wijn en wijnglazen die op een houten gedekte tafel staan

Of je nu na een lange dag op de bank zit met een glaasje rode wijn of gezellig in de tuin met vrienden een glaasje wit drinkt, onderschat het belang van een juist wijnglas zeker niet! Naast het kiezen van de perfecte wijn speelt het soort wijnglas ook een grote rol in de beleving. De verschillende soorten wijnglazen corresponderen namelijk met de verschillende wijnen en zijn ontworpen om maximaal te genieten van de aroma, kleur en smaak. Hulp nodig met de soorten wijnglazen kiezen? In dit artikel lees je alles over de verschillende glazen, hun eigenschappen, hoe ze te laten stralen en meer.

Wijnglazen: word een echte connaisseur 

Iedereen heeft wel eens een wijnglas gezien en vastgehouden maar er meer bij kijken dan je misschien verwacht? Wijnglazen kiezen is veel complexer dan verwacht, we leggen het je uit! 

Wijnglazen kiezen: let op deze eigenschappen

Een wijnglas bestaat uit een voet, steel en kelk. Deze hebben niet alleen een esthetische maar ook een praktische functie. Zo is de voet van het glas inderdaad bedoeld om ervoor te zorgen dat het glas blijft staan. De steel is bedoeld om het glas mee vast te houden, zo voorkom je dat je het glas opwarmt met je handen. Bonus: je vermijdt ook vieze vingerafdrukken en het ruiken van je eigen handen tijdens het proeven van de wijn. En dan hebben we nog de kelk, waaruit je ook daadwerkelijk de wijn drinkt. Deze varieert veel in maat en vorm en bepaalt een aantal dingen die een grote invloed hebben op de beleving van het wijn drinken: 

  • De wijn oppervlakte die wordt blootgesteld aan de lucht 
  • Hoeveel wijn er in het glas gewalst kan worden 
  • Hoe de aroma´s verdeeld worden en hoe dicht je je neus kan krijgen aan de wijn 
  • Waar de wijn op je gehemelte valt tijdens het drinken

In kort betekent dit dat de vorm van het wijnglas een grote invloed heeft op de zintuigen. Daarom is het belangrijk om elke wijn in het juiste glas te schenken om optimaal te kunnen genieten van het karakter, de smaak en de aroma. Welk glas bij welke wijn hoort? Lees hier verder in het artikel meer over! 

De juiste hoeveelheid wijn in een glas? 

Er zijn geen officiële regels over hoeveel wijn er in een glas moet, wel hebben we een aantal richtlijnen voor je. Meestal hanteren we met de vuistregel dat er zes glazen uit een fles komen, dit betekent dat je het glas tot ongeveer de bolling vult. Om het iets concreter te maken:

  • Witte wijn: je vult een wit wijnglas tot net boven de bolling maar niet veel meer dan dat. Zo voorkom je dat je je gasten lauwe wijn laat drinkt. 
  • Rosé wijn: hier geldt dezelfde regel. Schenk de wijn in tot net boven de bolling, lauwe wijn is geen aanrader. 
  • Rode wijn: een rode wijn schenk je tot net onder de bolling van het glas. Zo kun je de wijn goed draaien zonder dat je morst. 

Het wijnglas op tafel 

Een glas staat rechts boven je bord, in andere woorden boven je messen, altijd goed. Volgens de etiquette zijn er vervolgens twee manieren om je glazen te plaatsen, aan jouw de keuze. De eerste optie is om de glazen neer te zetten in een schuine lijn naar beneden. Van links naar rechts krijg je het waterglas, het rode wijnglas en dan het witte wijnglas die net boven het buitenste mes komt te staan. Als alternatief kan je ook voor een driehoek kiezen. In dit geval staat het waterglas net boven de messen. Vervolgens zet je het witte wijnglas rechts achter en het rode wijnglas links achter het waterglas neer. 

Tafel tip: ontdek meer tips en tricks in ons artikel over tafelschikking.

Soorten wijnglazen kiezen: welk wijnglas past bij welke wijn 

Nu je een echte connaisseur van wijnglazen bent en je het belang van de juiste wijnglazen uitkiezen kent, kan je gaan bedenken welke glazen je in huis wilt halen. Hiervoor is het nog wel belangrijk te weten welk wijnglas bij welke wijn past. Om je op weg te helpen, hebben we een handig overzicht voor je gemaakt. Lees alles over de verschillende soorten wijnglazen die voor elke wijn gemaakt zijn en kies je eigen wijnglazen uit afhankelijk van welke wijn jouw voorkeur heeft! 

1. Het witte wijnglas 

Een wit wijnglas heeft een hogere, kleinere en smallere kelk dan een rode wijnglas. Ook is de steel van dit glas vaak langer. Dit is natuurlijk met een rede zo ontworpen: om de witte wijn zo lang mogelijk koud te houden en er zo optimaal van te genieten. Zowel de langere steel (om het glas makkelijker mee te pakken) en de kleinere kelk (waardoor er minder wijn in een glas past) zorgen ervoor dat je witte wijn koud geserveerd wordt en zo ook blijft. Dan maar een keertje extra bijschenken! 

2. Het rosé wijnglas 

Een rosé glas heeft een middelgrote kelk, tussen de witte en rode wijnglazen in. Dit is omdat een roséwijn niet hoeft te ademen. Het glas is langer en smaller dan dat van een rode wijnglas en heeft een opening die zich naar de rand van het glas toe verzamelt. Zo komen de aroma´s direct op de tong terecht.

3. Het rode wijnglas 

Zoals je al kunt voorspellen is het rode wijnglas dus groter dan een witte of rosé wijnglas en natuurlijk is hier ook weer een reden voor! Een rode wijn is vaak gebaat bij wat extra zuurstof en laat dit nou goed mogelijk zijn met een grotere kelk. Met een rode wijnglas heeft de wijn niet alleen een grotere oppervlakte om voldoende zuurstof te krijgen maar kun je er ook goed mee walsen om de smaak en aroma´s tot hun recht te laten komen. 

Rode wijn gemorst? Geen stress, ontdek ook ons artikel over wijnvlekken verwijderen!

4. Het champagneglas 

Laten we het lijstje afsluiten met wat bubbles! Ook voor champagne is een bepaald glas, eigenlijk zelfs twee: de flute en de coupe. De flute kennen we allemaal, dit is het hoge smalle glas die voornamelijk zo hoog is zodat je de bubbles goed kunt zien. De coupe zullen veel mensen kennen van vroeger of van champagne torens. Dit glas heeft juist een brede lage kelk en doet iets meer denken aan een cocktailglas. 

Wijnglazen kiezen: glazen van glas versus glazen van kristal

Glas: een materiaal waar je doorheen kunt kijken, wat breekt als je het laat vallen en in veel verschillende vormen, maten, stijlen en kleuren voorkomt. Een bekende glassoort voor vooral siervoorwerpen, wordt kristalglas of kortweg kristal genoemd. Glas en kristalglas lijken erg op elkaar en zijn dan ook allebei doorzichtig en breekbaar. Toch zijn er genoeg verschillen waaraan je de glazen van elkaar kunt onderscheiden. Wist je bijvoorbeeld dat een glas loodkristal wordt genoemd als het meer dan 24% lood bevat?

Het verschil tussen glas en kristal

Het grootste verschil tussen glas en kristal is dat kristalglas minder breekbaar is. Een aantal eeuwen geleden begon men namelijk loodoxide aan het glas toe te voegen. En hoe hoger het loodgehalte, hoe minder breekbaar het glas is! Ook bevat een kristalglas meer schittering en glans dan gewone glazen.

Een kristalglas is wat exclusiever, hierdoor zijn de meeste kristalglazen ook een stuk duurder dan normale glazen. Daarnaast zijn kristalglazen wat kwetsbaarder en daarom niet vaatwasser bestendig. Belangrijk om te onthouden, want hoe zonde zou het zijn als je je kristalglazen per ongeluk in de vaatwasmachine stopt…

Wijnglazen kiezen: hoe onderscheid je kristal van glas? 

Hoe weet je nou of je een gewoon glas of kristallen glas in handen hebt? Bij kristallen glazen kijk je gemakkelijker door het glas heen ten opzichte van ‘gewone’ glazen. Wanneer het licht goed op het glas valt en je gefocust naar het glas kijkt, zie je zelfs een regenboog door het kristallen glas heen! Ook voelt een kristallen object zwaarder aan dan een ander glas van dezelfde grootte.

Voor degenen die met het blote oog geen verschil zien tussen glas en kristal, kunnen het beste luisteren naar de klank. Als je er zachtjes tegenaan tikt geeft kristalglas een helder en zingend ‘ping’-geluid, terwijl gewoon glas eigenlijk alleen een droog ‘pok’-geluid geeft.

Glazen wijnglazen
Kristallen wijnglazen

Wijnglazen schoonmaken

Wanneer je een wijnliefhebber bent, weet je dat een optimale smaakbeleving erg belangrijk is. En deze ultieme smaakbeleving begint bij een schoon glas. Wijn smaakt namelijk het beste als je ‘m schenkt in een brandschoon glas waar aroma’s en geuren de ruimte krijgen. Weg met kalkaanslag, dus!

Maak je (kristallen) glazen schoon? Deze kun je het beste met de hand afwassen. Vul een teiltje met lauwwarm water, voeg een scheutje azijn toe en laat de glazen er een poosje in weken. Het lauwwarme water doodt namelijk alle bacteriën en de azijn verwijdert kalk. Eventueel kan je ook nog een beetje soda toevoegen aan het water om een doffe aanslag van je glazen te verwijderen. Vervolgens kun je je wijnglazen schoonmaken met een vochtige doek. Let wel op om hier geen gebruik te maken van een (afwas)borstel of schuurspons, dat veroorzaakt krassen! Maak de glazen tot slot droog met een linnen doek om vlekken en opgedroogde druppels te voorkomen en ze stralen weer.

Liever toch gebruik maken van je vaatwasser? Dat kan natuurlijk ook. In dit geval raden we je aan om twee tabletten kunstgebitreiniger of citroenzuur poeder in de bestekbak van de vaatwasser plaatsen om kalkaanslag te voorkomen. En hoe zet je wijnglazen in de vaatwasser? Een wijnglas staat het stevigst op de bovenste rek waarbij de voet van het glas vast kan staan tegen het rek. Zo voorkom je dat deze omvalt terwijl het wasprogramma loopt.

Wil je jouw (kristallen) glazen echt helemaal vlekvrij hebben? Ga dan na een wasbeurt aan de slag met poleren. Dit is het vlekvrij afdrogen van jouw bestek, servies en glazen, na de afwas. Na de droging wrijf je de glazen op met een schone (soms opgewarmde theedoek), zodat de achtergebleven vuilresten en kalkaanslag verdwijnen.

Bonus tip: berg je glazen rechtop in de kast weg. Zo vermijd je de geuren van de kast die in het glas trekken wanneer je deze ondersteboven opbergt.

Een (kristallen) karaf schoonmaken

Een glazen of kristallen karaf is natuurlijk super mooi maar helaas zie je er alles doorheen, ook de vlekken. Dit is gelukkig wel eenvoudig op te lossen! Let wel op welke middelen je gebruikt bij het schoonmaken van een kristallen karaf, dit materiaal is namelijk erg poreus en kan aangetast worden door agressieve middelen. Hoe je je karaf wel kan schoonmaken? Hieronder benoemen we drie methoden om je karaf weer te laten stralen!

1. Azijn

Een kristallen karaf schoonmaken is heel eenvoudig te doen met azijn. Vul de karaf in dit geval voor een derde met azijn en twee derde water. Een alternatief is om keukenpapier in schoonmaakazijn te weken en daarna de karaf hiermee te beplakken, als het lukt van binnen en van buiten. Wacht in beiden gevallen minimaal een uurtje en dan is de kalk als het goed is helemaal verdwenen. Spoel je karaf nog even goed om en klaar is Kees!

Tip: mocht de kalk niet vanzelf losweken, dan kun je een spons of afwasborstel gebruiken.

2. Cola 

Heb je geen azijn in huis? Niet getreurd, ook met cola krijg je de grootste vlekken weg. Ja, echt! Vul de te reinigen karaf met cola, laat ‘m 24 uur staan en was ‘m daarna af met een sopje. Spoel de karaf goed na en laat ‘m drogen. Et voilà: je karaf is als nieuw!

3. Natuurlijk schuurmiddel

Is de kalkaanslag toch iets hardnekkiger? Dan kan je er ook voor kiezen om een homemade schuurmiddel te gebruiken. De basis blijft hetzelfde, met een deel water en een deel azijn, alleen voeg je nu ook een beetje afwasmiddel en een handje rijst toe aan de karaf. Doe de dop op de karaf en schudden maar. Nog een keertje de karaf goed afspoelen en dan is die weer zo goed als nieuw! 

Veelgestelde vragen bij het kiezen van wijnglazen 

Laten we afsluiten met een aantal veelgestelde vragen over wijnglazen. Zo wordt het kiezen van wijnglazen eenvoudiger en zijn al je gasten gelijk onder de indruk van al jouw wijn en wijnglas kennis.

We hopen dat we je met dit artikel hebben geïnspireerd om je tafelsetting compleet te maken met prachtige glazen. En dat je ze na gebruik weer helemaal schoon krijgt: dan heb je er langer plezier van!

Tip: bekijk ook onze andere koopgidsen en populaire producten voor meer tips en tricks bij het shoppen van jouw interieur items.