Grote woonkamer met roze zitbank en vloerkleed in wit

Vitrages zijn doorschijnende tussengordijnen die het zonlicht filteren en nieuwsgierige blikken tegenhouden. Vitrages hoef je overdag niet te openen omdat het zonlicht niet wordt geblokkeerd. En juist omdat vitrages vaak dag en nacht gesloten zijn, zijn ze extra gevoelig voor stof en vuil. Dit zorgt ervoor dat jouw hagelwitte tussengordijnen langzaamaan een gele gloed krijgen. Geen fris gezicht, toch? Gelukkig kan je de meeste vitrages gewoon wassen in de wasmachine. Omdat de stof delicaat is, vraagt het wel om een liefdevolle wasbeurt. In dit artikel vertellen we je hoe je vitrages wassen het best kunt aanpakken.

Hoe vaak moet je een vitrage wassen?

Hoe vaak je een vitrage moet wassen, hangt onder andere af van de plek waar de vitrages hangen. Hangen ze dicht bij de keuken? Dan zullen ze iets vaker gewassen moeten worden vanwege de vette lucht en kookgeurtjes die gepaard gaan met het koken. In de slaapkamer, logeerkamer en werkkamer zijn de vitrages vooral onderhevig aan stof, maar zolang je deze kamers goed lucht, zal je de vitragegordijnen niet vaak hoeven wassen.

Aangeraden wordt om ze één of twee keer per jaar te wassen, tijdens de grote schoonmaak bijvoorbeeld. Vitrages zijn vaak wit, waardoor je al snel ziet of ze vervuild zijn. Mocht dat het geval zijn, dan was je ze gewoon een keertje extra.

De vitrages stinken. Wat nu?

Heb je een avondje gekaasfondued? Of uitgebreid staan koken? Dan kan het zijn dat je vitrages stinken. Deze lucht gaat er niet snel uit. Om je vitrages weer lekker te laten ruiken, kan je een paar dingen doen:

 • Hang de vitrages even buiten. Natuurlijk niet wanneer het regent, maar een vochtige lucht is niet erg. Hang ze na een paar uur weer – vochtig – aan de rails en sluit de gordijnen zodat ze goed kunnen drogen.
 • Was de vitrage met de hand, bijvoorbeeld in een sodasopje. Soda verwijdert namelijk nare geurtjes. Hier komen we later in het artikel nog op terug.
 • Zet alle ramen tegen elkaar op zodat de vitrages en de ruimte zelf goed kunnen doorluchten.
 • Gooi ze in was! Volg hiervoor onderstaand stappenplan.

Stappenplan vitrage wassen

Omdat vitrages gemaakt zijn van een delicate stof, is het belangrijk dat je eerst goed de wasvoorschriften leest die vaak op een labeltje aan het gordijn staan vermeld. Niet elke stof is geschikt voor de wasmachine, in dat geval moet je je vitrage wassen met de hand. Hoe je dit doet, leggen we verderop uit. Mogen ze wel in de was? Volg dan onderstaand stappenplan:

1. Haakjes eraf

Het best is het om de gordijnhaakjes er eerst af te halen. Dit is even een karwei maar zo voorkom je dat een haakje in je wasmachine verdwaald raakt waardoor je wasmachine, maar ook de vitrages zelf, kunnen beschadigen.

Check ook even of er zoomverzwaarders in je vitrages zitten. Zo ja, ga na of deze niet uit de zoom kunnen vallen tijdens het wassen. Haal ze er anders uit, want ook deze kunnen in de afvoer terechtkomen met een verstopping tot gevolg. Een alternatief is om je vitrages in een waszak te doen, nadeel is wel dat ze dan vrij opgefrommeld en dus verkreukt uit de wasmachine komen.

2. Wasprogramma kiezen

Handdoeken wassen doe je op een hoge temperatuur en hoog toerental, vitrages daarentegen vragen om een mild wasprogramma. Bij voorkeur een wolwas- of fijnwasprogramma. Hierin worden de gordijnen rustig rondgedraaid en gewiegd zodat je minder kreukels krijgt en de dunne stof gespaard blijft.

Vaak kan je de gordijnen op 30 graden wassen. Hoe warmer je ze wast, hoe groter de kans dat ze krimpen. Bovendien is een hoge temperatuur vaak niet nodig om het stof en vuil te verwijderen.

3. Wasmiddel voor vitrages

Er bestaan speciale wasmiddelen voor vitrages, maar er zijn ook genoeg (goedkopere) alternatieven. Het is belangrijk om een fijnwasmiddel te gebruiken dat geen schade aan de stof kan aanbrengen. Bijvoorbeeld een wasmiddel voor wol of zijde. Wanneer je witte vitrages gelig zijn en/of stinken, kan je ook een schepje soda aan het wasmiddelbakje toevoegen. Soda laat nare geurtjes verdwijnen en maakt alles weer stralend wit.

Vitrage wassen met wasverzachter is niet nodig, bovendien tast dit de stof aan. Om je vitrages soepeler en zachter te maken, kan je eventueel een scheutje natuurazijn aan het wasmiddel toevoegen.

4. Vitrage centrifugeren?

De centrifuge in je wasmachine zorgt ervoor dat de was er niet kletsnat uitkomt. Door heel hard rondjes te draaien, wordt het water uit de was ‘gewrongen’. Maar de centrifuge zorgt er ook voor dat er kreukels ontstaan en dat de stof iets krimpt.

Bij vitrage wassen geldt dat je ze zo min mogelijk moet centrifugeren. Wanneer je het wolwas- of fijnwasprogramma gebruikt, staat de centrifuge vaak al op de laagste stand. Helemaal niet centrifugeren is niet aan te raden, dan komen ze te nat uit de wasmachine.

5. Nat ophangen

Wanneer het programma gestopt is, zijn je vitrages nog flink vochtig. Dat is niet erg. Hang ze ‘nat’ aan de gordijnrails. Dit heeft een paar voordelen: doordat ze volledig uithangen, drogen ze sneller. Bovendien zorgt de zwaarte van de vochtige vitrages ervoor dat eventuele kreukels verdwijnen.

Let op: gooi vitrages nooit in de droger, de hoge temperatuur zorgt ervoor dat de stof krimpt waardoor je straks tegen gordijnen met hoogwater aankijkt!

Vitrage wassen met de hand

Wil je de vitrages liever met de hand wassen? Of zeggen de wasvoorschriften dat de stof niet geschikt is voor de wasmachine?

 1. Vul een grote teil of het bad met lauwwarm water en los hier een paar scheppen soda, biotex of een andere niet-schadelijk handwasmiddel in op.
 2. Laat de vitrages hier even in ‘badderen’.
 3. Na een uur spoel je de vitrages goed uit, net zolang totdat er geen vuil en sop meer uitkomt.
 4. Wring of knijp niet te veel in de vitragegordijnen, hierdoor raakt de stof uit vorm.
 5. Hang de vitrages na afloop uit in de badkamer, zodat het vocht kan wegspoelen in het douche- of badputje.
 6. Wanneer ze niet meer kletsnat zijn, kan je ze weer aan de rails hangen.

Tips voor vitrage wassen zonder kreukels

Hierbij nog een paar tips op een rij om te voorkomen dat je vitrages verkreukeld uit de was komen:

 • Centrifugeer niet te hard en niet te lang.
 • Voeg een scheutje natuurazijn toe aan de was, dit houdt de vitrages soepel waardoor kreukels geen kans krijgen.
 • Wring de gordijnen niet uit met je handen.
 • Laat ze ‘nat’ drogen aan de gordijnrails en schuif de vitrages dicht.

Zit je helemaal in de schoonmaakflow? Lees hier hoe je je sneakers weer schoon krijgt, hoe je je hoofdkussens kunt wassen en hoe je je matras kunt reinigen. Wij wensen je heel veel succes met het wassen van de vitrages!

Tijd om je interieur onder handen te nemen? Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtig interieur.