Gratis retourneren
Recht op retourneren tot 31.1.’23
Scandinavisch interieur met bureau pampasgras en rotan stoel

Wanneer we het hebben over een Scandinavisch interieur, dan horen hier lichte kleuren en natuurlijke materialen bij. Tijdloze, elegante en moderne items zijn kenmerkend voor een Scandinavisch design. Niet voor niets zien we steeds meer Scandi producten. Hoe zorg je voor een mooie combinatie hiervan in huis? Je hoeft niet alles aan te passen. Vaak is het voldoende om te investeren in een paar praktische meubels en accessoires want in een Scandinavisch interieur geldt: less is more.

Eenvoudig, less is more, strakke lijnen, lichte kleuren en natuurlijke materialen, daar draait het om bij een Scandinavisch interieur. Onze interieurspecialisten geven fijne tips en vertellen je hoe je Scandinavisch design in een paar eenvoudige stappen in huis haalt.

Wat is Scandinavisch design?

Scandinavisch design is ontstaan in de jaren 50 in de Scandinavische landen: Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Het is een stijlstroming die zich kenmerkt door eenvoud, minimalisme, functionaliteit, rust en design. Functionele meubels worden dan ook aangevuld met sfeervolle decoratie. De Zweden vinden elke keer weer de middenweg tussen functionaliteit en gezelligheid.

Het motto is keep it simple. De interieurtrend purisme in huis sluit hier naadloos op aan. De Scandinaviërs laten niets aan het toeval over als het gaat om de inrichting. Wanneer we het hebben over Scandinavisch wonen dan gaat het om eenvoudige, strakke en simpele meubels. Vorm en functie komen samen, de meubels zijn comfortabel en van goede kwaliteit. Meubels hebben vaak dunne, strakke poten wat zorgt voor een open en ruimtelijk effect in de ruimte.

Scandinavisch interieur: liefde voor de natuur

In de Scandinavische landen zijn veel bossen te vinden en aan hout dus geen gebrek. De liefde van de natuur is dan ook een belangrijk aspect voor de Scandinaviërs en dit is dan ook terug te zien in het Scandinavisch interieur. Met natuurlijke materialen zoals hout wordt er warmte en gezelligheid aan het interieur gegeven. Denk hierbij aan lichte eikenhouten of witte vloeren, houten meubels en zachte plaids, vloerkleden en kussens. In de Scandinavische woonstijl wordt er vaak gekozen voor een lichte houtsoort. Het hout wat veelal wordt gebruikt is:

 • Sparren
 • Dennen
 • Berken
 • Eiken
 • Essen

Andere natuurlijke materialen zoals leer, wol, linnen en katoen worden ook veel gebruikt in het Scandinavisch interieur. Deze materialen en stoffen zie je vooral terug in de decoratie en accessoires. Komen deze natuurlijke materialen je bekend voor? Dat klopt, in een landelijk interieur worden ze namelijk ook veel gebruikt.

Scandinavische producten worden met zorg geselecteerd. Er wordt gekozen voor een hoge kwaliteit, zowel van het materiaal zelf als tijdens het proces. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen zoals bijvoorbeeld papier en katoen. Veel Scandinavische merken hechten dan ook veel waarde aan de grondstofkeuze en de natuur en dat is terug te zien in de producten. De meubels zijn duurzaam en stevig en hebben een tijdloos en modern design wat jaren mee gaat.

Scandinavisch interieur: kleurenpalet

Het basiskleurenpallet bestaat voornamelijk uit wit, beige, pasteltinten en lichtgrijs. De lichte, neutrale kleuren zijn kenmerkend voor een Scandinavisch interieur. Dit komt omdat de zonuren in Scandinavië beperkt zijn. Hierdoor vindt men het prettig om het huis met frisse, lichte kleuren in te richten. Vaak kiest men wit als basiskleur. Denk hierbij aan witte muren en witte vloeren. Als je gaat voor een Scandinavisch interieur, kies dan licht doorzichtige gordijnen. Door het beperkt aantal zonuren doen de Scandinaviërs er alles aan om zo veel mogelijk daglicht te ontvangen. Boots dit na voor een echt Scandinavisch effect!

Een Scandinavisch interieur is down to earth en minimalistisch. Het heeft daarom veel weg van een klassieke woonstijl. Accessoires worden bewust gekozen en hebben dan ook een specifieke functie. Het Scandinavische design heeft geen franjes, versieringen of andere decoratie nodig om er mooi uit te zien.

Welke elementen mogen absoluut niet ontbreken in een Scandinavisch interieur?

 1. Natuurlijke materialen staan centraal in het Scandinavische design. Het gaat hierbij niet alleen om hout en rotan, maar ook om verse planten en veel groen zoals in een botanisch interieur.
 2. Een grijze, strakke bank met zachte bekleding en dunne houten pootjes is een musthave voor een Scandinavisch interieur.
 3. Dat Scandinaviërs van design houden is inmiddels bekend. Dus waarom niet investeren in een of twee stukken van fijne ontwerpers? Denk er natuurlijk goed over na maar je hebt een item waar je de komende jaren veel plezier van zal hebben.

Scandinavisch design – allesbehalve saai

Sommigen mensen zullen misschien denken dat een Scandinavisch design met zijn eenvoud en minimalisme nogal saai overkomt. Het tegendeel is waar! Door de diversiteit aan meubels en materialen is er meer mogelijk dan je denkt. Het bijzondere van Scandinavisch design zijn de tijdloze en elegante ontwerpen. Samen met verschillende patronen en kleuren zorgt dit voor een warm en sfeervol geheel. Qua ontwerp lijkt het veel op het Japans en Deens design. Ook de Bauhaus stijl komt wat betreft de minimalistische vormen erg overeen. Hierin spelen rust, functionaliteit en balans ook een belangrijke rol.

In 5 stappen naar een Scandi interieur

 1. Een lichte basis

  Ga voor een lichte basis zoals wit, crème of beige. Juist met een lichte basis vallen de kleuraccenten extra op.
 2. Lichtplan

  We hebben net gezien dat licht heel belangrijk is voor de Scandinaviërs. Maak daarom een goed lichtplan om te voorkomen dat het binnen te donker wordt. Gebruik hierbij vooral hanglampen, gloeilampen, wandlampen, spots en kaarsen. Hier zijn de Scandinaviërs dol op.
 3. Moderne meubels

  Ga voor moderne meubels met strakke vormen. Er mogen ook rondingen in het design zitten. Ga het liefst voor exemplaren met houten leuningen voor een warm effect. Zorg voor een comfortabele, simpele bank in een neutrale kleur.
 4. Geometrische vormen

  Hoewel een Scandinavisch interieur erg minimalistisch is komen er grafische prints in voor. Denk hierbij aan een subtiele ruit of dessin op kussens, plaids, vazen, behang of wand- en vloerkleden. Dit zijn grafische, geometrische patronen zoals driehoeken, diamanten, lijnen en zigzagpatronen. Voor een rustig geheel zorg je ervoor dat het lijnenspel rustig blijft.
 5. Keep it clean

  Houd het netjes en opgeruimd. Berg kleine spullen op in mooie manden en zorg voor zo min mogelijk spullen in huis. Wees niet bang om de muren kaal te houden, dit past namelijk perfect in een Scandinavisch interieur. Wil je toch iets aan de muur hangen? Ga dan voor een strakke lijst met abstracte poster voor een simpel en rustig geheel. Tip: houd ook rekening met de hoogte. In een Scandinavisch interieur vind je vaak geen grote, hoge kasten, maar juist lage, lange dressoirs. Ook komen de stoelen vaak amper boven de eettafel uit. Hierdoor blijft het zicht in huis en naar buiten zo vrij mogelijk.

De finishing touch voor een scandinavisch interieur

Kortom ga voor lichte, zachte kleuren, veel hout, strakke lijnen en eenvoudige accessoires. Gebruik luxe, natuurlijke materialen voor een luxe stijl in huis. Beperk accessoires en decoratie tot een minimum. Vergeet ook niet om grote planten toe te voegen. Dit geeft de ruimte wat kleur. Om het geheel gezellig aan te kleden kies je voor zachte dekens, vloerkleden en kussens. Het liefst met een hoog aaibaar gehalte.

Let erop dat je niet te veel houtsoorten met elkaar mengt. Scandinavisch wonen geeft de voorkeur aan berken, essen of dennenhout. Een Scandinavisch interieur wordt veel gecombineerd met een industrieel design, maar er is natuurlijk veel mogelijk. Daarom is een Scandinavisch interieur perfect voor het maken van een stijlenmix in huis.

Ben je op zoek naar inspiratie voor een Scandinavische slaapkamer? Neem dan eens een kijkje in ons artikel en ontdek zes verschillende looks.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een perfect Scandinavisch interieur.