Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
donkere-wandkleuren: zwarte muur met oranje bank

De wand(en) in huis donker verven vraagt misschien om een beetje lef, maar wanneer de klus geklaard is wil je nooit meer anders! Met een donkere wand maak je namelijk een fantastisch statement. In dit artikel laten we zien wat de kracht van donkere kleuren is én geven we tips over het stylen van jouw donkere wand. Weet je nog niet zeker of donkere wandkleuren passen in jouw interieur? Onze stylingexperts delen de belangrijkste do’s & don’ts zodat je de plank nooit mis kan slaan. Zo is er één muur in huis die je beter niet donker kan verven… Welke muur dat is, lees je in dit artikel.

Het effect van donkere kleuren in je interieur

Tot een aantal jaar geleden gold als ongeschreven interieurregel: wit, witter, witst. We kozen er massaal voor om de wanden in huis lichte kleuren te schilderen zodat de ruimte lekker licht aanvoelt. Donkere kleuren waren not done. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen. Voorzichtig aan zijn we donkere kleuren gaan toepassen in ons interieur. Van antraciet kleurige kozijnen tot een donkere kleur op de muur van de woonkamer.

Donkere kleuren in het interieur zorgen voor spannende contrasten. Alleen maar lichte tinten maken een interieur al snel wat eentonig en saai. Voeg je daar wat donkere accessoires aan toe, dan krijg het interieur gelijk wat meer pit en persoonlijkheid. Het grootste effect creëer je met een donkere muur. Met zo’n donkere achtergrond komen alle kleuren en vormen in je interieur namelijk nog beter tot hun recht. Ben je bang dat donkere wandkleuren je woonkamer te somber maken? Dat hoeft helemaal niet! Hieronder leggen we je uit hoe je een donkere wand op een sfeervolle manier kunt toepassen, wat je stijl ook is.

Donkere kleuren voor elke stijl

Weet jij niet zeker of een donkere wand wel matcht met jouw stijl? Goed nieuws: donkere wandkleuren kunnen in vrijwel elke stijl worden toegepast. Wij geven je inspiratie over het gebruik van donkere kleuren in de vier populairste woonstijlen:

Landelijk interieur

Een landelijk interieur is over het algemeen vrij licht. Daar verwacht je misschien niet zo snel donkere wandkleuren. Toch maak je ook in een landelijke woonkamer een prachtig statement met een muur in een donkere tint. Bij donker denk je misschien gelijk aan zwart of een donkergrijze tint, maar er zijn ook warmere donkere tinten die perfect passen in een landelijk interieur, zoals: taupe, olijfgroen, aubergine of een mooie koffiekleur. Allemaal chique kleuren die de muur direct in het oog laten springen. Ook in een landelijke slaapkamer zijn deze kleuren een stijlvolle toevoeging, bijvoorbeeld op de muur achter het hoofdeinde.

Industrieel interieur

Waar een landelijk interieur vooral om warmte vraagt, mag het in een industriële woonkamer best iets rauwer. In deze stoere omgeving voelen donkere wandkleuren zich helemaal thuis. Schroom niet om de langste en/of hoogste wand in de woonkamer in een stoere donkere kleur te schilderen zoals petrol, marineblauw of een indigokleur. Ook mooi: een metallic kleur op de muur!

Modern interieur

In een modern interieur voerde voorheen wit de boventoon, maar de laatste jaren worden er steeds vaker donkere accenten aan toegevoegd. Van stalen binnendeuren met zwarte lijsten tot complete antraciet kleurige keukens. En zelfs een donkere kleur op de muur zien we steeds vaker terug. Mooie moderne donkere wandkleuren zijn: mauve, oranjerood, okergeel, smaragdgroen en oudroze. Tip: je hoeft niet gelijk alle muren donker te verven – liever niet zelfs – een donkere muur in de woonkamer heeft vaak al een groots effect.

Scandinavisch interieur

In Scandinavië zijn ’s winters de dagen kort en de nachten lang. Het gebrek aan daglicht wordt gecompenseerd met een licht interieur. Donkere wandkleuren kom je daardoor zelden tegen in een Scandinavisch interieur. Wil jij je Scandi interieur ondanks dat toch een vleugje drama geven door er wat donkere accenten aan toe te voegen? Dan zou je kunnen kiezen voor een donkere pasteltint op de muur. Ook hier en daar wat zwarte accessoires, zoals kandelaren, vazen of kussens, zorgen in een Scandi interieur voor een spannend contrast.

Stylingtip: zo style je donkere kleuren

Met donkere muurverf creëer je de perfecte achtergrond voor wanddecoratie. Kleuren, vormen en materialen komen namelijk nog beter tot hun recht tegen een donkere achtergrond. Maak daarom een mooie compositie van accessoires en wanddeco in ronde en hoekige vormen en in verschillende kleuren en materialen. Is de muur antraciet kleurig? Dan zijn goud– en bronskleurige accessoires een prachtige toevoeging voor aan de wand. Heeft de muur een donkere natuurtint? Style ‘m dan af met rotan spiegels, houten accessoires en bijvoorbeeld een macramé hanger. Heb je gekozen voor een donkere pasteltint? Ook dan zijn natuurlijke accessoires en wanddeco een mooie toevoeging, maar ook grafische wandprenten versterken de Scandi look van een pastelkleurige muur. 

Do’s & don’ts voor donkere wandkleuren

Hebben we je overtuigd van de kracht van donkere wandkleuren en ligt de kwast al klaar? Wacht dan nog even, want er zijn een paar belangrijke do’s en don’ts die we nog even met je willen delen:

Don’ts voor donkere wandkleuren:

  • Een muur die op het noorden ligt, kan je beter niet in een hele donkere kleur schilderen.
  • Is de ruimte heel klein? Kies dan voor lichte kleuren om te voorkomen dat de muren op je afkomen. 
  • Hou rekening met het verschil tussen warme en koude kleuren. Een (woon)kamer op het oosten of noorden heeft vaak meer baat bij warme kleuren.

Do’s voor donkere wandkleuren

  • Hou rekening met de lichtinval in de ruimte, deze heeft namelijk een groot effect op hoe de kleur overkomt. De meeste verfmerken bieden een ‘proefpotje’ waarmee je een klein stukje muur kunt schilderen om te zien of het de juiste kleur is.
  • Laat de donkere wandkleur ook terugkomen in de accessoires zodat er een eenheid in je interieur ontstaat.
  • Zorg dat je genoeg lagen aanbrengt op de muur, zodat de donkere kleur het best tot zijn recht komt en er geen wit puntjes meer te zien zijn.
  • Last but not least: wees niet bang om een donkere wandkleur toe te passen. Ben je niet blij met het resultaat? Dan schilder je het toch gewoon opnieuw!

Inspiratie nodig voor verschillende donkere kleuren op de muur? Samen met Flexa schreven we eerder al een artikel over het stylen van een donkere muur.

Ga jij voor donkere muren in je interieur? En wil jij je donkere wanden aankleden met mooie wanddeco en accessoires? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie!