Paaskaart zelf maken

Over het algemeen wordt Pasen geassocieerd met paaseieren zoeken, paastakken versieren en een uitgebreid paasontbijt op zondagochtend. Maar wat vieren we nu eigenlijk met Pasen? Het paasfeest heeft, net als Kerstmis, een lange geschiedenis met bijbehorende tradities. Van het schilderen van paaseieren tot het vrolijk dekken van de paastafel, maar wist je dat het in veel landen ook gebruikelijk is om een paasgroet uit te brengen naar vrienden en familie? Daarom hebben wij voor jou 6 unieke Westwing paaskaarten ontworpen! Deze kan je uit dit artikel downloaden en direct opsturen naar je geliefden.

Wat vieren we met Pasen?

Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren… In april en mei hebben we extra veel tijd om van het begin van het voorjaar te genieten dankzij alle feestdagen in die periode. Waar de een vooral geniet van de extra vrije dagen, staat de ander echt stil bij wat er wordt gevierd. Even in het kort: wat vieren we met Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren?:

Op Goede Vrijdag wordt er stilgestaan bij de kruisiging van Jezus. Hij stierf volgens de Christelijke traditie om de menselijke zonden te vergeven. Met Pasen vieren we de wederopstanding van Jezus, als teken dat God zijn zonden had vergeven. Met Hemelvaart vieren we dat Jezus voorgoed naar de hemel ging.

Tien dagen later is het Pinksteren: tijdens eerste en tweede Pinksterdag vieren we dat de heilige geest is neergedaald op aarde. Dit wordt ook wel gezien als het moment waarop de kerk is ontstaan. Hoe dan ook, al deze feestdagen zorgen ervoor dat we elk voorjaar genoeg te vieren hebben!

Pasen vieren: paastakken, paaseieren én een paasgroet

Wil jij er deze paasdagen iets extra bijzonders van maken? Dan hebben we een aantal leuke ideeën voor het vieren van Pasen:

Paastakken versieren

Een leuke traditie om samen met je kinderen te doen. Paastakken zijn kronkelige wilgentakken die worden versierd met paasdecoratie zoals haasjes, eieren, kuikens en meer. Je kunt dit kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook zelf paasdecoratie maken. Lees hier alles over het versieren van paastakken.

Paaseieren schilderen

Ook deze traditie maakt een belangrijk onderdeel uit van ons paasfeest. Hardgekookte of uitblazen eieren worden in allerlei vrolijke kleuren geschilderd en vervolgens als decoratie op de paastafel of vensterbank gelegd. Lees hier alles paaseieren verven.

Paaseieren zoeken

Pasen is een familiefeest waarbij de kinderen zich zoet kunnen houden met het zoeken van paaseieren. Maak de zoektocht dit jaar extra speciaal door de tuin aan te kleden met tuindecoratie voor Pasen.

Paasontbijt

Op eerste paasdag nemen we vaak met familie en vrienden plaats aan de feestelijk gedekte ontbijttafel, gevuld met paasbrood en andere paashapjes. Hoe meer zielen en zoetigheden, hoe meer vreugd!

Paasgroet

Met kerst sturen we elkaar vaak een kaartje, maar waarom niet met Pasen? Het is altijd leuk om een kaartje te sturen (en ontvangen) en stil te staan bij de mensen om wie je geeft. Zo wordt Pasen extra bijzonder! Hieronder leggen we je uit hoe je paaskaarten kunt maken en geven we je paasgroet-ideeën.

6 unieke Westwing paaskaarten voor jou: downloaden maar!

Hieronder vind je 6 prachtige paaskaarten die we voor jou ontworpen hebben. Het enige wat jij hoeft te doen is je favoriete kaart kiezen, opslaan op je computer en uitprinten! Vervolgens knip je de kaarten uit op de aangegeven stippellijn, plak je beide prints aan elkaar aan (zodat je aan beide kanten een paasgroet hebt) en vouw je de kaart dubbel. Veel knutsel plezier!

Paaskaart zelf maken maken: zo doe je dat

Behalve dat Pasen een bijbelse betekenis heeft, is het ook voor velen de viering van het begin van het voorjaar. De tulpen en narcissen schieten uit de grond, de temperaturen stijgen en de vogels laten van zich horen. Laat je daarom voor jouw paaskaart-ontwerp gerust inspireren door het voorjaar!

Gebruik stevig dubbelgevouwen A4-papier papier als basis (typische paaskleuren zijn: groen, geel en alle pastellen). Schilder hierop een vrolijk gekleurd ei of vouw van vouwpapier een paashaasje en plak deze op het karton. Je kunt ook je eigen paasgroet erop schilderen of schrijven. Hieronder geven we je wat tips voor paasgroet teksten en gedichten.

Paasgroet tekst: wat schrijf je op de kaart?

Pasen is een mooi moment om even stil te staan bij de mensen die je liefhebt. Door het sturen van een paaskaart laat je weten dat je om ze geeft. Vaak worden er paasgroet-acties georganiseerd waarin opgeroepen wordt om een paasgroet te sturen naar mensen in een verzorgings- of bejaardentehuis of naar mensen die het moeilijk hebben.

De tekst op een paaskaart hoeft niet lang te zijn, een kattebel is genoeg om te laten weten dat je aan iemand denkt. Op de voorkant kan je een korte kreet zetten, die kan zowel formeel als informeel zijn. Een paar voorbeelden:

Informele paasgroet tekst

 • Vrolijk Pasen!
 • Een dikke paasknuffel voor jou
 • Happy Easter!
 • Fijne paasdagen!
 • Een vrolijk voorjaar gewenst!
 • Kom je paaseieren zoeken?

Formele paasgroet tekst:

 • Zalig Pasen
 • Een gezegend paasfeest toegewenst
 • Prettige paasdagen

Paasgroet gedicht

Wil jij een paasgedicht op jouw zelfgemaakte paaskaart zetten? Dan heb je twee opties: je struint het internet af op zoek naar een mooi paasgroet-gedicht óf je gebruikt je eigen rijmtalenten en schrijft zelf een paasgedicht. Om dit iets makkelijker voor je te maken, hebben we een kort stappenplan voor je gemaakt:

5x tips voor een paasgedicht:

 1. Het doel

  Voor wie schrijf je het paasgedicht en waarom? Wil je gewoon een kort algemeen paasgedicht schrijven of wil je echt iets persoonlijks in het gedicht verwerken?

 2. Woorden verzamelen

  Verzamel woorden die met Pasen te maken hebben: paashaas, paasei, kuiken, voorjaar, lente, narcissen, krokussen, chocola, paasontbijt etc.

 3. Rijmschema bepalen

  Ga je voor ABAB of AABB? Of kies je voor dichterlijke vrijheid?

  Tip: AABB is het makkelijkste rijmschema.

 4. Beginnen maar!

  Begin gewoon met één korte zin, dit hoeft niet de beginzin van je paasgedicht te zijn. Zorg ervoor dat de zin eindigt op een makkelijk te rijmen woord. En probeer er daarna een tweede rijmzin achteraan te plakken. Bijvoorbeeld: “Namens alle kuikentjes en paashazen, wens ik je een vrolijk Pasen!”

 5. Hou het kort

  Een paasgroet-gedicht hoeft niet lang te zijn. Hou het liever kort en krachtig! Soms zijn twee zinnen al genoeg en anders bedenk je er nog twee of vier bij.

Tip! Een paasgedicht is ook leuk om als paasgroet op de ontbijttafel te leggen. Schrijf ‘m bijvoorbeeld op een kaartje en bind dit met een touwtje vast aan een servet. Je kunt ook voor ieder een persoonlijk paasgroet gedicht schrijven!

Helemaal in de ban van Pasen? Lees dan onze artikels over DIY paasversiering, paashaas knutselen en download onze paas kleurplaat!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele Paasdeal!