Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!

Materialen

In elke ruimte – groot of klein – vervullen materialen een belangrijke rol. De materiaalkeuze bepaalt namelijk niet alleen de sfeer van een ruimte, maar ook de uitstraling, het gebruiksgemak en de interieurstijl van de bewoner. Denk aan aaibare stoffen voor ultiem comfort, milieubewust voor een groenere toekomst of praktisch voor een multifunctionele ruimte. Kortom: de keuze is reuze. Om je te helpen en te inspireren, praten onze interieur experts je helemaal bij op het gebied van stoffen, materialen en structureren. Zo ontdek je onze stylingtips maar ook advies voor het onderhoud.

 1. Natuurlijke materialen als trendmateriaal – rust en tijdloos

De natuurlijke materialentrend was, is en blijft. Net zoals de afgelopen jaren geldt ook voor het komende jaar een verhoogd natuurlijk materiaalgebruik in ons interieur. Wij snappen wel waarom, want met natuurlijke materialen creëer je zonder al te veel moeite een warme en serene sfeer in huis. Items van dit trendmateriaal brengen rust in huis, maar blijven interessant door hun organische structuur en authentieke uitstraling.

Deze natuurlijke materialen zetten we in de spotlight:

Met natuurlijk materiaalgebruik zet je een goede basis neer voor allerlei interieurstijlen: van Scandinavisch en Wabi Sabi tot Landelijk, Hotel Chique of Industrieel. Ook kun je natuurlijke materialen fijn combineren met andere materialen. Mix en match materialen in dezelfde kleurgroep voor een monochrome look, of ga juist voor een aantal accentkleuren voor een speelse en kleurrijke uitstraling. Voor welke look je ook gaat, met natuurlijke materialen zit je altijd goed. Ideaal dus voor een tijdloos interieur.

2. Aaaibare materialen – knuffelbaar en zacht

In huis willen we onszelf het liefst omringen met materialen die ons bijna letterlijk omarmen. Zintuiglijke materialen realiseren dit en creëren bovendien een tijdloze elegantie. Ze maken van elk huis een warme plek die ideaal is om in te cocoonen. Maar ook als een ruimte vooral functioneert als een bruisende ontmoetingsplek, zijn aaibare materialen onmisbaar door hun warme en gastvrije uitstraling.

Zo bespreken we:

Het fijne van aaibare materialen is dat je gladde of harde oppervlakken een stuk zachter kan maken. Denk aan ultramoderne stoelen met een faux fur vachtje als tegenhanger. Of een strakke leren bank met een plaid van knuffelbaar pluche. Zachte materialen zijn dus bijzonder effectief wanneer je ze combineert met andere, minder zachte materialen. Ook leuk: deze trendmaterialen komen in alle kleuren van de regenboog. Zo is er altijd wel een kleur of print die je goed kunt integreren in jouw interieur.

3. Multifunctionele materialen – praktisch en milieubewust

De materialen die je kiest zijn allesbepalend voor een ruimte. Niet alleen qua uitstraling en sfeer, maar ook wat betreft gebruiksgemak. Veel ruimtes in huis hebben namelijk – versterkt door het afgelopen jaar – meerdere functies gekregen. Denk aan een kantoor in de keuken of een sportruimte in de woonkamer. Door multifunctionele materialen te gebruiken haal je alles uit je woning. Zo kun je het zo praktisch mogelijk inrichten en een ruimte volledig afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur en smaak.

Multifunctionele materialen zijn niet alleen handig voor kamers met meerdere functies, maar passen ook goed bij onze liefde voor open ruimtes. Zo zijn meubels van karton qua gewicht perfect voor multifunctionele ruimtes: het kan veel gewicht dragen, maar weegt tegelijkertijd zelf bijna niks. Gerecycled plastic is eveneens licht en daarbij ook ideaal in onderhoud. Maar het mooiste aan beide materialen is hun groene karakter en het feit dat ze gezien mogen worden.

Laat je ook inspireren door deze andere materialen:

3 tips voor het combineren van verschillende materialen

Tip 1
Zorg ervoor dat het totaalbeeld harmonieus is. Een teveel aan materialen kan een ruimte namelijk al snel rommelig maken. Aan de andere kant zorgt een tekort aan gemixte materialen juist voor een eentonig, oninteressant interieur. Probeer daarom een balans te vinden tussen beiden. Combineer bijvoorbeeld alleen natuurlijke materialen of kies stoffen en structuren binnen hetzelfde kleurenpalet uit.

Tip 2
Let op de afwerking en oppervlaktestructuur van de materialen. Zijn de oppervlakken in jouw huis natuurlijk of juist hoogglanzend gepolijst? In het laatste geval kan de ruimte waarschijnlijk wel wat aaibare stoffen gebruiken. Zorg ervoor dat het totale materiaalgebruik een samenhangende structuur behoudt.

Tip 3
Creëer een spannende look met de stijlbreuken. Een harmonieus totaalbeeld kan ook worden gecreëerd als je bijvoorbeeld natuurlijke, aaibare en praktische materialen combineert. Kies een stijl om de toon te zetten en leg discrete accenten met materialen binnen andere interieurstijlen.