Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
krentenboom in bloei

Boom?! Wist je dat de krentenboom eigenlijk meer een struik is en helemaal geen boom? De krentenboom ofwel Amelanchier is een ideale soort voor in de kleine tuin, omdat hij eenvoudig in toom gehouden kan worden. Het krentenboompje bloeit prachtig in het voorjaar. In dit artikel lees je alles over de krentenboom: van het planten tot verzorgen. Ook geven je stylingtips voor het aankleden van je tuin. Wist je trouwens dat je ook heerlijk jam kunt maken van de besjes? Lees snel verder en ontdek alles over deze prachtstruik.

Alles over de krentenboom

De krentenboom komt oorspronkelijk uit Canada en behoort tot de familie van de Rosaceae. Er zijn ook een aantal soorten die uit Oost-Azië komen. Inmiddels zijn sommige soorten ook in Europa te vinden. Dit kleine boompje lijkt meer op een struik dankzij zijn meerstammige karakter en is goed winterhard.

Voordelen van de krentenboom

Van een krentenboom kun je vrijwel het hele jaar door genieten. Je geniet van de bloesem, de krenten én de prachtige kleuren.

In het voorjaar krijgt de krent prachtige bruinrode bladeren en daarna, in april en mei, bloeit de boom rijkelijk. Hij krijgt dan mooie hangende trossen vol witte bloemen. Tijdens de bloei is de krent zo overladen vol van bloemen dat het wel een suikerspin lijkt.

Na de bloei, krijgt de krent vruchten, deze worden ook wel de krenten genoemd. De krenten zijn donker, haast zwart, van kleur. Hieraan dankt de krent zijn naam. De krenten zijn eetbaar en lekker zoet van smaak. Ook vogels zijn gek op de krenten. Als je dus graag veel vogels in je tuin zou willen, is de krentenboom een aanrader.

De krentenboom is winterhard en kan zo’n 6 meter hoog en 4 meter breed worden. De structuur van deze boom is open. Hierdoor creëert hij een luchtige, lichte sfeer in je tuin. In de herfst laat de krentenboom prachtige fel gele tot oranje herfstkleuren zien. In de winter laat de krentenboom zijn bladeren los.

Verzorging van de krentenboom

Deze boom is eenvoudig te verzorgen en weinig veeleisend. Krentenbomen groeien vrijwel overal en staan het liefst in de zon of halfschaduw. Een humusrijke, lichtzure grond vindt de krent fijn. Hij heeft weinig (extra) voeding nodig, maar een klein beetje mulch aan de voet, bij de wortels van de krentenboom, vindt hij wel fijn. Het beste kun je in het najaar wat mulch toevoegen.

Moet je de krentenboom snoeien?

De krentenboom hoeft niet gesnoeid te worden. Wel kun je takken die andere takken in de weg zitten, elkaar kruisen of verkeerd groeien, wegkippen in de winter. Je kunt de krent uiteraard ook snoeien in elke gewenste vorm. Zo kun je hem zo hoog of laag maken als je wilt en zelfs een haag maken van de krentenboom.

Als je boompje onderaan erg kaal wordt, kun je na de bloei kiezen voor een uitdunningssnoei. Je verwijdert dan oude takken om ervoor te zorgen dat er meer licht in de boom komt. Wil je liever een boomvorm van je krent maken? Snoei dan van begin af aan goed. Je kiest een stevige tak en en snoeit de rest van de takken weg.

De zijtakken kunnen verkleind worden tot eenderde van hun lengte. Doe echter niets met de top van je boompje. Blijf dit op deze manier enkele jaren doen, totdat de stam dik genoeg is om de rest van de boom te ‘dragen’. De krentenboom kan vrij breed worden, waardoor het kan zijn dat je hem wilt verkleinen in de breedte. Je kunt een krentenboom ook in een grote pot planten en bijvoorbeeld op het balkon zetten.

Tip! Zorg ervoor als je gaat snoeien dat je kwalitatief goed tuingereedschap gebruikt. Anders kun je de plant beschadigen!

Shop hoogwaardig tuingereedschap bij Westwing:

Tip: wist je dat het heel slim is om een krentenboom in de herfst te poten? Op dat moment is de grond warm en vochtig. Hierdoor gaat graven eenvoudig én kunnen wortels zich goed ontwikkelen. Hierdoor heeft de boom een voorsprong als de lente begint. Daarnaast is dit het moment dat de plant in rust komt voor de winter. Hierdoor kun je hem zonder problemen verplaatsen.

Stylingtips voor een prachtige tuin

Naast mooie planten, bloemen en bomen (of struiken natuurlijk) mogen de juiste accessoires en meubels niet ontbreken. Maar hoe begin je met het inrichten van je tuin?

  1. Bepaal je stijl. Ga je voor een moderne tuin of toch landelijk? Trending is het fenomeen: binnen naar buiten halen. Dit houdt in dat je je interieurstijl doortrekt naar je buitenruimte.
  2. Tuinmeubels uitzoeken. Kies voor meubels die passen in de stijl van jouw keuze. Ga je bijvoorbeeld voor een industriële stijl? Kies dan voor een robuuste tuinset in donker hout, of zwart rotan – zoals bijvoorbeeld de Costa armstoel van Westwing Collection. Voor een boho touch zijn tuinmeubels van natuurlijke materialen in een lichte kleur perfect. Tip! Vergeet een mooie parasol niet voor in je loungehoek of voor bij het daybed.
  3. Hallo accessoires! Wat is een interieur zonder de juiste decoratie? Dat geldt zeker ook voor je buitenruimte. Maak het gezellig door veel verlichting toe te voegen en luchtig textiel. Voor een boho touch kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rond jute vloerkleed – zoals het vloerkleed Tapu van de Westwing Collection.
  4. Richt alle lege hoekjes in. Voor een éxtra gezellige tuin zorg je ervoor dat alle hoekjes opgevuld zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bistrosetje met fleurige tuinkussens of een hoge plantenbak met Spaanse Margrietjes.

Op weg naar dé perfece tuin

Ga jij een krentenboom in je tuin zetten? Leuk! De krentenboom is niet alleen prachtig om te zien met zijn mooie bladeren en sierlijke vorm. Hij geeft ook lekkere vruchten. Bovendien is de krentenboom zeer eenvoudig te onderhouden en doet hij het bijna overal wel goed.

Mocht je meer willen lezen over andere soorten, dan kun je een kijkje nemen in onze andere artikelen over bloemen, planten en bomen. Lees bijvorbeeld meer over de acanthus of kattenstaart.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog met tips en ideeën om jouw huis en tuin nog mooier te maken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor het beste tuingereedschap en de mooiste tuinmeubels & -accessoires. Veel shop- & tuinierplezier!