Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
kleurenpalet met wit en mauve

Kleuren in je interieur zijn belangrijk. Ze zorgen voor sfeer in huis, maar kunnen ook invloed hebben op jouw gemoedstoestand en humeur. Denk er daarom goed over na welke kleuren je toepast in huis. In dit artikel lees je alles over de kleur mauve. Deze kleur is niet zomaar een kleur, maar is heel bijzonder. Het is een soort paars, maar dan net anders. De kleur is elegant, maar ook stoer. Kortom: tijd om je meer te vertellen over mauve! Hoe pas je deze kleur toe in je interieur? Hoe kun je het combineren? En welke kleur is mauve nu precies?

Welke kleur is mauve?

Mauve is een unieke kleur. Het is een combinatie van paars, roze en grijs. Het is ook subtieler dan paars of roze. Dat komt door de grijze ondertoon. Deze kleur wordt eigenlijk niet zo vaak gebruikt, terwijl het erg stijlvol kan zijn! Als je de kleur goed combineert kan het resultaat een warme, chique of zelfs stoere stijl neerzetten. Je kunt er dus veel kanten mee op. Het effect van deze kleur? Mauve straalt warmte uit en kan een rustgevend effect hebben. Deze kleur is elegant en kan zowel als accentkleur als als basiskleur gebruikt worden. Meer inspiratie voor het stylen vind je verderop in het artikel.

Onze 7 favoriete kleurencombinaties

Mauve kun je combineren met andere kleuren. Dat is ook zeker aan te raden, want een volledig mauvekleurige interieur is misschien wat te veel van het goede. Gebruik eventueel de kleurencirkel om te ontdekken welke kleurencombinaties goed werken. Onze interieurexperts hebben speciaal voor jou verschillende kleurenpaletten ontworpen. Welk kleurenpalet is jouw favoriet? En voor welke stijl kies je? Hier een paar ideeën:

 • Neutrale kleuren
  Mauve met neutrale kleuren is prachtig. Het koele grijs in deze tint werkt mooi samen met het warme in de neutrale kleuren als beige, champagne of gebroken wit. Het resultaat is elegant en stijlvol. Denk aan een basis in neutraal gebroken wit met details in deze kleur zoals een kast en een vloerkleed.
 • Wit
  Deze tint in combinatie met wit zorgt voor een fris geheel. Wit haalt de lichtheid van deze kleur naar boven en kan een luchtige, romantische, elegante sfeer creëren. Wanneer je deze stijl wilt benadrukken kies je voor sierlijke vormen en klassieke items. Eventueel kun je hier ook nog een vleugje roze aan toevoegen!

Kleurenpalet: wit & mauve

Shop deze look:

 • Licht hout
  Als je deze kleur met wit en licht hout of rotan combineert, kun je ook heel goed een fris Scandinavisch stijltje neerzetten.

Kleurenpalet: licht hout & mauve

Shop deze look:

 • Donker hout
  Combineer je deze kleur met donker grof hout of betonnen vloeren en staal, dan wordt het geheel lekker stoer en industrieel.

Kleurenpalet: donker hout & mauve

Shop deze look:

 • Grijs
  Deze kleur met grijs of greige vormt samen een mooie balans. Door deze combinatie wordt het grijzige in mauve meer geaccentueerd. Verf je muren in lichtgrijs en kies voor een accentmuur in deze kleur. Voor de accessoires kun je kiezen voor pastelkleuren of houd het rustig met zwart of wit.

Kleurenpalet: mauve & grijs

Shop deze look:

 • Koffiekleuren
  Deze kleur vormt met bruin of hout een sterk team. Het bruin of hout haalt de warmte in mauve naar boven en maakt het geheel elegant en knus. Ook koffiekleuren zijn mooi met mauve!

Kleurenpalet: koffiekleuren & mauve

Shop deze look:

 • Metallic
  Voor een modern effect kun je deze kleur combineren met metallic-tinten! Hierdoor creëer je een bijzonder, glamorous geheel.

Tip: de combinatie met donkerblauw zorgt voor een exotische look.

6x tips bij het gebruik van de kleur mauve

Ben je helemaal overtuigd van de mogelijkheden met mauve? En wil je deze unieke kleur in je interieur toepassen? Dan hebben we nog een aantal tips voor je:

 1. Verf niet al je muren in deze uitgesproken kleur – Beter kun je kiezen voor één of twee muren in deze kleur en de andere wanden wit of gebroken wit houden. Zo behoud je rust en zorg je bovendien voor voldoende lichtheid. Wil je je muren voorzien van een vleugje mauve? Neem dan eens een kijkje in ons artikel over een paarse muur. Hier komen onze favoriete Flexa-tinten aan bod en je leest hier een paar praktische tips van Flexa.
 2. Combineer mauve niet met rood – De combinatie van mauve met rood is niet aan te raden. Die kleuren kunnen nog wel eens vloeken en bovendien zal die combinatie te heftig zijn.
 3. Bekijk goed welke tint mauve je kiest – Mauve bestaat in donkerdere en lichtere varianten. 
 4. Test de kleur in de ruimte waar je deze wilt gaan toepassen – Op die manier kom je er gauw achter hoe het effect van deze kleur is in die specifieke ruimte. Hierbij spelen het licht, de schaduweffecten en de bestaande kleuren, meubels en accessoires namelijk mee.
 5. Het is een ideale kleur voor mensen die paars mooi maar iets te opvallend vinden – Kies voor het gedemptere mauve om het geheel iets minder uitgesproken te houden. Ook het gebruik van lila kan hier mooi zijn.
 6. Kies ook eens voor mauve in de tuin – De kleur past mooi bij natuurlijk groen en de verschillende kleuren van bloemen. Denk maar eens aan kussens in mauve op je tuinbank.

Mauve in verschillende ruimtes in huis

Deze kleur kan worden gebruikt in verschillende ruimtes. Het rustgevende van deze tint zorgt er bijvoorbeeld voor dat je het goed kunt gebruiken in slaapkamers. Combineer het dan met warme kleuren en neutrale tinten om voor warmte en rust te zorgen. Denk maar eens aan gordijnen, bedlinnen of een vloerkleed in deze kleur, gecombineerd met beige en wit. Kies je voor deze kleur in de badkamer? Goed idee. Hier kun je denken aan accessoires in mauve, terwijl je de rest van het interieur wit houdt. 

Ben je helemaal overtuigd van deze unieke kleur? Bij Westwing shop je alles wat je nodig hebt voor jouw in- & exterieur. Zo ook mauve accessoires en meubels waarmee je de puntjes op de i kunt zetten. Shop je liever met kortingen tot 70%? Registreer je dan nu bij Westwing en mis geen enkele exclusieve deal!