Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorBabykamer

Babykamer

Je krijgt een baby. Hoera!  Maar net als veel aanstaande ouders valt er nog veel te regelen voor je baby er daadwerkelijk is. Al nagedacht over de babykamer?

Hoe moet je een babykamer inrichten? Deze vraag houdt veel aanstaande ouders al vroeg bezig. Wat je wilt is dat je kind uiteindelijk niets te kort zal komen.

Hoe klein je baby ook is, vanaf het eerste begin heeft je baby al behoeftes. Het is daarom belangrijk dat je rekening houdt met deze behoeftes als je een kamer in orde gaat brengen.

Tip voor later!
Wanneer je als ouders een tienerkamer of een kinderkamer in orde gaat maken, betrek je kinderen en zeker de tieners bij het inrichten van de kamer. Zo wordt de kamer meer eigen en zullen ze er zich goed in voelen.

Als het op de babykamer aankomt kun je de kamer natuurlijk geheel naar eigen smaak en hartenwens inrichten en decoreren. In de voorbereiding op de komst van de baby is het ontwerpen en versieren van een liefdevolle babykamer net zo belangrijk als het uitzoeken van de kinderwagen, babykleertjes en het kinderzitje voor de auto.

Waar moeten de meubels in de babykamer aan voldoen?

 • Functioneel
 • Veilig
 • Visueel aantrekkelijk
 • Onschadelijk voor de gezondheid van de baby

Dit speelt een belangrijke rol bij de keuze van de commode, kledingkast, box en vooral het babybedje.

Wat er in geen babykamer mag ontbreken

 • Bedje
 • Commode
 • Opbergruimte

Kies uit verschillende modellen je favoriete items, of ga voor een set meubels in dezelfde stijl en kleur.

Richt de babykamer verder in met een stoel om je baby in slaap te wiegen, een plek voor de knuffels en leuke decoratieve items. Met muurstickers, een nachtlampje en een vrolijke kapstok maak je babykamer compleet.

Een babybed – van wieg tot ledikant tot bed

BabykamerDe meeste baby’s slapen veel en dus is het van belang dat het babybed zorgvuldig gekozen wordt. Vooral in het begin zal je kleintje veel tijd in het bedje doorbrengen.

Veel ouders laten de baby eerst in een wieg of ledikant in hun eigen slaapkamer slapen. Toch is het handig om ook alvast een babybedje in de babykamer te hebben staan.

 • Voor overdag. Ook al slaap het kind ‘s nachts misschien niet in zijn eigen bedje. Overdag kan je kindje in het bedje liggen zodat jij je handen vrij hebt en er niets kan gebeuren.
 • Om alvast te wennen aan zijn of haar toekomstige slaapvertrek.

Controleer bij het uitzoeken van een babybed vooral op veiligheid

 • Zijn de materialen onschadelijk en vrij van wol?
 • Heeft het bedje geen scherpe of puntige kanten?
 • Is de bodem van het bed verstelbaar, zodat je kind wanneer het groter en wendbaarder wordt er niet kan uitvallen.In sommige gevallen is het zelfs optioneel om het babybed later als kinderbed te gebruiken.

Handig! Schaf een complete set aan. Waar de lattenbodem en het matras bij het bedje inbegrepen zijn.

Een commode – een musthave in iedere babykamer

Commodes zijn een must voor elke babykamer. Een commode is niet alleen nodig om luiers te verschonen, maar ook voor de algemene zorg van de baby.

Tip! Gebruik geen normale tafels of ladekast als commode. Een commode is vrij hoog. Dit zorgt ervoor dat je als ouders niet constant hoeft te bukken tijdens het verschonen van de luiers of het wassen. En dat voorkomt rugklachten. Ook hoef je met een echte commode geen gevaarlijke stunts uit te halen om luiers te pakken als je kindje op de commode ligt.

Afhankelijk van het gekozen model biedt een commode bergruimte in de vorm van laden, planken of rekken. Hierdoor heb je luiers, crème, doekjes, thermometer en babysokjes altijd bij de hand.

De kledingkast in de babykamer – ook baby’s hebben opbergruimte nodig

Net als volwassen hebben baby’s ook een heleboel spullen!

Om bodysuits, rompertjes, pyjamas, petten, truien, broeken, panty’s en de slaapzak netjes op te kunnen bergen heeft iedere babykamer een kledingkast nodig.

Verschillende uitvoeringen
Net als het babybedje en de commode zijn er vele uitvoeringen te verkrijgen. Van kleurrijk tot witte kasten. Van klassiek tot modern. Van steigerhout tot eiken. De keuze is reuze.

Een wandplank kan bijvoorbeeld voor extra opslagruimte zorgen voor boeken of speelgoed, waardoor u altijd alles bij de hand heeft.

Babymeubels zijn niet alleen voor de babykamer

Naast het absoluut noodzakelijke meubilair voor een babykamer, is het verstandig om ook al aan de misschien nog niet zo noodzakelijke babymeubels te denken.

Een babykamer ontwerpen en decoreren

Babymeubelen zijn essentieel voor het inrichten van een babykamer. Maar met de hulp van de liefdevolle decoratie en inrichting wordt het pas echt een onderscheidende, knusse en een bijzondere kamer.

Raambekleding
Om het comfort van de kamer van de baby te optimaliseren is goede raambekleding essentieel. Kies voor gordijnen, zonwering, rolgordijnen of rolluiken. Zodat je kindje elk moment van de dag een dutje kan doen in een verduisterde kamer.

Verlichting
In een babykamer is het handig om verschillende soorten verlichting te hebben. Van een helder plafondlicht tot een minder felle wandlamp waar je kind ‘s nachts niet wakker wordt.

Accessoires
Kussens en dekens op een comfortabele rieten stoel, die gebruikt kan worden voor de borstvoeding of het lezen, maken de kamer gezellig. Daarnaast geven speelgoed, knuffels, kinderboeken, dekentjes en kleurrijke meubels de babykamer een vrolijk en kinderlijk aanzien.

Wanddecoratie
Ook de wanddecoratie in de babykamer mag kleurig zijn. Een kleurrijke muur zal de de babykamer karakter geven. Kies voor geslachtsspecifieke kleuren, zoals blauw of roze, maar ook neutrale kleuren zoals grijs, geel of groen passen in de babykamer. Daarnaast biedt kleur op de muur ook een goede achtergrond voor andere design elementen, zoals wandtattoos of muurstickers met kindvriendelijke ontwerpen.

Ontdek Westwing

Westwing is de nieuwe manier van online interieur shoppen en biedt je alles voor een stijlvol huis. Kleurrijke woonaccessoires, bijzondere meubels, luxe keukenapparatuur, vernieuwende gadgets: allemaal producten van high-end designmerken die niet of nét in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Ook inspiratie voor je babykamer krijg je via Westwing. Westwing inspireert je dagelijks met decoratie tips en DIY ideeën. Hiermee maak jij van jouw babykamer een unieke kamer!