Meld je aan en ontvang een €15 voucher!

Bloemen, planten & bomen

Tuinieren is voor veel mensen een fijne manier om te ontspannen. De een heeft van zichzelf knalgroene vingers, de ander kan nog wel wat hulp gebruiken bij het aanpakken van de tuin. Een van de moeilijkste dingen van tuinieren? Het kiezen van passende, geschikte bloemen, planten en bomen. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van begroeiing? En wat vind je mooi? In onze artikelen over bloemen, planten en bomen lees je alles over de diverse soorten.

Planten kiezen voor je tuin: waar hou je rekening mee?

Een combinatie van laag en hoog, compact en wijds, groot en klein. Het beste kun je voor een tuin een mooie mix maken van planten, bloemen en bomen. Juist die afwisseling is fijn. Combineer groenblijvende planten, klimplanten, snelgroeiende planten en eenjarige planten, bollen, bloeiende heesters, langbloeiende planten, bomen en kuipplanten.

Als je begroeiing gaat kiezen voor je tuin, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je kunt namelijk niet elke soort zomaar ergens neerzetten. Pak het verstandig aan en maak vooraf een goed plan. Je maakt dan een beplantingsplan voor je tuin.

Voordat je dat kunt doen, moet je een aantal zaken nagaan. Beantwoord deze vragen en ga aan de slag!

 • Met welk soort bodem heb je te maken?
 • Is er veel zon of schaduw te vinden?
 • Hoe groot is je tuin?
 • Wat is het doel met de boom of plant?
 • Wat vind je mooi?

Soorten bomen

Bomen zorgen voor schaduw, maar ook voor kleur, structuur en hoogte. Welke soorten bomen zet jij in je tuin? Kies uit bijvoorbeeld fruitbomen, loofbomen, treurbomen en leibomen. Houd rekening met de grond, de hoeveelheid vocht, zon en schaduw. Denk ook na over hoe groot de boom zal worden die je kiest!

Hieronder een paar opties voor boomsoorten voor de middelgrote tuin.

 • Krentenboom – De krentenboom is ideaal in een middelgrote tuin. Bloeit in het voorjaar en krijgt een prachtige herfstkleur. De krentenboom is na 10 jaar zo’n 4 meter hoog.
 • Knotwilg – De knotwilg is een karakteristieke soort in ons landschap. Het is een van de oudste soorten in ons land. De knotwilg groeit op verschillende grondsoorten. In het voorjaar krijgt de knotwilg zogenaamde ‘katjes’ en krijgt hij nieuwe bladeren. Je kunt de knotwilg zo hoog knotten als je zelf wenst.
 • Amandelboom – De amandelboom is een prachtige loofboom met mooie bloesem. De amandelboom krijgt amandelen die in september geplukt kunnen worden.
 • Japanse esdoorn – De Japanse esdoorn is een langzame groeier. Na 10 jaar is hij pas zo’n 1,5 meter hoog. De Japanse esdoorn heeft prachtige en kleurrijke bladeren.

Soorten bloemen en soorten planten

Bloemen kunnen in geen enkele tuin ontbreken. Maar zie jij door de bomen de bloemen nog? Er zijn zoveel soorten bloemen en planten dat je wellicht niet meer weet wat je moet kiezen voor jouw tuin. Laat je daarom goed informeren als je bloemen en planten soorten voor je tuin gaat kiezen.

Je hebt bijvoorbeeld vaste planten, siergrassen, bodembedekkers, groenblijvers, klimplanten, borderplanten, hagen, struiken en nectarplanten. We lichten hier een aantal soorten voor je uit.

 • De vlinderstruik is ideaal voor het aantrekken van vlinders, bijen en hommels.
 • De klimroos is kleurrijk én leuk voor het bekleden van een schutting of muur.
 • Lobelia is een gezellige soort uit de klokjesfamilie. Een plant met veel bloemetjes.

Nog niet overtuigd dat deze soorten in jouw tuin passen? Wat dacht je van Toscaanse jasmijn, passiebloem, verbena, dahlia’s of ridderspoor?

Of ga voor groenblijvende klimplanten zoals de Amerikaanse sering. Benieuwd naar andere soorten? Lees dan snel ons artikel.

Stap voor stap bloemen, planten en bomen kiezen

Als je de planten, bomen en bloemen gaat kiezen voor jouw tuin, kun je het beste stapsgewijs te werk gaan. Geef eerst antwoord op onderstaande vragen. Zo kun je een goede keuze maken.

 1. Kies welke stijl jouw tuin moet hebben. Wordt het een strakke tuin of mag het best lekker wild en weelderig zijn? Zoek voorbeelden, blader door boeken of tijdschriften en zoek online naar plaatjes.
 2. Wat is jouw levensstijl? Wie maken er gebruik van de tuin? Moet deze kind-proof zijn? En wat is het budget?
 3. Heb je zin om veel tijd te besteden aan je tuin?
 4. Ga na met welk soort grond je te maken hebt.
 5. Geef aan op welke plekken in je tuin zon en waar juist schaduw te vinden is.

Groene tuinafscheidingen

Waar je ook nog over na kan denken, is hoe je de grenzen van je tuin gaat inrichten. Ook deze kun je verfraaien. Komt er een schutting of een hek, een haag of een struik? Je kunt allerlei kanten op met de afscheiding van je tuin.

Je kunt ook een klimplant tegen een schutting of muur op laten lopen. Er bestaan heel veel soorten klimmers die snel groeien en een prachtig effect hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Wisteria Sinensis? Deze beauty steelt de show in elke tuin.

Waar worden ze geplant?

Waar ga jij je planten, bloemen en bomen neerzetten? In de losse grond, in een pot of in een border samen met andere groeiers? Denk daar goed over na bij het kiezen van planten en bomen voor je tuin. Ook als er in jouw tuin vooral bestrating te vinden is kun je kiezen voor bloeiers en groeiers. Dan kies je waarschijnlijk voor een stel potten.

Als je je tuin gaat inrichten met planten en bomen kun je het beste een mooie mix maken van diverse soorten. Op die manier haal je voorjaarsbloeiers, groenblijvers, maar ook mooie wintersilhouetten in je tuin. Weet jij al welke hagen, struiken, bomen, klimplanten en bloemen je kiest voor je tuin? Of kun je nog wel wat meer hulp gebruiken?

In onze ruime collectie artikelen over bomen, planten en bloemen vind je heel veel informatie over diverse soorten. Lees bijvoorbeeld over de fluweelboom, lampionplant, lelietjes van dalen, salomonszegel, winterjasmijn, wilde wingerd, kattenstaart, schoenenlappersplant, trompetbloem en gipskruid.

Zelf zonder groene vingers kun jij een weloverwogen keuze maken. Veel plezier met het kiezen van geschikte planten, bloemen en bomen voor jouw tuin!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!

Ronde witte tafel met gele plantenpotten