Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
geurkaars salie op een houten wandrek

Ken jij salie alleen als kruid door de soep? Lees dan gauw verder. Salie kan namelijk veel meer dan eten op smaak brengen. Salie is een geslacht van de muntplant, waarvan wereldwijd meer dan 900 soorten zijn. En het is een plant die medicinaal ingezet en gerookt wordt. Zo kun je met salie je huis reinigen of je eigen geurmix voor je huis maken. In deze DIY leer je precies wat je nodig hebt om dat te doen en wat de voordelen zijn van salie branden! Leer bijvoorbeeld hoe je een heerlijke geurmix maakt van roos en lavendel met nuances van rozemarijn, tijm en salie.

Alles over salie branden

Salie wordt veel gebruikt om te roken, vooral witte salie. Het ritueel, dat ook wel smudgen wordt genoemd, is afkomstig van de indianen die witte salie als rituele wierook gebruikten. Men sprak van een balsem voor lichaam, geest en ziel. De salie werd gezien als heilig kruid, zou spirituele krachten hebben en ruimtes kunnen ontdoen van negatieve energie en geesten.

Witte salie

Nog steeds is de opvatting dat witte salie een ruimte reinigt van negatieve energieën en stimulerend werkt. Bovendien bevordert het de concentratie. De etherische oliën hebben ook een antibacteriële en antivirale werking. Het wordt ook gebruikt in Feng Shui.

Salie wierook

Er zijn verschillende mogelijkheden om salie met gedroogde salieblaadjes en bloemen te roken. Je kunt ze in een vuurvaste schaal leggen, op een wierookbrander of als een gebonden bundel salie – in de vorm van salie-smudge sticks – gebruiken. Een vuurvast oppervlak wordt aanbevolen, omdat tijdens het branden as naar beneden kan vallen. De geur is pittig, harsachtig, kruidig maar ook fris.

Soorten salie

De salie die je gebruikt voor het reinigen van je huis, is een andere soort dan de salie die je gebruikt om mee te koken. Salvia Officinalis is groen van kleur en eetbaar. Het heeft wel dezelfde antibacteriële eigenschappen als witte salie.

Het oogsten en drogen van salie

Bij het oogsten worden hele takken afgesneden van oudere planten – 10 tot 15 cm. Het wordt in de vroege tot late zomer geoogst, bij voorkeur in de ochtend. Als je de salie wilt drogen, hang de takjes dan op een droge, luchtige en warme plek.

Je huis reinigen met salie

Je huis reinigen met salie zou helpen om negatieve energie te verwijderen. Veel mensen doen standaard een rookceremonie met salie als ze (tijdelijk) in een nieuw huis verblijven. Je kunt je huis dus reinigen als je verhuist naar een nieuwe woning of als je op vakantie gaat. Als je gevoelig bent voor de sfeer en energie in een ruimte kun je overwegen de ruimte te reinigen met witte salie.

Het zou, volgens kenners, negatieve energie verwijderen en bovendien een antibacteriële werking hebben. Het proberen waard, toch? Je huis zou immers de plek moeten zijn waar je je helemaal op je gemak voelt en volledig kunt ontspannen en jezelf kunt zijn. Ontdek het volgende lijstje met redenen om je huis te reinigen door salie te branden.

 • Na een depressie of stressvolle periode.
 • Na ziekte en veel tijd doorbrengen in bed.
 • Bij een verhuizing om oude energieën te verwijderen.
 • Als je slecht slaapt.
 • Om een periode af te sluiten.

Salie branden om je huis te reinigen

Voordat je je huis doorgaat met brandende salie, moet je ervoor zorgen dat de ruimtes netjes en schoon zijn. Na (en afhankelijk van je smaak al tijdens) het roken dien je de ruimtes goed te ventileren. Bij het reinigen van de woning met witte salie dien je te beginnen bij de entree – bij de voordeur dus.

In een huis met meerdere verdiepingen begin je beneden. Doorloop vervolgens het hele huis. Zorg ervoor dat de rook ook in de hoeken, nissen en achter meubels komt. Open ook kastdeuren en lades zodat ook daar rook komt. Sla de kledingkast over om te voorkomen dat de geur in de kleding komt.

Stap voor stap salie branden: de voorbereiding

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is heel eenvoudig om zelf salie te roken! Of je nu de voorkeur geeft aan een bundel wierook met verschillende kruiden of liever alleen salie rookt: de stappen zijn hetzelfde.

Het is slim om direct meerdere bundels te maken, zodat je tijdens de lange herfst- en wintertijd niet zonder komt te zitten. Varieer met verschillende kruiden, want verschillende combinaties zorgen voor een totaal andere geurbeleving. Een van onze favorieten is de combinatie van roos met lavendel.

Wat heb je nodig voor het maken van een bundel?

 • Een roos
 • Lavendel
 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Salie
 • Kookgaren
 • Een schaar

Je kunt natuurlijk ook minder kruiden gebruiken. Zo kun je dus ook alleen een bundel maken van gedroogde salie.

In 9 stappen salie branden

Heb je alle benodigdheden bij de hand? Dan kunnen we nu aan de slag met het maken van de bundel:

 1. Snijd de steel van een roos

  Snijd de steel van een roos ongeveer een handlengte onder de bloem af en verwijder de stekels en grotere bladeren.

 2. Pak de lavendel erbij

  Leg nu een paar strengen lavendel op de roos en omwikkel ze met kookgaren en knoop vast.

 3. Laat de draad losjes liggen

  Laat de draad losjes liggen voordat je verder gaat.

 4. Pak de rozemarijn en tijm erbij

  Nu gaan we door met de volgende kruiden. Leg een lange streng rozemarijn onder de roos en een paar fijne takjes tijm bovenop de bundel.

 5. Wikkel het kooktouw om de bundel

  Pak de draad van het kooktouw op en wikkel het een paar keer om de kruidenbundel zodat ook de nieuwe smaken vastzitten.

 6. Bevestig de salieblaadjes

  Leg tenslotte de losse salieblaadjes rond de bundel en bevestig ze met het touw.

 7. Knoop alles goed vast

  Wikkel het kookdraad nog een paar keer om de stelen. Knoop dan alles stevig vast zodat de kruiden in de wierookbundel goed vastzitten.

 8. Laat de bundel drogen

  Als je de bundel wilt gaan roken moet het goed droog zijn. Hang de bundel op in een droge plaats en laat het ongeveer een week drogen.

 9. Rook de bundel

  Na het drogen kan het bundeltje worden gerookt. Als de bladeren licht in brand staan, veeg je de vlammen voorzichtig uit. Herhaal dat totdat er een mooie gloed en flink wat rook is. Nu kun je aan de slag gaan.

Wat heb je nodig voor het reinigen van de ruimtes?

 • Een bundel wierook of smudge sticks. Voor een kleine ruimte kun je ook losse blaadjes witte salie of salie wierook gebruiken.
 • Een vuurvaste schaal of abalone schelp waarin je de as kan opvangen.
 • Een aansteker of lucifers.

Zo zuiver je je huis door salie te branden

Nu kun je met de bundel het huis doorgaan. Laat de bundel smeulen, net als met wierook. Trek de bundel aan en houd de bundel boven een schaal om het as op te vangen. Haal het vuur weg zodra de salie gaat branden. De vlam blaas je direct uit en laat de bundel smeulen. Loop het gehele huis door, dus alle ruimtes, hoekjes en gaten.

Tips bij het reinigen van je huis met salie

Hierbij nog een aantal tips om mee te nemen wanneer je je huis gaat reinigen met salie.

 • Zorg ervoor dat je niet te dicht bij stoffen, kleedjes, gordijnen en ander brandbaar materiaal in de buurt komt.
 • Zet ramen open zodat het huis lekker kan doorwaaien. Zo kan de rook bovendien ook goed verspreiden.
 • Laat na het smudgen nog minimaal een uur de ramen open staan.
 • Zorg dat de rook langs alle muren, hoeken, deuren en ramen komt.
 • Bedenk een wens voor elke ruimte. Op die manier focus je je op positieve energie.
 • Je kunt ook een kant-en-klaar bosje witte salie kopen!

Belangrijk! Mensen met epilepsie, zwangere vrouwen en mensen met aandoeningen aan het zenuwstelsel mogen geen salie roken.

Veel plezier met salie branden! Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!