Zoeken

Hangstoelen

De hangmat & hangstoel: het ultieme vakantiegevoel!

Misschien wel het allerbeste product om het vakantie- en luiergevoel te versterken hangmatten en hangstoelen! Ze staan symbool voor vakantie, tropisch weer en heerlijke siesta.

Geschiedenis van hangmatten en hangstoelen

De hangmat of hangstoel is een uitvinding van de oude Indianen in de 15e en 16e eeuw. Hangmatten werden toen nog gemaakt van boomschors en werden ‘s nachts gebruikt als bescherming tegen insecten. Door het nauwelijks doorlatend materiaal, kon men niet gebeten worden door insecten. Door de jaren heen is het concept van de hangmat verbeterd; er worden nieuwe materialen gebruikt en gaan langer mee. De hangmat en hangstoel werden niet meer alleen gebruikt ter bescherming tegen ongedierte; het werd een manier van ontspanning.

Een hangstoel is feitelijk familie van de hangmat. Hangmatten kwamen vanuit Zuid- en Midden-Amerika naar ons overgewaaid. Daar worden ze vooral gebruikt om in te slapen. Ook wij gebruiken hangmatten en hangstoelen om te relaxen en te ontspannen. In onze tuin, op het balkon en het terras, maar ook gewoon binnen.

Hangmatten en hangstoelen in elk soort

Je zou het haast niet denken, maar ook een simpel gebruiksvoorwerp als de hangmat of hangstoel is er in verschillende uitvoeringen. Het woord zegt het al, een hangmat of hangstoel hang je ergens aan op. Aan het plafond of een stevige tak van de boom. Een alternatief hiervoor is een exemplaar met een standaard. Zo kan hij echt overal gebruikt worden.

Een exemplaar zonder stokken is de standaard- en welbekende versie. Deze hangmatten bestaat uit een stuk kleed, dat met touw aan beiden uiteindes bevestigd kan worden aan een boom of paal. Binnen deze categorie is de hangmat in drie subcategorieën te verdelen: Braziliaanse hangmatten (dichter geweven), Mexicaanse hangmatten (opener geweven), Indiase hangmatten (aan plafond).

De hangmatten zijn er met hangmatstandaard, spreidstok, als hangmatset, als eenpersoons, tweepersoons exemplaar, en dan zijn er natuurlijk ook nog hangmatten voor kinderen en reishangmatten!

Het materiaal

Meestal worden katoen, rotan of wicker gebruikt voor hangmatten en hangstoelen. De eventuele standaard is meestal gemaakt van hout, aluminium en metaal.

Westerse hangmatten en hangstoelen

De hangmat mét stokken is de Europese variant van de originele mat. De zijkanten van het ligvlak zijn uitgerust met houten balken, om het liggedeelte duidelijk af te bakenen. Daarnaast biedt het ook stevigheid aan de mat en hoef je dus niet bang te zijn dat de mat plotseling omkiept bij een harde windstoot.

Bijzonder! De rieten hangstoel

Ben je al een tijdje op zoek naar een luie fauteuil voor in de huiskamer? Dit kan een lastige klus zijn. De stoel moet niet alleen lekker zitten, maar moet ook een echte blikvanger zijn in je interieur. Heb je wel eens aan een rieten hangstoel gedacht? Een zeer gewild item dat een speels effect creëert in je interieur! Je kunt een hangstoel buiten inzetten. Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan je zithoek in de tuin. Hierin zweef je in feite boven de grond.

Keuzes voor hangmatten en hangstoelen

Tijdens je zoektocht naar het voor jou meest geschikte exemplaar, zal je een aantal keuzes moeten maken.

  • Met of zonder standaard.
    Met standaard is bijzonder handig om bij jouw te hebben als je niets bij de hand hebt om je mat of stoel aan te bevestigen. Hangmatten en -stoelen mét standaard kun je overal gebruiken.
  • Met of zonder spreidstokken.
    Hangmatten mét spreidstokken zijn gemakkelijker om uit op te staan.
  • Esthetiek van je hangmat of -stoel.
    Authentiek en kleurrijk, strak en modern of iets er tussen in. Wat is de stijl die past bij jou in huis of op je terras?
  • Ga jij voor hangmatten en hangstoelen in je woonkamerof slaapkamer, of toch op het terras?