Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
grijze bank met een geel kleed en gele kussens

Kleuren kunnen een grote invloed hebben op de sfeer in een ruimte en hebben zelfs een groot effect op ons wanneer we ons in die ruimte bevinden. Zo kunnen kleuren blijdschap, verdriet, euforie, concentratie, of energie beïnvloeden. Onze hersenen associëren namelijk instinctief een stemming met een bepaalde nuance. Ook de temperatuur van kleuren speelt hier een grote rol. Er zijn warme en koude kleuren. Hoe je koude en warme kleuren kan toepassen in je interieur en welke kleurencombinaties je kunt maken met deze kleuren laten we je zien in dit artikel!

De kleurtemperatuur

Als je naar de kleurencirkel kijkt, kun je deze verdelen in twee stukken. We zien links koele kleuren en recht warme kleuren staan. Het beste kun je, bij het kiezen van kleuren voor je interieur, met behulp van kleurstalen testen wat bij jou en je interieur past. Op die manier kom je tot een mooi kleurenpalet. Wat voel je als je denkt aan het diepe blauw van de zee? Hoe voel je je als je denkt aan een explosie van gele bloemen?

Elke kleur heeft een temperatuur en elke temperatuur wordt geassocieerd met een emotie. Het label “warm” of “koud” wordt dus geassocieerd met een kleur of een nuance. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen warme kleuren en koude kleuren en laten we zien hoe je deze kunt kiezen en matchen in je huis. Niet alleen op de muren, maar ook voor de meubels en accessoires in je huis!

Wat zijn warme kleuren?

De belangrijkste warme kleuren zijn rood, oranje en geel. Maar je kunt ook breder kijken; houtskleur, aardetinten, okergeel, roestbruin, koffiekleuren, oranjerood, steenrood, terracotta, olijfgroen en goud. Warme kleuren wekken vreugde, kracht, passie en energie op en doen ons denken aan de warmte van de zomer en de zon. We associëren warme kleuren instinctief met geluk, vreugde en lichamelijk welzijn. Deze kleuren creëren een welkome, knusse sfeer. Ze kunnen goed samengaan met de warmte van hout, bruin en nude kleuren in al hun tinten, van camel tot beige en van duifgrijs tot karamel. 

Warme kleuren interieur effect

Warme kleuren zorgen over het algemeen voor een knusse, gezellige sfeer. Deze kleuren geven een ruimte comfort en zorgen voor een gevoel van geruststelling en ontspanning. Warme kleuren zorgen bovendien voor activatie en communicatie. Extraverte mensen voelen zich prettig in interieurs met warme kleuren.

Tip: een typische herfstsfeer creëer je met warme kleuren, terwijl koele kleuren juist een winters sfeertje oproepen.

Wat zijn koele kleuren

De belangrijkste koude kleuren zijn groen, blauw, indigo en violet. Ook grijs, zwart en wit horen hierbij. Kleurstudies tonen aan dat koelere tinten meestal ook de meest ontspannende kleuren zijn. Ze zorgen voor rust, kalmte en ontspanning. In het meubilair en de decoratie van het huis kunnen ze een verfijnde en elegante stijl neerzetten. 

Het effect van koele kleuren in het interieur

Koele kleuren hebben over het algemeen een ontspannende, kalmerende werking. Introverte mensen zullen blij worden van koude kleuren omdat deze ook zorgen voor rust, duidelijkheid en ruimte. 

De combinatie van koude en warme kleuren

Omdat er tegenwoordig natuurlijk talloos veel kleuren gemengd kunnen worden, is het niet altijd duidelijk of iets een warme of koude kleur is. Bijvoorbeeld taupe of greige zijn van die tinten die overal een beetje tussenin zitten. Een warme kleur kan ineens koel worden en een koude kleur krijgt ineens een vleugje warmte in zich. Om erachter te komen of een kleur warm of koud is, kun je de kleur combineren met goud of zilver. Over het algemeen gaat goud goed samen met warme kleuren en zilver juist met koude. Overigens kan donkergroen of donkerblauw ook heel mooi zijn in combinatie met goud! Dus de regel werkt niet altijd. 

Warme en koude kleuren: hoe kiezen?

Het is slim om na te gaan welk type je bent. Ben je rustig en georganiseerd of juist chaotisch en druk? In het laatste geval raden wij eerder koele kleuren aan, om voor een heldere structuur in huis te zorgen. Je kunt ook voor vergrijsde warme kleuren kiezen om het interieur wat meer rust te geven. Ook is het van belang te kijken naar de hoeveelheid licht en de oppervlakte van de ruimte. In kleine en donkere kamers raden we het gebruik van donkere kleuren bijvoorbeeld af.

Tot slot speelt de functie van de ruimte een belangrijke rol. Pak je een sociale ruimte zoals de woonkamer of keuken aan? Of ga je aan de slag met de slaapkamer of badkamer? Een combinatie van warme en koele kleuren is goed mogelijk. Met behulp van de kleurencirkel kun je ontdekken welke combinaties jij mooi vindt. Kies altijd voor basiskleuren, zoals neutrale of aardetinten, én één of twee accentkleuren om voor een fijne balans te zorgen. 

Tip: er zijn ook materialen die van zichzelf een warme of koele uitstraling hebben. Denk maar eens aan hout (warm) of staal (koud).

Tips voor elk deel van het huis

Persoonlijke smaak is de variabele om altijd in gedachten te houden bij het inrichten van een huis: als je een kleur niet mooi vindt, raden wij je niet aan deze te gebruiken! Dan heeft deze vast en zeker geen positief effect op jou.

Koude en warme kleuren toepassen in je slaapkamer

Koude kleuren zijn geschikt om kalmte en rust te creëren. Daarom raden we je aan om ze te kiezen voor de slaapkamer. Combineer de tinten blauw en lavendel, die helpen om te ontspannen. Volgens chromotherapie is blauw een spirituele kleur, het helpt je slapen en is daarom perfect voor de slaapkamer. In de slaapkamer kan je ook het koele groen, in allerlei tinten (flesgroen, salie, mintgroen of smaragd) gebruiken.

Koude en warme kleuren toepassen in je keuken

Warme kleuren zijn een opmaat voor een goed humeur, stimuleren de creativiteit en geven energie. Het zou zelfs kunnen dat ze de eetlust en de stofwisseling stimuleren! Omring jezelf in de keuken dus met de kleuren van de zon. Oranje geeft een glamoureus effect, zalmroze is verfijnd, geel versterkt het licht. Hou je toch meer van koele kleuren? Dan kun je in de keuken ook heel goed aan de slag gaan met staalblauw of limoengroen.

Koude en warme kleuren toepassen in je interieur woonkamer 

Als je thuis werkt en een kleine werkruimte hebt in de woonkamer, maar ook in je leeshoek, of zithoek is het fijn om koele kleuren toe te passen. Indigo is een kleur die energie geeft en goed past bij shabby chic meubels in landelijke stijl. Maar ook in een moderner huis. Dan gaat het samen met zwart en wit. Ook groen in al zijn facetten is geschikt voor de woonkamer, in combinatie met donkerhouten parket en witte meubels bijvoorbeeld. Koninklijk blauw is de ideale tint om elegantie toe te voegen, mooi gecombineerd met een vintage touch. 

Koude en warme kleuren toepassen in je interieur badkamer

Voor de badkamer zijn er veel mogelijkheden beschikbaar. Vind je het moeilijk om ‘s ochtends wakker te worden en heb je een energie-boost nodig? Ga voor geel, oranje en een paar rode accenten. Wil je een meer klassieke badkamer, kies dan voor warme en natuurlijke kleuren, van beige tot bruin, of zand en bordeauxrood. Bruine en beige tinten fleuren de ruimte op en creëren een natuurlijke en pure omgeving. Kijk je uit naar een ontspannend en geurig bad aan het eind van de dag? Kies dan voor stoere kleuren. Groen en blauw zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor deze omgeving omdat blauw doet denken aan fris water, zee en rust, en groen aan natuur en ontspanning.

Ga je warme en koele kleuren toepassen in je interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale voor de mooiste meubels en accessoires om jouw huis helemaal naar wens in te richten en te stylen!