mid century modern look

Als er één serie is die je zou moeten kijken om met eigen ogen te zien wat de Mid century modern stijl nu eigenlijk is, is het de serie Mad Men. Het decor, maar ook de kleding en details passen perfect in het Mid-Century Modern plaatje. Iconische ontwerpers als Arne Jacobsen en Charles en Ray Eames maakten de dienst uit in het midden van de 20e eeuw. Ze introduceerden een nieuw soort interieur vol minimalistische silhouetten, zuivere lijnen en natuurlijke vormen. Deze moderne klassiekers van lang geleden zijn tot op de dag van vandaag populair. Deze zogenoemde Mid-Century Modern stijl is stijlvol, luxe en hipper dan ooit. Ontdek hier hoe je jouw huis een Mid-Century look geeft!

Mid century modern, wat is het precies?

De Mid century stijl draait om iconische meubels. De naam zegt het al; deze trend ontstond ergens tussen 1935 en 1965. Enkele statement items van grote designers stelen de show. Denk maar eens aan een mooie Eames chair of Neutra stoel in de zithoek. Het belangrijkste bij Mid century design, is dat de lijnen in het interieur zuiver zijn. Dat wil zeggen, puur en helder. De vormgeving van de vintage design items zijn minimalistisch en natuurlijk.

Denk maar eens aan de tafels, kastjes en banken op hoge schuine poten. Vaak wordt hout gebruikt voor Mid century meubels. Het laatste kenmerk van de ontwerpen, is dat deze een perfecte combinatie vormen tussen comfortabel en functioneel, ambacht en originaliteit. Mid century staat dus bekend om Vintage Design, maar dit wordt gecombineerd met moderne accenten. Hierbij kun je dus denken aan een mix van klassiekers en vintage design met de catwalkkleuren van nu en moderne elementen.

Een stukje geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Mid century stijl op. Scandinavisch en Deens design vol natuurlijke organische vormen en eenvoudige details hadden een enorme invloed op deze nieuwe trend. Constructies van meubels werden zichtbaar gemaakt, hout begon een hoofdrol te spelen als materiaal – en gecombineerd met een vleugje elegante kleur en gouden details ontstond de Mid century look. Mid century als interieurstijl is nog steeds tijdloos te noemen, een tijdloze trend dus!

Materialen, licht en kleuren in een Mid Century Modern interieur

 • Materialen

Hout is het belangrijkste gebruikte materiaal binnen deze woonstijl. Wat betreft stoffen zien we veel luxe stoffen als fluweel. Ook bijzondere texturen spelen een belangrijke rol. Daarnaast zijn kunststof (kuipstoeltjes), riet (stoelen en andere meubels) en glas populair binnen deze interieurstijl. Bij dat laatste kun je denken aan glazen bijzettafels, maar ook aan mooi glaswerk in bijzondere kleuren als oranje en groen.

 • Kleuren

Het kleurenpalet is rustig. Houtskleur en donkerbruin zien we veel, maar ook in combinatie met contrasterende kleuren. Het hout zorgt voor donkere warme kleur, waar vaak veel lichte luchtige kleuren aan toegevoegd worden. Mosgroen, okergeel, mosterd, zacht geel, hemelsblauw, oranje & terracotta zijn kleuren die we vaak zien in luxe Mid century interieurs. Gecombineerd met een vleugje goud, koper of messing.

 • Licht

Veel natuurlijk licht, maar ook veel mooie vintage lampjes. Grote bolvormige hanglampen, kleine bijzondere schemerlampjes en vloerlampen met gouden frame en zwarte kap.

Inspiratie voor de Mid Century Modern look:

5x stylingtips voor een Mid century interieur

Een Mid century interieur heb je niet zomaar voor elkaar. Een paar vintage design meubels zijn eigenlijk het belangrijkste binnen deze woonstijl. Hieronder hebben we een paar tips voor je verzameld om een mooie basis te leggen voor een Mid century design interieur.

 1. Weinig decoratie

  Accessoires en decoratie kunnen een modern huis aankleden, maar binnen deze woonstijl is het belangrijk om juist niet te veel tierelantijnen door het huis te verspreiden.

 2. Functionaliteit

  In lijn met het vorige punt; functionaliteit staat voorop, samen met een tijdloze look en een natuurlijke uitstraling. Kamerschermen en wandkleden mogen zo ook niet ontbreken in deze stijl. Denk bijvoorbeeld aan een wandkleed boven het bed en een roomdivider in de woonkamer op de ruimte functioneel op te delen.

 3. Donkere houtskleuren

  Het beste gecombineerd met een lichte basis. Style ook hout op de muur voor een tijdloze uitstraling.

 4. Een vleugje goud

  Voeg goud, koper of brons toe.

 5. Organische vormen

  Ga voor organische, natuurlijke vormen, aangevuld met geometrische vormen.

Shop alles voor de Mid Century Modern look op Westwing:

Hoe combineer je deze look met je huidige interieurstijl?

Een mix tussen klassieke elementen en vintage design én items die helemaal van deze tijd zijn. Dat zorgt voor een bijzonder contrast. De Mid century look kan dan ook vrij eenvoudig gecombineerd worden met elementen uit andere woonstijlen. De combinatie van de Scandinavische stijl, waar vanuit de look is ontstaan en ook de Bauhaus stijl ligt voor de hand. Net als de mix met modern klassieke elementen. Ook een mix met moderne, minimalistische, puristische en Japanse invloeden is voor te stellen. De 70’s en retro stijl ligt ook vrij dicht bij de Mid century design stijl.

Kun je niet wachten om een vleugje Mid Century Modern door je huis te laten waaien? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70%! – voor een tijdloos interieur.