Keuken opruimen: een 3-stappenplan en 9 tips
Moderne keukens zijn vaak open keukens, iedereen kan dus een kijkje in de keuken nemen. Juist daarom is het zo belangrijk dat je de kastjes en lades goed indeelt zodat het er altijd netjes uitziet. Het maakt het koken ook een stuk leuker! Maar je keuken goed organiseren: hoe doe je dat? In dit artikel leggen wij het aan je uit en ook Marie Kondo helpt een handje mee met het opruimen van de keuken!

Moderne keukens zijn vaak open keukens, iedereen kan dus een kijkje in de keuken nemen. Juist daarom is het zo belangrijk dat je de kastjes en lades goed indeelt zodat het er altijd netjes uitziet. Het maakt het koken ook een stuk leuker! Maar je keuken goed organiseren: hoe doe je dat? In dit artikel leggen wij het aan je uit en ook Marie Kondo helpt een handje mee met het opruimen van de keuken!
Keuken opruimen: een 3-stappenplan
Volg onderstaand stappenplan voor het opruimen van je keuken.
Stap 1: gebruik voorraadpotten voor het efficiënt inrichten van je keukenkastjes
Om ervoor te zorgen dat er niet te veel rommel op je aanrechtblad komt te staan, is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de kastruimte die je tot je beschikking hebt. Het ordenen van de keuken begint met het efficiënt inrichten van de kastjes. Of je nu een kleine keuken moet inrichten of een riante familiekeuken – wij hebben een paar handige tips voor je.
Begin met het leeghalen van de kastjes. Verzamel alle spullen op het aanrecht en sorteer ze vervolgens op categorie: servies bij servies, glazen bij glazen, conserven bij conserveren etc. Tip van Marie Kondo: gooi gelijk weg wat je zelden of nooit gebruikt. Sommige keukentools lijken zo handig, maar als ze uiteindelijk achterin de keuken- of voorraadkast blijven liggen, kan je ze beter weggooien of naar de kringloopwinkel brengen.
Indeling van je keukenkastjes
Denk vervolgens goed na over de indeling van je keukenkasten. Sorteer je voorraadkast strategisch, het beste is op categorie. Wat komt waar te staan? Belangrijk daarbij is dat je rekening houdt met de spullen die je vaak gebruikt. Deze moeten altijd binnen handbereik zijn. Voedingsmiddelen of keukentools die slechts af en toe worden gebruikt, kunnen verder naar achteren of bovenin worden geplaatst. Maak een logische en efficiënte indeling zodat je tijdens het koken en bakken niet hoeft te zoeken naar de juiste spullen.



Veel losse spullen maken de keukenkastjes rommelig. Gebruik daarom transparante opbergboxen, voorraadpotten en een keukenkast organizer voor het opbergen van deze items. Pasta, noedels, bloem, muesli, rijst, suiker etcetera berg je op in glazen (weck)potten zodat je snel kunt zien wat er in die potten zit. Probeer alle opbergbakken en -potten uniform te houden. Dit zorgt voor orde in je keukenkastjes. Ontdek ook deze superslimme lifehack voor het opbergen van kruiden!
Stap 2: keuken opruimen door het goed organiseren van de ladens in je keuken
Steeds vaker kiezen we grote lades in de keuken. Logisch, want hierin kan je in een oogopslag zien wat je in huis hebt – mits je de lades overzichtelijk inricht. Wij leggen je uit hoe je de laden in de keuken netjes houdt.
Lade organizer: zo houd je je keukenlades overzichtelijk
- Begin met een schone lei en maak alle lades leeg. Zo heb je een goed overzicht van de inhoud en kan je de lades beter schoonmaken.
- Reinig de lades met een vochtige doek en veeg vervolgens de oppervlakken droog. Gebruik wat zeep opgelost in water voor het verwijderen van vuil.
- Sorteer de inhoud van de lades op categorie. Bewaar de voorraadproducten in een aparte lade.
- Houd bij de indeling van de keukenlades rekening met hoe vaak je iets gebruikt. Gebruik je het vaak? Zet het dan in de bovenste lade zodat je niet elke keer hoeft te bukken. De rest kan in de onderste lades of achterin de kasten.
- Berg pasta, rijst, suiker, meel, muesli etcetera op in glazen opbergpotten. Het liefst met transparante deksels zodat je kunt zien wat er in de pot zit. Alternatief: plak etiketten op de deksels waarop staat geschreven wat er in de pot zit (en eventueel wat de houdbaarheidsdatum is).



Stap 3: keuken opruimen door middel van de Marie Kondo methode
Helemaal volgens de KonMari-methode, ofwel Marie Kondo, is het weggooien van spullen die je al minimaal een jaar niet meer hebt gebruikt. Deze regel is toe te passen in je kledingkast, maar ook in de keuken. Vraag je bij alle producten en apparaten in de keuken af: heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt? Als het antwoord ‘nee’ is, neem dan afscheid van het product of het apparaat.
Dingen die je zelden nodig hebt omdat ze bij bepaalde gelegenheden horen, kunnen natuurlijk blijven. Het bakblik voor een tulbandcake, kaarsen voor een verjaardagstaart of de kaasfonduepan voor bijvoorbeeld Kerstmis worden zelden gebruikt, maar je wil ze wel bewaren. Zet deze spullen achterin een kast.
Keukengerei zoals sapcentrifuges, tosti-ijzers of broodroosters worden over het algemeen vaak gebruikt. Maar wanneer je nooit meer tosti’s maakt, staat zo’n tosti-ijzer alleen maar in de weg. Bovendien kan je een tosti ook gewoon in een pan maken. Door op deze manier naar elk apparaat te kijken keert de ruimte in je keukenkastjes en -lades vanzelf weer terug.
9x tips voor het opruimen van je keuken
Hieronder vind je 9 tips voor een opgeruimde keuken.
1. Gebruik het werkblad niet als opbergplaats
Broodroosters, mixers, waterkokers – werkbladen hebben de neiging om te dienen als opbergplank. Dat kan anders! Hoe minder er op het aanrecht en kookeiland staat, hoe overzichtelijker je keuken blijft en hoe makkelijker het is om het schoon te maken en te houden. Berg de keukenapparatuur daarom zo veel mogelijk op in kastjes en lades.
2. Sorteer de keukenkastjes
Gebruik de ruimte in je kasten om dingen op te bergen die anders alleen op werkbladen, vensterbanken en dergelijke zouden staan. Hierdoor oogt de keuken rustiger en aantrekkelijker.
3. Probeer rommellades te vermijden
Zeker de besteklade kan er snel rommelig uitzien. Gebruik daarom bijvoorbeeld een magneetstrip aan de muur of een rek om opscheplepels etcetera op te hangen. Hierdoor heb je ze ook nog eens altijd binnen handbereik. Tip van Marie Kondo: wanneer je keukentools in een lade organizer hebt liggen, sorteer ze dan op grootte. Zo ziet de lade er veel overzichtelijker uit.
4. Ga voor mooie wandplanken
Mooie houten planken aan de wand en praktische verrijdbare barcarts creëren niet alleen ruimte om opbergblikken en voorraad op te slaan, maar zien er ook nog eens heel stijlvol uit.
5. Eén in, één uit!
Wil je ervoor zorgen dat je keuken structureel opgeruimd blijft? Spreek dan met jezelf af dat er eerst iets ‘ouds’ uit de keuken moet voordat je er iets nieuws mag neerzetten.
6. Bezoekproof
Spontaan bezoek? Zorg ervoor dat er altijd ruimte vrij is in een lade of kastje waar je spullen van het aanrecht even snel in kan zetten zodat de keuken er in een handomdraai opgeruimd uitziet.
7. Wijnglazen opruimen
Leuk om naar te kijken, maar je bespaart er ook veel kastruimte mee: hang je wijnglazen aan een wijnglazenrek boven het kookeiland of het aanrecht. Zo creëer je je eigen mini-bar!
8. Stap voor stap de keuken opruimen
Het opruimen van de keuken doe je stap voor stap. Gooi elke dag iets weg, dan is je keuken in no time opgeruimd. Ruim bijvoorbeeld op een dag de koelkast op en begin op de andere dag met het leeghalen van de kastjes.
9. En weg ermee!
Last but not least. Ruim de vaat gelijk op. Laat de afwas niet uitlekken op het aanrecht, maar droog het af en zet het weg. Als je dit volhoudt hoef je je keuken eigenlijk nooit echt op te ruimen.



Met onze handige tips en trucs kan je eenvoudig je keuken en huis opruimen. Je zult zien hoe snel de sfeer in je keuken verandert. Wil je de keuken een make-over geven? In onze artikelen over een keuken inrichten vind je genoeg inspiratie.
Heb je de smaak te pakken en wil je aan de slag met het restylen van de rest van je keuken? Bij Westwing vind je alles voor je huis. Van handige tips voor het stylen van je interieur tot de beste deals van bekende merken.
Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een geweldige keuken!