Meld je aan en ontvang een €50 voucher!

Opruimen & opbergen

Ruim je kamer op! – er is bijna niemand die deze zin niet kent uit zijn jeugd. Dit verzoek werd echter meestal niet met veel enthousiasme ingewilligd. Voor velen is opruimen nog steeds niet een favoriete bezigheid. We stellen het uit, vaak omdat we niet weten waar we moeten beginnen. Zie jij ook zo op tegen het opruimen van je huis? Wij verzamelden een aantal handige opruimtips voor je waarmee je direct aan de slag kunt. Wanneer je huis op orde is, is je hoofd dat ook. Je zult zien, met deze opruimtips ga je het zelfs leuk vinden om op te ruimen! 

Orde is alles

De belangrijkste stappen naar een opgeruimd huis, een opgeruimde schuur, een georganiseerde voorraadkast, een nette zolder of een georganiseerde keuken zijn: weggooien, ordenen en opbergen. In dit artikel over opruimen en opbergen laten we je zien hoe je een ruimte structureel kunt opruimen, waardoor je orde in je leven krijgt. Ook ontdek je hoe je je huis netjes kunt houden nadat je het op orde hebt gebracht. Of je nu op zoek bent naar ouderwetse huishoudelijke tips of trend-ideeën van de opruimkoningin Marie Kondo – je vindt het hier allemaal.

Afscheid nemen van spullen

Afscheid nemen van spullen geeft een bevrijdend gevoel. Veel dingen heb je misschien al heel lang niet meer gebruikt of staan al eeuwen op zolder. Ze nemen alleen maar ruimte in. Het uitzoeken en weggooien van spullen is een hele klus, wij helpen je daar graag bij door handige tips te geven. En als er weer wat ruimte is gecreëerd, kan je jezelf belonen met een nieuw decoratief object of meubel.

Ook handig: je kunt je oude spullen ook verkopen op een rommelmarkt. Dan heb je gelijk budget voor iets nieuws! Spullen wegdoen, ‘ontspullen, is een belangrijke eerste stap richting een net huis. Ga bijvoorbeeld na welke spullen je al een jaar niet gebruikt hebt en doe ze weg. Dat is een mooi uitgangspunt.

Opruimen & opbergen: huishoudtips en meer

Een paar algemene tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken, opruimen en opbergen van je spullen:

1. Stap voor stap

Ga niet in een opruimwoede alle ruimtes in huis in een keer opruimen. Dan haak je waarschijnlijk al snel af. Die klus is simpelweg te groot. Ga stap voor stap te werk. Begin bij één ruimte en pas wanneer deze klaar is, ga je verder met de volgende. 

2. Systematisch

Misschien kan je niet meteen beslissen of iets wel of niet weg mag. Het is het beste om verschillende stapels te maken volgens het systeem “Kan weg” en “Twijfel”. Wanneer je alles hebt gesorteerd, kijk je nog eens goed naar de twijfelgevallen en vraag je jezelf af: heb ik het echt nodig?, heb ik het het afgelopen jaar gebruikt?, ga ik het missen? Als de antwoorden ‘nee’ zijn, kan het weg!

3. Geschikte opbergmogelijkheden

Hoeveel je ook kunt opruimen en sorteren – als je niet de juiste opbergmogelijkheden hebt, zal het moeilijk zijn om het op de lange termijn netjes te houden. Koop daarom geschikte ladekasten, manden, planken, bakken en dergelijke. Met mooie, kwalitatieve opbergplaatsen zal je zien dat het een stuk leuker en makkelijker wordt om het netjes te houden.

4. Samen is het leuker

Waarom nodig je niet een paar vrienden uit om een ‘Take or Toss’-feestje te organiseren? Je vrienden maken dan de beslissing: “Houden” of “Weg”. Wie weet, misschien krijgen je spullen wel een tweede leven bij je vrienden thuis. Win-win!

10 opruimtips waarmee je direct aan de slag kunt

Soms is het moeilijk om te beginnen. Als je eenmaal besluit om te gaan opruimen voelt het overweldigend en het resultaat daarvan is meestal uitstelgedrag. Bedenk dat het altijd beter is om ‘iets’ te doen dan de klus helemaal te laten liggen en ga aan de slag. 

10x opruimtips

 1. Begin ergens. Kleine stapjes zijn een goed begin en motiveren voor het grotere werk. Het hoeft (en kan) toch niet allemaal in één keer.
 2. Zorg ervoor dat je je verzamelwoede indamt. Doe veel weg en minimaliseer. Hoe minder spullen je hebt, des te eenvoudiger wordt het om ze op te ruimen.
 3. Zorg ervoor dat de spullen die je wilt houden een vaste plek krijgen. In een kast, kist, mand of doos.
 4. Heb je genoeg bergruimte? Door spullen in een afgesloten kast of doos te stoppen ziet het geheel er direct opgeruimder uit.
 5. Pak elke categorie apart aan. Je boeken, je kleding, je servies enzovoort. Deze opruimtip past ook bij de KonMari opruimmethode. Hierover lees je verderop in dit artikel meer.
 6. Je kunt ook per ruimte te werk gaan. Ruim de woonkamer op, de slaapkamer, de keuken, de badkamer, de zolder, de hal, en zo verder.
 7. Het kan ook helpen om een buurvrouw of vriendin te vragen je te helpen met opruimen. Het is namelijk veel lastiger als je emoties meespelen. Hierdoor is het weggooien van spullen moeilijker. Een buurvrouw of vriendin heeft geen emotionele binding met de items, waardoor het wegdoen veel makkelijker gaat.
 8. Laat iedereen in huis zijn eigen kamer opruimen. Hierdoor verdeel je de verantwoordelijkheid.
 9. Krijg je zin om op te ruimen? Ga direct aan de slag en stel het niet uit. Het kan bovendien handig zijn om altijd je spullen direct op te ruimen na gebruik. Zet je boek na gebruik terug in de kast, leg je kleding netjes in de kast terug of gooi het in de wasmand.
 10. Doe het niet half. Als je écht wilt opruimen doe het dan goed. Pak een kast grondig aan. Maak de kast leeg, minimaliseer, categoriseer, maar schoon en geef alles uiteindelijk een vast plekje in de kast.

De KonMari-methode

De methode van Mari Kondo is niet voor niks populair over de hele wereld. Het is een hele praktische methode waarmee je alles in je huis netjes opruimt én bovendien je huis opgeruimd kunt houden. Haar methode draait om opruimen per categorie en dus niet per kamer. Je brengt alles uit die categorie samen, dus bijvoorbeeld al je kleding, al je schoenen, al je boeken, al het speelgoed. Bij elk ding, item, kledingstuk vraag je jezelf af of je dit echt nodig hebt, of het je echt blij maakt. De spullen die je wilt houden leg je bij elkaar en de spullen die je niet wilt houden ook. Alles dat je houdt krijgt een vast en veilig plekje. Gecategoriseerd. Alles dat je niet wilt houden kun je weggeven, naar de kringloopwinkel brengen of verkopen. Op deze manier ga je te werk voor elke categorie. Meer lezen over de methode van opruimgoeroe Mari Kondo? Lees ons artikel over dit onderwerp.

Opruimen per ruimte

Ga je liever opruimen per ruimte? Dat kan ook. Hier volgen enkele opruimtips per ruimte.

 • Ruim de keuken op – In de keuken kun je het beste rigoureus te werk gaan. Gooi voedingsmiddelen weg die over datum zijn, geef producten die nog goed zijn weg als je ze niet gebruikt, kijk of je servies nog goed is. Maak de koelkast schoon.
 • Ruim de slaapkamer op – Een nette slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust! Zorg ervoor dat in je slaapkamer je spullen per categorie een eigen plekje hebben. Kleding bij kleding, beddengoed bij het beddengoed etc. Ook een opgemaakt bed geeft meer rust. 
 • Ruim de hal op – De hal geeft je gasten een eerste indruk van je interieur. Geen overbodige luxe om deze ruimte netjes op te ruimen dus. Zorg dat schoenen, jassen, sjaals en mutsen een eigen plekje hebben.
 • Ruim de zolder op – De zolder is misschien wel de lastigste ruimte om op te ruimen. Hier verzamel je immers de spullen die je minder vaak gebruikt. Zorg ervoor dat je hier heel kritisch kijkt welke spullen je ooit nog nodig zou kunnen hebben en wat eigenlijk wel weg kan.
 • Ruim de badkamer op – Gooi lege shampooflessen weg, categoriseer rondslingerende sieraden en berg je make-up op. Verzamel de was in de wasmand en zorg voor vaste plekken voor al je spulletjes.
 • Ruim het kantoor op – In een opgeruimd kantoor kun je veel beter werken en je concentreren. Pak de administratie aan. Gooi weg wat van jaren geleden is. Bewaar het papierwerk van de afgelopen twee jaar. Orden alles in mappen en zorg voor voldoende kastruimte.

Opruimen & opbergen: een kwestie van doen

Opruimen kan je leren! Door gewoon te beginnen zal je zien dat je er steeds beter in wordt. In onze artikelen over het onderwerp opruimen geven we je allerlei handige tips voor het onderhouden van je huis en het opbergen van spullen. Wanneer je voor al je spullen een vaste plek hebt, wordt het alleen maar makkelijker om je huis opgeruimd te houden. Vind het juiste opruimritme en geniet van jouw opgeruimde huis!

Wil je meer lezen over hoe je een huis opruimt, tuinkussens opbergt, kabels wegwerkt of een capsule wardrobe samenstelt? In al onze artikelen over het onderwerp ‘opruimen’ vind je heel veel specifieke opruimtips voor diverse ruimtes, kasten en onderwerpen.