Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
wilde wingerd klimt tegen boom

Elke tuin is gebaat bij wat groen, kleur en beschutting. Kies dus voor voldoende mooie planten, bomen en bloemen om jouw tuin een prettige uitstraling te geven. Ook een aantal klimplanten is daarbij onmisbaar. Klimplanten zijn er in allerlei soorten en kunnen een schutting of muur een mooie decoratieve look geven. Hier bespreken we de voordelen, nadelen en eigenschappen van de wilde wingerd. Een prachtige klimmer met mooie kleuren die wel twintig meter lang kan worden. Ontdek hier alles over de wilde wingerd en stylingtips voor het decoreren van de muren en/of schutting in jouw tuin!

Wat is de wilde wingerd?

De wilde wingerd, Parthenocissus quinquefolia, is net als een klimroos, bosrank of kamperfoelie een echte klimplant. Hij behoort tot de wijnstokfamilie. Wingerd is een verkorting van wijngaard. Dit is een verwijzing naar de wijnstok. Deze klimmer is ideaal voor het bekleden van een muur, schutting of hek omdat hij wel twintig meter lang kan worden. Bovendien heeft deze klimplant in de zomer een isolerende werking tegen de warmte dankzij zijn groene bladeren. In de herfst worden de bladeren prachtig oranje en later rood. Wij zijn fan!

3x verschillende soorten van de wilde wingerd

Er zijn verschillende soorten van de wilde wingerd. Van oorsprong komt de plant uit Azië.

  • Parthenocissus henryana is een soort die niet zo hoog wordt en kleine blaadjes heeft. De bladeren zijn donkergroen en glimmend. Deze soort krijgt blauwe bessen.
  • De Parthenocissus quinquefolia is een soort die erg groot wordt. Deze soort kan zich niet altijd direct goed hechten. Om hem te helpen kun je de plant af en toe natsproeien. Na het aanslaan zal dit geen probleem meer zijn.
  • Parthenocissus tricuspidata Veitchii is een soort met bijzonder mooie rode bladeren. De bladeren zijn bovendien opvallend groot.

Verzorging van de wilde wingerd

Als je een wilde wingerd wilt planten, moet je met een aantal dingen rekening houden. Zoals de planttijd, het soort grond en het onderhoud. Soms gaan verhalen de ronde dat klimmers zoals klimop of wilde wingerd muren zouden kunnen aantasten.

Echter, als de muren gewoon goed gevoegd zijn en de voegen niet té oud of kalkrijk zijn, is het plaatsen van een wilde wingerd geen probleem. De plant kan tegen elke wand, muur of schutting een plekje krijgen.

De takken van de wilde wingerd hechten zich met kleine zuignapjes zelf aan de ondergrond. Op hout of glas kan het wel zo zijn dat de hechtwortels zeer moeilijk te verwijderen zijn wanneer je de plant weg zou willen halen. Het is goed om dat te beseffen wanneer je kiest voor een wilde wingerd.

Verder is de wilde wingerd een enorm makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Hij heeft geen ondersteuning nodig en klimt eenvoudig zelf tegen zijn ondergrond op! Aan het begin kun je hem wel begeleiden door hem omhoog te leiden. Anders heb je kans dat de plant over de grond gaat kruipen in plaats van omhoog.

De wilde wingerd krijgt bloemen. Maar die bloemen vallen niet zo op. De klimmer bloeit eind voorjaar met groengele bloemen. Plant je een wilde wingerd als los exemplaar tegen een muur, dan kan deze de gehele muur na enkele jaren volledig bedekken. Meestal wordt geadviseerd om van deze soort een of twee planten neer te zetten per strekkende meter.

Snoeischaren & ander tuingereedschap voor het verzorgen van de wilde wingerd shop je op Westwing:

Planten van de wilde wingerd

Plant de wilde wingerd tegen een muur of schutting op het zuiden, oosten of westen. Kies niet voor een muur op het noorden. De plant kan zich comfortabel voelen op zonnige en schaduwrijke plekken. Zorg ervoor dat hij in goede grond staat omdat de grond bij muren meestal droog is en wel eens puin kan bevatten.

Het kan dus nodig zijn om de grond hier wat te verbeteren voordat de plant geplaatst wordt. Ook kun je hem in het voorjaar wat organische mest geven. Plant de plant in een gat van zo’n 50 centimeter diepte en het liefst in goed doorlatende, vochtige kleigrond.

Decoratieve klimmer

Het hele jaar door is de wilde wingerd mooi om te zien. In elk seizoen verandert het uiterlijk van de plant. In de lente heeft de plant prachtig groene bladeren met later groengele bloemen. ‘s Zomers krijgen de bladeren diverse andere kleuren en daarna worden de bladeren oranje en rood.

De wilde wingerd is niet bladhoudend. In de winter zal deze klimplant zijn blad verliezen. Dan blijven dus alleen de kale takken over. De plant is zeer winterhard en kan een temperatuur tot -34 aan. Een jonge plant kun je in de winter bij strenge vorst het beste wel afdekken.

Snoeien

Een wilde wingerd hoeft niet gesnoeid te worden. Als je vindt dat de plant uit zijn voegen loopt en bijvoorbeeld ook over glas heen lijkt te zullen groeien kun je deze prima bijknippen met een snoeischaar. Snoei hem dus gerust naar wens. Hij kan daar prima tegen.

Je kunt er ook voor kiezen om hem elk jaar terug te snoeien tot op de grond. In het voorjaar komen ze dan rustig weer omhoog langs de muur of schutting. Je hoeft niet bang te zijn de plant te veel te snoeien. Hij groeit eenvoudig en zal snel weer nieuwe takken aanmaken.

Wilde wingerd in je tuin stylen: 3x tips

Deze klimmer misstaat zeker niet tegen je schutting. Maar hoe decoreer je de lege plekjes? Ontdek hieronder 3 ideeën:

  1. Hang een paar planten in rieten mandjes of bakjes tegen je schutting. Zó wordt het wel erg gezellig!
  2. Spiegeltje spiegeltje aan de: schutting. Hang een paar spiegels in verschillende groottes aan je schutting en decoreer de randen met lichtjes. Ook fijn: je tuin lijkt zo optisch groter!
  3. Een mediterrane sfeer in je tuin creëren? Ga dan voor keramieken bordjes. Wil je graag een moderne touch? Ga dan voor metalen decoratie in bijvoorbeeld een abstracte vorm.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor het decoreren van je schutting? Lees dan ons artikel over schutting ideeën. Hier vind je 10 stylingtips – voor elk budget.

Je tuin in bloei

De wilde wingerd is een prachtige klimmer die je muren en schuttingen een decoratieve noot kunnen geven. Hij groeit snel en krijgt mooie bladeren die gedurende het jaar verschillende kleuren kunnen krijgen. Ben je op zoek naar informatie over andere mooie bloeiers voor je tuin? We schreven diverse artikelen over allerlei verschillende planten, bomen en bloemen.

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je tuin? Registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal om jouw buitenruimte te stylen.