Huiskamer met kleur wit als boventoon in accessoires en meubels

Kiezen voor wit in je interieur is ongetwijfeld altijd een goed idee. Wit is neutraal, licht, fris en zorgt voor een rustige basis. Eigenlijk is er in elk interieur wel ergens wit te vinden. Maar wist je dat wit naast een neutrale basis ook specifieke stijlen, sferen en looks kan creëren? Bovendien bestaat wit in allerlei verschillende tinten waardoor het zeer multi-inzetbaar is! Laat je hier inspireren door de kleur wit, ontdek hoe je deze kunt combineren én welk effect wit kan hebben.

In deze interieurstijlen komt de kleur wit tot zijn recht

Wit staat voor puurheid, reinheid, zuiverheid en is neutraliserend. Men discuseerd vaak over de vraag; is wit een kleur? Ons antwoord is JA! Wit kan veel meer dan veel mensen denken en de tint zorgt zeer zeker niet alleen voor een saaie standaard basis. Je kunt de kleur wit op heel veel verschillende manieren toepassen. Hoe je dat doet lees je hier!

Verschillende tinten voor de kleur wit

Je zou het misschien niet zeggen, maar de kleur wit bestaat in allerlei tinten. Van zuiver wit, ook wel RAL9010 genoemd, tot grijswit. Elke tint heeft een ander effect op de ruimte. Er zijn warmere tinten maar ook koelere in de wit-collectie. Bovendien maakt het erg veel uit of er wordt gekozen voor glanzende of matte oppervlakken. Een matte wittint absorbeert bijvoorbeeld meer licht waardoor de ruimte nóg groter lijkt. Hieronder een lijstje met diverse tinten wit.

 • Puur wit
 • Gebroken wit
 • Crèmewit
 • Ivoorwit
 • Melkwit
 • Grijswit
 • Donswit
 • Sneeuwwit

Wit binnen diverse stijlen

 • Scandinavische stijl: Bij de Scandinavische interieurs is de basis vrijwel altijd wit. Voor de muren is gekozen voor witte muurverf. De vloer is vaak van hout of wit hout. Ook zie je in de Scandinavische stijl een combinatie van verschillende wittinten en verschillende materialen of structuren in de kleur wit. Wit speelt hier dus absoluut een hoofdrol, samen met natuurlijke kleuren en materialen.
 • Moderne stijl: Binnen de moderne stijl staat eenvoud en een strakke, cleane look centraal. Muren zijn puur wit (RAL9010) en er wordt gespeeld met contrastkleuren. Meubels in zwart of donkergrijs en accessoires in donkere tinten. Ook hier is de kleur wit zeer belangrijk voor de basis van de stijl.
 • Landelijke stijl: De landelijke stijl kiest vaak voor muren in wit of gebroken wit. Ook meubels, accessoires en details zijn veelal wit gehouden. Binnen de landelijke stijl worden klassieke vormen gecombineerd en ook zien we vaak dat verschillende tinten wit naast elkaar staan.
 • Boho stijl: Wit in combinatie met natuurlijke kleuren en materialen met daarbij een aantal warme kleuraccenten? Dat is de boho look! De muren zijn wit, meubels zijn gemaakt van hout of rotan, accessoires worden gekozen in warm rood of okergeel.

Hoe combineer je wit in je interieur?

Hoe combineer je de kleur wit in je interieur? Dat is eigenlijk heel eenvoudig, want wit past werkelijk bij alle andere kleuren. Je kunt wit toepassen als neutrale tegenhanger voor een felle kleur, maar ook in een mooie lichte mix met natuurlijke kleuren.

5 combinaties met wit

Ontdek hieronder 5 van onze favoriete combinaties met wit!

 1. Felle kleuren en wit

  Ben je gek op felle kleuren in huis? Dan kan het verstandig zijn om wit als rustige basiskleur te gebruiken. Wit zorgt er hier voor dat de rust wordt behouden en dat de felle kleuren bovendien extra worden benadrukt. Je kunt hier met een gerust hart zelfs verschillende felle tinten combineren. Hierbij kun je ook denken aan de hippe interieurs waarin neonkleuren worden gecombineerd met wit.

 2. Combinatie van verschillende wittinten

  Kan dat? De ene tint wit plaatsen naast andere tinten wit? Jazeker. Elke wittint heeft namelijk een andere werking. Wanneer je daarnaast kiest voor verschillende materialen en structuren, wordt een spannende mix gecreu00eberd. Denk maar eens aan een witte houten vloer met daarop een schapenvacht in gebroken wit. Of een bank met katoenen bekleding in gebroken wit met daarop een witte gebreide plaid.

 3. Zwart en wit

  De combinatie van wit met zwart gaat vooral over contrast. Kies je voor zwarte accenten tegen een voornamelijk witte basis dan is het resultaat (meestal) modern. Denk maar eens aan een ruimte met witte muren, een wit houten vloer en stalen stoelen en accessoires in zwart.

 4. Aardse tinten en wit

  Ga je voor een basis in wit door voor de muren witte muurverf te kiezen en de vloer wit te houden, dan creu00eber je door de combinatie met aardse tinten als okergeel, bruin en oranje een sfeervol en warm geheel. Hierbij kun je ook denken aan wit samen met een Perzisch of Oosters vloerkleed en stoelen van hout.

 5. Natuurlijke tinten en wit

  Een prachtige rustige sfeer zet je neer door de kleur wit te combineren met natuurlijke kleuren. Ga ook hier voor een witte basis door te kiezen voor witte muurverf in combinatie met veel natuurlijke kleuren als bruin, houtkleuren en aardetinten. Ook het gebruik van natuurlijke materialen als hout, riet, rotan en wol bevelen we hier aan.

De beste tips van onze interieurexperts om de kleur wit toe te passen in huis

Wit kan verschillende effecten hebben in je woning. Het wordt vaak gebruikt als een basiskleur voor muren en vloeren. Toch kan de kleur wit dankzij de combinatie met andere kleuren of materialen heel verschillende stijlen neerzetten. Het kan zelfs een hoofdrol spelen in een ruimte.

Indien je de kleur wit wilt toepassen in je interieur dan kun je heel veel kanten op. Je kan wit namelijk in elke stijl toepassen en combineren met andere kleuren. Bijvoorbeeld met een accentkleur als brons. Bronzen accenten zorgen voor een luxe maar subtiele toevoeging. In onze andere artikelen over het gebruik van kleuren en kleurenschema’s, lees je hoe je diverse kleuren kunt toepassen en combineren. Ook ontdek je hier welke kleuren er bij jouw stijl en behoeften passen.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis in te richten met de kleur wit.