krentenboom

Naast planten en bloemen, halen de meeste tuiniers ook een aantal bomen, struiken en hagen de tuin in. Hier kun je alles lezen over de krentenboom of Amelanchier. Een soort die eigenlijk geen boom genoemd mag worden. De krentenboom is namelijk meer een struik. Een ideale soort voor in de kleine tuin, omdat deze soort eenvoudig in toom gehouden kan worden. Het krentenboompje bloeit prachtig in het voorjaar. Leer in dit artikel wat een krentenboom precies is, waar je hem het beste kunt planten en welke verzorging zo’n krent nu precies nodig heeft.

De krentenboom

De krentenboom komt oorspronkelijk uit Canada en behoort tot de familie van de Rosaceae. Er zijn ook een aantal soorten die uit Oost-Azië komen. Inmiddels zijn sommige soorten ook in Europa te vinden. Dit kleine boompje lijkt meer op een struik dankzij zijn meerstammige karakter en is goed winterhard.

Soorten krentenboomen

Van de krentenboom zijn verschillende soorten:

 1. Amelanchier lamarckii

  In ons land komt de amelanchier lamarckii het meest voor. Deze soort heeft sappige vruchten en witte bloemen.

 2. Amelanchier laevis

  Deze soort blijft klein, zo’n 3 meter hoog, en heeft grote witte trossen vol bloemen. De haast zwarte vruchten zijn erg smakelijk.

 3. Amelanchier arborea

  De amelanchier arborea komt uit Canada en kan wel 20 meter hoog worden. De vruchten van deze soort zijn niet lekker.

 4. Amerlanchier ovalis

  Amerlanchier ovalis is een Europese soort die klein blijft, hij wordt zo’n 5 meter hoog. De bloemtrossen staan bij deze soort rechtop en de bessen zijn blauwzwart en erg zoet.

 5. Amelanchier alnifolia

  Deze soort blijft ook klein, zo’n 5 meter hoog, en krijgt sappige zoete vruchten en mooie trossen vol witte bloemen.

Tip!

Van de vruchten van de krentenboom kun je jam maken! Ze smaken een beetje naar bosbessen. Je hoeft geen geleermiddel toe te voegen wanneer je de jam maakt omdat er pectine in deze vruchten zit. Je kunt ze ook goed mengen met andere vruchten of je kunt ze drogen, als krenten. Tot slot kun je ze gebruiken in taart, compotes, sap en wijn.

Voordelen van de krentenboom

Van een krentenboom kun je vrijwel het hele jaar door genieten. Je geniet van de bloesem, de krenten én de prachtige kleuren.

In het voorjaar krijgt de krent prachtige bruinrode bladeren en daarna, in april en mei, bloeit de boom rijkelijk. Hij krijgt dan mooie hangende trossen vol witte bloemen. Tijdens de bloei is de krent zo overladen vol van bloemen dat het wel een suikerspin lijkt.

Na de bloei, krijgt de krent vruchten, deze worden ook wel de krenten genoemd. De krenten zijn donker, haast zwart, van kleur. Hieraan dankt de krent zijn naam. De krenten zijn eetbaar en lekker zoet van smaak. Ook vogels zijn gek op de krenten. Als je dus graag veel vogels in je tuin zou willen, is de krentenboom een aanrader.

De krentenboom is winterhard en kan zo’n 6 meter hoog en 4 meter breed worden. De structuur van deze boom is open. Hierdoor creëert hij een luchtige, lichte sfeer in je tuin. In de herfst laat de krentenboom prachtige fel gele tot oranje herfstkleuren zien. In de winter laat de krentenboom zijn bladeren los.

Tip: In onze zaaikalender lees je alles over het zaaien en planten van diverse soorten planten, bloemen en bomen!

Verzorging van de krentenboom

Deze boom is eenvoudig te verzorgen en weinig veeleisend. Krentenbomen groeien vrijwel overal en staan het liefst in de zon of halfschaduw. Een humusrijke, lichtzure grond vindt de krent fijn. Hij heeft weinig (extra) voeding nodig, maar een klein beetje mulch aan de voet, bij de wortels van de krentenboom, vindt hij wel fijn. Het beste kun je in het najaar wat mulch toevoegen.

De krentenboom hoeft niet gesnoeid te worden. Wel kun je takken die andere takken in de weg zitten, elkaar kruisen of verkeerd groeien, wegkippen in de winter. Je kunt de krent uiteraard ook snoeien in elke gewenste vorm. Zo kun je hem zo hoog of laag maken als je wilt en zelfs een haag maken van de krentenboom.

Als je boompje onderaan erg kaal wordt, kun je na de bloei kiezen voor een uitdunningssnoei. Je verwijdert dan oude takken om ervoor te zorgen dat er meer licht in de boom komt. Wil je liever een boomvorm van je krent maken? Snoei dan van begin af aan goed. Je kiest een stevige tak en en snoeit de rest van de takken weg.

De zijtakken kunnen verkleind worden tot eenderde van hun lengte. Doe echter niets met de top van je boompje. Blijf dit op deze manier enkele jaren doen, totdat de stam dik genoeg is om de rest van de boom te ‘dragen’. De krentenboom kan vrij breed worden, waardoor het kan zijn dat je hem wilt verkleinen in de breedte. Je kunt een krentenboom ook in een grote pot planten en bijvoorbeeld op het balkon zetten.

Tip: Wist je dat het heel slim is om een krentenboom in de herfst te poten? Op dat moment is de grond warm en vochtig. Hierdoor gaat graven eenvoudig én kunnen wortels zich goed ontwikkelen. Hierdoor heeft de boom een voorsprong als de lente begint. Daarnaast is dit het moment dat de plant in rust komt voor de winter. Hierdoor kun je hem zonder problemen verplaatsen.

Ga jij een krentenboom in je tuin zetten? Leuk! De krentenboom is niet alleen prachtig om te zien met zijn mooie bladeren en sierlijke vorm. Hij geeft ook lekkere vruchten. Bovendien is de krentenboom zeer eenvoudig te onderhouden en doet hij het bijna overal wel goed.

Mocht je meer willen lezen over andere soorten, dan kun je een kijkje nemen in onze andere artikelen over bloemen, planten en bomen. Lees bijvoorbeeld meer over de acanthus, de lampionplant, kattenstaart, verbena, de knotwilg, bossalie of kamperfoelie. Of laat je inspireren door ons artikel over schaduwplanten.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!