Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Close-up keuken in wit met decoratie en houten kruk

De keuken opruimen en schoonmaken stellen we het liefst zo lang mogelijk uit. Toch ontkom je er niet aan om regelmatig de schoonmaakspullen tevoorschijn te halen. In de keuken wordt namelijk heel wat gekliederd: bakken, braden, stomen, frituren, pureren, stampen en meer. Om ervoor te zorgen dat spontane bezoekers op elk moment welkom zijn en jij je draai kunt vinden in de keuken, is het belangrijk om de boel schoon te houden. Hoe je dit doet? Een paar eenvoudige tips zullen het gemakkelijker maken om de keuken netjes te houden.

Opruimplan voor de keuken

Maak een keukenplan, waarop precies is opgeschreven, welke taken in de keuken hoe vaak moeten worden uitgevoerd. De dagelijkse taken kunnen worden verdeeld over de gezinsleden. Zaken die regelmatig, maar niet dagelijks worden opgeruimd en schoongemaakt – zoals laden en kasten – moeten ook worden vermeld op het opruimplan voor de keuken. Zo houd je bij wanneer de laatste grondige schoonmaakbeurt is geweest.

Zelfs als je alleen woont en geen taken kunt delegeren aan familieleden, partners of huisgenoten, kan een opruimplan het gemakkelijker maken om de keuken netjes te houden en je eraan herinneren om de koelkast weer schoon te maken of de voorraadkast te sorteren. Zet vaste schoonmaakdata in je agenda.

Zodra je een gestructureerd schoonmaak- en opruimplan hebt, is het makkelijker om de keuken netjes te houden.

Ordenen met voorraadpotten

In elke keuken vind je een voorraadkast. Hier worden levensmiddelen zoals noedels, rijst, bloem, blikken en conserven, maar ook thee en koffie bewaard. Om chaos in de kast te voorkomen en om te voorkomen dat je veel open verpakkingen in de kast hebt staan, raden we aan om transparante opbergblikken en voorraadpotten te gebruiken. Dit heeft twee voordelen: enerzijds is glas duurzaam en milieuvriendelijk, anderzijds heb je direct zicht op het voedsel dat het bevat.

Sorteer je voorraadkast in de keuken strategisch, het beste is op categorie. Alles wat je regelmatig nodig hebt, moet binnen handbereik zijn. Voedingsmiddelen die slechts af en toe worden gebruikt, kunnen daarentegen verder naar achteren of bovenin worden geplaatst.

Probeer alle opbergdozen en -potten uniform te houden. Dit zorgt voor orde in je keukenkastjes, wat ook mooi is om naar te kijken!

Opbergbpotten vergemakkelijken het ordenen van kasten en laden in de keuken en zijn tevens hygiënisch. Shop voorraadpotten online bij Westwing en WestwingNow.

Keukenladen organiseren – Hoe werkt het?

Laden zijn een belangrijk onderdeel van elke keuken, omdat ze een praktisch overzicht bieden van de volledige inhoud van een kastcompartiment – mits je de laden niet met van alles en nog wat hebt volgestopt. Wij leggen je uit hoe je de laden in de keuken netjes kunt houden.

Laden in de keuken stap voor stap opruimen

 1. Begin bij nul en maak alle laden leeg. Zo heb je een goed overzicht van de inhoud en kan je de keukenkastjes beter schoonmaken.
 2. Reinig de laden met een vochtige doek en veeg vervolgens de oppervlakken droog. Gebruik wat zeep opgelost in water voor het verwijderen van vuil.
 3. Sorteer de inhoud van de laden op categorie. Bewaar de voorraadproducten in een aparte lade.
 4. Om het je gemakkelijker te maken om in de toekomst de orde te bewaren, moet je bij het sorteren van de laden rekening houden met de frequentie van het gebruik van de producten. Dingen die je regelmatig gebruikt, bevinden zich aan de voorkant en zijn gemakkelijk toegankelijk. De rest kan achterin de laden worden opgeborgen.
 5. Als je bij het organiseren van voedsel met opbergblikken werkt, is het raadzaam om de deksels te etiketteren. Zo heb je een goed overzicht en heb je altijd de juiste bewaarblik bij de hand. Ook praktisch: transparante deksels geven zicht op de inhoud.

De één-jaar-regel – de keuken altijd opgeruimd houden

De een-jaar-regel raadt ons aan om alles weg te doen wat al 356 dagen niet meer gebruikt wordt. Deze regel is toe te passen in je kledingkast, maar ook in de keuken. Vraag je bij alle producten en apparaten in de keuken af: heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt?

Als het antwoord ‘nee’ is, neem dan afscheid van het product of het apparaat. Dingen die je zelden nodig hebt omdat ze bij bepaalde gelegenheden horen, kunnen natuurlijk blijven. Het bakblik voor een tulbandcake, kaarsen voor een verjaardagstaart of de kaasfonduepan voor bijvoorbeeld Kerstmis worden zelden gebruikt, maar je wil ze wel bewaren. Zet deze spullen achterin een kast.

Keukengerei zoals sapcentrifuges, tosti-ijzers of broodroosters worden over het algemeen vaak gebruikt. Maar wanneer je nooit meer tosti’s maakt, staat zo’n tosti-ijzer alleen maar in de weg. Bovendien kan je een tosti ook gewoon in een pan maken. Door zo naar elk apparaat te kijken, krijg je vanzelf heel veel ruimte in de keukenkastjes en -lades.

9 tips voor het vermijden van rommel in de keuken

 1. Het werkblad

  Broodroosters, mixers, elektrische waterkokers – werkbladen hebben de neiging om te dienen als opbergplank. Dat kan anders! Hoe minder er op het aanrecht staat, hoe overzichtelijker je keuken blijft en hoe makkelijker het is om het schoon te maken. Berg de apparatuur daarom zo veel mogelijk op in kastjes en lades.

 2. De kasten

  Gebruik de ruimte in je kasten om dingen op te bergen die anders alleen op werkbladen, vensterbanken en dergelijke zouden staan. Hierdoor oogt de keuken rustiger en aantrekkelijker.

 3. Geen rommellade

  Zeker de besteklade kan er snel rommelig uitzien. Gebruik daarom bijvoorbeeld een magneetstrip aan de muur of een rek om opscheplepels etcetera op te hangen. Hierdoor heb je ze ook nog eens altijd binnen handbereik.

 4. Mooie planken

  Mooie houten planken aan de wand en praktische verrijdbare barcarts creëren niet alleen ruimte om opbergblikken en voorraad op te slaan, maar zien er ook nog eens heel stijlvol uit.

 5. Eén in, één uit!

  Wil je ervoor zorgen dat je keuken structureel opgeruimd blijft? Spreek dan met jezelf af dat er eerst iets ‘ouds’ uit de keuken moet voordat je er iets nieuws mag neerzetten.

 6. Voor alle gevallen

  Spontaan bezoek? Zorg ervoor dat er altijd ruimte vrij is in een lade of kastje waar je spullen van het aanrecht even snel in kan zetten zodat de keuken er in een handomdraai opgeruimd uit ziet.

 7. De koelkast

  Maak de voorkant van de koelkast schoon en je keuken ziet er in een mum van tijd schoner uit. Verwijder ook alle magneetjes en notities, die maken de keuken rommelig.

 8. Stap voor stap

  Het opruimen van de keuken doe je stap voor stap. Gooi elke dag iets weg, dan is je keuken in no time opgeruimd.

 9. En weg ermee!

  Last but not least. Ruim de vaat gelijk op. Laat de afwas niet uitlekken op het aanrecht, maar droog het af en zet het weg. Hetzelfde geldt voor vieze kopjes. Als je dit volhoudt hoef je je keuken eigenlijk nooit echt op te ruimen.

Met onze handige tips en trucs kan je eenvoudig je keuken opruimen. Je zult zien hoe snel de sfeer in je keuken verandert. Veel plezier!