Meld je aan en ontvang een €30 voucher!

Kinderkamer inrichten

Een kinderkamer heeft een dubbele functiehet moet zowel functioneel als vrolijk zijnHet design moet jou en je kind aanspreken. Daarom is het raadzaam om je kind bij het ontwerpproces te betrekken. Als je eerst zelf bepaalt wat de algemene stijl moet zijn – klassiek, modern of misschien romantisch, dan kan je jouw kind laten kiezen tussen verschillende meubelstukken en wandontwerpen.
Zo bouwt jouw kleintje een persoonlijke band op met zijn/haar nieuwe wereld. Door de selectie beperkt te houden, kan je kind duidelijke keuzes maken zonder verward te worden door de chaos aan verschillende stijlen.
Met onze suggesties kan je jouw creativiteit de vrije loop laten en een gelukkige plek voor jouw kind creëren die zowel inspirerend als ontspannend is. 

Slaapkamer voor kids – kinderkamer inrichten

Kinderen hebben een eigen plekje nodig. Eerst is dat een babykamer waar ze vooral slapen en tot rust komen. Later is dat een kinderkamer waarin wordt geslapen, gespeeld en ook geleerd of later gestudeerd. De kinderkamer heeft dus diverse functies en moet knus, maar ook functioneel, gezellig en vrolijk zijn. Het design moet bovendien jou en ook je kind aanspreken. Daarom is het raadzaam om je kind bij het ontwerpproces te betrekken. Ga je een kinderkamer inrichten? Hier vind je veel kinderkamer ideeën, handige tips en kinderkamer inspiratie.

Flexibele kinderkamer inrichten

Het kan slim zijn, om de kinderkamer zo in te richten dat je deze eenvoudig kunt aanpassen naar de wensen en leeftijd van je kind. Zo kun je een babykamer eenvoudig omtoveren tot peuterkamer, kleuterkamer en tienerkamer. Kies als basis bijvoorbeeld niet voor een typische meisjeskamer of jongenskamer, zodat je een jaartje later gemakkelijk de boel kunt omgooien naar de nieuwe wensen of smaak van jouw kind.

Kinderkamer inrichten – de stijl

Als ouder help je je kind natuurlijk bij het inrichten van de kinderkamer. Wel kan het fijn zijn om je kind bij de inrichting te betrekken. Bepaal bijvoorbeeld eerst zelf wat de algemene stijl voor de kinderkamer moet zijn – bijvoorbeeld klassiek, modern, Scandinavisch of romantisch – dan kan je jouw kind vervolgens laten kiezen tussen verschillende meubelstukken en kinderkamer decoratie. Zo bouwt jouw kleintje een persoonlijke band op met zijn/haar nieuwe wereld.

Door de selectie beperkt te houden, kan je kind duidelijke keuzes maken zonder verward te worden door de chaos aan verschillende stijlen. Met onze suggesties kan je jouw creativiteit de vrije loop laten en een fijne plek voor jouw kind creëren die zowel inspirerend als ontspannend is.
Feiten over de kinderkamer inrichting

Houd er rekening mee dat de muren in de kinderkamer snel krassen en vlekken zullen krijgen. Je zou ook ervoor kunnen kiezen om de muren van de kinderkamer te schilderen in een donkerder kleur.
Vloeren raken het snelst beschadigd. Kinderen spelen het liefst op de vloer! Denk dus aan een vloerkleed dat de ondergrond beschermd en gemakkelijk te reinigen is!
Kinderen groeien! Natuurlijk weet je dit, maar denk aan een variant van meubels -stoelen, tafels en bedden – die met jouw kind mee kunnen groeien.
Zorg voor voldoende bergruimte om de kamer opgeruimd te kunnen houden. Speelgoed en knuffels kun je goed opbergen in handige manden, een commode, kast, kist of op een plank.

Kinderkamer inrichten – de meubels

Het meubilair in de kinderkamer moet tegen een stootje kunnen. Het is daarom belangrijk dat de meubels robuust, functioneel en kindvriendelijk zijn. Ook pas je de meubels aan op de beschikbare ruimte. Voor een kleine kinderkamer kies je andere meubels uit dan wanneer je een grote kinderkamer inricht.

In de kleine kinderkamer kun je het beste voor multifunctionele meubels kiezen. Ook kies je voor een meisjeskamer of grote meidenkamer andere spulletjes uit dan voor een jongenskamer of tienerkamer voor jongens. De kamer van jouw kleintje heeft niet veel nodig:

Een kinderbed

Na het ledikant is het tijd voor een juniorbed of eenpersoonsbed. Denk eens aan een bijzonder kinderbed in de vorm van een huisje, een hoogslaper met speelhoekje eronder, een bed met een glijbaan of een stoer bed van steigerhout.
Een tafel met stoel om aan te knutselen, huiswerk te maken of te kleuren.
Een kledingkast – in de babykamer werden de kleren van je kind bewaard in de commode? Nu heeft hij of zij toch echt een grotere kast nodig. Deze biedt bovendien bergruimte voor andere dingen!
Een plank voor boeken decoratieve items, knuffels of speelgoed.
Bewaarmanden voor knuffels en speelgoed.

Tip!

Maak in de kinderkamer verschillende zones. Een hoekje om te spelen, een hoekje om te slapen en een plekje om voor te lezen bijvoorbeeld. Zo wordt duidelijk wat je kind kan doen op welke plek in de ruimte. Meer inspiratie nodig voor een speelkamer? In ons artikel ontdek je 5 leuke ideeën voor deze ruimte. Wil je een kinderhoek in de woonkamer creëren? Ook dan hebben we een aantal handige tips voor je.

De meisjeskamer

Voor de meisjes kunnen de kindermeubels rustig, speels en romantisch zijn. Een hemelbed, bijvoorbeeld, nodigt kleine meisjes uit om te dromen, wat het naar bed gaan misschien zelfs gemakkelijker maakt. Natuurlijk is roze bij de kleur uitstek die in verschillende meisjeskamers te vinden is. Symbolen van prinsessen en feeën spelen regelmatig een belangrijke rol in de kamer en worden vaak op het meubilair afgedrukt. Maar tegenwoordig zien we ook veel andere kleurcombinaties terug.
De jongenskamer
De meubels voor de jongens daarentegen zijn wild en hebben een spannend design. Bedden, tafels en stoelen in de vorm van kastelen, auto’s of raketten nodigen de kinderen steeds weer uit voor nieuwe avonturen en geven de mogelijkheid om wat stoom af te blazen. De kleuren blauw en ook vaak groen spelen in het ontwerp van de jongenskamer een belangrijke rol. Maar net als in de meidenkamer zien we ook in de kamer voor jongens tegenwoordig een divers kleurenpalet terug.

Kinderkamer inrichten – de kleuren

Verschillende kleuren voor het ontwerp van de kinderkamer zijn uiterst belangrijk. Ze stimuleren de zintuigen en creëren een droomwereld waarin jouw kind zich prettig voelt. In het algemeen houden kinderen van bonte kleuren. Toch is een bont kleurenpalet voor de kidsroom niet altijd de beste optie. Een kind moet hier immers ook rust vinden en kunnen ontspannen.

Met houten meubelen of meubels in het wit zorg je in elk geval voor een rustige basis. Daarnaast biedt zo’n eenvoudige basis meer vrijheid om de kinderkamer naar wens te stylen. Leuke motieven op de muren, accessoires en decoratieve objecten zijn een goede manier om vrolijke kleuraccenten in te zetten die een gezellige sfeer verspreiden.

Geel bijvoorbeeld is een stimulerende kleur die je in een aangename stemming brengt. Blauw daarentegen heeft een kalmerend invloed, terwijl groen voor evenwicht zorgt. Richt je een kleine kinderkamer in? Kies dan voor lichte kleuren en één accentkleur.

Thema’s

Het inrichten van de kinderkamer met een herkenbaar thema zoals een jungle, sprookjesbos, astronauten, het heelal, vissen of de onderwaterwereld zorgt ervoor dat jouw kind zich creatief kan ontwikkelen. Er zijn allerlei soorten behang en accessoires die bij de leukste thema’s passen.

Kinderkamer voor twee

Vaak zijn er niet genoeg kamers beschikbaar in een woning om elk kind zijn of haar eigen kamer te geven. Wordt de kinderkamer door twee kinderen gedeeld? Zorg er dan voor dat elk kind een eigen ruimte heeft voor zijn speelgoed en kleding. Dan heeft elk kind het gevoel toch zijn eigen plekje te hebben. Bij gebrek aan ruimte kan een stapelbed uitkomst bieden.
Kinderkamer inrichten: veiligheid

Zorg ervoor dat de materialen van de meubels en accessoires in de kinderkamer robuust, vrij van schadelijke stoffen en zo zacht mogelijk zijn. Dit betekent dat spitse hoeken en scherpe randen vermeden moeten worden. Kussens en dekens van puur katoen met vrolijke patronen of prints zijn de beste keuze. Voor scherpe hoeken en randen zijn er een zogenaamde hoekbeschermers, die je aan de hoeken kan bevestigen. Zorg ervoor dat je wiebelige meubels met zware tegengewichten vastzet. Gevoelige meubelstukken kunnen beschermd worden met dekens.

Kinderkamer inrichten –  decoratie en verlichting

Een mooie plafondlamp met kleurrijke kindermotieven geeft de ruimte een vrolijk, speels tintje en zorgt voor voldoende licht. Andere lichtbronnen zoals een wandlampje en een nachtlampje zijn ook ideaal. Zonder accessoires en decoratie is de kinderkamer niet compleet. Decoratie kun je heel goed afstemmen op de leeftijd, interesses en smaak van je kind. Kies samen een zachte plaid, knuffels, kleurrijke slingers en wandstickers uit, waarmee kamer gepersonaliseerd kan worden. Je kunt ook schilderijtjes, fotolijstjes of posters ophangen.

Ga je aan de slag met het inrichten van de kinderkamer? Lees dan al onze artikelen uit deze categorie en laat je inspireren van babykamer tot tienerkamer.