Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
rood dekbedovertrek met groene sierkussens

Krijg je het ook al spontaan warm van de kleur rood? Rood is een prachtige, opvallende kleur voor je interieur. Vaak met een accessoire in rood voorzie je de ruimte al van wat meer dynamiek. Je kunt rood op verschillende manieren toepassen in huis – als accentkleur, maar ook als basiskleur – bijvoorbeeld op de muren. Ook kun je rood goed met andere kleuren combineren. Maar welke kleur past nu het mooist bij rood?

Wat voor een effect heeft rood in je interieur?

Rood is een intense kleur die een sterk karakter neerzet. Rood staat symbool voor kracht en gevaar, maar ook voor passie en verleiding. Binnen verschillende culturen heeft rood een symbolische betekenis. Over het algemeen is rood een activerende kleur die staat voor avontuur en uitdaging.

Maar welke werking heeft de kleur rood nu in onze interieurs? Bij het zien van de kleur rood worden we geactiveerd, ons hart gaat vaak zelfs sneller kloppen en het stimuleert de eetlust. Het kan dus slim zijn om rood niet zomaar in elke ruimte toe te passen. Zeker omdat deze kleur al snel overheersend kan zijn. Ben je redelijk stressgevoelig? Dan is het toepassen van rood als basiskleur misschien niet de beste optie. Meer over het stylen van rood in verschillende ruimtes in huis lees je verderop in het artikel.

Welke tinten rood zijn er?

Rood bestaat in diverse tinten. Zo heb je bijvoorbeeld de volgende roodtinten:

 • Fel rood
 • Roodbruin
 • Appelrood
 • Bordeauxrood
 • Donkerrood
 • Framboosrood.

Elke roodtint heeft weer een ander effect op de ruimte. Sommige roodtinten zijn bovendien minder fel en opvallend dan andere. Ook speelt de combinatie met andere kleuren een grote rol. Warm paars geeft rood bijvoorbeeld meer diepte. Terwijl je met fris blauw rood meer felheid geeft en als je rood juist met neutrale kleuren zoals bruin combineert, wordt het effect van rood juist subtieler.

Rood in verschillende ruimtes in huis toepassen

Ben je gevoelig voor stress? Dan kan het kleureffect van rood negatief zijn. Ook kan het in een ruimte waarin je je graag wilt kunnen concentreren of waarin je wilt rusten of slapen geen goed idee om felle kleuren of te veel rood te gebruiken. Wel zorgt rood voor passie en activatie, dus een vleugje rood in de slaap-, woonkamer of keuken kán ook wonderen doen.

De kleur rood in 5 verschillende kamers

 • Woonkamer

  In de woonkamer kan rood als accentkleur gebruikt worden. In moderne interieurs wordt deze kleurgecombineerd met zwart en wit, in hippe of Scandi interieur staat rood naast neutrale tinten zoals wit en beige en materialen zoals hout of rotan.
 • Keuken

  Ook in de keuken kan rood met een gerust hart worden gebruikt. Rode stoeltjes rond de houten eettafel bijvoorbeeld of rode accessoires op de gedekte tafel. Ze zorgen voor een gezellige en vrolijke sfeer! Wel kan het slim zijn om naast de kleur rood het gebruik van felle kleuren te beperken.
 • Slaapkamer

  In de slaapkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een warmere roodtint. Deze kun je terug laten komen op de muren, maar ook in het beddengoed.
 • Werkruimte

  Werkruimte In een kantoor of werkruimte is rood als basiskleur niet de ideale optie als je gevoelig bent voor stress. Anderzijds is rood activerend en kan het ook helpen met je energielevels.
 • Speelkamer

  Kinderen zijn gek op rood. Vaak is het hun lievelingskleur. Dat is begrijpelijk want rood is vrolijk, lekker fel en sfeervol. In de speelkamer kun je met een gerust hart rood toepassen. Denk aan een zacht rode plaid, een bankje in fel rood of zelfs een muurtje in framboosrood.

Welke kleur past bij rood? 4x kleurencombinaties

Zoals je eerder al kon lezen kun je rood combineren met verschillende kleuren. Maar welke kleur past nou het mooist bij rood? Dit zijn onze favoriete kleurencombinaties:

 • Rood & groen – voor een warme, natuurlijke sfeer.
 • Beige & rood – met rood als accentkleur voeg je flink wat warmte toe, terwijl beige als accentkleur het effect van rood iets afzwakt.
 • Rood & blauw combineren – voor een speelse uitstraling. Van lichtblauw in een design interieur tot donkerblauw in een klassieke stijl.
 • Wit & rood – voor een moderne touch.

We gaan hieronder verder in op elke kleurencombinatie.

1. Rood en groen combineren in je interieur

Rood en groen combineren – opposites attract! Zeker donker- of olijfgroen is een stijlvolle keuze. Ga bijvoorbeeld voor een donkergroene muur met een rode bank. Of draai het om en ga voor een roodtint op de muur en laat het groen terugkomen in bijvoorbeeld de decoratie en het textiel.  

2. Beige en rood combineren in je interieur

Rustige kleuren laten rood ‘extra’ stralen. In een beige interieur kun je met rood als accentkleur flink wat warmte aan de ruimte toevoegen. Denk aan een bruinrode poef of retro tafellamp op een houten bijzettafel. Je kunt ook kiezen voor rood als basiskleur en hier beige aan toevoegen in bijvoorbeeld de meubels.

3. Blauw en rood combineren in je interieur

Rood en blauw combineren zorgt voor een speels contrast. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van bordeauxrood met donkerblauw in een klassiek interieur. Terwijl je in een design interieur lichtblauw prachtig met felrood kunt combineren.

4. Wit en rood combineren in je interieur

Deze twee vormen een dreamteam in een modern interieur. Denk aan abstracte kunst, geometrische vormen en een stoere basis. Ben je van fan de romantische stijl? Voeg dan nog oudroze toe voor een romantische touch.

De kleur rood in verschillende stijlen

Binnen de moderne of Scandinavische look wordt rood vaak als accentkleur voor accessoires gebruikt naast een basis in zwart, wit en natuurlijke materialen. Binnen een klassiek of landelijk interieur zien we vaak rood terugkomen als accentkleur in de tafelstyling of in kunstwerken. In de boho stijl zien we rood regelmatig. Hier wordt het gecombineerd met warme tinten als okergeel en veel natuurlijke kleuren en materialen.

Haal deze sprekende kleur in huis….

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste woonaccessoires & meubels. Veel shopplezier!