Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
houten eettafel met houten stoel

We weten allemaal dat een goede zithouding heel erg belangrijk is. Wanneer we aan het werk zijn of lekker lang aan het natafelen zijn aan de eettafel. Daarbij is het kiezen van de juiste stoel en tafel natuurlijk cruciaal. In deze shopgids leggen we je meer uit over de hoogte van een eettafel en helpen we je met het vinden van de perfecte eetkamerstoelen, geven we je nog tips voor de juiste afmetingen van een bureaustoel en voor kinderstoelen.

De hoogte van de eettafel

De ideale hoogte van een eettafel is natuurlijk voor iedereen anders. De een zit liever wat lager terwijl de ander graag hoger zit. Tegenwoordig zijn de eettafels wat hoger dan vroeger met een gemiddelde hoogte van 76 tot 79 centimeter. Belangrijk bij het uitzoeken van de eettafel is om te kijken naar je eigen lengte. Daarnaast zijn de eetkamerstoelen ook van belang voor de juiste zithouding. In dit artikel gaan we uit van eettafels met een hoogte van 70-80 cm.

Een voorproefje van ons ruime assortiment aan eettafels:

Afmetingen van eetkamerstoelen: wat is de perfecte zithoogte?

Natafelen is net iets prettiger wanneer je goed aan tafel zit. Maar wat is de juiste zithoogte voor een eetkamerstoel?

Voordat je nieuwe eetkamerstoelen gaat shoppen, is het belangrijk om eerste de hoogte van de tafel op te meten. Van de onderrand van de tafel tot aan de vloer. De eetkamerstoelen en de eettafel moeten namelijk in hoogte op elkaar aansluiten.

Hieronder delen we de perfecte afmetingen voor een eetkamerstoel met een eettafel van 70-80 cm hoogte:

 • zithoogte: 43-48 centimeter
 • breedte: 30/45 centimeter
 • diepte: 45-50 centimeter
 • rugleuning: 27-32 centimeter
 • voor stoelen met armleuningen: 15-20 centimeter hoger dan de hoogte van de zitting. Zorg ervoor dat de armleuningen altijd minimaal 2 cm onder de onderkant van het tafelblad blijven. Zo beschadig je de armleuningen niet met het schuiven van de stoel.

Eetkamerstoel afmetingen voor 6 stoelen rond de tafel

Of de eettafel nu rond of rechthoekig is, per persoon kun je het beste minstens 60 centimeter ruimte aanhouden.

afmetingen voor een ronde eettafel

Afmetingen voor een rechthoekige eettafel

Heb je een rechthoekige tafel? Dan moet de breedte van de tafel ook genoeg ruimte bieden (denk aan 90 tot 100 cm).

afmetingen voor een rechthoekige eettafel

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of je voldoende ruimte hebt onder de tafel zodat de tafelpoten niet klem komen te zitten. Ons advies is om er altijd minstens 5/10 centimeter tussen te laten.

Ergonomische bureaustoel afmetingen

Zit je de hele dag achter je bureau? Dan is een fijne bureaustoel een must! Hieronder volgen een paar tips:

uitleg over egonomische zithouding
 • De afstand tussen je ogen en het computerscherm mag niet minder dan 60 cm en niet meer dan 80 cm bedragen.
 • De onderarmen moeten een rechte hoek vormen ten opzichte van de tafelrand, evenals de knieën en de lendenstreek.
 • Je kunt bij bureaustoelen vaak de rugleuning, armleuningen en de zitting verstellen. Zo zorg je ervoor dat je altijd goed zit.
 • De bureaustoel kan ook worden uitgerust met wieltjes. Ideaal voor als je een mega bureau hebt of als je vaak mappen uit je ladeblok moet pakken.

Deze bureaustoelen zijn stijlvol en comfortabel:

Afmetingen van kinderstoelen

Ook voor kinderen moet de grootte van de stoelen in verhouding staan tot de hoogte van de tafel waaraan ze eten of studeren.

LeeftijdKindertafel (max. hoogte in cm)Ideale zithoogte (in cm)
Tot 4 jaar4626
Tot 6 jaar5331
Tot 11 jaar6438
Tot 14 jaar7143
afmetingen kinderstoelen hoogte en breedte

Jouw favoriete eetkamerstoelen shoppen: van design, kleur tot materiaal

Heb je een eettafel gevonden? En de stoelmaten bepaald? Dan is het nu tijd om te shoppen!

De kleuren

Eetkamerstoelen zijn in vrijwel alle kleuren beschikbaar. Kies je voor een enkele kleur of ga je verschillende eetkamerstoelen mixen en matchen? Heb je een vrij rustige tafel? Dan kun je een statement maken met de stoelen. Denk bijvoorbeeld aan fluwelen beige en bruine stoelen gecombineerd. Heb je je juist een statement eettafel? Ga dan voor een rustige eetkamerstoel. Transparante stoelen of eetkamerstoelen in een neutrale kleur zijn dan een mooie optie.

De vorm

De eettafel moet qua vorm natuurlijk ook bij de eetkamer stoelen passen.

 • Een ovale tafel – style deze bijvoorbeeld met gebogen stoelen met ronde lijnen.

De volgende eetkamerstoelen staan bijvoorbeeld mooi bij een ovale eettafel:

 • Vierkante/rechthoekige tafel – deze completeer je met eetkamerstoelen met rechte lijnen.

Met deze eetkamerstoelen maak je een eyecatcher van je rechthoekige tafel:

Tip! Heb je geen grote eettafel? Kies dan voor eetkamerstoelen zonder armleuning. Deze nemen minder ruimte in. Zo ziet het geheel er klassieker uit en is het ook nog eens praktisch! Heb je een moderne eetkamer? Kies dan voor design eetkamerstoelen met een smalle rugleuning.

Materialen

Je wilt natuurlijk dat de eetkamerstoelen matchen met de rest van je interieur, maar ze moeten natuurlijk ook duurzaam zijn. Naast de ontelbare keuze aan kleuren zijn eetkamerstoelen ook in verschillende materialen verkrijgbaar. Denk aan leer, stof of massief hout. Hieronder bespreken we de voordelen van de meest populaire materialen.

 • Leer is bijzonder duurzaam en gemakkelijk te onderhouden: een kleine vlek kan snel worden verwijderd.
 • Stof daarentegen, zoals fluweel, straalt puur comfort uit, maar is iets veeleisender qua onderhoud.
 • Hout, natuurlijk of geverfd, is bijzonder robust en duurzaam. Bovendien bieden houten stoelen, wanneer ze voorzien zijn van kussentjes, voldoende comfort. Omdat je de kussentjes kunt vervangen kun je de stoelen ook snel een nieuwe look geven. Ideaal dus als je graag van look wisselt.
 • Rotan stoelen zijn licht, duurzaam, elegant en hoewel het misschien onmogelijk lijkt, even robuust als houten stoelen.

Maar dit zijn niet de enige materialen waarvan eetkamerstoelen worden gemaakt. De moderne en design stoelen zijn vaak gemaakt van staal, polycarbonaat en polypropyleen. Stoelen van kunststof of metaal hebben een iets stijvere zitting, en om ze comfortabel te maken, wordt er bij het ontwerpen van de stoel extra rekening gehouden met de ergonomie.

Kun je niet kiezen tussen al deze materialen? Je kunt ook eetkamerstoelen met verschillende materialen mixen & matchen. Denk bijvoorbeeld aan een groene fluwelen eetkamerstoel gecombineerd met een olijfgroene eetkamerstoel van ribstof.

Wil je de eethoek helemaal afstylen? Een vloerkleed in de eetkamer dempt niet alleen het geluid, maar voegt ook een flinke dosis sfeer toe! In onze shopgids ontdek je welk vloerkleed past bij welk type tafel en welke afmeting optimaal is!