Jaren 70 interieur woonkamer met oker gele bank

Back to the Seventies. Tegenwoordig zijn de woontrends uit de jaren 70 niet weg te denken in ons interieur. Denk aan warme kleuren, ronde vormen, prachtige patronen en retro items. Het kan niet op! De stijl van de jaren 70 is helemaal terug van weggeweest. Daarom is het de hoogste tijd om het jaren 70 interieur beter te bekijken. Dus waar wachten we nog op? Laten we beginnen met onze tijdreis naar de hippe jaren zeventig.

Typisch voor de jaren 70

Vrolijke kleuren, bijzondere geometrische patronen, bloemetjespatronen, opvallende eye-catchers en botanische invloeden zijn herkenbaar voor een jaren 70 interieur. De tijd van wijde pijpen, disco, hotpants, hippies en zigeunerjurken. In een jaren 70 interieur kijk je je ogen uit. Naast vorm en materiaal, was vooral het kleurgebruik opvallend. Van oranje en citroengeel tot petrol, appelgroen en paars. Alles was toegestaan, maar oranje en bruin kwamen het meest voor. Toch werd er ook veel gebruik gemaakt van pasteltinten.

Kenmerkend voor de jaren 70 interieur zijn ook ronde vormen, rotan en macramé materialen en patchwork kleden. Retro en vintage meubels en accessoires kwamen veel voor in de jaren 70. Samengevat bestaat het jaren 70 interieur uit het volgende:

 1. Een mix van verschillende (felle) kleuren en geometrische prints
 2. Meubels met ronde vormen
 3. Botanische invloeden
 4. Retro woonstijl met verschillende materialen

De jaren 70 stijl: wilde patronenmix

Kortom alles is mogelijk met een jaren 70 interieur. Een ding is zeker, met een jaren 70 interieur zorg je voor een excentrieke woonstijl. Mix en match de verschillende kleuren, materialen en vintage invloeden. Perfect voor een stijlenmix! Het werd al even genoemd, de verschillende geometrische en bloemenpatronen. Het zijn niet alleen de felle kleuren die het jaren 70 interieur kenmerken.

Ook de patronen waren opvallend. Vooral populair in de jaren 70 waren de behangen in felle kleuren met geometrische patronen en vormen. Zelfs in de badkamer kwamen veel bloemmotieven voor. In de woonkamer werd er gekozen voor een jungleprintbehang in combinatie met grote kamerplanten.

Ben je gek op de jaren ’70? Dan past de Mid-Century Modern stijl waarschijnlijk ook bij je! In ons artikel geven we je tips voor het integreren van deze luxe en tijdloze stijl in je interieur.

Een jaren 70 interieur anno nu

De jaren 70 was het tijdperk waarin aandacht voor de natuur centraal stond. Hout speelde dan ook een belangrijke rol binnen een retro interieur. Hoe vertaalt dit interieur zich naar nu? Zoals je kunt lezen, komen heel veel materialen weer terug in het huidige interieur! Dit jaar lijkt zelfs hét jaar te zijn waarin de jaren 70 stijlen meer terugkomen dan ooit. Alle verschillende stijlen, materialen en structuren mogen met elkaar worden gecombineerd! Denk hierbij aan kunststof, keramiek en rotan.

Kleur is de plaats waar onze hersenen en het universum elkaar ontmoeten. Daarom lijkt het dramatisch voor echte schilders.


Paul Cézanne

Als we kijken naar houten zitmeubelen dan is het frame van hout en de zitting van riet of stof. Ook warme kleurtinten zoals terracotta, bruintinten en oranjetinten zijn niet weg te denken. Of wat dacht je van de visnet lamp in het jaren 70 interieur? Visnet? Ja, je hoort het goed. Dit is een soort lamp die gemaakt is van metalen gaas, je vindt ze in verschillende kleuren zoals zwart, goud, brons of roest.

Botanische invloeden

Wat dacht je van de grote kamerplanten, deze zien we nu veel terug in het tropische interieur. Niet alleen in het botanisch interieur, ook in een landelijk, Scandinavisch, Deens, Boho of eigenlijk ieder interieur zijn planten niet meer weg te denken. Mooi in combinatie met macramé-plantenhangers.

Hetgeen daarnaast niet mag ontbreken in een jaren 70 interieur zijn gehaakte kussens of kleden en hoogpolige vloerkleden. Wat we ook steeds vaker terugzien is de zogenoemde zitkuil. Een verlaagd zitgedeelte in de woonkamer die zorgt voor een intieme sfeer. Gecombineerd met fijne, zachte kussens en kleden van verschillende stoffen zoals wol, katoen, velvet of fluweel. Ben je fan van de Ibiza style? Hier komen gehaakte kussens en kleden, macramé of wandhangers ook zeker in terug.

Jaren 70 interieur: vintage, antiek of toch retro?

Deze termen lijken vaak erg op elkaar, maar toch zit er veel verschil in. Hoe zit dit nu precies? Wanneer een item minimaal twintig en maximaal 100 jaar geleden gemaakt is, betreft het een vintage item. Als het al meer dan 100 jaar geleden is gemaakt spreken we van een antiek item. Een antiek meubel mag maar in bepaalde mate machinaal bewerkt zijn. Grotendeels dient dit dus met de hand vervaardigd te zijn. Wat houdt retro precies in?

Wanneer iets retro is dan verwijst het naar een eerder tijdperk. Het kan een kopie zijn uit een vorig tijdperk, maar het kan ook geïnspireerd zijn of verwijzen naar een product uit het verleden. Een jaren 70 interieur kan dus beschreven worden als een retro stijl, omdat het vaak moderne items bevat die ons doen denken aan vroeger.

70s stijl: de top-5 trends

 1. Felle kleuren

  Een jaren 70 interieur wordt gekenmerkt door bonte kleurcombinaties. Let wel: beperk je tot twee opvallende kleuren en vul dit aan met meer neutrale tinten. Combineer grafische designs met strakke items.
 2. Behangpatronen

  De behangpatronen van vandaag de dag hebben we te danken aan de jaren 70. Van bloemetjesbehang tot retro behang met ronde cirkels – ze voelen zich allemaal thuis in een jaren 70 huis.
 3. Rotan, fluweel of kunststof

  Materialen als rotan, fluweel en kunststof zijn niet weg te denken uit ons interieur. Rotan in de vorm van bijzettafels, krukjes, stoelen of bankjes. Kunststof in de vorm van kuipstoelen of plastic lampenkappen. Fluweel en velvet spreekt voor zich, het zijn beide luxe stoffen die ons interieur direct een chique uitstraling geven.
 4. Futuristische lampen

  Ronde ufo-vormige lampen zijn kenmerkend voor de jaren 70. Zeker boven de eettafel maakt zo’n retro lamp indruk. Heb je een grote woonkamer? Kies dan voor een grote statement booglamp.
 5. Bloemenprints

  Bloemenprints uit de jaren zeventig vertegenwoordigen de flower-power-beweging uit die tijd. Deze mogen dan ook zeker niet ontbreken in een jaren 70 interieur.

Accessoires

Andere typische jaren 70 accessoires zijn:

 • Decoratieve items van kurk
 • Patchwork, gehaakte kleden, franjes en macramé
 • Zitzakken en kuipstoelen
 • Mozaïek tegeltjes met bloemdesign
 • Jute en rotan materialen
 • Jeans stoffen
 • Letterbakken
 • Ronde vormen (dit kunnen lampen, meubels of (Barok) spiegels zijn)
 • Geometrische- en hexagon vormen
 • Opvallende (felgekleurde) eyecatchers zoals een broodtrommel op het aanrecht, waterkoker, platenspeler, vaas of lampenkap 

Ook back to the Seventies? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een perfect jaren 70 interieur.