Sieraden doos op houten salontafel en zandkleurige bank

Ben jij zo iemand die voor elke gelegenheid graag bijpassende sieraden draagt? Waarschijnlijk denk je dan goed na over je outfits en kom je graag goed voor de dag op elk moment. Als je een echte sieradenliefhebber bent, dan doe je er goed aan om ook een geschikte plek te creëren om je sieraden op te bergen. Sieraden opbergen doe je het beste in een sieraden doos, maar er zijn meer opties. De traditionele juwelendoos bestaat namelijk in heel veel soorten en maten en je kunt je sieraden ook zo opbergen dat ze, ook als je ze niet draagt, gezien kunnen worden! Goed idee, toch? Laat je hier inspireren voor het opbergen van je sieraden.

Waarom sieraden opbergen?

Ken je dat? Je legt laat in de avond je oorbellen op het plankje in de badkamer omdat je te moe bent om ze netjes op te bergen. Er valt een oorbel af zonder dat je het merkt en de volgende dag verdwijnt deze de stofzuiger in. Je waardevolle sieraden verdienen het om stijlvol te worden opgeborgen. In de eerste plaats omdat dat ze beschermd tegen krassen, kwijtraken en in de knoop raken. Maar ook omdat het heel leuk is, om je sieraden ook decoratief een rol te laten spelen in je interieur! Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het kan al helpen om bijvoorbeeld op je nachtkastje of op je kaptafel een eenvoudig schaaltje neer te zetten waar je altijd je sieraden op legt. Zo hebben ze in elk geval een vaste plek.

Hoe kun je je sieraden opbergen?

In een sieraden doos die afgesloten kan worden bewaar je je sieraden veilig. Als je ze hier altijd in stopt wanneer je ze niet draagt zullen ze niet snel kwijtraken, in kinderhanden terecht komen of kapot gaan. Een apart vakje voor je kettingen, armbanden, oorbellen, ringen en horloges maakt ook dat ze niet door elkaar gaan of in de knoop raken. Daarnaast bestaan er diverse hangsystemen die vooral heel handig zijn voor kettingen en armbanden. De exemplaren die op een voet staan kun je op een kaptafel of dressoir zetten in je slaapkamer waar ze een mooi decoratief element in de ruimte vormen. Er zijn ook hangsystemen die je aan de muur hangt. Je kunt diverse sieradenhouders, of juwelendozen kant en klaar kopen, maar er zijn ook veel ideeen voor juwelenopbergers die je zelf kunt maken. Lees hieronder meer over de diverse opties voor het veilig bewaren van sieraden.

10 manieren voor het opbergen van sieraden

 1. Juwelendoos

  De juwelendoos bestaat in veel soorten en maten. Zo is er het kleine sieraden kistje, ideaal voor kleine oorbellen, ringen en een enkele dunne ketting of armband. Je kunt er ook voor kiezen een grote sieradendoos neer te zetten waarin je alle sieraden die je niet vaak draagt kunt bewaren. De sieraden die je wél regelmatig draagt kun je aan een haakje presenteren!
 2. Aan een hark

  Deze optie klinkt misschien vreemd, wie hangt zijn sieraden nu aan een hark? Het is hartstikke leuk! Neem een oude hark waar je de steel (deels) vanaf haalt. Bevestig de hark aan de muur. Aan de tanden van de hark kun je perfect je kettingen en armbanden hangen. Deze ophangmethode steelt gegarandeerd de show!
 3. Een prikbord

  Een prikbord kan ook een perfecte plek zijn voor het ophangen van sieraden. Neem prikkers, punaises of kleine naaldjes en prik daarmee je sieraden aan het prikbord.
 4. In een bakvorm voor muffins

  Heb je nog een oude bakvorm voor muffins in de kast staan? Niet weg doen! De kleine bakjes zijn perfect geschikt voor het sorteren en netjes ordenen van je sieraden. Je kunt ze verdelen over de verschillende vakjes en bijvoorbeeld netjes in een lade bewaren.
 5. Op een mooi bordje of schaaltje (of natuurlijk meerdere schaaltjes)

  Neem een elegant schaaltje of bordje waar je elke avond je sieraden netjes op neerlegt. Deze optie is eigenlijk alleen geschikt voor de sieraden die je dagelijks draagt. De sieraden die je niet veel draagt dienen opgeborgen te worden in een juwelendoos die afgesloten kan worden.
 6. Sieradenhouders in de meest orginele vormen

  Sieradenhouders zijn er in veel vormen, zo zijn er sieradenhouders in de vorm van een hand of boom waar je allerlei juwelen aan kunt hangen. Deze hebben een voet en kunnen op een dressoir, buffet of kaptafel geplaatst worden.
 7. Een tak

  Kies een mooie tak die je aan de muur bevestigd of op een voetje zet. Je kunt de tak eventueel ook schilderen in een kleur die jij mooi vindt. Hang hier eenvoudig al je sieraden aan.
 8. Een sieradenrek

  Er bestaan ook speciale rekjes met kleine stangetjes waaraan je al je kettingen en armbanden kunt hangen. Zo zullen ze niet snel in de knoop raken!
 9. Aan haakjes aan de binnenkant van je kast

  Deze optie is wel heel toegankelijk. Bevestig diverse haakjes aan de binnenkant van je kast waaraan je je sieraden kunt ophangen. Kind kan de was doen.
 10. Oorbellen aan een grote schakelketting

  Bevestig een stuk schakelketting aan de muur door de twee uiteinden vast te maken met punaises. Deze optie is ideaal geschikt voor oorbellen die je met hun haakje eenvoudig aan de schakelketting kunt hangen. Ziet er bovendien superleuk uit.

Tips voor een veilige opslag

 • Zorg ervoor dat je kettingen, armbanden en oorbellen niet door elkaar heen bewaart, maar zorg voor een apart vakje voor elk soort sieraad.
 • Bewaar kettingen niet bij elkaar, dit zorgt snel voor knopen.
 • Bewaar je écht kostbare sieraden, erfstukken e.d. apart. Het liefst in een afgesloten stoffen zak en vervolgens in een afsluitbare doos.
 • Het is verstandig je kostbare juwelen na gebruik af te nemen zodat ze stof- en vetvrij zijn voordat je ze opbergt. Dit hoeft niet met speciale middelen te gebeuren.
 • Bewaar parels apart. Ze zien er misschien uit alsof ze tegen een stootje kunnen, maar zijn zeer gevoelig voor krassen. We raden aan om ze in een zijden zakje te bewaren.
 • Doe je sieraden af tijdens sporten, wanneer je met je handen werkt en bij het zonnebaden. Al deze activiteiten kunnen ervoor zorgen dat je sieraden stuk gaan of beschadigen.
 • Wij adviseren om altijd een klein zakje of doosje bij je te hebben waar je – indien nodig – de sieraden die je draagt veilig in kunt stoppen.

Hoe maak je je eigen juwelendoos of juwelenrek?

Veel van de opties die wij eerder noemden voor het opbergen van sieraden kun je eenvoudig zelf maken. Lees verder om te ontdekken hoe!

 • Voor het prikbord heb je enkel een simpel prikbord en wat punaises nodig.
 • Voor de tak zoek je zelf een stevige tak met verschillende zijtakjes. Hang deze aan twee spijkers aan de wand en klaar ben je.
 • De schakelketting is een hele handige en leuke mogelijkheid voor het ophangen van oorbellen. Koop een stuk eenvoudige schakelketting en bevestig de uiteinden hiervan aan de muur met spijkertjes.
 • Ook een sieradenkistje kun je zelf maken. We hebben een leuk en makkelijk idee hiervoor. Bewaar verschillende luciferdoosjes. Beplak deze met mooi papier of beschilder ze. Vul vervolgens de binnenzijde met zachte stof zodat je je sieraden hier zacht en veilig in kunt bewaren. Gebruik voor elk soort sieraad een apart luciferdoosje zodat je alles netjes geordend houdt. Je kunt de doosjes vervolgens ook op elkaar plakken zodat een soort mini-ladekastje ontstaat.
 • Je kunt ook een heel simpel kistje kopen en hier zelf verschillende vakjes in maken. Of er kleine rolletjes vilt inleggen, waar tussen je je ringen kunt klemmen.

Maak onderscheid tussen waardevol en leuk

Diamonds are a girls best friend, right? Ben jij ook zo’n juwelen-liefhebber? Dan is het verstandig om goed na te denken hoe je je sieraden het beste kunt bewaren. Maak onderscheid tussen de sieraden die je veel draagt en de juwelen die je enkel tijdens hele speciale gelegenheden tevoorschijn haalt. Je kunt ook nog onderscheid maken tussen de echt waardevolle stukken, luxe juwelen en erfstukken en de items die ‘gewoon leuk’ en niet zoveel waard zijn. Geef vooral de erfstukken en waardevolle sieraden een keurig plekje in een stoffen zakje en in een afsluitbare juwelendoos. De sieraden die je dagelijks draagt, kun je een decoratief plekje geven aan een rekje of sieradenhouder.

Tip! Het is ook heel leuk om een klein hoekje te creëren, bijvoorbeeld op een dressoir of kaptafel, waar je al je sieraden presenteert. Combineer hier een sieradenhouder met kaarsjes en vaasjes.

Ga naar Westwing voor al je interieurinspiratie

Sieraden opbergen in stijl is hartstikke leuk en makkelijk dankzij onze tips. Daarnaast, hebben we ook de meest stijlvolle manieren voor het opbergen van je schoenen, speelgoed, tuinkussens en make-up. Ga lekker aan de slag of haal het in huis. Want naast interieurinspiratie kun je bij Westwing ook terecht voor grote zitbanken en kleine salontafels tot sfeervolle accessoires, gezellige lampen en elegante decoratie.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je sieraden veilig op te bergen!