Kleurenschema

Van abstracte kleuren tot kleurenrijkdom: elke interieurliefhebber heeft zijn favoriete kleuren. Dankzij de oneindige keuze aan kleuren en combinatiemogelijkheden, zijn er geen grenzen aan de creativiteit! Bij Westwing spelen we in onze inrichting ook graag met verschillende tinten. Onze interieurspecialisten hebben aan de hand van de kleurencirkel alles wat je over kleuren moet weten samengevat en vertellen je alles over de trucs die jij kunt toepassen in huis! 

Welke kleuren uit de kleurencirkel gaan goed samen?

De kleur wit van de kleurencirkel is de basis en de meest eenvoudige combinatie met elke kleur. De neutrale toon van wit kan een kleurrijk interieur tot rust brengen. De kleur zwart staat in de kleurenkaart tegenover de kleur wit en zorgt er juist voor dat een ruimte knus en kleiner aan voelt.

  • De kleuren groen,  blauw en smaragdgroen dragen er aan bij om de kleur zwart van een chique touch te voorzien. De gemengede kleuren zoals; terracotta en oud roze kunnen voor spannende combinaties zorgen wanneer combinaties worden gemaakt met andere kleuren van de kleurenkaart.
  • Rood, geel en oranje zijn sterke, warme kleuren. De tinten kunnen gecombineerd worden met lichte kleuren zoals; aardetinten, zandkleur, pasteltinten, turquoise of grijsgroen om voor een extra dosis frisheid te zorgen. Een extravagante keuze zou de kleurcombinatie zijn van zwart, oud roze en aardetinten.
  • Grijs, taupe, indigo, cognac kleur, wit, zwart en bruin zijn de neutrale klassiekers in het interieur. De gedempte tonen zoals, brons, zilver en goud kunnen eenvoudig met elkaar gecombineerd worden om tot een monochroom effect te leiden. De kleine kleuraccenten in de vorm van decoratieve kussens, muurschilderingen of vazen in jouw favoriete kleur zetten bekwame accenten.
  • Paars, lila, petrol of bordeaux rood zijn gemengde kleuren van rood en blauw. Afhankelijk van de verhouding tussen de twee complementaire kleuren en de toevoeging van wit, wordt een grote verscheidenheid aan nuances gecreëerd. De basiskleuren kunnen natuurlijk voor een gedurfd totaalbeeld aan de binneninrichting toegevoegd worden. Zorg er echter voor dat de dosering zuinig is en het interieur niet overbelast wordt.

De kleurencirkel als startpunt

De bekende kleurentheorie kan dienen als een nuttige gids voor accessoires in huis met kleuren. Je kan niet alleen snel bepalen welke kleuren bij elkaar passen, maar je kan ook de kleurcomponenten van elke toon en de juiste combinatie identificeren. We hebben de twee belangrijkste termen van de kleurentheorie samengevat. Zo kan je direct professioneel beginnen met het plannen van het kleurenconcept van jouw nieuwe project.

Geel, blauw en rood zijn de drie primaire of basiskleuren. Alle andere kleuren kunnen daaruit gemengd worden, waardoor ze de basis van het hele kleurenspectrum genoemd worden

De term complementaire kleuren daarentegen beschrijft de twee kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen. Een mix van beide tonen resulteert in een neutrale grijstint. Het bekendste voorbeeld hiervan is blauw en geel.

De beste kleurenkeuze voor jouw woning

Nu je de basiskennis van de kleurenwereld hebt opgefrist, kan het stylen beginnen. Welke kleur past bij welke kamer?

In de slaapkamer en woonkamer zijn rustige en gedempte kleuren een goede keuze. Naast de klassiekers zoals crème, wit en grijs, kunnen ook tinten zoals lichtblauw, oud roze of pastelkleuren gebruikt worden om accenten te leggen zonder de ruimte over te belasten.

De krachtige kleurcombinatie kun je ook in jouw woning toepassen. De sociale ruimtes zoals de keuken zijn hiervoor zeer geschikt. Als je geen gebruik van een permanente verandering wil maken, zoals een nieuwe muurverf, kan je ook met kleinere decoratieve items werken. Met decoratieve kussens, vazen of muurschilderingen kan je kleurvlekken in de ruimte integreren.  Ze kunnen echter ook in een mum van tijd op elk moment van het jaar of per seizoen vervangen worden. Dit creëert een compleet nieuw gevoel in de zelfde ruimte.

Voor meer suggesties, tips en ideeën kan je hier op Westwing onze artikelen doorbladeren. Hier kan je zien welke kleuren bij elkaar passen en hoe je jouw favoriete kleur smaakvol in jouw woning kan integreren. Veel leesplezier!