Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorKinderkamer

Kinderkamer

De kinderkamer moet in de loop van zijn bestaan bepaalde dingen mee maken en doorstaan. Er wordt daar gespeeld, geleerd, geslapen en nog vele andere dingen die kinderen van alle leeftijden doen.

Bijna geen enkele andere kamer in het huis wordt door de jaren heen meer onderworpen met verschillende veranderingen dan de kinderkamer.

Inrichten met stijl en geborgenheid

De kinderkamer ondergaat niet alleen de wildste en meest spannende veranderingen, maar het moet ook aan een verscheidenheid aan behoeften voldoen. Ten eerste moet de kinderkamer natuurlijk functioneel zijn, maar aan de andere kant is het zeer belangrijk dat de kleintjes zich in hun koninkrijk ook comfortabel en veilig voelen. Als uw kleintje niet langer meer een baby is en dus geen behoeft meer heeft voor een babykamer, is het tijd naar de winkel te gaan en een kinderkamer in te richten.

Kinderkamer

De meubels

Het meubilair in de kinderkamer moet tegen een stootje kunnen evenals daarvoor gemaakt zijn. Het is daarom belangrijk dat de meubels robuust zijn, zodat ze opgewassen zijn tegen de mogelijk geuitte woede van de kinderen. De mogelijkheid bestaat om de meubels individueel op de fantasieën of op het geslacht van de kleintjes af te stemmen.

Voor de meisjes kunnen de kindermeubels rustig, speels en romantisch zijn. Een hemelbed, bijvoorbeeld, nodigt de kleine meisjes namelijk uit om te dromen, wat het naar bed gaan misschien zelfs gemakkelijker maakt. Natuurlijk is roze bij uitstek DE kleur die in verschillende meisjeskamers te vinden is. Symbolen van prinsessen en feeën spelen regelmatig een balangrijke rol in de kamer en worden vaak op het meubilair afgedrukt.

De meubels voor de jongens daarentegen zijn wild en hebben een spannend design. Bedden, tafels en stoelen in de vorm van kastelen, auto’s of raketten nodigen de kinderen steeds weer opnieuw uit voor nieuwe avonturen en geven de mogelijkheid om wat stoom af te blazen. De kleuren blauw en ook vaak groen spelen in het ontwerp van de jongenskamer een belangrijke rol. Verschillende kleuren voor het ontwerp van de kinderkamer zijn uiterst belangrijk.

In het algemeen houden kinderen van felle en bonte kleuren, of de kleuren nu egaal, opvallend of pastel zijn. Met houten meubelen of gewoon  meubels in het wit kan men niet de fout in gaan evenals ze harmoniseren met iedere kleur muur en tapijt. Daarnaast biedt zo’n simpel en eenvoudig interieur meer vrijheid om de kinderkamer individueler te ontwerpen.

Muurschilderingen

Witte muren laten kamers groter lijken en dit geldt natuurlijk ook voor de kinderkamer. Daarom is hier de vuistregel: Less is more! Desondanks zijn muurdecoraties zoals muurverf, muurschilderingen of muurstickers altijd welkom en graag gezien in deze kamer. Ben u er alleen wel van bewust dat vooral bij jonge kinderen een onrustige en wilde muurschildering over stimulerend kan werken. Zolang u er voor zorgt dat het met de kleuren niet al te overdreven wordt, kan u uw fantasie de vrije loop geven. Disney-, strip-, tv-of andere figuren vallen altijd goed in de smaak bij de kinderen en leuken werkelijk elke kinderkamer op!

De atmosfeer

In de kinderkamer kan het er niet te vrolijk en opgewekt genoeg aan toe gaan. Het moet een fantasierijke oase zijn waar voor de kinderen niks aan ontbreekt. De atmosfeer is daarom geen onbelangrijk onderdeel van de kamer. Vooral met harmonieuze kleuren kan een speelse en vrolijke sfeer gecreëerd worden. De wandbekleding, de kleuren van de meubels en gekleurde deuren van de kast of laden kunnen hier hun eigen bijdrage aan geven.

Bovendien, hebben bijpassende kinderkamer- evenals woonaccessoires eveneens een bijzondere werking op de atmosfeer. Door de kamer aan te kleden met verschillende decoraties wordt de kamer niet alleen huiselijker ingericht, het zorgt er namelijk ook voor dat de kinderen zich prettiger en veiliger zullen voelen in hun kleine paradijsje!

Orde in de kinderkamer

In de kinderkamer stapelt zich het speelgoed, de knuffels en bouwstenen maar op. Desalniettemin is ook in deze kamer orde verreist. Om ervoor te zorgen dat de kleintjes niet in een hopeloze chaos zullen zinken zijn er verschillende manieren om de orde te bewaren. De voorwaarde is daarentegen wel dat er in de kinderkamers genoeg opslagruimte aanwezig is. Ruimtebesparend zijn dozen, commodes, kasten, schatkisten en planken. In deze grote dozen en kisten kan in een handomdraai al het speelgoed opgeborgen worden. Door de dozen te voorzien van een label, kan ervoor gezorgd worden dat al het speelgoed en pluche dieren uiteindelijk weer terug in hun juiste en vooraf bepaalde plaats terechtkomen.

Met z’n tweeën in een kamer

Vaak – vooral in grote steden – komt het voor dat er niet genoeg kamers in het appartement beschikbaar zijn, om elk kind zijn of haar eigen kamer te geven. Bij een kinderkamer dat door twee kinderen gedeeld moet worden is het relevant om duidelijke gebieden aan te geven, zodat elk kind een eigen ruimte heeft voor zijn speelgoed en kleding. Deze afscheidingen zijn gemakkelijk te handhaven door middel van kleuren of symbolen. Bij gebrek aan ruimte kunnen stapelbedden een uitkomst bieden. Hoewel deze kinderkamer multifunctioneel en ruim ingericht moet zijn, moet het ook de eigenheid en het karakter van de kinderen uitstralen. Elk kind heeft zijn eigen karakter en unieke smaak en dit mag best worden weergegeven in de inrichting en decoratie van de kamer.