Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
eclectisch interieur met zebra vloerkleed en oosterse, scandi en moderne elementen

Een mengelmoes van allerlei stijlen? We horen de term ‘eclectisch‘ steeds vaker, ook in de wereld van interieur. Maar wat houdt een eclectische woonstijl eigenlijk precies in? Onze interieurexperts vertellen je alles over een eclectisch interieur: van de verschillende mogelijkheden tot 7 concrete tips om zelf aan de slag te gaan met deze stijl. Daarnaast vind je genoeg inspiratie om een eclectische wind door je interieur te laten waaien. Kijk en lees je mee?

Wat is een eclectisch interieur precies?

Eclectisch betekent eigenlijk ‘het beste uitkiezend’. Het woord eclectisch draait om het combineren van allerlei elementen. Het samenvoegen van stijlelementen uit voorgaande stijlperiodes. Het idee hierachter is dat sommige dingen gewoon zó goed zijn, dat hun waarde behouden door de jaren heen.

Eclecticisme draait om het doen herleven van oude stijlen en het kiezen van het beste uit diverse stijlperiodes. Daarnaast is het ook het neerzetten van je persoonlijkheid door alles op creatieve wijze te combineren. Deze denkwijze komt uit de 19e -eeuwse architectuur, maar wordt nu steeds vaker toegepast in het interieur.

Een eclectisch interieur is spannend en avontuurlijk. Een gezonde dosis lef is dus wel nodig. Een eclectisch interieur breekt met tradities en met heersende regels. Materialen, kleuren en structuren worden gecombineerd. Vanuit elke stijl kun je een eclectische stijl neerzetten én nog een belangrijk kenmerk; de eclectische stijl staat los van trends.

Welke kanten kun je op met een eclectisch interieur?

Binnen de eclectische stijl is bijna alles gelegitimeerd, maar er ligt een risico op de loer. Doordat (bijna) alles mag kan het geheel rommelig en willekeurig overkomen. Toch kun je een aantal uitgangspunten gebruiken om te voorkomen dat het geheel een rommeltje wordt. En dat je wel die bijzondere authentieke en persoonlijke stijl neerzet. Het idee is dat je een eclectisch interieur kunt beginnen vanuit elke interieurstijl. Van klassiek modern tot boho en van industrieel tot minimalistisch. Kortom, elke stijl kan het uitgangspunt zijn voor jouw eclectische interieur.

Je kunt er ook voor kiezen om bewust verschillende ontwerpperiodes te combineren. Denk maar eens aan de mix van de Art Deco stijl uit de jaren ’20 en ’30 met de retrostijl uit de jaren ’70. Of Midcentury modern met Scandinavisch minimalisme. Verrijk het geheel eventueel met wat oosterse, Afrikaanse, ethno of Bauhaus-geïnspireerde elementen. Bijna alles kan en mag!

Inspiratie voor een eclectisch interieur

Kijktip! In het interieur van Theo-Bert Pot kun je de kunst van het eclectisch stylen afkijken!

Hoe style je een eclectisch interieur?

Onze interieurexperts vertellen je hieronder welke elementen je terug kunt vinden in een eclectisch interieur. Verderop vertellen we je meer over de kleuren en accessoires.

1. Mix oud & nieuw

Het mixen van oude en nieuwe items is een uitgangspunt dat perfect past bij de eclectische stijl. Zet bijvoorbeeld een grote nieuwe tafel neer waar je allerlei verschillende soorten vintage leren stoelen omheen zet. Of combineer een strakke moderne bank met een retro salontafeltje. Ook kan een erfstuk of antiek meubel prima naast een modern design item staan.

2. Meer dan 1 stijl

Door meubels en accessoires te kiezen die allemaal uit andere stijlen te komen en tóch bij elkaar passen, ontstaat een eclectisch interieur. Denk maar eens aan een Marokkaanse poef in combinatie met een modern vloerkleed en een landelijke vitrinekast.

3. Mix vorm en kleur

Verzamel allerlei soorten servies, combineer verschillende kleuren en vormen; dát maakt jouw eclectische interieur af. Een dosis kleur is wel onmisbaar binnen de eclectische stijl. Gek op eclectisch, kleur maar ook tijdloos design? Bekijk dan eens ons artikel over de grandmillenial stijl. Hier lees je 5 tips voor het inrichten van een granny chique interieur.

4. Een rustige basis

Dat is een voorwaarde voor het eclectische interieur. Door de basis rustig te houden, bijvoorbeeld in wit of gebroken wit, kun je met meubels en accessoires eenvoudig variëren qua stijl, kleur en materiaal. Zorg er wel voor dat ze allemaal goed bij elkaar passen, anders wordt het geheel wellicht té druk.

5. Mix patronen en prints

Binnen de eclectische stijl kan een vloerkleed met print eenvoudig gecombineerd worden met kussens met patronen. Ook een dekbedovertrek met print gecombineerd met een gedecoreerde sprei kan gewoon!

6. Verzamelingen

Verzamelde items geven het eclectische interieur persoonlijkheid. Hang bijvoorbeeld allerlei kunstwerkjes, tekeningen van kinderen, foto’s en kaarten bij elkaar in lijstjes aan de wand of presenteer je favoriete souvenirs bij elkaar in een mooie kast.

7. Kunst in een eclectisch interieur

Kunst, bijvoorbeeld in pop art stijl, is onmisbaar in een eclectisch interieur. Combineer met een gerust hart verschillende werken en stijlen.

8. Natuurlijke materialen

Verschillende materialen als fluweel, leer en hout zijn prachtig in een eclectisch interieur. Denk maar eens aan de mix van een fluwelen poef, een leren vloerkleed en een houten vloer. Of een zacht vachtje voor wat Scandi Hygge in je woonkamer.

9. Houd het opgeruimd

Zo kan het (drukke) eclectische interieur toch een zekere rust behouden. Zorg voor een opgeruimd interieur en dus voor voldoende kastruimte. Doordat je veel verschillende texturen, kleuren, stijlen en materialen combineert is het belangrijk om een eclectisch interieur netjes opgeruimd te houden.

Kleuren en accessoires in een eclectisch interieur

Binnen de eclectische stijl kan qua kleurgebruik bijna alles. En accessoires spelen een grote rol. Een erfstuk, een souvenir van een verre reis, een verzameling vazen of fotolijstjes uit een tweedehands winkel; samen geven ze jouw interieur persoonlijkheid en creativiteit. Samengevat, het toepassen van items met een verhaal (erfstukken, schilderijen, souvenirs etc.) dragen een steentje bij aan de persoonlijke sfeer.

Tip! Ga niet zomaar allerlei spullen bij elkaar zetten. De kunst van de eclectische stijl zit in het stijlvol combineren van allerlei oude, nieuwe en verzamelde items én het mixen van elementen uit verschillende interieurstijlen. Een interieur in eclectische stijl is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen! Verderop in het artikel lees je nog 7 praktische tips voor het combineren van alle items.

Eclectisch wonen: voor wie niet kan kiezen

Het leuke aan de eclectische woonstijl is dat je geen keuze hoeft te maken tussen alle woonstijlen. Vind je een Scandinavische stoel mooi? Zet hem met een gerust hart naast een klassieke salontafel. En die minimalistische bank staat fantastisch naast een landelijke buffetkast. De eclectische stijl wordt ook wel een artistieke stijl genoemd, omdat je binnen een eclectisch interieur zoveel verschillende creatieve invloeden kunt vinden.

7x gouden tips om te beginnen met eclectisch wonen

Omdat natuurlijk (bijna) alles mag in een eclectisch interieur, kan het dus al snel als een rommeltje gaan ogen. Daarom geven onze interieurexperts je nog 7 praktische stylingtips zodat je het geheel stijlvol houdt:

  1. Het kan verstandig zijn om binnen een eclectisch interieur voor een focuspunt te kiezen. Dat betekent dat je binnen een druk eclectisch interieur waarin verschillende stijlen naar voren komen, zorgt voor een bepaald middelpunt. Iets dat opvalt als je binnenkomt.
  2. Creëer een bepaalde samenhang. In een eclectisch interieur mag (bijna) alles, maar het is wel slim om te kiezen voor samenhang. Kies voor een element waarmee je eenheid kunt creëren, bijvoorbeeld een tint die op meerdere plekken terugkomt.
  3. Beperk je tot vier kleuren om te voorkomen dat het geheel te druk wordt.
  4. Kies voor een rustige basis en enkele statement items. Zo behoud je rust én zorg je dat de aandacht naar bepaalde punten toe wordt getrokken.
  5. Het kan ook slim zijn om een plattegrond te maken vooraf, zodat je kunt aangeven welke kleuren, texturen en patronen je waar gaat gebruiken. Zo kom je er vooraf achter of alles wat jij wil ook echt kan in je eclectische interieur!
  6. Denk niet alleen aan het decoratieve aspect, maar wees je ook bewust van de functie. Door in elk geval de functionele items in de ruimte te halen, kun je daarna nadenken over decoratieve items.
  7. Zorg voor balans! Ook het kiezen voor symmetrie kan hierbij helpen. Ook al kies je stukken uit allerlei stijlperiodes, in verschillende kleuren of met verschillende structuren, op deze manier zorg je toch voor balans en eenheid.

Aan de slag met het inrichten van je eclectisch interieur

Het eclectische interieur is onverwachts. Het is verre van saai en verrast telkens weer. Originele details, bijzondere meubels en speelse accessoires worden gecombineerd en overal waar je kijkt is iets nieuws te zien. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een opvallend plafond of een nadrukkelijk aanwezige vloer. Laat je creativiteit de vrije loop gaan en geef jouw interieur een persoonlijke touch.

Vul je eclectische interieur aan met nieuwe, mooie items: