Japanse commode met twee japanse lampen

Onze interieurspecialisten nemen je in deze stijlgids mee naar de wereld van Japans design, ver weg van de overdaad aan bezittingen. In de Westerse wereld zetten we onze huizen vol met spullen. Ongemerkt wordt het huis daardoor rommelig en onrustig. Laat je inspireren door de Japanse stijl. Deze kenmerkt zich door minimalisme, balans en harmonie. Het yin-yang-principe weten de Japanners tot in de kleinste details door te voeren.

Een Japans interieur draait om rust, balans en de essentie van ons bestaan.

Westwing interieur experte Anna

Laat je inspireren door Japans design en ontdek de beste tips voor deze populaire stijl.

Japans design en de Japanse levensstijl

Om het speciale gevoel van een traditioneel Japans interieur in je eigen huis te integreren, is het niet voldoende om een Boeddha neer te zetten – vooral omdat een Boeddha helemaal niet Japans is. Zelfs een Katana-zwaard aan de muur is niet genoeg om de Japanse levensstijl in huis te halen. Als je een Japans interieur wilt creëren, moet je je eerst verdiepen in de Japanse filosofie.

Feng Shui: een huis vol harmonie en positieve energie

Wat betekent Feng Shui? Feng Shui komt oorspronkelijk uit China, maar ook in Japan wordt deze levenswijsheid van generatie op generatie doorgegeven. Feng Shui staat voor het creëren van evenwicht en harmonie in het interieur door meubels op een bepaalde manier te plaatsen en kleuren, vormen en materialen te kiezen die zijn verbonden met de natuurlijke elementen: vuur, hout, water en aarde. Alles dient om te zorgen voor een evenwichtige balans tussen yin en yang. Alleen dan voel je je comfortabel en gezond thuis. Jouw eigen huis wordt dan een plek waar je je batterij kunt opladen en rust kunt vinden. Japanse interieurs worden volgens deze wijsheid ingericht.

Zen als basis van een Japans design

Het zenboeddhisme is een andere filosofische invloed die onderdeel uitmaakt van de Japanse stijl. Bij het zenboeddhisme ligt de focus op waardevolle spullen en de bewuste afwijzing van het streven naar steeds nieuwe bezittingen. Bij Japans design gaat het niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Je vindt hier alleen het noodzakelijke en alles is van hoge kwaliteit zodat het een leven lang meegaat. Japans design is strak, eenvoudig en gemaakt van natuurlijke materialen. Dit minimalistische interieur zorgt voor rust in het dagelijkse leven.

Japans design – de musthaves

Het Japanse interieur heeft een aantal traditionele musthaves, waarmee je de oosterse flair en het Japanse vakmanschap in huis haalt.

De 6 musthaves voor een Japans interieur

  • De licht doorschijnende kamerschermen en muren van speciaal Shoji-papier zijn waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je op zoek bent naar een Japans interieur. Shoji-kamerschermen stellen de bewoners van Japanse huizen in staat om kleine kamertjes te scheiden, zonder dat het daglicht wordt geblokkeerd. Shoji muren zijn ook in het Westen populair, als roomdividers en om meer privacy te creëren. De licht doorschijnende schuifwanden die je ook vaak ziet in een Japans interieur worden vaak ‘Fusuma’ genoemd.
  • Tatami matten zijn onmisbaar voor een Japans interieur omdat het leven, anders dan in het Westen, niet op zithoogte plaatsvindt, maar op vloerniveau. Tatami’s beschermen je tegen koude doordat het natuurlijke materiaal isolerend werkt. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken, kan het eenvoudig worden vervangen en ziet het er natuurlijk uit.
  • Japanse bedden, zoals het futonbed, hebben ook hun weg naar het Westen gevonden. In het Japanse interieur worden futons gebruikt als oprolbaar bed zodat de – vaak – kleine ruimtes multifunctioneel kunnen worden gebruikt.
  • Noren zijn stoffen gordijnen met Japanse motieven. Als je je interieur een Japanse look wilt geven, is het mooi om Noren-gordijnen voor de ramen te hangen.  
  • Tansu is de naam die gegeven wordt aan de typische Japanse ladekasten. Deze zijn gemaakt van hout en hebben gehamerd metalen beslag.
  • Decoratie: andere typische Japanse accessoires zijn kussens, vooral vloerkussens, kalligrafiewanddecoratie, bamboe of houten tafels, zen-tuinen en bonsaibomen.

Als je niet je hele interieur in Japanse stijl wilt inrichten, kan je er ook voor kiezen om slechts één ruimte in Japans design aan te kleden. Bijvoorbeeld de slaap- of logeerkamer. Japans design kan vanwege het minimalistische ontwerp in elke interieurstijl worden toegepast.