Interieurstyling

Als echte interieurliefhebber heb jij waarschijnlijk een neusje voor alles wat mooi is op het gebied van wonen. Zo weet jij feilloos verschillende stijlen met elkaar te combineren, de juiste kleurkeuzes te maken, en al met al een fijne sfeer neer te zetten in een ruimte. Hoe je dit doet? Grote kans dat dit op gevoel is. En alhoewel dit je tot nu toe goed af gaat, is het ook interessant om eens te kijken naar de tips en gestructureerde werkwijzen van experts. Over dit onderwerp schreven wij bij Westwing allerlei artikelen die we hieronder samenvatten als de zeven core principes van succesvolle interieurstyling.

De 7 core principes van succesvolle interieurstyling

Wat is nou de beste aanpak voor interieurstyling? Welke stappen doorloop je en in welke volgorde ga je te werk? Onze interieur experts bij Westwing kwamen met onderstaande key elementen voor interieurstyling:

  1. Plattegrond
  2. Moodboard
  3. Lichtplan
  4. Vloer
  5. Kleuren volgens de 60-30-10 regel
  6. Inrichten
  7. Styling: patronen, vormen en prints

Hieronder gaan we dieper op elk principe in, wat het inhoudt en waarom het belangrijk is. In onze artikelen lees je hoe je het principe zelf kunt implementeren wanneer je aan de slag gaat met interieurstyling.

Een ijzersterke basis

Een goed begin is het halve werk, zo ook op het gebied van interieurstyling. Want met een ijzersterke basis, gaat het inrichten en stylen een stuk gemakkelijker. Zo start je in de eerste plaats met het analyseren van de ruimte. Dit doe je door een plattegrond te maken van de ruimte die je gaat aanpakken. Zo zie je zwart op wit–of online in een gratis tool–in één oogopslag met hoeveel ruimte je kunt werken en of de meubels in de kamer passen. 

Een stappenplan nodig bij het maken van een plattegrond? Lees dan ons artikel over een plattegrond maken.  

Vervolgens ga je de sfeer van de ruimte bepalen. Dit doe je door een moodboard te maken waarin je de kleuren, stijlelementen, materialen, patronen en vormen, en sfeer weergeeft die je voor ogen hebt. Om je hier een handje bij te helpen hebben we bij Westwing een moodboard template gemaakt.

Het template en meer informatie over dit inspirationele sfeerbeeld, vind je in ons artikel over een moodboard maken.  

Nu je de ruimte en de stijl helder hebt, is het tijd om een paar andere basiselementen te tackelen. Dit zijn de verlichting en de vloer. Voor de verlichting kun je het beste een lichtplan maken per ruimte–waaronder een lichtplan woonkamer. En ook de vloer kiezen vergt even wat nadenk en uitzoekwerk.

Hulp nodig bij de verlichting? Lees dan onze artikelen over een lichtplan maken en lichtplan voor de woonkamer. Weten hoe je de juiste vloer kiest voor jouw ruimte? Lees dan ons artikel over vloer kiezen.

Zo werkt de 60-30-10 regel

Nu de basis staat en je helder hebt welke sfeer je wil neerzetten, is het tijd om de kleuren uit te zoeken. Natuurlijk kun je voor een veilige witte kleur gaan, zoals RAL 1090, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Als je het spannend vindt om verschillende kleuren met elkaar te combineren, tippen wij de 60-30-10 regel. 

De 60-30-10 regel is eigenlijk een verdeling van de kleuren in de ruimte. De getallen staan dan ook voor percentages, 60%, 30% en 10%, die een leidraad vormen voor het mixen en matchen van kleuren. Hierbij kies je één hoofdkleur (60%), één nuance kleur (30%) en één accentkleur (10%). De hoofdkleur kun je bijvoorbeeld kiezen voor de muren, de nuance kleur voor de meubels en de accentkleur voor decoratie en accessoires. 

Meer lezen over (RAL)kleuren in je interieur? Lees dan ons artikel over RAL 9010, waarin we over deze populaire witte tint praten, maar ook over een heleboel andere kleuren.

Inrichten als een interior pro

De eerste core principes afgevinkt? Dan is het nu tijd voor het leukste gedeelte… inrichten en stylen! 

Bij een kamer inrichten komt er van alles op je af: de grootte van de ruimte, hoe je de ruimte gebruikt, wat de meest logische indeling is, welke sfeer je wil neerzetten en natuurlijk hoe je de ruimte wil decoreren. Wij schreven een helder 5-stappenplan voor een kamer inrichten.

En over het decoreren gesproken: ga je dit zelf doen, of besteed je dit liever uit aan een interieurstylist? Beiden hebben hun voor- en nadelen. Zo is het uitbesteden even een investering, maar kan het zich ook uitbetalen doordat miskopen worden voorkomen. In ons artikel over interieurstylist lees je alle voor- en nadelen en hoe je een stylist kiest die bij jou past.

Ga je zelf aan de slag met de styling? Dan vind je op Westwing meer dan genoeg inspirerende artikelen. Zo ook over statement patronen in je interieur. Want hoe combineer je deze en verlies je niet de eenheid? Wij schreven er een artikel over, met de Oosterse print paisley in de hoofdrol.

Nog wat extra interieur tips

Tip 1: zoek uit welke stijl bij jou past

Door veel research te doen naar verschillende interieurstijlen, krijg je steeds beter een idee wat je nou écht mooi vindt–en wat totaal niet. Dit helpt je niet alleen bij de inrichting, de aanschaf van nieuwe items en het voorkomen van miskopen, maar ook om eenheid in de ruimte te creëren. Goed om te weten: je hoeft natuurlijk niet één stijl trouw te blijven als er meerdere woonstijlen zijn die jij mooi vindt. Zo kan een stijlenmix ook goed uitpakken. 

Tip 2: combineer nieuw met oud, luxe met simpel

Bij een herinrichting hoef je écht niet al je huidige meubels op straat te zetten en alles nieuw te kopen. Het werkt juist leuk om oud met nieuw te mixen. Zo ontstaat er karakter in je interieur en bovendien is dit ook stukken beter voor het milieu. Naast oud en nieuw mixen, zorgt de combi tussen luxe en simpele items ook voor een spannend contrast. Denk aan luxe materialen zoals marmer of messing, in combinatie met simpeler aardewerk of hout.

Tip 3: experimenteer!

Wat wij het leukste vinden aan interieurstyling? Dat je zo heerlijk kunt experimenteren! Met kleuren, patronen, vormen, prints, materialen, stijlen en nog veel meer. Het experimenteren zorgt niet alleen voor verrassende uitkomsten, maar levert ook heel wat creatieve uitdagingen op. En het zijn deze uitdagingen die je beetje bij beetje een nóg betere (hobby) interieurstylist maken.  

Enthousiast geraakt om je interieur aan te pakken? Mét de zeven core principes van interieurstyling in je achterhoofd? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw woonruimte in te richten met stijlvolle meubels en decoratie.