Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
witte vitrages in woonkamer met blauwe bank

Vitrages zijn mooie blikvangers en echte sfeermakers. Ze filteren overdag het zonlicht en zorgen voor rust en harmonie in je interieur. Vitrages zijn vaak dag en nacht gesloten, waardoor ze extra gevoelig zijn voor stof en vuil. Dit kan er toe leiden dat jouw hagelwitte tussengordijnen langzaamaan een gele gloed krijgen. Maar hoe kun je dit oplossen? Een vitrage wassen, mag dat eigenlijk? En hoe vaak? En op welk programma? Deze en nog meer veelgestelde vragen beantwoorden we in dit artikel met een handig stappenplan en tips.

Is het wel nodig om mijn vitrages wassen?

Voordat je aan de slag kunt gaan met het reinigen van je vitrages, is het belangrijk om eerst even te checken of je ze wel mag wassen. Bepaalde vitrages zijn namelijk krimpgevoelig. Bekijk daarom altijd goed de wasvoorschriften van de fabrikant.

Zien je vitrages er nog piekfijn uit, maar ruiken ze niet meer al te fris? Door bijvoorbeeld een avondje kaasfonduen? Of een uitgebreide kookworkshop? Dan hoef je ze niet per se meteen te wassen. Hieronder vind je 4 tips om je vitrages weer lekker te laten ruiken.

 1. Hang de vitrages even buiten. Natuurlijk niet wanneer het regent, maar een vochtige lucht is niet erg. Hang ze na een paar uur weer – vochtig – aan de rails en sluit de gordijnen zodat ze goed kunnen drogen.
 2. Was de vitrage met de hand, bijvoorbeeld in een sodasopje. Soda verwijdert namelijk nare geurtjes. Hier komen we later in het artikel nog op terug.
 3. Zet alle ramen tegen elkaar op zodat de vitrages en de ruimte zelf goed kunnen doorluchten.
 4. Gooi ze in was! Volg hiervoor onderstaand stappenplan.

Stappenplan vitrage wassen in de wasmachine

Omdat vitrages gemaakt zijn van een delicate stof, is het belangrijk dat je eerst goed de wasvoorschriften leest die vaak op een labeltje aan het gordijn staan vermeld. Niet elke stof is namelijk geschikt voor de wasmachine, in dat geval moet je je vitrage dus wassen met de hand. Hoe je dit doet, leggen we verderop uit. Mogen ze wel in de was? Volg dan onderstaand stappenplan:

1. Haakjes eraf

Het best is het om de gordijnhaakjes er eerst af te halen. Dit is even een karwei maar zo voorkom je dat een haakje in je wasmachine verdwaald raakt waardoor je wasmachine, maar ook de vitrages zelf, kunnen beschadigen.

Check ook even of er zoomverzwaarders in je vitrages zitten. Zo ja, ga na of deze niet uit de zoom kunnen vallen tijdens het wassen. Haal ze er anders uit, want ook deze kunnen in de afvoer terechtkomen met een verstopping tot gevolg. Een alternatief is om je vitrages in een waszak te doen, nadeel is wel dat ze dan vrij opgefrommeld en dus verkreukt uit de wasmachine komen.

Tip! Klop je vitrages buiten eerst even uit! Zo ben je het gros van het stof en vuil al kwijt voordat ze de machine in gaan.

2. Wasprogramma kiezen

Handdoeken wassen doe je op een hoge temperatuur en hoog toerental, vitrages daarentegen vragen om een mild wasprogramma. Bij voorkeur een wolwas- of fijnwasprogramma. Hierin worden de gordijnen rustig rondgedraaid en gewiegd zodat je minder kreukels krijgt en de dunne stof gespaard blijft.

Vaak kan je de gordijnen op 30 graden wassen. Hoe warmer je ze wast, hoe groter de kans dat ze krimpen. Bovendien is een hoge temperatuur vaak niet nodig om het stof en vuil te verwijderen.

3. Wasmiddel voor vitrages

Er bestaan speciale wasmiddelen voor vitrages, maar er zijn ook genoeg (goedkopere) alternatieven. Het is belangrijk om een fijnwasmiddel te gebruiken dat geen schade aan de stof kan aanbrengen. Bijvoorbeeld een wasmiddel voor wol of zijde. Wanneer je witte vitrages gelig zijn en/of stinken, kan je ook een schepje soda aan het wasmiddelbakje toevoegen. Soda laat nare geurtjes verdwijnen en maakt alles weer stralend wit.

Vitrage wassen met wasverzachter is niet nodig, bovendien tast dit de stof aan. Om je vitrages soepeler en zachter te maken, kan je eventueel een scheutje natuurazijn aan het wasmiddel toevoegen.

4. Vitrage centrifugeren?

De centrifuge in je wasmachine zorgt ervoor dat de was er niet kletsnat uitkomt. Door heel hard rondjes te draaien, wordt het water uit de was ‘gewrongen’. Maar de centrifuge zorgt er ook voor dat er kreukels ontstaan en dat de stof iets krimpt.

Bij vitrage wassen geldt dat je ze zo min mogelijk moet centrifugeren. Wanneer je het wolwas- of fijnwasprogramma gebruikt, staat de centrifuge vaak al op de laagste stand. Helemaal niet centrifugeren is niet aan te raden, dan komen ze te nat uit de wasmachine.

5. Nat ophangen

Wanneer het programma gestopt is, zijn je vitrages nog flink vochtig. Dat is niet erg. Hang ze ‘nat’ aan de gordijnrails. Dit heeft een paar voordelen: doordat ze volledig uithangen, drogen ze sneller. Bovendien zorgt de zwaarte van de vochtige vitrages ervoor dat eventuele kreukels verdwijnen.

Tip! Zet deuren en ramen tegen elkaar open. Zo drogen je vitrages nog sneller!

Let op: gooi vitrages nooit in de droger, de hoge temperatuur zorgt ervoor dat de stof krimpt waardoor je straks tegen gordijnen met hoogwater aankijkt!

Vitrage wassen met de hand

Wil je de vitrages liever met de hand wassen? Of zeggen de wasvoorschriften dat de stof niet geschikt is voor de wasmachine?

 1. Vul een grote teil of het bad met lauwwarm water en los hier een paar scheppen soda, biotex of een andere niet-schadelijk handwasmiddel in op.
 2. Laat de vitrages hier even in ‘badderen’.
 3. Na een uur spoel je de vitrages goed uit, net zolang totdat er geen vuil en sop meer uitkomt.
 4. Wring of knijp niet te veel in de vitragegordijnen, hierdoor raakt de stof uit vorm.
 5. Hang de vitrages na afloop uit in de badkamer, zodat het vocht kan wegspoelen in het douche- of badputje.
 6. Wanneer ze niet meer kletsnat zijn, kan je ze weer aan de rails hangen.

Vitrage wassen zonder kreukels: 5 handige tips

Hierbij nog een paar tips op een rij om te voorkomen dat je vitrages verkreukeld uit de was komen:

 • Centrifugeer niet te hard en niet te lang.
 • Was je vitrages niet in een volle wasmachine. Zorg ervoor dat de trommel voor maximaal 1/3 gevuld is;
 • Voeg een scheutje natuurazijn toe aan de was, dit houdt de vitrages soepel waardoor kreukels geen kans krijgen.
 • Wring de gordijnen niet uit met je handen.
 • Laat ze ‘nat’ drogen aan de gordijnrails en schuif de vitrages dicht. Zet ramen en deuren tegen elkaar open, zodat ze extra snel drogen.

De 5 meestgestelde vragen over het wassen van vitrages

Hieronder vind je de 5 meestgestelde vragen over het wassen van vitrages:

Hopelijk zijn met de tips in de artikel je vitrages weer zo goed als nieuw!