grafiet kleur in de woonkamer

Hou jij wel van een vleugje drama in je interieur? Dan is de grafiet kleur een fantastische toevoeging. Deze diepe, donkere grijstint geeft je interieur een krachtige look. Durf jij het aan om een hele muur in deze kleur te schilderen? Of pas je het liever subtiel toe? In dit artikel geven we je stylingtips over hoe je grafiet op een mooie manier toepast én delen we de belangrijkste do’s en don’ts als het gaat om het gebruik van donkere kleuren in je interieur.

Welke kleur is grafiet?

Grafiet verwijst naar het gelijknamige mineraal. Grafiet is een zacht materiaal dat je in de bodem vindt. Het heeft een diepe grijze kleur met glanzende elementen. Net als houtskool kan je met grafiet tekenen. Sterker nog: de binnenkant van een ‘gewoon’ potlood waarmee je tekeningen schetst is gemaakt van deze koolstof!

Shop de look:

De grafietkleur ligt ergens tussen antraciet en zwart in. Het verschil in kleur tussen grafiet en antraciet is dus dat grafiet iets donkerder is dan antraciet en een metallic-achtige look heeft. Antraciet wordt de laatste jaren veel toegepast in moderne interieurs. Denk bijvoorbeeld aan de populaire antracietkleurige stalen tussendeuren met glas, maar ook antracietkleurige kozijnen en keukens zijn trendy. Grafiet is het nieuwe antraciet voor degenen die een stapje verder durven te gaan! 

Do’s en don’ts voor het toepassen van grafiet

Wanneer je het kleurenpalet van je interieur wil aanpassen, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat het mooi staat. Met basiskleuren zoals wit, offwhite en naturellen kan je de plank nooit misslaan, maar met opvallendere kleuren weet je van tevoren niet zeker of het goed uitpakt. En daarom hebben we een aantal do’s en don’ts voor je wanneer je overweegt om een donkere kleur, zoals grafiet, toe te passen in je interieur:

Shop de look:

Do’s

  • Creëer een accentmuur in grafiet en hang hier wanddecoratie op in frisse kleuren. Door de donkere achtergrond, valt de decoratie nog meer op.
  • Maak je zithoek warm en sfeervol door de muur achter de bank, televisie of openhaard in een donkere grijstint te schilderen. Kleed deze muur aan met natuurlijke decoratie van hout of bamboe voor een warm contrast. Een mokkakleurige bank en een hoogpolig tapijt maken de ruimte af. 
  • Heb je een woonkamer met hoge plafonds? Schroom dan niet om één hoge wand donker te schilderen. Hierdoor creëer je meer huiselijkheid en geborgenheid.

Don’ts

  • Is de ruimte klein? Dan is het vaak niet aan te raden om een donkere kleur te gebruiken. Deze laat de ruimte nog kleiner ogen. Wil je het toch? Ga dan voor subtiele donkere accenten.
  • Is de ruimte laag? Ook dan zijn donkere kleuren geen aanrader. Deze laten de ruimte nog lager lijken. Je kunt wel een lage lambrisering in een donkere kleur verven, hierdoor oogt de ruimte juist hoger.
  • Heb je een woonkamer op het noorden? Dan is een donkere muur over het algemeen een don’t. De ruimte oogt dan nóg donkerder. Je kunt wel spelen met contrasten door lichte, frisse kleuren af te wisselen met een paar donkere accenten. 

Shop de look:

3x stylingtips: zo pas je grafiet toe

Toegegeven, je moet het aandurven om je kwast in een verfemmer grafiet te steken. Want deze donkere, dramatische kleur is wel echt een changemaker voor de uitstraling van je interieur. Ben je nog wat huiverig? Schilder dan eerst een stukje muur in deze kleur zodat je het effect kunt waarnemen. In plaats van een muur te schilderen in deze kleur, kan je je ook beperken tot grafietkleurige accessoires – ook heel mooi! Hieronder delen we drie stylingtips voor het toepassen van de grafietkleur in de verschillende ruimtes van je huis:

Shop de look:

#1 Grafiet kleur keuken

Waar de keuken vroeger een praktische plek was waar alleen werd gekookt en afgewassen, is het tegenwoordig de belangrijkste plek van het huis. Hier wordt gegeten, geborreld, gekletst, geknutseld, gewerkt én af en toe gekookt. Kortom: deze plek verdient gezelligheid. Een grafietkleurige keuken is een echte blikvanger. De donkere kleur zorgt direct voor een gezellige sfeer. Met koperkleurige lampen boven het kookeiland en bruinleren barkrukken eromheen, maak je van de leefkeuken een sfeervolle ontmoetingsplek. No worries: net als een witte keuken, verveelt een grafietkleurige keuken nooit! 

#2 Grafiet kleur slaapkamer

Ben je bang dat grafiet een te harde kleur is voor je slaapkamer? Nee hoor, het is zelfs een hele mooie kleur voor je slaapkamer! De manier waarop je de kleur toepast, bepaalt de sfeer en stijl. Wil je de diepe grijstint iets meer warmte geven? Combineer het dan met zalmroze, peach, jadegroen, koraal of poederroze en gebruik zachte materialen. Kies bijvoorbeeld voor grafietkleurig hoogpolig tapijt in combinatie met een houten bed, een saliegroene wand achter het bed en fluwelen gordijnen. 

Ben je gek op de industriële stijl en wil je deze ook doorvoeren in de slaapkamer. Schilder dan gerust alle muren in grafietgrijs. Ook mooi: schilder de muur achter het bed in een andere stoere kleur zoals petrol, legergroen of roestbruin en de overige wanden in grafietgrijs. Grafiet matcht ook mooi met de betonlook. 

Shop de look:

#3 Grafiet kleur in de zithoek

Grafiet is een echte sfeermaker. De kleur is zo donker dat alle kleuren er prachtig tegen afsteken. En juist daarom is het mooi om de wand in de zithoek in deze donkere grijstint te schilderen. Hiermee krijgt de zithoek direct een knusse, gezellige uitstraling. Een openhaard of schouw springt nog meer in het oog wanneer je de wand eromheen donkergrijs schildert. Speel met contrasten door voor een grafietkleurige muur een dressoir of wandtafel te plaatsen met daarop kleurrijke accessoires die afsteken tegen de achterwand. Een groots (kunst)bloemboeket in een Delfst blauwe vaas zorgt ook voor een indrukwekkend contrast tegen een diepgrijze achtergrond.