Kinderkamer inrichten

Een kinderkamer heeft een dubbele functiehet moet zowel functioneel als vrolijk zijnHet design moet jou en je kind aanspreken. Daarom is het raadzaam om je kind bij het ontwerpproces te betrekken. Als je eerst zelf bepaalt wat de algemene stijl moet zijn – klassiek, modern of misschien romantisch, dan kan je jouw kind laten kiezen tussen verschillende meubelstukken en wandontwerpenZo bouwt jouw kleintje een persoonlijke band op met zijn/haar nieuwe wereld. Door de selectie beperkt te houden, kann je kind duidelijke keuzes maken zonder verward te worden door de chaos aan verschillende stijlen.. Met onze suggesties kan je jouw creativiteit de vrije loop laten en een gelukkige plek voor jouw kind creëren die zowel inspirerend als ontspannend is. 

Wat je zou moeten weten over de kinderkamer:

  • Feit 1: Muren zijn bijzonder gevoelig voor vuil en krassen. Voordat je jouw meubels monteert, kan je best het onderste deel van de muur met een zogenaamde olifantenhuid beschermen.
  • Feit 2: Vloeren raken het snelst beschadigd – en en kinderen spelen het liefst op de vloer! Denk dus aan een vloerkleed dat de ondergrond beschermd en gemakkelijk te reinigen is!
  • Feit 3: Kinderen groeien! Natuurlijk weet je dit, maar denk aan een variant van stoelen, tafels en bedden die met jouw kind meegroeien.

Vrolijke kleurenwereld en kindvriendelijke materialen

Kleuren zijn essentieel voor bij het inrichten van de kinderkamer – of het nu felgekleurde of subtiel pastelachtige tinten zijn. Ze stimuleren de zintuigen en creëren een droomwereld waar jouw kind zich prettig voelt. Een harmonieuze kleurselectie voorziet de ruimte van een vriendelijke, open karakter. Het inrichten van de kinderkamer met een herkenbaar thema zoals een jungle, sprookjesbos of onderwaterwereld zorgt ervoor dat jouw kind zich creatief kan ontwikkelen.

Bovendien kan je met andere elementen een kindvriendelijke plek creëren. Leuke motieven op de muren, accessoires en decoratieve objecten zijn een goede manier om vrolijke kleuraccenten te zetten die een gezellige stemming verspreiden. Geel bijvoorbeeld is een stimulerende kleur die je in een aangename stemming brengt.,Blauw daarentegen heeft een kalmerend invloed, terwijlgroen die een evenwichtige indruk maakt..

Zorg ervoor dat de materialen van de meubels en accessoires in de kinderkamer robuust, vrij van schadelijke stoffen en zo zacht mogelijk zijn. Dit betekent dat spitse hoeken en scherpe randen vermeden moeten worden. Kussens en dekens van puur katoen met vrolijke patronen of prints zijn de beste keuze.

Hoe kan ik bestaande meubels kinderveilig maken?

Voor scherpe hoeken en randen zijn er een zogenaamde hoekbeschermers, die je aan de hoeken kan bevestigen. Zorg ervoor dat je wiebelige meubels met zware tegengewichten vastzet. Gevoelige meubelstukken kunnen beschermd worden met dekens.

Plezier en ontspanning in een creatieve, gezellige sfeer

De kinderkamer moet een plek zijn waar jouw kind zich zo comfortabel mogelijk voelt. Een vriendelijke en ontspannen plaats waar je kleintje zich kann terugtrekken, spelen en dromen. Dit is essentieel voor de ontwikkeling en kan gevormd worden door een harmonieuse samenstelling van kleuren en decoratie. Stimuleer de creativiteit van jouw kind met een omgeving die met veel aandacht voor detail is ontworpen en waarin altijd iets nieuws te ontdekken is. Zo kan je kind zich ook volledig alleen in zijn kamer bezighouden.

Functioneel meubilair

Het meubilair in de kinderkamer moet veel kunnen weerstaan. Daarom moet het robuust, functioneel en kindvriendelijk zijn. De kamer van jouw kleintje heeft niet veel nodig: een kinderbed, een zithoek met tafel en stoelen, een kast en een plank voor speelgoed zijn voldoende als basisuitrusting. Meubels van natuurlijk of gelakt materiaal passen hier zeer goed bij. Vrijhangende planken zijn ook een ideale manier om ruimte te besparen en de kamer netjes te houden.

Speelse verlichting en decoratie die vreugde brengen

Een mooie plafondlamp met kleurrijke kindermotieven geeft de ruimte een vrolijk, speels tintje en zorgt voor voldoende licht. Het moet ook stevig zijn, zodat het niet kapot gaat tijdens het ravotten. Andere lichtbronnen zoals vloerlampen en decoratieve tafellampen, die verkrijgbaar zijn in vele motieven, zorgen ook voor een mooi, ontspannen licht. Ze zijn perfect voor de knuffelhoek of schildershoek. Als het om decoratie gaat, kan je jouw creativiteit de vrije loop laten en ook de kinderen er heerlijk bij betrekken. Kies samen knuffels, kleurrijke slingers en wandstickers, waarmee de kleintjes zich het meest thuis voelen.

Zorg voor de juiste verlichting in de kinderkamer:

  1. Kies een dimbaar plafondlampje dat jouw kind helpt om lekker in slaap te vallen.
  2. Kies ook een kinderlamp die geen direct licht geeft, omdat de ogen van kinderen heel gevoelig zijn.
  3. Vind de juiste gloeilamp: Omdat de lamp niet warm mag worden, adviseren wij LED-peertjes.
  4. Een klein lampje naast de deur is ook handig als je ‘s nachts de kamer binnengaat
  5. Last but not least: Een klein nachtlampje in het stopcontact zodat jouw kind ‘s nachts niet bang wordt.