorkomende, aanvullingen maken het eten een belevenis: Een kleine mini vakantie op het bord, met prachtig, unieke smaken. U staat voor een lastige keuze!

Kruidenzout: Vanillesuiker is een van de beste uitvindingen in de geschiedenis van de tussendoortjes, dus waarom ook niet zout met bijzondere smaken verrijken? Iedereen die al eens zijn gegrilde vlees met citroen rozemarijnzout heeft bestrooid, of zijn saaie broodje kaas met chili zout, die weet, hoe heerlijk kruidenzout kan zijn. De verscheidenheid en creativiteit van kruidenzout nodigen uit om te ontdekken en te genieten.

Genezing met zoutZout

Zout smaakt niet alleen goed, maar wordt ook een tal van helende eigenschappen toegeschreven, die een bevorderlijke uitwerking op de gezondheid schijnt te hebben. Daarbij zijn er veel verschillende manieren.

Emser zout: Voor inhalatie en nasale spoeling is dit type zout ideaal, omdat het een afzwellend effect op de slijmvliezen heeft en ontstekingen remt. Bovendien voert het toxinen af. Een doorslaggevend voordeel: in tegenstelling tot synthetische producten valt zout de slijmvliezen niet aan en leidt ook niet tot een gewenningseffect.

Schüssler zout: Deze 12 mineraalzouten zijn bedoelt om ongeljikheden en verschillen in het mineraalgehalte van het lichaam te corrigeren en zo ziektes te genezen volgens de homeopathische arts Wilhem Heinrich Schüssler. Hoewel de werkzaamheid niet is bewezen, vertrouwen velen op dit zachte geneesmiddel, met name bij kinderen of huisdieren.

Pekel en Himalaya zout: Bezoekers van spa’s weten al langer dat zout water geneest. Het heeft een gunstige werking op onder andere reuma, huidziekten en chronische verkoudheid. Fans van het Himalaya zout zweren bij de toxines verdrijvende eigenschappen van dit 250 miljoen jaar oude natuurproduct.

Basis zout: De ervaring leert, dat ons lichaam door moderne voeding en stress steeds meer verzuurt, wat tot veel problemen en chronische pijnen leidt. De basis zouten van het lichaam helpen om het weer te ontzuren. Door de mineralen en de stof van de verschillende edelstenen kan het lichaam de noodzakelijke basis toevoegen om de zuren af te voeren.

Zoutlampen: Licht kan ons comfort brengen, vooral warm, zacht licht. Daarom zijn zoutlampen, die door het licht een bijzonder warme structuur hebben, zo populair om tot rust te komen en te ontspannen.

Zout voor de schoonheid

Zout is goed voor onze huid, omdat het de mineralenhuishouding van de huid opbouwt, toxines afvoert, verwijdert en voedt. Daarom is badzout vanaf het begin zo populair. Maar ook een zeezout scrub of een zout zeep doen de gestreste huid goed. Vooral tegen puistjes hebben zepen met zout zich bewezen.

Leuk uw dag in elk opzicht op met kostbare zouten. Uw lichaam zal u dankbaar zijn met comfort en plezier.