japandi woonkamer

Je zou het niet zo snel verwachten, maar als het op interieur aankomt hebben Japan en Scandinavië veel gemeen. Denk aan het gebruik van natuurlijke materialen, lichte kleuren en een minimalistische inrichting. Allen zijn typische interieurelementen die je zowel aan de Scandinavische als Japanse woonstijl kunt toeschrijven. Op zichzelf zijn beide stijlen natuurlijk al jaren populair, maar samen zijn ze pas echt een ‘winning team’. Geen wonder dus dat de interieurwereld het beste van beiden heeft gefuseerd, en het tot de hippe woonstijl Japandi heeft omgedoopt. Wat je precies kunt verwachten van deze woonstijl, en hoe je jouw eigen interieur vol rust en eenvoud kunt stijlen, lees je allemaal in dit artikel. 

Scandinavische versus Japanse woonstijl

Om het succes achter de mix van de Japanse en Scandinavische woonstijl te begrijpen, gaan we eerst dieper op beide stijlen in. 

Japanse woonstijl

De Japanse woonstijl vertaalt invloeden uit de Oosterse cultuur naar het interieur. Zo ook het van origine Chinese Feng Shui. Deze leer zorgt ervoor dat afzonderlijke elementen samen een evenwichtige en ongeremde stroom van chi tussen yin en yang vormen. Dit uit zich in de kleuren, vormen, materialen en posities van interieur items. Naast Feng Shui speelt het Zenboeddhisme ook een belangrijke rol. Hierbij ligt de focus op ‘de kunst van het weglaten’. Geen rommeltjes en overdaad dus, maar juist rust en eenvoud. 

Ook kenmerkend voor de Japanse woonstijl, is oog voor detail en ‘less is more’. Dit uitgangspunt vertaalt zich in een tijdloos interieur waarin prullaria uit den boze is. Wat je wel terugvindt, zijn noodzakelijke meubels met functionele vormgeving, natuurlijke materialen en een licht kleurenpalet. Door het zachte maar tegelijkertijd minimalistische interieur, ontstaat er een ontspannen, serene sfeer. Dit uit zich in een zen-gevoel, waardoor thuis als een oase van rust voelt–zelfs midden in een druk en hectisch leven.   

Scandinavische woonstijl

Ook binnen de Scandi look speelt de kunst van het weglaten een belangrijke rol. Een praktische inrichting waarin alles een doel dient en functionaliteit en comfort voorop staan. Verder voeren strakke lijnen, luchtige meubels, natuurlijke materialen en een licht kleurenpalet de boventoon. Samen vormt alles één rustig en harmonieus geheel. 

Wat is Japandi?

Alhoewel de Scandinavische en Japanse stijlen niet volledig hetzelfde zijn, hebben ze toch zeker een hoop gemeen. In deze stijlvolle mix wordt de coole Scandi look gecombineerd met de minimalistische Japanse esthetiek. Samen creëren ze een eenvoudige en huiselijke stijl waarin de inrichting is teruggebracht naar de essentie, maar tegelijkertijd warmte en gezelligheid uitstraalt. Verwacht dus een ruimte vol rust en openheid waarin simpele vormen een sfeervolle basis vormen. 

Dus, de Japandi stijl samengevat: 

 • Functionaliteit, statement-details en minimalistische meubels en accessoires.
 • Lichte en neutrale tinten, en een combinatie van onbehandeld hout met donkere kleurnuances. 
 • Simpele, organische vormen. Want of het nu gaat om meubels of woonaccessoires: deze woonstijl wordt gedomineerd door eenvoud in het ontwerp. 
 • Minimalistisch én warm. Spreekt de warmte van deze stijl je wel aan, maar de andere kenmerken iets minder? Misschien is een Mediterraans interieur dan meer iets voor jou.  

Japandi look: kleuren en materialen

Het kleurenpalet in Japandi is subtiel. De eenvoudige, lichte kleuren van de Scandi-stijl ontmoeten de donkere nuances van Japan. Vooral neutrale tinten als taupe, beige, zandkleur, grijs en oudroze zijn hier populair, maar ook grijs en zwart komen af ​​en toe voor in de inrichting. Voor kleuraccenten worden tinten groen, blauw en aubergine gebruikt. Verder zijn zwarte, contrasterende details onmiskenbaar voor deze stijl. 

Qua materiaalkeuze speelt kwaliteit een grote rol. Ga daarom het liefst voor hoogwaardige, natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen en/of leer. Wat betreft textiel, kun je denken aan katoen, linnen, jute en wol. Kies het liefst voor een effen kleur of een subtiele print. Drukke, opvallende patronen vind je niet snel terug in deze stijl die om rust en eenvoud draait. 

Retro Japandi: onze styling tips!

5x styling tips voor een Retro Japandi look:

 1. Zacht, zachter, zachst

  De zachtheid vertaalt zich in aaibare materialen. Denk aan velours vloerkleden, fluffy plofkussens en super zachte plaids. Een hoge aaibaarheidsfactor zorgt ervoor dat de minimalistische basis niet kil aandoet, maar je juist als een warme deken omarmt. 

 2. Organische vormen

  In het Japandi interieur vind je strakke lijnen terug in de tegels en eventueel wat meubels. Om het effect van deze strakke lijnen te verzachten en wat speelsheid in het interieur te integreren, gebruik je voor overige meubels, verlichting en woonaccessoires organische vormen. Bijvoorbeeld een ronde tafel, asymmetrische hanglampen, golvend vloerkleed, bolle vazen en imperfecte, handgemaakte kandelaren.

 3. Stilleven

  Blijf ver weg van prullaria en kies liever voor een aantal woonaccessoires waar je je eigen stilleven mee kan creëren. Denk aan een aantal zorgvuldig gecureerde vazen, kandelaren en/of schalen. Bonuspunten als deze items ook nog eens persoonlijk zijn.

 4. Monochrome look

  Gek op een monochrome look? Deze past ook goed binnen de Japanse/Scandi woonstijl. Kies in dit geval voor een warme, neutrale kleur die je terug laat komen in verschillende materialen. Denk aan een lichtbeige houten meubel, rieten mand, leren poef, bamboe bijzettafel en linnen sprei. Door te werken met verschillende materialen, zorg je ervoor dat al het beige niet saai of eenduidig wordt, maar juist zorgt voor een interessante en speelse look.

 5. Ruimtelijk

  Of het nu een indrukwekkend statement stuk is of een eenvoudige vaas, met de Japandi look moet elk decoratie- of meubelstuk voldoende ruimte krijgen. Voor je decoraties kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lage sidetable waar je met een paar items een stilleven kunt creëren. Wat betreft meubels kun je kiezen voor modellen met slanke poten. Dit geeft een luchtig effect wat goed past binnen de ruimtelijkheid van deze populaire woonstijl.

Past het woonconcept van rust, warmte en eenvoud helemaal bij jou? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de Japandi woonstijl in jouw interieur te integreren.