Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Rode bloem van fluweelboom

Ken je de fluweelboom al? Mocht je toe zijn aan iets anders, iets verrassends voor in de tuin, dan is dit een echte aanrader. De fluweelboom (Rhus typhina) is een struik die uitgroeit tot een boomachtige, deze boomachtige stamt uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). Ook als je niet een hele grote tuin hebt, is dit een hele goede optie. De structuur van de takken, het blad, de bijzondere bloem (een rechtopstaande vuurrode pluim) en de vele kleuren die de fluweelboom geeft gedurende de verschillende seizoenen, maken hem speciaal en geliefd. Hoe dan ook, hiermee haal je een spraakmaker in de tuin! Maar waar komt deze boom vandaan? Kan hij ook bij jou in de tuin geplant worden? En hoe doe je dat het beste? In dit artikel vertellen we je alles over dit bijna exotische wonder en lees je stylingtips voor het creëren van een op-en-top exotische tuin.

Kenmerken van de fluweelboom

De fluweelboom, ook wel azijnboom genoemd, komt uit het oosten van Noord-Amerika en groeit daar op rotsachtige, zanderige grond. Ondertussen is hij ook te vinden langs de Middellandse Zee en is het een favoriet in veel Europese parken.

Deze boom is eigenlijk een struikachtige met langwerpige, redelijke slanke, donkergroene bladeren (deze kunnen tot 20 centimeter lang worden). Hij dankt zijn naam aan de zachte haartjes waarmee de takken en bladeren bedekt zijn. De fluweelboom groeit meer in de breedte dan in de lengte, maar kan toch nog zeker drie meter hoog worden.

Omdat de fluweelboom meerstammig is, ontstaat er een parasolachtige vorm die dus heerlijk voor schaduw zorgt in de zomer. Bij meerstammige struiken of planten, groeien er naast de hoofstam nog andere stammen. Het wordt op die manier een soort waaier.

De bijzondere bloei van de fluweelboom

De fluweelboom heeft een bijzondere bloei waarbij verschillende kleuren elkaar op een mooie manier afwisselen. Vanaf juni komt de rhus typhina met de eerste bloesem. Dit zijn rechtopstaande lichtgele pluimen, gevuld met hele kleine witgroene bloemetjes. Deze zie je bijna niet.

De lichtgele pluimen veranderen na de bloei in juli, naar donkerrood, omdat de bloemetjes dan worden omgezet in rode vruchtjes. Geniet dan van dit schitterende groen-rode kleurenpalet, voordat het tegen de herfst veranderd naar oranje. De bladeren verkleuren dan prachtig naar oranje-rode tinten voordat ze tegen het einde van de herfst afvallen.

De vruchtjes van de azijnboom

Er is veel te doen met de vruchtjes die deze boom geeft. Omdat deze een beetje zuur smaken wordt de fluweelboom ook wel azijnboom genoemd. Leg de rode pluimen een half uur in warm of koud water en je hebt een citroenachtig limonadedrankje.

En komt de naam ‘sumak’ je bekend voor? Het is een kruid dat veel gebruikt wordt in de Midden-Oosterse keuken en wordt gemaakt door de vruchten van de rhus typhina te drogen en te malen. De azijnboom wordt om die reden ook geoogst voor zijn vruchten. Sumak wordt veel gebruikt bij vlees- en groentegerechten. Prima eetbaar dus.

Leuk weetje: sumak komt trouwens van het woord ‘sumach’, dat donkerrood betekent.

Is de fluweelboom dan niet giftig?

Het sap van het blad zou huidirritatie kunnen geven en van sommige soorten fluweelboom wordt gezegd dat ook het sap van de vruchten (onbewerkt) giftig kan zijn. Ook wordt aangeraden bij het snoeien handschoenen te dragen.

De verzorging van de fluweelboom

De azijnboom is vrij snel tevreden en behoeft niet heel veel verzorging of snoeiwerk.

  • Zorg voor een zonnige en beschutte plek.
  • Een beschutte plek omdat de takken van de fluweelboom wat kwetsbaar zijn. Dus het is goed deze tegen te veel wind te beschermen.
  • De grondsoort maakt niet zoveel uit, maar het is altijd goed om bij het eerste planten wat tuinturf toe te voegen.

De fluweelboom snoeien

Het is niet echt nodig de fluweelboom te snoeien. Alleen als je hem in een bepaalde vorm wilt houden of hebben, kun je hem wat bij snoeien. Daarnaast is het altijd aan te raden dode takken of verkeerd groeiende twijgen weg te knippen. Maar deze struikachtige komt het best tot zijn recht als je hem zijn gang laat gaan.

Als je de azijnboom te veel vindt verouderen, kun je hem drastisch snoeien, tot ongeveer 30 centimeter boven de grond. Hiermee ‘verjong’ je hem bij wijze van spreken en kan hij weer met volle nieuwe kracht groeien. Mocht je snoeien (op welke manier dan ook), doe dit dan in maart.

Shop snoeischaren & ander tuingereedschap van hoge kwaliteit op Westwing:

De fluweelboom woekert wel

De fluweelboom staat erom bekend dat hij woekert. De wortels slaan in de breedte vrij gemakkelijk om zich heen. Op die manier plant de rhus typhina zich voort. Zorg dus voor genoeg ruimte rond de fluweelboom. Het zou kunnen dat je op deze manier een prachtig groot stuk ‘struikenbos’ creëert. Als je dat niet wilt en de fluweelboom in die zin op maat wilt houden, knip dan consequent de scheuten bij de hoofdwortel weg.

Veel gestelde vragen over de fluweelboom

5x tips voor het stylen van een exotische tuin

De fluweelboom zorgt voor een instant vakantiegevoel in jouw tuin. Maar welke accessoires en tuinmeubels mogen zeker niet ontbreken om jouw eyecatcher te completeren? Hieronder lees je 5x tips voor het stylen van een tropische tuin:

  1. Tegels. Ga voor houtlook tegels gelegd in een mooi motief.
  2. Een bar mag natuurlijk niet ontbreken. Style je buitenbar met solar verlichting, kaarsjes en een barkruk gemaakt van rotan – zoals de barkruk Costa van Westwing Collection.
  3. Ga voor potplanten. De citrusboom en palm combineren mooi met een fluweelboom.
  4. Om in tropische sferen te blijven mogen natuurlijke materialen zeker niet ontbreken. Wij tippen een bamboe daybed of rotan tuinstoelen – bijvoorbeeld de armstoelen Costa van Westwing Collection – voor een op en top tropische sfeer.
  5. Kleur, kleur en nog eens kleur! Kies accessoires in vrolijke kleuren. Ga bijvoorbeeld voor een outdoor vloerkleed met een kleurrijke print en matching kussens voor op je loungeset.

Alles voor een goed bloeiend buitenverblijf

Ben je van plan een fluweelboom te kopen? Heel goed idee! Bedenk dan meteen wat daarbij zou passen. Want eenmaal in het tuincentrum, kun je het vast niet laten om meer voor in de tuin te kopen. De azijnboom geeft dus schaduw in de zomer en houdt zelf van de zon. Dat is dus een ideale combi met planten die tijdens het warme seizoen juist in de luwte moeten. Ook kun je de fluweelboom combineren met de Mexicaanse oranjebloesem om een haag te vormen.

En zou het niet fijn zijn wanneer de rhus typhina zijn bladeren verliest, een plant of boom ernaast zijn blad behoudt, of dan pas begint te bloeien? Zo ontstaat er niet zo’n kaal gat in de tuin. Plaats bijvoorbeeld naast de azijnboom een klimplant zoals de clematis armandii of een winterjasmijn. Met een van die twee ernaast kun je het hele jaar genieten van moois.

Goed ideetje hé? Lees hier alle algemene info over bloemen, planten en bomen voor in de tuin of op balkon. Maak vervolgens een plan met wat het beste past in jouw buitenverblijf. Plan het zaaien van bloemen en planten met de zaaikalender, mix bodembedekkende planten zoals de bergthee met een heester zoals de hortensia en vergeet vooral een mooie boom niet. Wat dacht je van de amandelboom?

Hoe dan ook: bereid je voor op het komend seizoen door alles op een rijtje te zetten. Wij geven alle ins and outs van Hollandse klassiekers tot exotische beauties. Maak er wat moois van!

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je tuin? Wil jij een eigen fluweelboom kopen? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal om jouw exotische tuin te stylen.