Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
Japans Design Mid century modern eetkamer met lichte houten meubels

Hou je van een open, minimalistisch interieur waarbij ontspanning voorop staat? Dan ben je bij een Japans design aan het goede adres. Een Japans interieur draait namelijk om rust, balans en harmonie. Door de simpele vormen en weinig prullaria kom je helemaal tot rust. Hoe haal je Japans design in huis? Of hoe zorg jij voor een sfeervol Japans interieur? Onze interieurspecialisten vertellen je er alles over.

In onze Westerse wereld zetten we onze huis vol met spullen. Leuke kringloop vondsten, erfstukken of andere spullen. Ongemerkt wordt het huis daardoor rommelig en onrustig. Laat je inspireren door de Japanse stijl. Deze kenmerkt zich door minimalisme, balans en harmonie. Rust in je huis zorgt voor rust in je hoofd.

Wat is een Japans interieur?

Wanneer we aan een Japans interieur denken, denk we vaak aan sereniteit, bescheidenheid en oog voor detail. Eenvoud en rust zijn kenmerkend voor een Japans design. Dit zien we dan ook terug in het hele interieur. Niet voor niets zijn de boeken van Marie Kondo zo bekend.

Of wat dacht je van het boek Ikigai? Less is more. Kies meubels selectief, zodat ruimtes open en groot ogen. Wanneer we kijken naar Japanse design dan zijn deze tijdloos, gemaakt van natuurlijke materialen en functioneel van vormgeving. Het Japans interieur bevat veel lichte kleuren, zoals beige, wit en grijs. Toch wordt dit ook regelmatig gecombineerd met de contrasterende kleur zwart voor een strak effect.  

Klinkt je dit bekend in de oren? Komt dit je op interieur gebied bekend voor? Dat klopt, de Japanse woonstijl heeft namelijk veel overeenkomsten met de Scandinavische stijl – zo is ook de interieurstijl Japandi ontstaan – of het Deens design. Licht kleurgebruik, veel natuurlijke materialen en de functionele meubels van het Japans design. Veel Scandinavische designermerken laten zich dan ook inspireren door Japan. 

Wat maakt het Japans design zo bijzonder?

Een Japans interieur geeft een ontspannen sfeer. Een zen-achtig gevoel wat zich uit in het gehele huis. Van ontwerp, tot meubel keuze, decoratie en accessoires. Niet voor niets kiest men steeds vaker voor een minimalistisch interieur. Minimalistische meubels mogen dan ook niet ontbreken in een Japans interieur. Ga voor meubels met strakke lijnen, neutrale kleuren en rechte vormen. Ook hiervoor geldt: less is more. Zorg voor enkele eyecatchers zodat de aandacht wordt gefocust op een bepaald object in de ruimte. Dit minimalistische interieur zorgt voor rust in het dagelijkse leven.

Japans design zorgt voor harmonie, geluk en kalmte. Dit komt overeen met de Japanse levensstijl, waarbij ouderdom gekoesterd wordt. Dit zien we terug in de materiaalkeuze. Een Japans interieur bevat meubels die gemaakt zijn van materialen die mooier worden met de jaren. Voorbeelden hiervan zijn koper en hout. Deze elementen sluiten ook perfect aan bij een klassiek interieur waarin veel tijdloze en elegante items te vinden zijn.

Japans design: evenwicht en harmonie

Hoe zorg je voor een perfecte balans van evenwicht in je interieur? Dit doe je door meubels op een bepaalde manier te plaatsen. Lege ruimtes zijn in een Japans interieur net zo belangrijk als de meubels en decoratie die erin staan. Zorg daarom voor voldoende open ruimtes. Ben je bewust van de ruimte die je hebt. Creëer open ruimtes door bijvoorbeeld een muur te verwijderen indien mogelijk. Als dit niet kan, kies dan voor scheidingswanden of kamerschermen.

Het liefst van transparante materialen zoals bamboe of transparant rijstpapier in combinatie met hout. Bij Japans design gaat het niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Je vindt hier alleen het noodzakelijke en alles is van hoge kwaliteit zodat het een leven lang meegaat. Daarnaast speelt de natuur een belangrijke rol in het Japans interieur. Zorg daarom ook voor voldoende bloemen en planten ter decoratie. De bonsai boom is hier een perfect voorbeeld van.  

Materiaalkeuze: rijstpapier en bamboe

Zowel rijstpapier als bamboe zijn materialen die veel gebruik worden in een Japans interieur. Rijstpapier zie je vaak terug in kamerschermen, lampen, waxinelichtjes of raamdecoratie.

Wanneer je gaat voor raamdecoratie in een Japans interieur, kies dan rol-, paneel of vouwgordijnen in doorzichtige materialen. Bamboe is een perfect materiaal als het gaat om raamdecoratie. Leuk om dus te kiezen voor raamdecoratie van bamboe gecombineerd met stof.

Japans design – wat mag er niet ontbreken?

1. Tatami matten

Onmisbaar voor een Japans interieur. Dit komt omdat ze in Japan meestal op de grond zitten in plaats van op een stoel. In een typisch Japans interieur wordt er dan ook gekozen voor lage tafels of een ruimte zonder meubelen. De vloer is dan bedekt met tatami matten. Dit zijn matten gemaakt van een natuurlijk materiaal, namelijk rijststro. Tatami’s beschermen je tegen de kou doordat het materiaal isolerend werkt. Daarnaast is het gemakkelijk schoon te maken, kan het eenvoudig worden vervangen en ziet het er natuurlijk uit.

2. Japanse bedden

in het Japanse interieur worden futons gebruikt als oprolbaar bed. Hierop wordt het matras en deken gelegd. De futons worden overdag opgevouwen zodat de slaapkamer gebruikt kan worden voor andere doeleinden. Tegenwoordig zijn er veel futonbed varianten te vinden. Dit zijn platformbedden die laag bij de grond staan en vaak gemaakt zijn van massief hout. Perfect voor een traditioneel Japanse slaapkamer. Dit Japans bed mag natuurlijk niet ontbreken in jouw Japans interieur.

3. Noren

Dit zijn stoffen gordijnen met Japanse motieven. De motieven die hierop staan zijn erg uiteenlopend. Van drukke, gekleurde prints tot strakke, zwart-wit kunstwerken. Als je je interieur een Japanse look wilt geven, is het mooi om Noren-gordijnen voor de ramen te hangen. Noren worden in het Japans interieur ook gebruikt in een deuropening als afscheidingsmateriaal.

4. Tansu

Tansu is de naam die gegeven wordt aan de typische Japanse ladekasten. Deze zijn gemaakt van hout en hebben gehamerd metalen beslag. Perfect als eye-catcher in huis.

5. Japanse lampen

Mogen absoluut niet ontbreken in een Japans interieur! Denk hierbij aan bolle ‘Andon lampen’. Deze zijn gemaakt van hout en rijstpapier en zijn daarom erg sfeervol.

6. Decoratie

Andere typische Japanse accessoires zijn (vloer)kussens, scheidingswanden of porselein servies. Maar ook kalligrafiewanddecoratie, bamboe of houten tafels en bonsaibomen.

Als je niet je hele interieur in Japanse stijl wilt inrichten, kan je er ook voor kiezen om slechts één ruimte in Japans design decoreren. Je kan Japans design vanwege het minimalistische ontwerp in elke interieurstijl toepassen.

Ben jij een echte wereldreiziger en houd je van invloeden over de hele wereld? Bekijk dan onze tips voor een Oosters interieur, Afrikaanse woonstijl of Cubaanse stijl. Ga voor een eclectisch interieur: combineer verschillende stijlen met elkaar en ga voor een stijlenmix.

Ook balans en harmonie brengen in je interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor perfecte Japans design objecten.