Meld je aan en ontvang een €50 voucher!

Woonkamer inrichten

Kaarsen aansteken, voeten omhoog en jezelf in zachte kussens achterover laten zakken; is het niet heerlijk om een kamer te hebben waar alles draait om een goed gevoel en ontspanning? De woonkamer inrichten en nadenken over het woonkamer design, is veel meer dan alleen nadenken over de functie van de ruimte. Hier kun je meubels en decoratieve accessoires kiezen die stijlvol zijn en elke dag plezier geven.

Creëer een gezellige sfeer met een paar slimme trucjes; maak met een bank, salontafel en fauteuil een fantastische lounge of salon. Wij helpen je bij het inrichten van de woonkamer.

Kaarsen aan, voeten omhoog en ontspannen maar; is het niet heerlijk om een woonkamer te hebben waar je je echt thuis voelt? De woonkamer inrichten is niet iets wat je zomaar doet. Het is een heel proces waar je wel wat hulp van onze interieurexperts bij kan gebruiken. Wil jij je woonkamer een complete metamorfose geven? Of slechts een deel restylen? Of je nu een grote woonkamer of kleine woonkamer hebt, wij hebben handige tips en tricks van onze experts voor de woonkamer inrichting voor je verzameld.

De woonkamer inrichten: moodboard maken

Je complete woonkamer inrichten of restylen begint met het maken van een moodboard. Hierop leg je het kleurenpalet, de stijl en materialen vast. Zo krijg je een goed beeld van het eindresultaat en antwoord op de vraag: ‘hoe richt ik mijn woonkamer in’. Een moodboard kan je digitaal maken, met behulp van Photoshop, maar nog leuker is het om ouderwets te knippen en plakken. Wij leggen je uit hoe je zo’n DIY-moodboard maakt:

Benodigdheden:

  • Schaar
  • Lijm
  • Groot vel papier (het liefst wit)
  • Een stapel interieurmagazines
  • Een laptop en printer

Hoe maak je een moodboard?

  1. Woonkamer inspiratie zoeken – Blader door alle tijdschriften en zoek online naar woonkamer voorbeelden die je inspireren qua woonkamer stijlen. Ga ook op zoek naar plaatjes van materialen en kleuren die je mooi vindt. En kom je onderweg nog een toffe bank, tafel, stoel of accessoire tegen? Knip, scheur of print deze dan ook uit.
  2. Sorteren – Wanneer je alle plaatjes verzameld hebt, begint het puzzelen. Kijk of je tussen alle plaatjes een rode draad kunt ontdekken. Welke stijl is het meest dominant? Welke kleuren komen overal terug? En welke materialen zie je graag? Maak een selectie van plaatjes die een goede weerspiegeling zijn van jouw smaak en stijl.
  3. Plakken maar! – Heb je de plaatjes geselecteerd voor je moodboard? Plak ze nu op het grote vel papier. Je kunt het best een wit vel gebruiken, dit biedt een neutrale basis waardoor je een goed beeld krijgt van het eindresultaat. Plak gerust de plaatjes door elkaar heen, zo zie je hoe de gekozen stijl(en), kleuren en materialen met elkaar samengaan.

Wanneer je moodboard af is, hang je ‘m op een plek waar je vaak zit. Zo kan je het even goed op je laten inwerken. Wanneer je na een paar dagen nog steeds overtuigd bent van de gekozen stijl, kleuren en materialen, kan je aan de slag met het maken van een plattegrond en het zoeken van de materialen.

Woonkamer inrichten: plattegrond maken

Een plattegrond maak je om de inrichting te bepalen. Door op schaal te tekenen, kan je van tevoren goed inschatten of alles past en op de juiste plek staat. Zeker als je bijvoorbeeld een werkplek in de woonkamer wilt maken. Of bijvoorbeeld een speelhoek in de woonkamer voor de kids. Heb je een trap in de woonkamer of andere hoekjes waar je rekening mee moet houden? De vorm van de woonkamer is heel belangrijk voor het bepalen van de inrichting. Hierbij wat tips van onze interieurexperts:

Vierkante woonkamer inrichten

Een vierkante woonkamer kan al snel wat hokkerig en saai aanvoelen. Door verschillende hoekjes te creëren, zorg je voor dynamiek. De hoeken kader je af door bijvoorbeeld planten, een kast of bank als afscheiding te gebruiken. Werk ook met verschillende hoogtes, zo ontstaat er een levendige look. Teken de verschillende hoeken in op je plattegrond.

Rechthoekige woonkamer inrichten

Een rechthoekige woonkamer, zoals een pijpenla of doorzonwoning, vraagt soms om wat creativiteit. Je hebt namelijk niet heel veel mogelijkheden voor de inrichting en het wordt al snel te vol. En juist daarom is het verstandig om het aantal meubels beperkt te houden. Keep it simple bij het inrichten van een smalle woonkamer.

Heb je een kleine woonkamer met open keuken? Creëer dan een zithoek en een eethoek en houd genoeg ruimte tussen deze woongedeeltes, zo ontstaat er ‘lucht’ in de ruimte. Gebruik geen grove en/of hoge meubels zodat het licht vrij spel krijgt. Met glazen schuif- of klapdeuren kan je de ruimtes van elkaar scheiden zonder dat het licht wordt geblokkeerd.

U-vormige woonkamer inrichten

Een U-vormige woonkamer bestaat uit drie muren of twee muren en een raampartij. In een U-vormige kamer kan je het best kiezen voor twee banken of een hoekbank. Wanneer je kiest voor twee banken is het mooi om deze in een L-vorm te zetten. Dit zorgt voor knusheid en eenheid. De derde muur kan dan voor de televisie worden gebruikt. Je kunt ook de bank gebruiken om een afscheiding te creëren tussen het zitgedeelte en de eethoek.

Tip! Er bestaan sites waarop je jouw woonkamer online kunt inrichten. Je maakt dan een digitale plattegrond. Door (digitaal) te schuiven met meubels, ontdek je vanzelf de ideale opstelling.

Woonkamer inrichting: populaire woonstijlen

Plattegrond en stijl bepaald? Dan kan je op zoek naar de materialen, kleuren, meubels en accessoires waarmee jij je woonkamer kunt gaan inrichten. Maar hoe geef je invulling aan de door jou gekozen stijl? Wat zijn de belangrijkste stijlelementen en de do’s en don’ts? Wij zetten de populairste woonstijlen op een rij en vertellen je hoe je deze toepast in je eigen woonkamer.

Woonkamer inrichten industrieel

De industriële stijl is een stoere stijl die je niet alleen kunt toepassen in een loft, maar ook in een nieuwbouwhuis of boerderij. De belangrijkste stijlelementen van een industriële woonkamer zijn ruwe, pure materialen zoals onbewerkt hout, metaal, staal en beton.

De kleuren zijn aards en warm en vormen een mooi contrast met de ‘koelheid’ van de ruwe materialen. Robuuste meubels en accessoires met een verhaal geven karakter aan de ruimte. Don’ts: geen tierelantijntjes.

Woonkamer inrichten landelijk

De landelijke stijl combineert een vleugje romantiek met de nuchterheid van het boerenleven. Hout speelt een belangrijke rol in de landelijke woonkamer. Denk aan een houten woonkeuken en een grote houten familietafel. Zachte, aaibare materialen zoals wol en schapenvachten zorgen voor een aangename, huiselijke sfeer waar iedereen zich direct thuis voelt.

Het kleurenpalet is neutraal en natuurgerelateerd, zoals wit, crème, beige en zachtgroen. Geen felle uitspattingen of explosie aan kleuren. Hier draait alles om rust, reinheid én gezelligheid. Accessoires, zoals kandelaren, kaarsen, vazen, fotolijsten en meer voelen zich hier meer dan welkom. Don’ts: geen hoogglans materialen.

Woonkamer inrichten Scandi

De Scandi stijl is de favoriet van veel interieurliefhebbers. Deze stijl kenmerkt zich door eenvoud. Simpele vormen, natuurlijke materialen en hier en daar een pastelkleurig accent maken het totaalbeeld licht en luchtig. In een Scandi interieur is geen ruimte voor overdaad. Alles is puur en minimalistisch, zonder dat het ongezellig aanvoelt. Grove knits, schapenvachten en wollen accenten geven, net als het hout, warmte aan de ruimte.

De natuur is hier de grootste inspiratiebron. Accessoires zijn welkom, maar dan wel design accessoires die echt iets toevoegen aan de ruimte. Don’ts: geen grove materialen, alles is verfijnd.

Wil je nog meer weten over de Scandi stijl? Lees dit artikel over een Scandi interieur.

Ook de moderne stijl is favoriet. In dit artikel vertellen we je alles over het inrichten van een moderne woonkamer.

Westwing: jouw bron van inspiratie

Bij Westwing bieden we je niet alleen dagelijks de beste deals, we inspireren je ook graag met leuke stylingtips voor je interieur. Heb je nog meer inspiratie nodig voor het inrichten van je woonkamer? Ontdek de top 10 woonkamer inspiratie van onze interieurexperts en lees alles over het belang van planten in je woonkamer. We wensen je heel veel succes met het inrichten van je woonkamer!