Keuken inrichten

De keuken is niet langer alleen maar de plek waar we koken. Het is de ontmoetingsplek van het huis, een multifunctionele ruimte waar we eten, praten, borrelen, werken, spelen, kortom: leven. Daarom wordt het steeds belangrijker hoe we keuken inrichten. Droom je van een gezellige keuken met veel ruimte voor vrienden en familie? Of juist een moderne keuken waarin je kan experimenteren met culinaire hoogstandjes? Hoe jouw droomkeuken er ook uitziet, het valt of staat bij een goede opstelling en inrichting.

Benieuwd naar de nieuwste keukentrends voor je huis? Ontdek ze hier.

Tips voor een goede keukenopstelling

Heb je een casco woning gekocht en ga je een nieuwe keuken kopen? Of wil je je bestaande keuken inrichten, opknappen of vervangen? Denk dan goed na over de opstelling van je nieuwe keuken. De plek van het fornuis, de koelkast, vaatwasser en gootsteen zijn belangrijk voor het gebruiksgemak. Ons advies is om eerst zelf aan de slag te gaan met een keukenplattegrond voordat je naar de keukenwinkel gaat. Pak een vel papier en een potlood en teken jouw ideale opstelling. Een paar tips voor het inrichten van jouw keuken:

 1. Welke vorm? – Je hebt L-, I- en U-vormige keukens. Welke indeling voor jou het meest ideaal is, hangt helemaal van de ruimte af. Een I-vormige keuken strekt zich uit langs een wand en kan eventueel worden gecombineerd met een kookeiland. Een U-vormige keuken heeft drie werkbladen die haaks op elkaar staan waardoor je veel werk- en opbergruimte hebt. Een L-vormige keuken creëer je door een bar, schiereiland of hoge tafel haaks op de lange kant van de keuken te plaatsen. Zo’n ‘bar’ geeft je huis gelijk een gezellige uitstraling.
 2. Moodboard maken – Creëer een moodboard met afbeeldingen, schetsen, foto’s en ideeën voor de inrichting van je droomkeuken. Zo krijg je alvast een impressie van het eindresultaat. Laat je inspireren door de keukentrends van 2022.
 3. Gouden werkdriehoek – Visualiseer je droomkeuken om te zien of de opstelling voor jou werkbaar is. Een goede workflow en ergonomische indeling zijn belangrijk. Denk aan de afstand tussen de afwasmachine en de servieskast, maar ook de afstand tussen het fornuis en de gootsteen (bijvoorbeeld als je iets moet afgieten) en het fornuis en de koelkast. De gouden werkdriehoek is de meest optimale keukenindeling zodat je zo min mogelijk afstand af hoeft te leggen tussen het fornuis, de koelkast en de wasbak.
 4. Opbergruimte – Wil je een open keuken? Denk dan goed na over waar je alle spullen kunt opbergen. Je wilt natuurlijk niet tegen de rommel aankijken. Je hebt dus genoeg kastruimte nodig zodat keukenapparatuur, potten en pannen uit het zicht opgeborgen kunnen worden.
 5. Kleurenpalet – Een keuken koop je niet voor even, maar voor een groot deel van je leven. Denk dus goed na over het kleurenpalet. Een knalrode keuken is misschien voor even leuk, maar gaat na verloop van tijd vervelen. Natuurlijke materialen zoals hout of steen zijn tijdloos en geven de ruimte een levendige look. Wil je toch wat kleur? Ga voor subtiele kleuraccenten of kies een keuken waarvan je de frontjes na verloop van tijd zou kunnen vervangen of overschilderen.
 6. Lichtplan – Je wilt natuurlijk wel kunnen zien wat je kookt. Een goed lichtplan is daarom essentieel. Teken de lichtpunten op de keukenplattegrond. Denk aan basisverlichting zodat de hele keuken gelijkwaardig wordt verlicht, maar ook sfeerverlichting voor als er aan het kookeiland wordt gegeten.
 7. Inrichting – Nadat je de keukenplattegrond hebt getekend en de opstelling is bepaald, kan je gaan nadenken over het leukste gedeelte: de keuken inrichten. Stem het servies, bestek, de glazen, opbergpotten en keukendecoratie allemaal op elkaar af door bijvoorbeeld te kiezen voor één kleur. Zo krijgt je keuken een rustige, harmonieuze uitstraling.

Kleine keuken inrichten

Heb je een kleine (smalle) keuken? Dan moet je slim omgaan met de beperkte ruimte die er is. Belangrijk is dat je werkblad zo leeg mogelijk blijft zodat je je ingrediënten kunt snijden, zonder dat je eerst je keuken moet opruimen. Genoeg opbergruimte is dus onmisbaar. Toch raden we het niet aan om bovenkastjes te nemen, deze laten de kleine keuken nog kleiner lijken. Om ruimte te besparen kan je bijvoorbeeld een servieskast in de woonkamer neerzetten waar je alle borden, glazen en het bestek in opslaat. Je voorraadje groente kan je in leuke canvastasjes of groentenetjes aan een haakje aan de muur van de keuken hangen. Nog handiger is het om ze vers te plukken uit je eigen moestuin. Zelfs als je alleen een balkon hebt, kan je een moestuin creëren! Lees ook dit artikel over het inrichten van een kleine keuken.

Slimme keukenoplossingen

Of je nu een kleine keuken hebt of juist heel groot, wij hebben een paar handige keukenideeën voor je:

  • Mandjes: kies je voor grote lades in je keuken? Gebruik dan manden en/of bakken om het overzicht te behouden. Bijvoorbeeld een bakje voor al je kruidenpotten, een bakje voor de ontbijtspullen – dat scheelt je ’s ochtends een hoop tijd – en een mandje voor je aardappels en andere groentes. Ook heel handig voor het snel schoonmaken van de lades! Nog meer tips over het opruimen van je keuken, ontdek je hier.
  • Design prullenbak: in een open keuken, staat je prullenbak in het zicht. Kies daarom voor een design prullenbak die je met trots aan de buitenwereld durft te tonen.
  • Keukenapparatuur: wat voor de prullenbak geldt, geldt ook voor de keukenapparatuur. Vroeger verstopten we de keukenapparaten het liefst ver weg in kastjes. Tegenwoordig zijn er prachtige design keukenapparaten die je gerust op het aanrecht kunt laten staan.
  • Houten plank of bordenrek: heb je te weinig kastruimte om het servies op te bergen? Hang, in plaats van bovenkastjes, een houten plank of bordenrek in de keuken en zet hier het servies op. Voor de eenheid is het wel mooi om de stijl van het servies af te stemmen op de keuken.
  • Gekleurde glazen: is het in de keuken een komen en gaan van mensen waardoor niemand meer weet van wie welk glas is en er dus elke keer een nieuw glas wordt gepakt? Tip! Koop gekleurde glazen en geef elk gezinslid een eigen kleur.
  • Houten snijplank: een snijplank van hout is niet alleen handig voor het snijden van ingrediënten, maar ook voor het serveren van borrelhapjes. Bovendien ziet het er ook nog eens heel leuk uit als je de snijplank ter decoratie op het aanrecht zet.