Balkon

Balkon

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorBalkon

Wie een balkon heeft, kan echt van geluk spreken! Vooral in het voorjaar en de zomer, wanneer de temperaturen stijgen, is een balkon onmisbaar!

Want voor het barbecueën, zonnebaden of gewoon om een fris luchtje te scheppen is een balkon ideaal.

De balkon meubels

De balkon meubels maken het nog specialer om ‘s avonds het balkon te betreden en van een kop koffie, glas wijn of een koud biertje te genieten. Daarnaast verhogen de meubels het plezier gehalte. Vanzelfsprekend zal de selectie balkonmeubelen hoofdzakelijk naar ieder zijn eigen smaak en gevoel worden gekozen. Ook de inrichting ervan zal, vooral in de keuze van het materiaal, bij de selectie van de meubelen een rol spelen.

  • Een balkon aan de zuidkant: De hele dag zon – een droom! Het maakt niet uit welk seizoen het is want met een balkon aan de zuidkant is het altijd zonnig en schitterend. Aangezien het hier in de zomer veel te warm kan worden, is het verstandig om in zonnewering zoals een parasol te investeren. Dit is niet alleen omdat het jou en je dierbaren beschermd, maar ook je meubels en planten. Zeker houten meubelen kunnen door fel zonlicht al snel hun kleur verliezen als ze er te veel aan worden blootgesteld. Kunststof meubels, bijvoorbeeld, moeten bij dit type balkon kleurvast zijn, zodat ze niet hetzelfde lot te wachten staat als het houten meubilair.
  • Een balkon aan de noordkant: Velen denken nu vast met zekerheid dat een balkon gericht aan de noordkant niet zo geweldig is. De richting is misschien niet optimaal, maar het is altijd beter om er één gericht naar het noorden te hebben dan helemaal geen! Hier zal het bijna niet gebeuren dat de meubels zullen vervagen door de zon. Er is echter wel een verhoogde kans dat door het gebrek aan zonlicht er mos op het houten meubilair kan groeien, wat eveneens de levensduur van de meubelen verminderd. Het is derhalve belangrijk dat de meubels op dit balkon zo nu en dan grondig worden gereinigd om de levensduur te behouden.

Balkonplanten

BalkonBalkonplanten kunnen van ieder klein of onaangenaam balkon een bescheiden paradijsje maken. Het is vanzelfsprekend dat voor een klein balkon kleine planten worden gebruikt, waar men voor een groter model meerdere kleine planten kan gebruiken of een paar grote wegzet. Echter, wordt niet alleen de keuze van het tuinmeubilair door de stand en ligging van het balkon bepaald, maar geldt ook voor de balkonplanten.

  • Een balkon aan de zuidkant: Op een balkon dat naar het zuiden gericht is, is het verstandig planten te kiezen die tegen zonlicht kunnen, zodat men langer plezier van de planten kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn: geraniums, rozemarijn, salie, hibiscus of olijfbomen.
  • Een balkon aan de noordkant: Voor een balkon dat naar het noorden gericht is, zijn de lobelia, campanula, monnikskap, hortensia’s en fuchsia’s de optimale planten, omdat deze de schaduwrijke plekken boven het zonlicht verkiezen en hier optimaal kunnen groeien.

Vloerbedekking voor het balkon

De balkonvloer is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Heb je lelijke betonnen platen of tegels, die zodra het nat wordt spiegelglad zijn? Er zijn genoeg andere opties die visueel aantrekkelijker zijn dan deze koele vloeren!

  • Houten planken zijn waarschijnlijk de meest populaire en meestgebruikte oplossing voor balkonvloeren. Het enige nadeel van een houten vloer is dat het veel onderhoud vergt. Daarnaast kan het gebeuren dat er wateroverlast ontstaat omdat het eventueel opgevangen water niet weg kan.
  • Een geweldig alternatief hiervoor zijn WPC-vloerdelen, omdat deze vloerdelen bestaan uit een mengsel van kunststof en hout, die respectief van beide materialen de voordelen bied. In het optiek zijn deze delen niet te onderscheiden van de houtdelen, maar bieden gezien het grote aandeel kunststof een betere weerbestendigheid!

De balkonbekleding

Sommige balkons hebben geen bezienswaardige reling of hebben grote ruimtes tussen de spijlen waardoor je veel voorbijgangers kan zien lopen. Beide gevallen verminderen de waarde en misschien ook wel voordelen van een balkon. Om jouw kleine buitenruimte ongestoord te kunnen betreden en ervan te genieten kan je speciale balkonbekleding aan de reling aanbrengen.

De beste variant om de balkonreling te bekleden is met Bamboe. Met behulp van kabels of een duidelijke kabelbinder verbind men een Bamboemat gemakkelijk met de reling. Alles wat daarna nog boven de rand uitsteekt kan met een schaar eenvoudig afgeknipt worden.

Beschutting en bescherming tegen de wind

Zelfs als je de kleine buitenruimte hebt omgetoverd tot een groene oase waarin je je goed voelt, zijn er twee dingen waarmee je rekening moet houden.

  • Ten eerste zijn er de nieuwsgierige blikken van de buren;
  • En aan de andere kant is er het windscherm.

Vaak zijn deze beide componenten gemakkelijk te combineren. Net zoals bij de bekleding van het balkon zal een schutting van Bamboe of een van filigraan hout perfect zijn. Op deze manier heb je het natuurlijke aspect alsnog in je balkon ingebouwd.

Een kattennet voor het balkon

Als kattenbezitter is het verstandig om te overwegen of in een kattennet moet investeren. Een kattennet wordt namelijk aan het balkon bevestigd, zodat het voor katten of andere dieren onmogelijk wordt om er van af te vallen. Wanneer het net wordt geplaatst wordt het verticaal achter de balkonreling aangebracht om er zeker van te zijn dat huisdieren veilig zijn.

Een Frans balkon

Een Frans balkon is geen balkon zoals in de traditionele zin, omdat je de ruimte niet van tuinmeubels kan voorzien evenals betreden en aan de buitenkant van de voorgevel volledig van glas is voorzien. Deze immens grote ramen worden ook wel Parijse Ramen genoemd. De constructie van een Frans balkon is in enige zin slechts een rooster van traliewerk, die met grote ramen het gehele balkon, van de vloer tot en met het plafond, beschermd

De aankleding van het balkon

Indien je het balkon een beetje huiselijker wilt maken kan dit gemakkelijk met behulp van bloemen, planten, woonaccessoires en andere decoraties worden gedaan. Een kaarsje hier en een schaaltje daar zorgen al meteen voor een huiselijker gevoel op het balkon.

Vanzelfsprekend, spelen kussens en tafelkleden eveneens een rol bij de aankleding. Bovendien, maken ze het tevens ook een stuk comfortabeler om op het balkon plaats te nemen.

Op zoek naar meer meubels en woonaccessoires om je balkon op te fleuren? Kijk dan eens op Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Selecteer je favoriete items, voeg ze toe aan je winkelmandje en jouw balkon meubels en accessoires zijn nog maar één klik bij je vandaan.