Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!

Moderne keukens zijn vaak open keukens, iedereen kan dus een kijkje in je keuken nemen. Juist daarom is het zo belangrijk dat je de kastjes en lades goed indeelt zodat het er altijd netjes uitziet. Het maakt het koken ook een stuk leuker! Maar je keuken goed organiseren: hoe doe je dat? In dit artikel lees je allerlei tips voor het opruimen van je keuken. Plus Marie Kondo helpt een handje mee!

Eerst delen we een drie-stappenplan voor het opruimen van je keuken. Vervolgens lees je 9 tips om je keuken opgeruimd te houden. Misschien heb je ook wel een voorraadkast in huis? Ook dan hebben we genoeg tips om deze ruimte efficiënt in te richten!


Keuken opruimen: een 3-stappenplan

Volg onderstaand stappenplan voor het opruimen van je keuken.

Stap 1: gebruik voorraadpotten voor het efficiënt inrichten van je keukenkastjes

Om ervoor te zorgen dat er niet te veel rommel op je aanrechtblad komt te staan, is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de kastruimte die je tot je beschikking hebt. Het ordenen van de keuken begint met het efficiënt inrichten van de kastjes. Of je nu een kleine keuken moet inrichten of een riante familiekeuken – wij hebben een paar handige tips voor je.

 • Begin met het leeghalen van de kastjes en verzamel alle spullen op het aanrecht.
 • Sorteer ze vervolgens op categorie: servies bij servies, glazen bij glazen, conserven bij conserveren etc. Tip van Marie Kondo: gooi gelijk weg wat je zelden of nooit gebruikt. Sommige keukentools lijken zo handig, maar als ze uiteindelijk achterin de keuken- of voorraadkast blijven liggen, kan je ze beter weggooien of naar de kringloopwinkel brengen.

Indeling van je keukenkastjes

Denk vervolgens goed na over de indeling van je keukenkasten. Sorteer je voorraadkast strategisch, het beste is op categorie. Wat komt waar te staan? Belangrijk daarbij is dat je rekening houdt met de spullen die je vaak gebruikt. Deze moeten altijd binnen handbereik zijn. Voedingsmiddelen of keukentools die slechts af en toe worden gebruikt, kunnen verder naar achteren of bovenin worden geplaatst. Maak een logische en efficiënte indeling zodat je tijdens het koken en bakken niet hoeft te zoeken naar de juiste spullen.

Veel losse spullen maken de keukenkastjes rommelig. Gebruik daarom transparante opbergboxen, voorraadpotten en een keukenkast organizer voor het opbergen van deze items. Pasta, noedels, bloem, muesli, rijst, suiker etcetera berg je op in glazen (weck)potten zodat je snel kunt zien wat er in die potten zit. Probeer alle opbergbakken en -potten uniform te houden. Dit zorgt voor orde in je keukenkastjes. Ontdek ook deze superslimme lifehack voor het opbergen van kruiden!

Stap 2: keuken opruimen door het goed organiseren van de ladens in je keuken

Steeds vaker kiezen we grote lades in de keuken. Logisch, want hierin kan je in een oogopslag zien wat je in huis hebt – mits je de lades overzichtelijk inricht. Wij leggen je uit hoe je de laden in de keuken netjes houdt.

Lade organizer: zo houd je je keukenlades overzichtelijk

 • Begin met een schone lei en maak alle lades leeg. Zo heb je een goed overzicht van de inhoud en kan je de lades beter schoonmaken.
 • Reinig de lades met een vochtige doek en veeg vervolgens de oppervlakken droog. Gebruik wat zeep opgelost in water voor het verwijderen van vuil.
 • Sorteer de inhoud van de lades op categorie. Bewaar de voorraadproducten in een aparte lade.
 • Houd bij de indeling van de keukenlades rekening met hoe vaak je iets gebruikt. Gebruik je het vaak? Zet het dan in de bovenste lade zodat je niet elke keer hoeft te bukken. De rest kan in de onderste lades of achterin de kasten.
 • Berg pasta, rijst, suiker, meel, muesli etcetera op in glazen opbergpotten.  Het liefst met transparante deksels zodat je kunt zien wat er in de pot zit. Alternatief: plak etiketten op de deksels waarop staat geschreven wat er in de pot zit (en eventueel wat de houdbaarheidsdatum is).

Stap 3: keuken opruimen door middel van de Marie Kondo methode

Helemaal volgens de KonMari-methode, ofwel Marie Kondo, is het weggooien van spullen die je al minimaal een jaar niet meer hebt gebruikt. Deze regel is toe te passen in je kledingkast, maar ook in de keuken. Vraag je bij alle producten en apparaten in de keuken af: heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt? Als het antwoord ‘nee’ is, neem dan afscheid van het product of het apparaat.

Dingen die je zelden nodig hebt omdat ze bij bepaalde gelegenheden horen, kunnen natuurlijk blijven. Het bakblik voor een tulbandcake, kaarsen voor een verjaardagstaart of de kaasfonduepan voor bijvoorbeeld Kerstmis worden zelden gebruikt, maar je wil ze wel bewaren. Zet deze spullen achterin een kast.

Keukengerei zoals sapcentrifuges, tosti-ijzers of broodroosters worden over het algemeen vaak gebruikt. Maar wanneer je nooit meer tosti’s maakt, staat zo’n tosti-ijzer alleen maar in de weg. Bovendien kan je een tosti ook gewoon in een pan maken. Door op deze manier naar elk apparaat te kijken keert de ruimte in je keukenkastjes en -lades vanzelf weer terug.


9x tips voor het opruimen van je keuken

Hieronder vind je 9 tips voor een opgeruimde keuken.

1. Gebruik het werkblad niet als opbergplaats

Broodroosters, mixers, waterkokers – werkbladen hebben de neiging om te dienen als opbergplank. Dat kan anders! Hoe minder er op het aanrecht en kookeiland staat, hoe overzichtelijker je keuken blijft en hoe makkelijker het is om het schoon te maken en te houden. Berg de keukenapparatuur daarom zo veel mogelijk op in kastjes en lades.

2. Sorteer de keukenkastjes

Gebruik de ruimte in je kasten om dingen op te bergen die anders alleen op werkbladen, vensterbanken en dergelijke zouden staan. Hierdoor oogt de keuken rustiger en aantrekkelijker.

3. Probeer rommellades te vermijden

Zeker de besteklade kan er snel rommelig uitzien. Gebruik daarom bijvoorbeeld een magneetstrip aan de muur of een rek om opscheplepels etcetera op te hangen. Hierdoor heb je ze ook nog eens altijd binnen handbereik. Tip van Marie Kondo: wanneer je keukentools in een lade organizer hebt liggen, sorteer ze dan op grootte. Zo ziet de lade er veel overzichtelijker uit.

4. Ga voor mooie wandplanken

Mooie houten planken aan de wand en praktische verrijdbare barcarts creëren niet alleen ruimte om opbergblikken en voorraad op te slaan, maar zien er ook nog eens heel stijlvol uit.

5. Eén in, één uit!

Wil je ervoor zorgen dat je keuken structureel opgeruimd blijft? Spreek dan met jezelf af dat er eerst iets ‘ouds’ uit de keuken moet voordat je er iets nieuws mag neerzetten.

6. Bezoekproof

Spontaan bezoek? Zorg ervoor dat er altijd ruimte vrij is in een lade of kastje waar je spullen van het aanrecht even snel in kan zetten zodat de keuken er in een handomdraai opgeruimd uitziet.

7. Wijnglazen opruimen

Leuk om naar te kijken, maar je bespaart er ook veel kastruimte mee: hang je wijnglazen aan een wijnglazenrek boven het kookeiland of het aanrecht. Zo creëer je je eigen mini-bar!

8. Stap voor stap de keuken opruimen

Het opruimen van de keuken doe je stap voor stap. Gooi elke dag iets weg, dan is je keuken in no time opgeruimd. Ruim bijvoorbeeld op een dag de koelkast op en begin op de andere dag met het leeghalen van de kastjes.

9. En weg ermee!

Last but not least. Ruim de vaat gelijk op. Laat de afwas niet uitlekken op het aanrecht, maar droog het af en zet het weg. Als je dit volhoudt hoef je je keuken eigenlijk nooit echt op te ruimen.


7 tips voor het inrichten van een voorraadkast

Een voorraadkast is ideaal voor het opbergen van voedsel en keukenapparatuur. Is er nog een kamer over die je zou kunnen ombouwen tot voorraadkast? Hieronder lees je 4 praktische tips.

 • Kamer uitzoeken – Let bij de keuze van de kamer op de locatie in het huis. Dit is in het beste geval in de buurt van de keuken. Het is meestal klein, maar moet gemakkelijk toegang bieden voor planken en dergelijke. Als de planken tot aan het plafond komen, moet je er rekening mee houden dat je een opstapje kunt plaatsen.
 • De deur – Om ruimte te besparen kun je het beste voor een schuifdeur of een deur die naar buiten opent kiezen.
 • Verlichting – De pantry is meestal raamloos, dus de verlichting is des te belangrijker. Ga bijvoorbeeld voor een aantal spots. De schakelaar moet in de buurt van de deur zitten, zodat je niet lang in het donker hoeft te tasten.
 • De lucht – Om ervoor te zorgen dat het voedsel lang meegaat, is de juiste temperatuur en luchtvochtigheid van belang. Is de luchtvochtigheid erg hoog? Dan kun je ook een luchtontvochtiger plaatsen.

Tip 1. Planken & wandrekken

In een voorraadkast mogen hoge wandrekken en planken zeker niet ontbreken. Heb je geen ruimte voor een vast ingebouwde ladder? Ga dan voor een opvouwbare trapladder.

Trapsgewijze schappen die niet te diep zijn, zijn ideaal voor etenswaren en kleine artikelen. Zo zie je meteen welke producten je in huis hebt.

Tip 2. Diepe kasten

Voor elektronische apparaten zoals magnetrons en keukenapparatuur heb je een stevige kast met diepe planken nodig. Meubels van multiplex zijn stabiel; modellen van massief hout en metaal zien er stijlvoller uit.

Tip: houd rekening met de beschikbare ruimte en de plafonds bij het opstellen van de voorraadkast. Om hier gebruik van te maken kunnen verschillende soorten rekken en hoogtes met elkaar worden gecombineerd.

Tip 3. Waar bewaar je welke producten?

Maak onderscheid tussen voedsel dat direct kan worden opgeslagen of moet worden overgeheveld naar voorraadbussen.

 • Conserven, havermout, noten en houdbare melk kun je zo opbergen. Pas wanneer deze geopend zijn, moeten ze bewaard worden in luchtdichte containers of potten.
 • Bewaar verse levensmiddelen zoals groenten en fruit in opengewerkte manden en voedseldozen.
 • Bewaar aardappelen in het donker. Zo zullen ze langer goed blijven en langzamer ontkiemen.
 • Praktisch en esthetisch: glazen verpakkingen voor suiker, muesli en noten. Houd je van wat kleur? Kies dan voor een kleurrijke opbergpot en label de container met touw en karton.

Tip 4. Gebruik vrije wandvlakken

Heb je wat lege plekjes aan de muur? Hier kun je fijn familiekalenders, kookschorten en pannenlappen opgehangen. Maar voor de wijnliefhebber kun je ook denken aan een chique wijnrek.

Vul die nu nog lege muur op met een praktische stijlvolle opberger:

Tip 5. Deze voedingsmiddelen horen thuis in de voorraadkast

In de voorraadkast kun je goed  droge producten zoals suiker en meel, maar ook vers voedsel zoals groenten en fruit bewaren (dit geldt alleen voor fruit en groenten die niet in de koelkast bewaard hoeven te worden). Appels, peren of uien kunnen perfect worden bewaard in de voorraadkast. Het is beter om aardbeien, kiwi’s of wortelen in de koelkast te bewaren.

Om op elk moment een schotel op tafel te kunnen toveren, moet de voorraadkast vooral voorzien zijn van de basis. Dit zijn onder andere kruiden, zout, suiker en olie, die gebruikt worden bij het bakken en koken. Populaire gerechten kunnen worden gemaakt met peulvruchten, graanproducten zoals pasta en rijst of aardappelen. Voor een snel ontbijt zijn havermout en houdbare melk belangrijke ingrediënten.

Bedenk van tevoren welke voedingsmiddelen vaak in je keuken worden gebruikt en vul ze regelmatig aan. Ook voor het toetje mag het niet ontbreken aan bak ingrediënten zoals meel, eieren en cacao. Essentieel zijn conserven zoals jam, perziken, ananas, chutneys en gelei.

Tip 6. Sorteer voedsel

Bewaar levensmiddelen en alledaagse voorwerpen zoals keukengerei in verschillende compartimenten. Het is handig om de producten die vaak worden gebruikt tegenover de deur en op ooghoogte te plaatsen. Sorteer ook de voorraadkast op het gebied van: snacks, koken en bakken. Richt het zo in dat je de bederfelijke producten en producten met een bijna-verouderingsdatum niet over het hoofd kunt zien. De drankjes, het keukengerei en de apparatuur kun je vanwege het gewicht het beste onderin plaatsen.

Tip 7. Onze top tips voor het inrichten van de pantry in een oogopslag

 1. Het beste wat je kunt doen bij het organiseren van je voorraadkast is een lijst bijhouden van dingen die je al hebt en dingen die je nog nodig hebt. Je kunt de lijst dan gebruiken om na te denken over wat je deze week met deze ingrediënten kunt koken. Zo kan alles op tijd gebruikt worden en vergeet je niets meer!
 2. Houd de dingen die je vaak nodig hebt om te koken en te bakken binnen handbereik. Dit bespaart vervelende zoekopdrachten en zorgt ook voor meer orde in de voorraadkast.
 3. Zet voedsel naar achter met een langere houdbaarheidsdatum. Hierdoor wordt eerst het eten geconsumeerd dat snel over datum gaat.
 4. Kies altijd voor de opslagbakken die “voedselveilig” zijn. Deze hebben geen schadelijke effecten op het voedsel of veranderen de smaak of het aroma van het voedsel niet.
 5. Regelmatig uitmesten en schoonmaken is een absolute must! Want ook in gesloten bakken kunnen kleine beestjes nestelen. Daarnaast ziet het totaalbeeld er ook nog eens netjes uit als er geen kruimels, uienschillen etc. aanwezig zijn.

Hieronder laten we je een voorbeeld zien hoe je een wandrek in je voorraadkast kunt indelen.


Met onze handige tips en trucs kan je eenvoudig je keuken en huis opruimen. Je zult zien hoe snel de sfeer in je keuken verandert. Wil je de keuken een make-over geven? In onze artikelen over een keuken inrichten vind je genoeg inspiratie.