Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!

Een kraammand is een mand met kleine cadeautjes die je na de geboorte van een baby aan de ouders geeft. De originele kraammanden zijn voorzien van 8 kraamcadeaus die tijdens de kraamtijd uitgepakt kunnen worden. Maar tegenwoordig zijn er zoveel varianten dat de originele kraammand niet meer zo origineel is – nu zijn de kraammanden ook voorzien van 10 cadeaus. Daarom worden er tegenwoordig bijvoorbeeld steeds vaker kinderthema’s gekoppeld aan een kraammand. Wist je dat je een kraammand zelf kan maken? Benieuwd hoe? Lees dan snel verder voor de leukste kraammand-ideeën.

De 7 leukste kraammand-ideeën

Vandaag de dag pak je een kraammand in één keer uit. Maar wil je origineel zijn, dan is het juist erg leuk om iedere ochtend of avond een momentje te nemen om één van de cadeautjes uit te pakken. Naast het feit dat je de traditie in stand houdt, sta je bij ieder cadeau stil en krijgt het cadeau meer waardering. Kraammanden zijn leuk om te geven en om te krijgen. Of je nu op zoek bent naar cadeau-inspiratie, of zelf zwanger bent en anderen suggesties wilt geven voor cadeaus: hier vind je 7 ideeën voor een leuke en originele kraammand. In dit artikel gaan we verder in op deze kraammanden:

  1. Traditionele kraammand
  2. Eerste keer
  3. Een kraammand met kleding
  4. Kraamcadeau voor een tweeling
  5. Een Zwitsal-mand
  6. Thema-mand
  7. Luiertaart

1. Traditionele kraammand

In de originele kraammanden zitten 8 kraamcadeaus, dit aantal is tegenwoordig uitgebreid naar tien. Waarom acht? Nou, de eerste acht dagen na de geboorte worden ook wel de kraamtijd of de kraamdagen genoemd. De moeder pakt iedere kraamdag één cadeautje uit. Dat kan een cadeautje voor haarzelf zijn, of voor de baby.

In deze traditionele kraammand zitten eigenlijk verschillende cadeaus die niet alleen leuk, maar ook praktisch zijn bij de eerste weken van de baby. Denk hierbij aan een knuffeltje, een romper, een tandendoosje, een voorleesboekje of een fotoalbum. Ben je creatief? Zelfgemaakte cadeaus worden ook erg gewaardeerd. Vroeger werden er bijvoorbeeld veel borduurwerken gemaakt, nu is het leuk om zelf een knuffeltje te knutselen of een romper te bedrukken.

Leestip! Meer inspiratie voor cadeaus voor in de traditionele kraammand vind je in ons artikel over een babyshower cadeau. Hier vind je ook DIY-vouchers die je gratis kunt downloaden en printen voor de moeder in spe!

2. Eerste keer

Of het nou iemands eerste of vierde kind is: de geboorte van een kind is altijd speciaal. Want ook voor dat kind beleef je alles voor de eerste keer. Wat is er dan idealer dan een mand met allemaal ‘eerste keer’-dingen? Denk hierbij aan een tandendoosje, een geboorteposter, een speen, een kraamboek voor visite en een boek waar alle eerste herinneringen in worden opgeschreven.

3. Een 10 dagen kraammand zelf maken met kleding

Een kraammand met tien cadeaus, hoe leuk is het dan om tien kledingstukken in de mand te doen? Ga aan de slag om een 10 dagen kraammand zelf te maken. Tien cadeaus, tien dagen en iedere dag een ander kledingstuk. Op dag één bijvoorbeeld een romper. Dag twee sokjes, dag drie een T-shirtje, dag vier een broekje, dag vijf slofjes of schoentjes, dag zes een jasje, dag zeven een mutsje, dag acht een pyjama, dag negen een boxpakje en dag tien een truitje.

Veel ouders vinden het namelijk leuk om kleertjes te krijgen. Let er wel op dat je de kleding niet te klein koopt: baby’s groeien nou eenmaal snel uit hun kleding. Het kan daarom beter te groot dan te klein zijn. En pas de kleding aan op het seizoen. Is de baby geboren in de zomer en geef jij een trui cadeau die de baby op dit moment past, dan is die trui in de winter te klein. Vind je het lastig om kleding uit te zoeken voor iemand anders? Dan zijn de ouders ook gegarandeerd blij met een kledingcadeaubon. Zo kunnen ze zelf iets uitzoeken wat ze mooi vinden en weet je zeker dat de baby het past!

4. Kraamcadeau voor een tweeling

Jouw zus, vriendin, nicht, tante of moeder is in verwachting van een tweeling. Heel leuk natuurlijk, maar nu moet je ook een kraammand maken voor twee baby’s! Koop of maak je één hele grote mand of geef je juist twee aparte kraamcadeaus? Genoeg om over na te denken, maar gelukkig ook genoeg keuze. De meest gekozen optie is een grote mand met daarin kraamcadeaus voor beide baby’s. Het leukste is om dan een thema aan de mand te verbinden: bijvoorbeeld een junglethema, dierenthema of een kleur!

Leuke kraamcadeautjes voor een thema-mand:

5. Zwitsal-mand

Zwitsal is een natuurlijk babyverzorgingsproduct. De zachte crème van Zwitsal is speciaal ontwikkeld voor de kwetsbare babyhuid en daarmee vanaf de geboorte al goed te gebruiken. Zo zijn de producten hypoallergeen, wat betekent dat bewezen is dat deze producten het risico op huidirritatie zoveel mogelijk beperken.

Een Zwitsal-mand is dan ook een perfect cadeau voor bij de geboorte. Een mand vol met babyverzorgingsproducten: als ouder word je daar heel blij van! Het assortiment van Zwitsal is vandaag de dag zo divers dat je die mand goed kunt vullen: luiers, talkpoeder, billendoekjes, zinkzalf, shampoo, haarlotion, zeepvrije wasgel of crème. Bedenk wat je wilt geven en Zwitsal heeft het.

6. Thema mand

Een kraammand met daaraan een thema verbonden is mega origineel, leuk en ook erg verrassend. Zo zijn er verschillende thema’s waaruit je kunt kiezen. Om te beginnen zijn er de welbekende kinderseries. Maak een mand vol met babyspullen van Woezel en Pip, Paw Patrol, Sesamstraat of Bumba. Alle boekjes, knuffels, slabbetjes en flesjes zijn dan helemaal in het thema van die ene kinderserie. Of ga voor een mand in circus thema!

Niet alleen is een kraamcadeau te koppelen aan een serie, ook is het leuk om een mand te maken met een dierenthema. Is het kind geboren op een feestdag? Hoe leuk is het dan om op Valentijnsdag een kraammand vol met rode en roze babyspullen te krijgen? Als laatste is een kleurenthema altijd goed. Vaak geven mensen een meisje alleen maar roze spullen en zit bij een jongen de mand vol met blauwe cadeaus. Maar ook kleuren als groen, oranje of geel zijn leuk voor iedereen!

7. Luiertaart

We horen je al denken: een luiertaart? Ja, geen kraammand, maar een luiertaart. Luiers zijn gewoonweg vrij prijzig en gemiddeld genomen heeft een baby vijf luiers per dag nodig. Dat zijn maar liefst 35 luiers per week, als je niet de pech hebt dat je de baby een extra keer moet verschonen. Daarom is een luiertaart een uitstekend kraamcadeau voor de baby maar ook voor de aanstaande ouders. Dit is trouwens ook een heel leuk babyshower cadeau! Het is een heel bruikbaar en praktisch cadeau en het scheelt hen weer maandelijkse kosten. Win-win, dus!

Shop cadeautjes voor in de kraammand:

Cadeautip! Weet je nog steeds niet wat je de kersverse ouders kunt geven? Hebben ze vrijwel alles al? Geef ze dan bijvoorbeeld een cadeaubon – zó kunnen ze de babykamer helemaal opleuken met snoezige accessoires (of hun eigen slaapkamer natuurlijk)!

Extra: kraammand voor de moeder maken

Allemaal leuk en aardig al die kraamcadeaus voor de baby. Maar tijdens die kraamtijd krijgt de baby al zoveel cadeaus, dat het misschien een goed en attent idee is om ook aan de moeder te denken! Want ook zij mag wel even goed verwend worden.

Een kraammand helemaal gericht op de moeder is erg leuk om samen te stellen. Denk hierbij aan chocola, een tijdschrift of een massagecadeaubon. Wil je nog origineler zijn? Maak dan een oppasstrippenkaart. Geef ze bijvoorbeeld vijf keer de mogelijkheid om aan jou te vragen of je kan oppassen. Een grappig, leuk en ontspannend cadeau. Bij moedercadeaus moet je vooral aan ontspannen, verwennen, wellness en rustmomenten denken. Alles wat daarbij hoort, is een uitstekend cadeau! Aan de hand van deze woorden stel je heel gemakkelijk een leuke kraammand voor de moeder samen.

Alles wat je moet weten voor het samenstellen van de perfecte kraammand

Na al deze ideeën zit je hoofd waarschijnlijk vol met inspiratie en creativiteit. Ben je nog niet uitgelezen? Bekijk dan onze ideeën over hoe je iemand kan bedanken. We hebben voor ieder wat wils!

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog! Zo heb je toegang tot oneindig veel cadeau-inspiratie! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste geschenken. Veel shopplezier!