Zwarte gordijnen

Zwarte gordijnen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorZwarte gordijnen

Stel, je bent op zoek naar wat extra pit in je interieur. Een meubel of woonaccessoire in een kleur die net even anders is en tegelijk ook luxe uitstraalt. Maar, wil je nu een gehele make-over? Of ben je eerder op zoek naar een eye-catcher?

Met zwarte gordijnen in de kamer, ga je voor een accent waarop andere kleuren goed uit kunnen komen. Beperk je wel in het aanbrengen van zwart in je interieur, om een beklemmend gevoel te voorkomen. Maar wanneer je een goede mix van tinten hebt, kan je met zwarte gordijnen een unieke en stijlvolle sfeer creëren.

Soorten zwarte gordijnen

Het bekleden van je ramen kan op zoveel verschillende manieren tegenwoordig, dat je door de vele opties niet meer meteen weet wat het best zal werken in jouw interieur.

 • Overgordijnen; zwarte gordijnen in deze vorm laten al het licht buiten en tegelijkertijd ook de warmte binnen, wanneer ze volledig dicht zijn.
 • Transparante gordijnen; of ook wel vitrage, zorgen ervoor dat je meer privacy overdag hebt in huis.
 • Rolgordijnen; deze gordijnen in het zwart zorgen er juist weer eerder voor dat de kamer extra verduisterd wordt. Daarnaast nemen ze ook weinig ruimte in beslag, dus mooie overgordijnen voor net wat extra sfeer, zullen niet misstaan.
 • Jaloezieën; zwarte gordijnen in deze variant zijn ideaal wanneer je het licht wilt reguleren in je interieur. Vooral houten jaloezieën geven je huis extra sfeer.

Naast deze soorten gordijnen, kan je ook nog kiezen uit een variatie op de rolgordijnen; van paneelgordijnen tot aan vouwgordijnen. Zo is er voor ieder interieur wel wat wils.

Zwarte gordijnen in ieder interieur

Heb je bij de kleur zwart al snel de associaties; ongezellig en benauwend? Dan heb je het bij het verkeerde eind. Want een combinatie van zwarte gordijnen met zachtere materialen en andere tinten wit of grijs, zal luxe uitstralen in je huis.

 • Ben je fan van de industriële woonstijl? Dan zijn zwarte gordijnen een mooie toevoeging aan het geheel. Zeker wanneer je deze gordijnen combineert met grijs en donker hout en het plaatje afmaakt met zachte kussens en plaids.
 • Of hou je meer van een landelijke stijl in huis? Dan kunnen zwarte gordijnen in de woonkamer met mooie tinten wit en ruige meubelen, een trendy mix vormen in je interieur.
 • Daarnaast kan je ook een Bohemian look creëren met zwarte gordijnen. Combineer met donkerblauw en speelse patronen op je woonaccessoires. Een goede combinatie geeft zo een mooi eclectisch geheel.

Naast deze interieurstijlen, kan je ook heel fraai je moderne inrichting verrijken met zwarte gordijnen. Maak het plaatje in huis dan af met gouden accenten en een witte touch, voor een zachte uitstraling.

Tip!

Zoek je naar een meer dramatische flair in je huis? Zorg dan dat de zwarte gordijnen lang zijn, zodat ze over de grond draperen. Zo creëer je meteen echte blikvangers in de ruimte.

DIY: Maak zelf je zwarte gordijnen

Ben je op zoek naar meer unieke zwarte gordijnen? En heb je een bepaald dessin of combinatie van kleuren in je hoofd? Maak dan je gordijnen in het zwart zelf.

Voor dit project heb je slechts een aantal benodigdheden nodig.

 • Een lap stof – meet hiervoor eerst wel ruim je raam op;
 • Wil je graag verduisterende gordijnen? Vergeet dan niet een lap verduisterende stof aan te schaffen;
 • Plaats de twee lappen stof op elkaar met veiligheidsspelden;
 • Naai de twee aan elkaar met een naaimachine;
 • Wil je een enkele plooi boven in het gordijn? Plaats dan om de paar cm, een ring stof om deze aan de gordijnroede te hangen;
 • Klaar is kees.

Welke gordijnen, in welke vorm, je ook kiest. Iedere soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Lees je daarom wel eerst goed in, voordat je aan de slag gaat met dit DIY project.

Zwarte gordijnen lijken in eerste instantie donker en duister, maar dat hoeft helemaal helemaal niet het geval te zijn. Want wanneer je een mooie combinatie maakt van materialen en meer zachte kleuren, is het resultaat van de gordijnen; pit en contrast in je interieur.

Op zoek naar meer inspiratie op het gebied van kleur en gordijnen in je huis? Vergeet dan niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Hier vind je de nieuwste interieurtrends, styling tips & tricks en home updates om van jouw huis een mooi en uniek huis te maken.