Bordeauxrode stoelen met houten tafel en witte hanglamp

Rood in je interieur is een spannende keuze. Het valt op, zet de toon en zorgt voor een enorme dosis warmte. Maar hoe doe je dat nu, rood toevoegen aan je interieur? Binnen welke stijlen kun je rood een plekje geven en welk effect heeft deze tint op een ruimte én op onze gemoedstoestand? Hier ontdek je alles over de kleur rood!

De verschillende tinten rood in je interieur

Rood is niet zomaar een kleur. Het is een intense kleur die een sterk karakter neerzet. Rood staat symbool voor kracht en gevaar, maar ook voor passie en verleiding. Binnen verschillende culturen heeft rood een symbolische betekenis. Over het algemeen is rood een activerende kleur die staat voor avontuur en uitdaging. Maar welke werking heeft de kleur rood nu in onze huizen? Het is verstandig om dat te weten te komen voordat je besluit deze toe te passen in je interieur. Bij het zien van de kleur rood worden we geactiveerd, ons hart gaat vaak zelfs sneller kloppen en het stimuleert de eetlust. Het kan dus slim zijn om rood niet zomaar in elke ruimte toe te passen.

Welke rode tint?

Rood bestaat in diverse tinten. Zo zijn er bijvoorbeeld fel rood, appelrood, bordeauxrood, donkerrood of framboosrood. Elke tint heeft weer een andere werking en past binnen andere stijlen. Sommige roodtinten zijn bovendien minder fel en opvallend dan andere. Ook speelt de combinatie met andere kleuren een rol.

 • Warm paars geeft rood meer diepte.
 • Fris blauw geeft rood juist meer felheid.
 • Als je rood met neutrale tinten als bruin combineert wordt het effect van rood juist subtieler.

Zo zie je maar, met rood kun je alle kanten op!

Do’s & dont’s met de kleur rood

Als je gevoelig bent voor stress is het toepassen van rood in huis niet aan te raden. Ook is het in een ruimte waarin je je graag wilt kunnen concentreren of waarin je wilt rusten of slapen geen goed idee om rood te gebruiken. Wel zorgt rood voor passie, dus een vleugje rood in de slaapkamer kán ook wonderen doen. In ruimtes waar actie plaatsvindt, de keuken of woonkamer kan rood erg geschikt zijn. Over het gebruik van de kleur rood in verschillende ruimtes lees je hieronder meer!

Rood toegepast in verschillende ruimtes

We noemden het al eerder. Rood is zeker niet in elke ruimte zomaar toe te passen. Denk goed na over hoe je deze kleur gaat gebruiken en in welke ruimte. Bedenk goed wat de functie is van de ruimte waarin je rood zou willen toepassen. Zo kom je erachter of de keuze voor de kleur rood hier verstandig is.

De kleur rood in verschillende kamers

 1. Woonkamer

  In de woonkamer kan rood als accentkleur gebruikt worden. In moderne interieurs wordt deze kleurgecombineerd met zwart en wit, in hippe of Scandi interieur staat rood naast neutrale tinten zoals wit en beige en materialen zoals hout of rotan.
 2. Keuken

  Ook in de keuken kan rood met een gerust hart worden gebruikt. Rode stoeltjes rond de houten eettafel bijvoorbeeld of rode accessoires op de gedekte tafel. Ze zorgen voor een gezellige en vrolijke sfeer! Wel kan het slim zijn om naast de kleur rood het gebruik van felle kleuren te beperken.
 3. Slaapkamer

  In de slaapkamer wil je vooral rusten, waarbij het activerende en oppeppende rood niet echt gewenst is. Toch kan een subtielere roodtint hier wel gebruikt worden voor een vleugje passie. Denk maar eens aan een bordeauxrood dekbedovertrek.
 4. Werkruimte

  In een kantoor of werkruimte is het toevoegen van rood geen al te goed idee wanneer je gevoelig bent voor stress. Anderzijds is rood activerend en kan het ook wel fijn zijn om dat extra energie te hebben wanneer je aan de slag gaat met je werk.
 5. Speelkamer

  Kinderen zijn gek op rood. Vaak is het hun lievelingskleur. Dat is begrijpelijk want rood is vrolijk, lekker fel en sfeervol. In de speelkamer kun je met een gerust hart rood toepassen. Hier vindt immers actie plaats. Denk aan een zacht rode plaid, een bankje in fel rood of zelfs een muurtje in framboosrood.

Tips van onze interieurexperts

Het kan verstandig zijn, om voordat je rood gaat toepassen en een specifieke tint kiest, een moodboard te maken voor de ruimte. Hierop zet je de verschillende kleuren die je wilt gebruiken naast elkaar en teken je globaal een plattegrond van de ruimte. Zo kun je feeling krijgen met de kleurcombinatie en een idee creëren van hoe dit er in de praktijk uit zal gaan zien.

De kleur rood in verschillende stijlen

Hoe je de kleur rood toepast in verschillende stijlen? Rood is een accentkleur dus meestal zien we niet dat een interieur volledig in rood gehuld is. Binnen een moderne stijl of Scandinavische look wordt rood als accentkleur voor accessoires gebruikt naast een basis in zwart, wit en natuurlijke materialen. Binnen een klassiek of landelijk interieur wordt terughoudend omgegaan met rood. Hier zien we enkel een paar kleine details waarin rood voorkomt. Denk maar eens aan een tafelkleed of een detail in een kunstwerk. In de boho stijl zien we rood regelmatig. Hier wordt het gecombineerd met warme tinten als okergeel en veel natuurlijke kleuren en materialen.


Indien je de kleur rood wilt toepassen in je interieur dan kun je heel veel kanten op. Deze kan namelijk in diverse stijlen worden gebruikt. Rood wordt heel vaak gecombineerd met rustige kleuren. In onze andere artikelen over het gebruik van kleuren en kleurenschema’s, lees je hoe je diverse kleuren kunt toepassen en combineren

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis in te richten met de kleur rood.