Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Bijkeuken met houten schappen en een kamerplant

Wie droomt er niet van: een extra ruimte bij de keuken waar je je voorraad kan stallen, de wasmachine en droger kwijt kan, en een heleboel andere items kan opbergen. Een bijkeuken is dan ook ideaal voor iedereen die wel wat extra opslag kan gebruiken. Dat deze ruimte praktisch is staat op zich, maar praktisch betekent niet dat je hoeft in te leveren op stijl. Want ook deze ruimte kun je sfeervol inrichten zonder dat het zijn functie verliest. In dit artikel delen we daarom acht tips over een praktische én sfeervolle inrichting van de bijkeuken. 

Onze 8 tips voor een bijkeuken inrichten

De bijkeuken, ook wel achterkeuken of pantry genoemd, heeft grofweg drie functies te vervullen. De eerste is die van een voorraadkast, de tweede als opslagplaats voor (veelal) huishoudelijke producten en apparatuur, en de derde als washok. In sommige gevallen fungeert deze ruimte ook als entree, en zal je hier ook een kapstok vinden.  

Goed. Een hoop verschillende functies voor één ruimte dus. Maar hoe maak je ‘m nou praktisch én stijlvol? En hoe weet je zeker dat je geen hoekje of wand onbenut laat?! Onze interieur experts bij Westwing hebben de onderstaande acht tips verzameld voor een succesvolle inrichting en styling:

  1. Bepaal de functies van de ruimte
  2. Zorg voor goede verlichting
  3. Alles uit het zicht in de bijkeuken kast
  4. Kies een sfeervol kleurenpalet
  5. Voeg wat groen toe
  6. Style je voorraadkast
  7. Alles uit de ruimte halen
  8. DIY: zelf een pantry creëren

Hieronder lichten we alle tips toe en geven we concrete adviezen hoe je deze tips in de praktijk brengt.

Tip 1: bepaal de functies van de ruimte

We zeiden het al eerder, maar voor zo’n klein oppervlak heeft deze ruimte heel wat functies te vervullen. Binnenkomen, wassen, opbergen, opslaan en misschien nog wel veel meer. Heb je bijvoorbeeld een kat? En wil je hier de kattenbak neerzetten? Of een hond en wil je hier het voer of de bench plaatsen? 

Aangezien het oppervlak vaak beperkt is, is het dus wel zo handig om van tevoren goed na te denken waar jij deze ruimte voor gaat gebruiken. Onze tip is om een top drie van de functies te maken. De eerste plek is waar je de ruimte voornamelijk voor gaat gebruiken.

Logischerwijs krijgt deze functie ook het meeste oppervlak. Hierna volgt de tweede en tot slot de derde. Eventueel kun je ook nog wat ruimte reserveren voor functies die net buiten je top drie vallen.  

Functies bepaald? En top drie helder? Dan ga je aan de hand van deze uitkomsten de indeling bepalen.

Bijkeuken als wasruimte:

Bijkeuken als voorraadkast:

Bijkeuken als opslagruimte of extra keuken:

Tip 2: zorg voor goede verlichting

Heel handig hoor, die extra ruimte, maar wel alleen als de verlichting op orde is. Zeker wanneer je de ruimte ook als washok wil gebruiken. Daarnaast is goede verlichting ook fijn om goed te kunnen zien wat je nou precies uit de voorraadkast pakt. Zo zal je niet snel naar de kikkererwten grijpen terwijl je eigenlijk linzen nodig hebt.

Kies dus voor goede basisverlichting, werkverlichting en eventueel sfeerverlichting. In ons artikel lichtplan maken lees je meer over de soorten verlichting.

Tip 3: Alles uit het zicht in de bijkeuken kast

Welke functie jouw pantry ook krijgt, voldoende kastruimte is in ieder geval onmisbaar. Hierin kun je allerlei spullen kwijt. Denk bijvoorbeeld aan voorraden, huishoudelijke producten en/of apparatuur, Tupperware, sportspullen en nog veel meer – tenminste, afhankelijk van de grootte natuurlijk. 

Je kunt natuurlijk grote stellingkasten neerzetten waarin je al deze spullen kwijt kan, maar dit oogt wel een stuk rommeliger. Liever dus alles uit het zicht, zodat je al je spullen netjes kunt wegwerken. Al helemaal fijn wanneer de bijkeuken ook als ingang fungeert en dit de eerste impressie van je woning is.

Ga bijvoorbeeld voor stellingkasten mét rolgordijntjes, of (hoek)kasten met deuren. Heb je een iets groter budget? Dan zijn op-maat-gemaakte kasten natuurlijk het ultiem. Naast genoeg kasten, zorg je ook voor voldoende werkruimte. Wel zo handig namelijk als je meteen de was kunt opvouwen of even wat spullen uit je voorraadkast moet inladen. 

Inspiratie voor een sfeervolle bijkeuken inrichting

  1. Kies een sfeervol kleurenpalet

    Praktisch en stijlvol gaan prima hand in hand. Geef die kastdeuren dus een kleur, en pak eventueel de wanden mee voor een ton-sur-ton effect. Ook kun je voor gekleurde tegels kiezen op de vloer, of deze in een patroon leggen. Verder zitten de kleuren natuurlijk ook in de styling. Denk aan een kunststof wasmand in een knalkleur of juist van natuurlijk jute in zacht beige.
    Verder is het ook leuk om de stijl van de keuken door te trekken naar de pantry. Heb je bijvoorbeeld een moderne keuken? Richt de achterkeuken dan ook strak in. Een retro keuken? Kies dan voor een retro features in de pantry. Welke keuken kleuren of stijl je ook hebt: door deze door te trekken ontstaat er meer eenheid en lijkt de ruimte bovendien groter.
  2. Voeg wat groen toe

    Nog een manier om wat kleur toe te voegen, is door een (kleine) kamerplant in de ruimte te zetten. Bijvoorbeeld een grotere in dat verloren hoekje, of een kleinere in de vensterbank of op het werkblad. Ook leuk: hangplanten in hangers van macramé! Oh en mochten je vingers niet al te groen zijn, of de ruimte te donker, dan kun je natuurlijk ook lekker voor een kunstplant gaan.
  3. Style je voorraadkast

    Je ziet het vast weleens voorbij komen op Pinterest of social media: filmpjes of foto’s van jaloersmakend strak georganiseerde voorraadkasten. Denk aan rijst, pasta en granen in grote glazen potten met stijlvolle naamstickers, losse items verzameld in grotere bakken, en keurig georganiseerde kruidenpotjes. 

Kleine bijkeuken inrichten? Dit zijn onze tips

Wanneer je kleine keuken hebt en je pantry nóg kleiner is, is efficiëntie key. De ruimte die je dan beschikbaar hebt moet natuurlijk zo optimaal mogelijk worden benut. Ontdek daarom onze onderstaande tips. 

Tip 7: alles uit de ruimte halen

Hoe je de ruimte precies indeelt, hangt natuurlijk af van je wensen en functie top drie. Toch zijn er een aantal uniforme tips die we kunnen delen zodat je alles uit de ruimte kunt halen:

  • Kies voor een grote kastenwand, eventueel met ondiepe planken; 
  • Werk de hoogte in, zowel om de ruimte zo goed mogelijk te benutten als voor een optisch ruimtelijker effect, bijvoorbeeld met kasten of wandplanken keuken;
  • Zet in die lege hoek een hoekkast en met het werkblad inklapbaar of uitschuifbaar; 
  • Bouw de wasmachine in zodat je daarboven ook nog ruimte hebt. Heb je ook een droger? Zet de wasmachine en droger dan op elkaar om ruimte te besparen.
  • Kies voor een schuifdeur in plaats van een deur die naar binnen gaat.

Shop praktische meubels om je bijkeuken in te richten:

Tip 8: DIY zelf een pantry creëren 

Heb je geen plek voor een achterkeuken? Je kunt ook een hokje maken dat je afschermt met een (schuif)deur of een gordijn waarachter je veel spullen onzichtbaar kunt opslaan. Hiervoor kun je een stukje van de keuken gebruiken, maar ook een nisje in de hal werkt goed.

Voorbeeld van een DIY-pantry

Veelgestelde vragen over de bijkeuken

Meer inspiratie nodig voor het inrichten van je keuken? Eerder schreven we al verschillende artikelen omtrent deze ruimte.