Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
twee banken en een kleurrijk kleed in een woonkamer

Een vloerkleed staat synoniem aan gezelligheid en sfeer, niet alleen in de winter maar het hele jaar door. Wie wil dat nou niet?! Verder kan je een vloerkleed gebruiken om je voeten warm te houden, een deel van de kamer af te grenzen, geluid te dempen en meer. Of je het nu subtiel of als een statement piece aanpak, er is in ieder geval genoeg reden om dit woonitem in huis te halen. Bij een vloerkleed kiezen komt veel kijken, zo moet je bijvoorbeeld letten op de juiste maat, een goede vorm, een harmonieuze kleur of een elegant patroon. Dit hangt uiteraard ook af van jouw wensen en de stijl van jouw interieur. Met de volgende 5 tips nemen we je stap voor stap door het kiezen van het perfecte vloerkleed!

Tip 1: ruimte en maat vloerkleed kiezen

Een belangrijke eerste stap bij het kiezen van een vloerkleed is de maat. Dit heeft namelijk een grotere invloed op je interieur dan je je kan beseffen. Zo doet een te groot vloerkleed een kamer kleiner lijken en zal deze te veel overheersen. Terwijl een te klein tapijt daarentegen een beetje een verloren indruk maakt in een grote ruimte. Kies daarom een exemplaar dat ongeveer 60 cm korter is dan de kortste zijde van de kamer. Houd ook rekening met de deuren: het tapijt mag een naar binnen openende deur niet blokkeren.

Deze tips zijn natuurlijk ook afhankelijk van de kamer waarin je een vloerkleed wilt plaatsen. Hieronder lichten we de mooiste tapijt groottes per kamer uit voor meer inspiratie.

Woonkamer

Om alles in proportie te houden kan je deze truc gebruiken: meet de lengte van je bankstel en tel daar 20-30 centimeters aan de linker- en rechterzijde bij op. Zo heb je de ideale lengte voor je vloerkleed. Je kunt ervoor kiezen om de meubels slechts gedeeltelijk op het kleed te zetten. Een goed uitgangspunt is dat ongeveer 1/3 deel van de meubels, zoals het bankstel en fauteuil, op het kleed staat. Wil je je ruimte in tweeën delen? Leg dan twee verschillende vloerkleden neer als optische room divider.

Een alternatief is om een ‘eiland’ te creëren met een vloerkleed in de woonkamer. Hierbij staan alle meubels, zoals het bankstel, de salontafel en de stoelen op het vloerkleed. Belangrijk: het kleed moet groot genoeg zijn om de meubels op voldoende afstand van elkaar te kunnen neerzetten, zodat het er niet ‘samengeperst’ uitziet. Je moet dus ook een ruime kamer hebben.

Een aantal regeltjes dus om rekening mee te houden, maar je bent minder beperkt in vloerkleed maten dan je denkt. Zie hieronder voorbeelden van hoe je een woonkamer met een small tot extra large vloerkleed kan inrichten en kies jouw perfecte maat uit!

Slaapkamer

In de slaapkamer kies je een vloerkleed dat aan beide zijden van het bed uitsteekt. Een andere optie is om links en rechts van het bed een kleed neer te leggen óf leg een kleed zó neer dat het voor een deel onder het bed ligt. Op die manier creëer je een optische verlenging van het bed, omdat je aan het voeteneinde een vlak met een stuk tapijt hebt. Bekijk de onderstaande grafiek voor een visueel voorbeeld van een ingerichte slaapkamer met verschillende maten vloerkleden.

Eetkamer

Het klinkt misschien niet direct als de meest logische plek voor een vloerkleed, maar een kleed onder de eettafel is ideaal als geluidsdemper. Belangrijk: zorg ervoor dat het kleed minimaal 70 cm langer en breder is dan de tafel, zodat de stoelpoten bij het verschuiven niet op de randen van het tapijt staan. Omdat het midden van het vloerkleed door de tafel wordt bedekt, is het design van de zijkanten extra belangrijk. In het ideale geval past ook de vorm van het kleed bij de vorm van de tafel!

Leestip! Eerder schreven we ook al een shopgids over dé perfecte hoogte voor de eettafel en eetkamerstoelen.

Hal & Keuken

Lopers zijn ideaal voor lange smalle vloer. Zo brengen deze lange vloerkleden sfeer en warme voetjes naar bijvoorbeeld de hal of keuken. In deze ruimtes kun je kiezen voor meerdere kleine kleedjes om de lange ruimte op te breken en minder lang te doen lijken. Of je kiest voor een lang kleed voor een rustig geheel. In dit geval raden we je aan er voor te zorgen dat er links en rechts een strook van ongeveer 15 cm tot de wand vrij blijft. Houd ook aan het einde van de hal/keuken net zoveel vloer vloerkleed vrij als aan het begin, zodat je een harmonisch geheel krijgt.

Tip 2: hoogpolig of laagpolig vloerkleed kiezen

Wanneer je een vloerkleed aanschaft, heb je altijd de keuze tussen twee soorten: hoogpolig en laagpolig. Het verschil? Een hoogpolig vloerkleed heeft een warme en nonchalante look en in ook nog eens lekker zacht. Dit komt door de lossere poolsamenstelling en staat dus prachtig in de woon- of slaapkamer voor een knus effect. Maar ook in een strak interieur komt een hoogpolig vloerkleed tot zijn recht voor een beetje warmte en een spannend contrast. Een laagpolig vloerkleed heeft daarentegen een strakkere poolsamenstelling, die zorgt voor een netter, strakker en moderner geheel. Dit soort vloerkleden komen goed van pas in een hal, keuken of eethoek, omdat je de meubels gemakkelijk over het kleed heen kunt schuiven en je het kleed makkelijk kunt onderhouden. Een laagpolig vloerkleed is ook een aanrader wanneer je voor een vloerkleed met patroon kiest, zo valt het patroon meer op.

Tip: mocht je laagpolig vloerkleed in de eetkamer of keuken een keer vies worden, lees dan ook ons artikel over een vloerkleed reinigen voor meer tips en tricks!

Tip 3: materiaal vloerkleed kiezen

Een ding is zeker: er is geen tekort aan materialen voor vloerkleden. Dit maakt het kiezen van een vloerkleed niet makkelijker, daarom zetten we hier een aantal opties op een rijtje om je op weg te helpen met je keuze:

  • Katoen: ideaal voor een eetkamer of keuken, deze is namelijk makkelijk te wassen als er eens iets van tafel valt.
  • Plantaardige vezels: denk bijvoorbeeld aan sisal en jute. Ook deze zijn handig in de eetkamer of keuken aangezien ze makkelijk zijn schoon te maken met een sponsje.
  • Synthetische vezels en polypropyleen: ook deze materialen zijn eenvoudig te reinigen en vuilafstotend en daarom perfect voor de hal, entree of zelfs als buiten vloerkleed!
  • Wol of (nep) schapenvacht: een duurzaam alternatief die heerlijk zacht en daardoor prachtig in warme ruimtes zoals de woon- of slaapkamer staat.

Tip 4: vorm vloerkleed kiezen

We kennen allemaal het rechthoekige vloerkleed, dit is de meest voorkomende vorm die we in veel interieurs en kamers terugzien. Een echte klassieker maar daar houdt de vorm keuze pret niet mee op! Zo zijn er tegenwoordig steeds meer unieke vloerkleed vormen. Welke je kiest is zeker ook afhankelijk van de kamer waarin het komt te liggen. Ook de meubels, stijl en je eigen smaak spelen een rol. Hieronder een aantal vormen om te overwegen:

  • Rechthoekig: staat mooi in een rechthoekige kamer voor een rustgevend en evenwichtig geheel.
  • Vierkant: mooi voor een kleinere ruimte, bijvoorbeeld een gang of badkamer.
  • Rond: doorbreekt de rechte lijnen van een kamer en creëert een speels effect.
  • Loper: handig voor smalle, lange hoeken in huis. Denk bijvoorbeeld aan de hal of keuken.
  • Organisch: bijvoorbeeld een nier vormige kleed geeft een speels contrast met een rechthoekige kamer.

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook vloerkleden kunt shoppen? Maar dan met kortingen tot 70%?! Registreer je daarom nu op Westwing om te shoppen!

Tip 5: patroon en kleur vloerkleed kiezen

Nu het leukste gedeelte met de meeste keuzes! We hebben de vorm, maat en soort al bepaald, dus is het hoog tijd om een patroon en kleur uit te kiezen. Zo kun je kiezen voor een effen kleed in een natuurlijke kleur of juist voor een kleurrijk kleed met een patroon voor een statement piece. Ongeacht de kleur die je kiest, is het belangrijk dat deze ook terug komt in de rest van de kamer. Dit zorgt voor een rustig geheel. Wanneer je voor een druk patroon kiest, is het ook aan te raden om de rest van je interieur rustig te houden. Zo wordt je vloerkleed een echte eyecatcher.

Verder is de keuze van de kleur en het patroon afhankelijk van de interieurstijl in de kamer. Zo passen neutrale tinten en effen vloerkleden mooi in modern, industriële en landelijke interieurs. Terwijl je voor frisse kleuren en een patroon kunt kiezen wanneer je een scandinavisch, klassiek of boho interieur hebt.

Op zoek naar tips en tricks voor het shoppen van een ander interieur item? Neem dan eens een kijkje bij onze koopgidsen over verschillende meubels en accessoires. Zo kun je bijvoorbeeld meer leren over gordijnen kiezen of wijnglazen kiezen.

Na het lezen van dit artikel erachter gekomen welk vloerkleed bij jou past? Registreer dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal met hoge kortingen.