Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
het verschil tussen warme en koude kleuren in een overzicht

Kleuren kunnen een grote invloed hebben op de sfeer in een ruimte en hebben zelfs een groot effect op ons wanneer we ons in die ruimte bevinden. Zo kunnen kleuren blijdschap, verdriet, euforie, concentratie, of energie beïnvloeden. Onze hersenen associëren namelijk instinctief een stemming met een bepaalde nuance. Ook de temperatuur van kleuren speelt hier een grote rol. Er zijn warme en koude kleuren. Hoe je koude en warme kleuren kan toepassen in je interieur en welke kleurencombinaties je kunt maken met deze kleuren laten onze interieurexperts je zien in dit artikel!

De kleurtemperatuur: wat is het verschil tussen koude en warme kleuren?

Als je naar de kleurencirkel kijkt, kun je deze verdelen in twee stukken. We zien links koele kleuren en recht warme kleuren staan. Het beste kun je, bij het kiezen van kleuren voor je interieur, met behulp van kleurstalen testen wat bij jou en je interieur past. Op die manier kom je tot een mooi kleurenpalet. Wat voel je als je denkt aan het diepe blauw van de zee? Hoe voel je je als je denkt aan een explosie van gele bloemen?

Elke kleur heeft een temperatuur en elke temperatuur wordt geassocieerd met een emotie. Het label “warm” of “koud” wordt dus geassocieerd met een kleur of een nuance. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen warme kleuren en koude kleuren en laten we zien hoe je deze kunt kiezen en matchen in je huis. Niet alleen op de muren, maar ook voor de meubels en accessoires in je huis!

Wat zijn warme en koude kleuren?

Wat zijn warme kleuren?

De belangrijkste warme kleuren zijn rood, oranje en geel. Maar je kunt ook breder kijken; houtskleur, aardetinten, okergeel, roestbruin, koffiekleuren, oranjerood, steenrood, terracottaolijfgroen en goud. Warme kleuren wekken vreugde, kracht, passie en energie op en doen ons denken aan de warmte van de zomer en de zon. We associëren warme kleuren instinctief met geluk, vreugde en lichamelijk welzijn. Deze kleuren creëren een welkome, knusse sfeer. Ze kunnen goed samengaan met de warmte van hout, bruin en nude kleuren in al hun tinten, van camel tot beige en van duifgrijs tot karamel. 

Het effect van warme kleuren in je interieur

Warme kleuren zorgen over het algemeen voor een knusse, gezellige sfeer. Deze kleuren geven een ruimte comfort en zorgen voor een gevoel van geruststelling en ontspanning. Warme kleuren zorgen bovendien voor activatie en communicatie. Extraverte mensen voelen zich prettig in interieurs met warme kleuren.

Tip: een typische herfstsfeer creëer je met warme kleuren, terwijl koele kleuren juist een winters sfeertje oproepen.

Wat zijn koele kleuren?

De belangrijkste koude kleuren zijn groen, blauw, indigo en violet. Ook grijs, zwart en wit horen hierbij. Kleurstudies tonen aan dat koelere tinten meestal ook de meest ontspannende kleuren zijn. Ze zorgen voor rust, kalmte en ontspanning. In het meubilair en de decoratie van het huis kunnen ze een verfijnde en elegante stijl neerzetten. 

Het effect van koele kleuren in het interieur

Koele kleuren hebben over het algemeen een ontspannende, kalmerende werking. Introverte mensen zullen blij worden van koude kleuren omdat deze ook zorgen voor rust, duidelijkheid en ruimte. 

De combinatie van koude en warme kleuren

Omdat er tegenwoordig natuurlijk talloos veel kleuren gemengd kunnen worden, is het niet altijd duidelijk of iets een warme of koude kleur is. Bijvoorbeeld taupe of greige zijn van die tinten die overal een beetje tussenin zitten. Een warme kleur kan ineens koel worden en een koude kleur krijgt ineens een vleugje warmte in zich. Om erachter te komen of een kleur warm of koud is, kun je de kleur combineren met goud of zilver. Over het algemeen gaat goud goed samen met warme kleuren en zilver juist met koude. Overigens kan donkergroen of donkerblauw ook heel mooi zijn in combinatie met goud! Dus de regel werkt niet altijd. 

Hoe kies ik de juiste kleur?

Het is slim om na te gaan welk type je bent. Ben je rustig en georganiseerd of juist chaotisch en druk? In het laatste geval raden wij eerder koele kleuren aan, om voor een heldere structuur in huis te zorgen. Je kunt ook voor vergrijsde warme kleuren kiezen om het interieur wat meer rust te geven. Ook is het van belang te kijken naar de hoeveelheid licht en de oppervlakte van de ruimte. In kleine en donkere kamers raden we het gebruik van donkere kleuren bijvoorbeeld af. En in een kamer op het zuiden waar al veel daglicht binnenkomt, kunnen warme kleuren net te veel zijn. Terwijl een kamer op het noorden misschien wel gebaat is bij een flinke dosis warmte.

Tot slot speelt de functie van de ruimte een belangrijke rol. Pak je een sociale ruimte zoals de woonkamer of keuken aan? Of ga je aan de slag met de slaapkamer of badkamer? Een combinatie van warme en koele kleuren is goed mogelijk. Met behulp van de kleurencirkel kun je ontdekken welke combinaties jij mooi vindt. Kies altijd voor basiskleuren, zoals neutrale of aardetinten, én één of twee accentkleuren om voor een fijne balans te zorgen. 

Tip: er zijn ook materialen die van zichzelf een warme of koele uitstraling hebben. Denk maar eens aan hout (warm) of staal (koud).

Warme en koude kleuren in de woonkamer

Wil je je woonkamer gaan aanpakken? Hieronder geven we je inspiratie voor het stylen van warme, koude en een combinatie van koude en warme kleuren.

Inspiratie voor warme kleuren in de woonkamer

Wil je thuiskomen in een warm bad? Dan zijn warme kleuren de juiste kleurkeuze voor de woonkamer. Zo creëer je een ontspannen en warme sfeer. Je hoeft niet meteen de verfkwast erbij te pakken om je woonkamer van een flinke dosis warmte te voorzien. Vaak kom je al een heel eind met textiel en decoratie.

Warme kleuren combineren vaak goed met andere warme tonen. Een-en-al luxe is het combineren van een oranjerode sofa met roze- en bruintinten. Laat je inspireren door ons kleurenpalet hieronder.

Kleurenpalet: inspiratie voor warme kleuren in de woonkamer

Shop deze look:

Wil je toch de muren verven en een redelijk neutrale stijl behouden? Wat dacht je van een zandkleur op de muur? Deze tint kun je met allerlei kleuren combineren en geeft tevens een warme uitstraling aan de ruimte.

Inspiratie voor koude kleuren in de woonkamer

Als je thuis werkt en een kleine werkruimte hebt in de woonkamer, is het fijn om koele kleuren toe te passen. Maar ook in je lees- of zithoek passen deze tinten perfect. Indigo is een kleur die energie geeft en goed past bij shabby chic meubels in landelijke stijl. Maar ook in een moderner huis. Dan gaat het samen met zwart en wit. Ook groen in al zijn facetten is geschikt voor de woonkamer, in combinatie met donkerhouten parket en witte meubels bijvoorbeeld. Koninklijk blauw is de ideale tint om elegantie toe te voegen, mooi gecombineerd met een vintage touch. 

Onze interieurexperts hebben een voorbeeld van een kleurenpalet voor het toepassen van koele kleuren in de woonkamer gemaakt. In de zithoek steelt de petrolkleurige muur de show, waar de twee organische spiegels de ruimte groter doen lijken. Met het aaibare textiel en de houten bijzettafel wordt er een vleugje warmte toegevoegd. In de beige woonkamer met blauwe en gouden accenten plof je heerlijk neer na een drukke dag.

Kleurenpalet: inspiratie voor koele kleuren in de woonkamer

Shop deze look:

Een combinatie van warme en koude kleuren in de woonkamer

Vind je het geheel toch iets te warm aanvoelen? Dan kun je ervoor kiezen om wat accenten in koude kleuren in je interieur te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een beton cire muur met een terracotta kleurige bank en okergele kussens. Heb je een koele kleur bank, bijvoorbeeld een blauwe? Geef ‘m dan wat warmte door okergele kussens toe te voegen en een salontafel met gouden accenten te stylen.

Wil je een herfstgevoel in je woonkamer creëren? Stel dan een kleurenpalet met warme bruintinten in combinatie met bordeaux, abrikoos en donkergroen samen. Ben je op zoek naar meer tips voor een herst interieur? In ons artikel lees je alles over het stylen van kleuren en decoratie.

Koude en warme kleuren in de slaapkamer

Is je slaapkamer toe aan een (kleuren)update? Hieronder geven we je stylingtips voor een slaapkamer in warme en koude kleuren en een combinatie ervan.

Een slaapkamer met warme kleuren

Warme kleuren in de slaapkamer zorgen voor een huiselijk en gezellig gevoel. Zo zul je gegarandeerd heerlijk tot rust komen. Daarnaast zorgen warme kleuren zoals roodoranje en terracotta voor een romantische sfeer. Ga bijvoorbeeld voor zacht materialen als fluweel en style natuurlijke, houten elementen door de kamer. Wat dacht je van een bed met Weens vlechtwerk en een houten kledingkast tegen een terracotta kleurige muur?  Maak het bed af met een linnen dekbedovertek in een natuurlijke tint zoals beige.

Een slaapkamer met koele kleuren

Wil je jouw slaapkamer omtoveren tot een oase van rust? Met koele kleuren zoals blauw, groen en paars creëer je een balans in je emoties. Blauw doet ons denken aan de lucht en zee wat een vrij gevoel oproept. Deze kleuren zorgen voor stabiliteit en een sereen gevoel. In de slaapkamer kun je blauw eenvoudig combineren met bijvoorbeeld roze, grijstinten bruintinten of groen.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor het stylen van de kleur blauw in je slaapkamer? In ons artikel ontdek je nog 5 kleurencombinaties inclusief kleurenpaletten om je te inspireren.

Koude en warme kleuren in de keuken

De keuken wordt vaak gezien als het hart van onze optrekjes. Hier zijn we meerdere malen per dag te vinden en komen we samen om te praten en eten. Daarom is het natuurlijk extra belangrijk dat de stijl van de keuken helemaal bij jou past!

Warme kleuren in de keuken

Warme kleuren zijn een opmaat voor een goed humeur, stimuleren de creativiteit en geven energie. Het zou zelfs kunnen dat ze de eetlust en de stofwisseling stimuleren! Omring jezelf in de keuken dus met de kleuren van de zon. Oranje geeft een glamoureus effect, zalmroze is verfijnd, geel versterkt het licht. Voor een vrolijke touch style je een groot boeket met fleurgie bloemen in een mooie vaas op het keukenblad.

Koude kleuren in de keuken

Houd je toch meer van koele kleuren? Dan kun je in de keuken ook heel goed aan de slag gaan met staalblauw of limoengroen. Je kunt altijd warme accenten toevoegen door het stylen van decoratie in warme tinten op houten planken aan de muur of door je textielkeuze.

Koude en warme kleuren in de badkamer

Voor de badkamer zijn er veel mogelijkheden beschikbaar. Vind je het moeilijk om ‘s ochtends wakker te worden en heb je een energie-boost nodig? Ga voor geel, oranje en een paar rode accenten. Wil je een meer klassieke badkamer, kies dan voor warme en natuurlijke kleuren, van beige tot bruin, of zand en bordeauxrood. Bruine en beige tinten fleuren de ruimte op en creëren een natuurlijke en pure omgeving. Kijk je uit naar een ontspannend en geurig bad aan het eind van de dag? Kies dan voor stoere kleuren. Groen en blauw zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor deze omgeving omdat blauw doet denken aan fris water, zee en rust, en groen aan natuur en ontspanning.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste cadeaus, woonaccessoires & meubels. Veel shopplezier!