houten stoel met een beige interieur en witte tafel monochroom

Dat niet alles is wat het op het eerste oog lijkt, bewijst deze woonstijl wel. De monochroom look is van origine gebaseerd op een zwart-wit kleurenpalet en al jaren geliefd in de mode- en interieurwereld. Maar waar het klassieke zwart-wit soms voor harde contrasten kan zorgen, is hier bij de geupgrade versie geen sprake meer van. Monochroom 2.0 richt zich op genuanceerde zwart-wit combinaties door zachtere kleuren aan het palet toe te voegen. Geen harde contrasten dus, maar een serene en stijlvolle uitstraling. Zelf ook aan de slag met deze woonstijl? In dit artikel lees je alles over zowel de klassieke als de 2.0 versie.

Een klassiek monochroom interieur

De onbetwist klassieke combinatie in deze woonstijl zijn de ‘niet-kleuren’ zwart en wit. Beiden zijn al tijdloos op zichzelf, maar samen zijn ze al decennialang onverslaanbaar in de wereld van mode en interieurdesign. Waarom? Omdat ze elegant én stoer zijn, maar ook klassiek en oneindig veelzijdig. Zo worden de kleuren zowel in de meest minimalistische als maximalistische interieurs gebruikt. Een kleurencombinatie die dus op vele manieren en voor zeer diverse stijlen is te interpreteren

Of het nu gaat om een ​​groot oppervlak (tapijten, behang) of als koele accenten (vazen, afbeeldingen of textiel) – de combinatie van zwart en wit geeft elke kamer een mix van koelte en elegantie zonder te overheersen. Op het gebied van de klassieke zwart-wit combinatie, zijn grafische patronen al jaren populair. Deze trend laat de heldere patronen er tegelijk strak én spannend uitzien. 

2.0: warm monochroom

De 2.0 versie is een zachtere en meer harmonieuze opvolging van de klassieke versie. Wel monochroom (lees: zwart en wit), maar met de toevoeging van zachtere tinten, nuances en kleurschakelingen die daar tussenin zitten. Geen harde contrasten dus, maar een gebalanceerd geheel die zorgt voor een luxe en stijlvolle uitstraling.

Een nieuw kleurenpalet

In het herziende kleurenpalet is het sleutelwoord ‘genuanceerd’. Om dit succesvol te interpreteren, maken harde en koele zwart-wit contrasten plaats voor nieuwe, serene tinten. Een neutraler palet waarin warme tonen voorop staan. Denk aan ecru, crème, gebroken wit en licht taupe in plaats van het klassieke spierwit. En ook zwart heeft een warmtegraad waarin verschillende tinten vallen. Zo kun je met warmere tonen geïnspireerd op het klassieke zwart-wit, toch een warm interieur creëren die verre van koel aandoet.

Rijke texturen

Ook nieuw in deze geüpgrade versie, is dat de nadruk nog meer op texturen is komen te liggen. Zo kun je de subtiele kleurnuances niet alleen zien, maar ook aanraken en voelen waardoor de ruimte zich als een warme en samenhangende basis presenteert. Want hoe goed je het monochroom kleurenpalet–of eigenlijk elk ander palet–ook integreert, wanneer er geen rekening wordt gehouden met een mix van verschillende texturen, wordt de potentie van het interieur niet benut. Het zal saai ogen en zelfs sfeerloos aanvoelen wanneer er geen mix van materialen en texturen wordt toegepast. Hoe je precies verschillende texturen in een interieur kunt integreren, vertellen we verderop in dit artikel. Wel zie je hieronder vast een opsomming van verschillende materialen met unieke texturen. Door een aantal van deze materialen met elkaar te combineren, creëer je dimensie en bovendien een interessant, visueel effect. 

Dit zijn onze favoriete materialen met rijke texturen om te ‘mix en matchen’:

 • Aaibaar: pluche, faux fur, acryl, denim, bouclé, teddy
 • Natuurlijk: hout, natuursteen, leer, linnen, sisal, jute, riet, aardewerk, porselein
 • Praktisch: karton, bamboe en gerecycled plastic

3x woonstijlen mixen met monochroom kleurgebruik

3x woonstijlen mixen met monochroom kleurgebruik:

 1. Keuken in vintage stijl

  Voor een keuken in deze woonstijl gemixt met de vintage stijl, kies je ten eerste voor een strakke basis. Effen keukenkastjes in dezelfde kleur, zorgen voor eenheid en rust. Voor het keukenblad kies je een iets andere tint die mooi samen blendt met de kleur van de kastjes. Voor een vintage effect plaats je een grote retro ijskast in een kleur die eveneens binnen het schema valt. Met accessoires als vintage theepotten, servies en een authentieke braadpan breng je sfeer en karakter in de ruimte. Ook leuk: een derde stijl toevoegen, namelijk een botanisch interieur. In dit geval kies je voor een donkere groentint die het klassieke zwart vervangt en plaats je wat planten in de keuken.

 2. Slaapkamer in hotel chique

  Typisch hotel chique is een warm, luxe en huiselijk gevoel. Verf alle muren–en het plafond–in dezelfde diepe, warme teint. De rest van het kleurschema zijn nuances afgeleid van de hoofdkleur waarmee je de kamer hebt geverfd. Verder belangrijk: bewaar symmetrie in de inrichting, kies voor een groot en comfortabel bed en maak het geheel af met ultra zacht beddengoed, sprei en sierkussens.

 3. Badkamer in Japans design

  In Japans design staan harmonie, geluk en kalmte centraal. Hierdoor ontstaat er een evenwichtig interieur waarin alle elementen rust uitstralen en met elkaar in balans zijn. Geen wonder dus dat de monochroom woonstijl hier zo goed bij past. Houd de basis van de badkamer rustig in een neutrale, lichte kleur, zoals beige, zand of taupe. Voeg vervolgens donkere accenten toe voor een spannend en contrasterend effect.

Nog 2 woonstijlen volgens de monochroom look

Omdat deze geüpgrade woonstijl nou eenmaal perfect blendt met andere interieurstijlen, hebben we hieronder nog twee combinaties uitgelicht: een combi met de Scandi boho stijl en de industriële look. 

Scandi boho stijl

De Scandi boho stijl is–zoals de naam al weggeeft–geïnspireerd op de populaire Scandinavische en bohemian woonstijlen. In combinatie met een zwart-wit of meer genuanceerd kleurenpalet komt de Scandi boho stijl goed uit de verf. Denk aan een comfortabele bank van linnen in ecru, een groot Marokkaans vloerkleed van Beni Ouarain, een fauteuil van teddy in een eveneens lichte kleur en een koffietafel van licht hout. 

Industriële look

In een industrieel interieur mag het juist allemaal wat rauwer en koeler. De klassiek zwart-wit interpretatie met wat grijze accenten komt in deze woonstijl dus goed van pas. Denk aan een betonnen vloer, witte wanden en een donkere houten eettafel met donkere stoelen van stof of leer. Voor een persoonlijke touch, hang je fotografiekunst in zwart-wit of met minimale kleuren op aan de muren.

Wil je ook rust, eenheid en een genuanceerd kleurenpalet in jouw woonruimte integreren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal op om jouw interieur sfeervol in te richten.