Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
grijs nachtkastje met witte lamp

Doe-het-zelf is momenteel hipper dan ooit! We knutselen met onze peuters, maken droogbloemen, leren handletteren en maken fotolijstjes. Maar ook het zelf maken van meubels is populair. Van boekenkast tot bed of nachtkastje! Wil je ook zelf een nachtkastje maken? In deze DIY lees je er alles over en vind je ruim 7 goedkope opties voor het zelf maken van een nachtkastje. Aan de slag!

De voordelen van zelf een nachtkastje maken

Door zelf een nachtkastje te maken, kun je het nachtkastje volledig naar smaak maken. Bovendien kan het bijzondere afmetingen krijgen zodat het kastje of tafeltje precies past waar jij het meubel voor ogen hebt. Tot slot is het milieuvriendelijk en duurzaam om zelf een nachtkastje te maken. Als je het slim aanpakt is het bovendien nog voordeliger ook!

Simpel nachtkastje van hout maken in 4 stappen

Dit heb je nodig:

 • 4 vurenhouten planken – 2 van 50 x 30 cm en 2 van 20 x 30 cm
 • Houtlijm
 • 4 (stalen) poten
 • Schroeven
 • 4 versterkingshoeken

Wil jij een simpel nachtkastje maken van hout in een moderne of Scandinavische stijl? Ontdek dit voorbeeld eens.

 1. Zaag twee houten planken

  Zaag 2 houten planken van 50 x 30 cm en 2 van 20 x 30 cm (kleiner kan ook!).benodigdheden en stap 1 nachtkastje maken

 2. Lijm de zijkanten

  Lijm de zijkanten aan elkaar met houtlijm zodat een rechthoekig blok ontstaat. Laat een uurtje drogen.stappenplan nachtkastje maken: stap 2, 3 en 4

 3. Bevestig de poten

  Bevestig 4 poten (naar smaak) aan de onderzijde van de tafel. Zorg ervoor dat de schroeven niet uitsteken aan de bovenzijde van de plank.

 4. Verstevig de binnenzijde met versterkingshoeken

  Met versterkingshoeken kun je het kastje aan de binnenzijde nog wat verstevigen.

Andere DIY nachtkastjes ideeën

Naast een simpel nachtkastje van hout zijn er nog veel meer leuke DIY nachtkastjes ideeën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hangende nachtkastjes of een trap als nachtkastje. Of wat dacht je van een nachtkastje gemaakt van pallets? Meer leuke DIY nachtkastjes ideeën vind je hieronder.

Hangende nachtkastjes

Als je je slaapkamer met iets bijzonders wilt verrijken, kan een hangend nachtkastje een leuke optie zijn. Dit hangende nachtkastje zorgt voor een stoer jungle-effect dankzij de combinatie van het hout en het touw. Hoe maak je zo’n nachtkastje? Dat ontdek je in onderstaande video.

DIY hangende bijzettafel

Deze hangende bijzettafel, kun je heel goed als nachtkastje gebruiken! Ontdek in de video hoe je deze eenvoudig zelf kunt maken.

Wat heb je nodig?

 • Een schijf van een boomstronk
 • Een liniaal
 • Een boormachine
 • Touw
 • Een schaar
 • Een potlood
 • Schuurpapier
 • Een waterpas
 • Een karabijnhaak

Hoe maak je het?

 1. Markeer met het potlood 3 punten op de houten schijf. Als je de punten zou verbinden, zou een driehoekvorm moeten ontstaan.
 2. Meet en knip 3 stukjes touw af van 30 centimeter.
 3. Boor gaatjes op de 3 plekken waar je in stap 1 markeringen hebt gezet met het potlood. Schuur ze even na aan beide kanten van de houten plank.
 4. Steek door elk gaatje een touw van onderaf en maak een stevige knoop.
 5. Knoop de 3 uiteinden van de touwen bij elkaar tot een knoop.
 6. Hang je tafeltje aan de touwen op en controleer met een waterpas of je tafeltje recht hangt

Nachtkastje maken met pallets

De pallet is een van de meest gebruikte materialen onder doe-het-zelvers. Het wordt gebruikt om banken (lees ook ons artikel over de pallet bank), bedden en zelfs nachtkastjes te maken. Hoe maak je ze? Dat is vrij eenvoudig.

Je hebt uiteraard pallets nodig, het liefst kleine, zodat je niet te veel onderdelen hoeft te zagen.

 1. Voordat je begint met het ontwerp van je nachtkastje, is het verstandig om met schuurpapier alle houten onderdelen te behandelen.
 2. Bouw dan simpelweg het nachtkastje op door de pallets op elkaar te stapelen.
 3. Tot slot zou je nog een stuk plexiglas op het bovenoppervlak kunnen lijmen.
 4. De laatste stap is het bevestigen van de wielen onder het nachtkastje zodat je deze eenvoudig kunt verplaatsen.

Een nachtkastje maken van koffers

Koffers en kisten zijn zeer geschikt voor het maken van nachtkastjes. Er zijn 2 opties. De eerste is om een stapel oude koffers van verschillende groottes te maken die tot de hoogte van het bed reiken. Bovenop de bovenste koffer kun je je wekker en boek kwijt. In de kisten kun je natuurlijk ook het een en ander onzichtbaar wegwerken.

De tweede mogelijkheid wordt geboden door het gebruik van één enkele koffer en het creëren van een structuur met speciale poten. De koffer vervult hier niet alleen de functie van nachtkastje, maar kan ook de bewaarder worden van items die je liever onzichtbaar wegstopt zoals sieraden.

DIY-nachtkastjes met stoelen

Zelfgemaakte nachtkastjes gemaakt met stoelen zijn erg leuk en super gemakkelijk te maken. Het is voldoende om een oude stoel te nemen en deze op te knappen en opnieuw te schilderen naar smaak.

Ga voor pastelkleuren of een bijzondere shabby chic of Provençaalse stijl. De rugleuning van de stoel kan je aanvullen met kleine planken waarop je spulletjes kunt zetten. Je kunt de rugleuning ook versieren met een gekleurde lichtslinger. Je kunt er ook voor kiezen om de poten van de stoel te verwijderen en de zitting aan de muur te bevestigen.

Een trap als nachtkastje

Een van de belangrijkste aspecten van een DIY-meubel is voor veel mensen de originaliteit van het product. Deze DIY willen we daarom niet overslaan als optie voor het zelf maken van een nachtkastje.

Een van de meest simpele manieren voor het maken van een DIY-nachtkastje van een trap is het op maat snijden van een oude trap en deze vervolgens simpelweg tegen de wand naast het bed te zetten. Op elke traptrede kun je iets kwijt!

Als je het jezelf heel gemakkelijk wilt maken, kun je ook heel goed een stapel maken van enkele fruitkistjes. Of je kunt één grote fruitkist gebruiken. Stoer en in no-time gepiept!
Ook zou je een simpele boomstam naast je bed kunnen zetten als bijzettafeltje!

Ga je zelf een nachtkastje maken of is jouw nachtkastje klaar? Maak dan ook eens een lamp zelf. Meer DIY-projecten vind je in onze categorie DIY. Veel plezier met klussen en knutselen!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtige slaapkamer!