Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
gele hangmat aan grote groene boom in een grote tuin

Ben je gezegend met een grote buitenruimte? Wat een geluk! Om deze ruimte om te toveren naar de tuin van je dromen, is wel het een en ander nodig. Want in een grote buitenruimte waarin alles past en kan, is het des te lastiger om keuzes te maken. Dit is dan ook meteen het punt wat veel mensen onderschatten: een grote tuin inrichten – en gezellig maken – is niet zo makkelijk als je denkt. Gelukkig zijn er een heleboel manieren om dit te laten slagen. Zo zijn er inricht trucs die je kunt toepassen om verschillende ruimtes te creëren én de eenheid te bewaren. Sta je nog met je handen in het haar en kun je wel wat tips gebruiken om van jouw grote buitenruimte een knusse, sfeervolle plek te maken? Laat je dan inspireren door de 10 tips uit dit artikel!

Grote tuin inrichten? Een makkie met deze 10 tips

Hoe je jouw grote tuin gaat inrichten hangt ten eerste af van je persoonlijke voorkeuren. Ben je bijvoorbeeld dol op tuinieren? Dan zal de beplanting een grote rol spelen. Heb je juist geen spatje groen op de vingers? Dan zal een onderhoudsvriendelijke tuin meer in jouw straatje liggen. Ten tweede heeft de tuinstijl van jouw smaak ook een grote invloed op de inrichting. Houd je van strak en modern of juist van romantisch en landelijk? Om de eenheid in de tuin te bewaken is het goed om alvorens de inrichting een stijlkeuze te maken. Natuurlijk kun je ook wel wat mixen hierin en voor een eclectisch ingerichte buitenruimte gaan. Maar ook bij deze stijl zijn er manieren om de eenheid te bewaren en ervoor te zorgen dat het geen ratjetoe wordt. 

Westwing’s 10 tips voor een grote tuin inrichten

  1. Stel een plan op (of investeer in een tuinarchitect) 
  2. Verrijk je tuin met bomen, planten en bloemen
  3. Kies de ideale bestrating voor jouw tuin
  4. Kweek je eigen groenten en kruiden in een moestuin 
  5. Investeer in de basics, zo ook in gereedschap 
  6. Integreer hoogteverschillen 
  7. Leg meerdere terrassen aan
  8. Maak het knus met een veranda, overkapping of tuinhuis
  9. 365 dagen in de tuin met een buitenhaard
  10. Snel onkruidvrij? Geef een tuinfeest! 

Tuinideeën grote tuin: de basis

Alles staat of kraakt met de basis. In het geval van een tuin bestaat de basis uit een tuinplan, de beplanting en bestrating, en het nodige gereedschap om je tuin te onderhouden. 

Tip 1: stel een plan op (of investeer in een tuinarchitect)

Alle keuzes die komen kijken bij het (her)inrichten van je tuin zijn nogal overweldigend. Slim is daarom om van tevoren een plan te maken met daarin je ideeën, een budget en een ontwerp. Staat er al een goede basis in jouw tuin en ben je juist op zoek naar inspiratie om je tuin deels te herinrichten? Dan kom je waarschijnlijk al ver met Pinterest, magazines en blogs. Maar als je jouw tuin compleet ‘from scratch’ gaat inrichten, dan is het geen overbodige luxe om een tuinarchitect in de arm te nemen. Zo weet je zeker dat je geen fouten en/of onnodige kosten maakt. 

Tip 2: verrijk je tuin met bomen, planten en bloemen

Qua groen kun je het zo gek maken als je zelf wil. Als je dol bent op tuinieren kan je grote buitenruimte de ideale plek zijn om je hobby te beoefenen. Maar als je je tijd liever niet spendeert aan snoeien en onkruid wieden, kun je je tuin beter zo inrichten dat je het tuinwerk binnen de perken houdt. 

Tip! Neem voordat je begint met planten je tuingrond onder de loep. Het bodemtype in jouw tuin – bijvoorbeeld veen of kalk – vertelt je welke planten er in jouw tuin passen. Ook geeft het de hoeveelheid en soort mest aan die het nodig heeft.  

Tip 3: kies de ideale bestrating voor jouw tuin

De bestrating hangt samen met een aantal dingen. Ten eerste hoe onderhoudsvriendelijk je jouw tuin wil inrichten en ten tweede de stijl die je wil integreren. Zo zien de tegels in een moderne tuin er anders uit dan in een Engelse tuin of Franse tuin. Denk aan grote, gladde tegels versus charmante klinkers versus grind. Ook kun je in je tuinplan verschillende paden, gazons en terrassen opnemen. Bij de terrasbestrating is het belangrijk dat het stabiel is en je straks niet met een wiebelstoel of -tafel zit. Voor paden past juist het gebruik van grind of grote, losse stenen.

Tip 4: kweek je eigen groenten en kruiden in een moestuin

Je eigen groenten en kruiden kweken is een feest. Je kunt genieten van heerlijke verse, onbespoten gewassen en alles smaakt simpelweg net even lekkerder als je het zelf hebt geweekt. Leuk is om de gewassen te kweken in een verhoogde bak. Dit staat niet alleen stijlvol, maar is ook fijn voor jou (en je rug). Als moestuinieren helemaal jouw ding is, kun je ook overwegen om een kas te bouwen. Zo heb je ook ‘s winters plezier van je moestuin.

Tip 5: investeer in de basics, zo ook gereedschap

Bij een grote tuin komt ook meer onderhoud kijken. Investeer daarom vanaf het begin in tuingereedschap. Maak het trouwens niet te gek, met de basics zoals een grasmaaier, hark en schoffel kom je al heel ver.

Grote moderne tuin

De tuinstijl bepaalt grotendeels de inrichting. In Nederland is de moderne tuin, dankzij zijn rust en eenheid, ontzettend populair.  

Tip 6: integreer hoogteverschillen

Rechte lijnen zijn onlosmakelijk verbonden met dit tuintype. Om het lijnenspel wat spannender te maken kun je hoogteverschillen aanleggen. Hierdoor creëer je diepte en kun je verschillende ruimtes binnen de grotere buitenruimte maken. 

Tip 7: leg meerdere terrassen aan

Maak je grote buitenruimte knusser door verschillende terrassen aan te leggen. Denk aan een zonneterras, eetgedeelte, loungehoek, etc. Probeer eenheid te bewaren door voor dezelfde moderne stijl, strakke materialen en rustige kleuren te kiezen. 

Nog meer grote tuin ideeën

Hieronder vind je nog drie ideeën voor het sfeervol inrichten van jouw grote tuin.

Tip 8: maak het knus met een veranda, overkapping of tuinhuis

Nog een idee om je grote ruimte knusser te maken is door middel van een veranda, overkapping of tuinhuis. Knus én je zit ook bij minder weer beschut. Installeer er nog een buitenkeuken in en de overkapping staat garant voor vele gezellige avonden met heerlijk eten. Ook leuk: een tuinhuis. Een klein tuinhuisje is perfect om spullen in op te bergen. Een groot tuinhuis daarentegen is weer ideaal voor het entertainen van gasten. Er bestaan zelfs tuinhuisjes met een verdieping waar je eventueel een ruimte kunt maken waar gasten kunnen verblijven.  

Tip 9: 365 dagen in de tuin met een buitenhaard

Ben jij een echt buitenmens die het liefst de hele dag en avond in de tuin rondhangt? Dan is een buitenhaard echt iets voor jou. Zo kun je ook in je wintertuin genieten van warmte of tijdens frissere voorjaarsdagen of zomeravonden. 

Tip 10: snel onkruidvrij? Geef een tuinfeest!

Is jouw tuin nu nog een wildernis? En zie je er tegenop om de ruimte eerst onkruidvrij te maken alvorens je kunt beginnen? Daar hebben wij wel een goede tip voor! Geef een tuinfeest waar je je vrienden en familie vraagt om ieder 1m2 onkruid te wieden. Dit staat niet alleen garant voor veel lol, maar scheelt jou ook meteen een heleboel werk. Als jij je gasten daarna voorziet van ijskoude drankjes en heerlijke hapjes zal niemand het een punt vinden. Veel plezier!

Jeuken je handen al om aan de slag te gaan? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je grote buitenruimte knus en gezellig in te richten!