Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Marmeren haard met authentieke bruine potten en bananenplant in pot

De tropische regenwouden, de magie van de wilde dieren en het eindeloze kleurenpalet van de savanne, variërend van licht zand tot roodachtig mahonie: de diversiteit van Afrika is inspirerend! In onze gids vind je ook allerlei tips om de Afrikaanse stijl op een eenvoudige manier toe te passen. De invloeden van de etno-look zijn in de wereld van kunst en mode net zo onmisbaar als in de wereld van het interieur! Geen wonder: de kleuren van de natuur en de etnische patronen geven elke woning een eigen karakter en een vleugje exotisme!

Of het nu gaat om teak of mahoniehouten meubels, bankkussens en vloerkleden met dierenprints of betoverende vazen en kannen van terracotta. Met de juiste elementen creëer je je eigen Afrikaanse luxe lodge! Onze interieurspecialisten zijn op zoek gegaan naar unieke Afrikaanse inrichtingsideeën waarmee je je huis een tikkeltje wild maakt. Laat je inspireren door Afrikaanse maskers, Afrikaanse gordijnen, intense kleuren en unieke meubels!

Dromen van Afrika: onze interieurtips

Is jouw grootste droom om op safari te gaan in een jeep door de steppe van Afrika en de big five in het wild te bewonderen? Of ben je er al eens geweest en krijg je geen genoeg van de Afrikaanse stijl? Al eeuwenlang oefent Afrika een mystieke fascinatie uit op de westerse wereld. Als je eenmaal in Afrika bent geweest, wil je nooit meer anders. Met onze interieurtips voor de perfecte Afrikaanse stijl leer je hoe je de magie van Afrika in huis haalt! Bekijk de ideeën van onze experts en profiteer van de warmte, de nabijheid van de natuur en het exotisme van het continent.

5 elementen die horen bij de Afrikaanse stijl

  1. Om de basis te leggen voor een interieur in Afrikaanse stijl, is de kleurkeuze heel belangrijk. Bruine aardetinten zijn kenmerkend voor Afrika. Maar ook het matte, warme geel van de savanne, het aardse groen van de lokale planten en het rood van de ijzerhoudende aarde horen bij de Afrikaanse interieurstijl. Wit is een mooie aanvulling op deze aardse tinten en voelt zich ook helemaal thuis in een Afrikaans huis.
  2. Net zo belangrijk als de kleurkeuze is het gebruik van de juiste materialen. Leder, dierenhuiden, steen, hout en rotan vertegenwoordigen de safarilook. Vooral ruwe, robuuste materialen zoals onbewerkt hout, dierenvellen en ruw leer horen bij de Afrikaanse stijl. Ook gevlochten rotan zie je vaak terug. Afrikaanse meubels zijn niet strak en fragiel, maar juist robuust en rauw. Juist die natuurlijke look maakt de Afrikaanse stijl zo geliefd bij veel interieurliefhebbers.
  3. Waar een modern interieur wordt gekenmerkt door minimalisme en strakke lijnen, is een Afrikaans interieur juist rijk aan ronde en organische vormen. Authenticiteit en ambacht spelen een belangrijke rol. Bij voorkeur zijn alle meubels handgemaakt waardoor ze stuk voor stuk uniek zijn. De puurheid van het materiaal mag gezien worden.
  4. Met decoratie maak je de Afrikaanse stijl compleet. Elk object vertelt een eigen verhaal. Handgemaakte decoratie past helemaal bij de Afrikaanse stijl. Denk aan Afrikaanse houten maskers die stijlvol geschilderd zijn, dierenfiguren, veerhoeden, stoffen met rijke patronen, handgemaakte vazen, teakhouten schalen en bijzondere stenen. Natuurlijk kunnen foto’s van de big five niet ontbreken en ook wilde dierenprints zien we overal in huis terug.
  5. Om de zwoele sfeer te creëren zoals je die ook in een Afrikaanse lodge ervaart, zijn lantaarns, windlichtjes en andere sfeermakers onmisbaar. Deze zet je natuurlijk in de tuin, maar ook op de vensterbank, salontafel en de eettafel.

Afrikaanse stijl: de mooiste kleuren

Warme en aardse tonen doen denken aan de Afrikaanse steppe. De juiste kleurkeuze speelt een belangrijke rol in de authentieke inrichting van een Afrikaanse woonkamer. Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit warme en natuurlijke tinten, die bijzonder goed matchen met de houten meubels en objecten.

Zachte aardetinten zoals bruin, beige, oker of groen, maar ook sterke kleuren zoals donkerrood, oranje en geel weerspiegelen de diversiteit van het Afrikaanse continent. Creëer met tonen uit deze kleurenfamilie een harmonieus totaalbeeld. Als je niet zo graag experimenteert, pak dan gewoon een beige tint als basis en kleed de rest van de ruimte aan met dierenpatronen.

Tip! Heeft je woonkamer slechts een klein aantal vierkante meters en wil je een Afrikaanse oase van rust creëren? In dat geval raden onze interieurspecialisten aan om te kiezen voor een lichtere tint muurverf. Een te donkere kleur zorgt er al snel voor dat de ruimte nog kleiner lijkt.

Afrikaanse stijl met een trendy mix van patronen

Naast Afrikaanse meubels en muurverf in aardse tinten zijn het vooral de woonaccessoires die de Afrikaanse stijl compleet maken. Ga los met dierenfoto’s, dierenprints en natuurlijke objecten. Kies voor gordijnen in Afrikaanse stijl, mix verschillende dierenprints van zebra’s, luipaarden, tijgers, tijgers en giraffen en creëer een jungle aan exotische planten om de Afrikaanse stijl te benadrukken.

Op safari in eigen huis: deze 6 Afrikaanse kamerplanten kunnen niet ontbreken

1. Koffieboom

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze Afrikaanse kamerplant de leverancier van ‘s werelds meest populaire drank – koffie. In tegenstelling tot andere Afrikaanse kamerplanten verdraagt de koffieboom geen direct zonlicht. Plaats ‘m dus aan de schaduwkant van je woonkamer. Zeer belangrijk: Houd de kluit tijdens het groeiseizoen constant vochtig en gebruik alleen regenwater of ontkalkt leidingwater! Zorg voor voldoende luchtvochtigheid. Besproei de bladeren dagelijks, zeker wanneer de kachel aan staat. Uiteindelijk zullen de bloemen zich echt tot koffiebonen ontwikkelen!

2. Rubberboom

Heb je geen groene vingers? Dan is de rubberboom een echte plant voor jou. Deze hoef je niet vaak water te geven. Zorg er wel voor dat de grond niet te droog wordt en geef ‘m slechts een scheutje water zodat ‘ie niet verdrinkt. Zo nu en dan een beetje extra voeding doet wonderen. Je kunt de rubberboom bij het raam zetten, maar zorg wel voor een paar meter afstand.

3. Groene lelie

Deze Afrikaanse kamerplant voelt zich helemaal thuis in jouw lodge. De groene lelie is niet bestand tegen te veel of te weinig water gedurende een lange periode. Toch is het een echte overlever die constant nieuwe bladeren geeft. De plant verdraagt zowel zon als schaduw, dus het is aan jou waar je ‘m neerzet. Je moet de bladeren wel zo nu en dan besproeien. Zeker in de winter wanneer de lucht droog is door de centrale verwarming.

4. Bananenplant

Om je woonkamer te vullen met de exotische flair van de Afrikaanse stijl, is de bananenplant onmisbaar. Met zijn typische bladeren geeft de bananenplant onmiddellijk een urban jungle gevoel. Vergeleken met andere Afrikaanse kamerplanten moet je de bananenplant regelmatig water geven. Hij reageert echter gevoelig op waterverzadiging. De remedie is een slimme waterdispenser in de bloempot plaatsen. Ook moet de lucht vochtig genoeg zijn, zodat de prachtige bladeren van de bananenplant zich goed kunnen ontwikkelen. Als je de plant veel liefde geeft, groeien er misschien zelfs bananen aan!

5. Zamie

Zamie is een Afrikaanse kamerplant waarvan het uiterlijk een beetje te vergelijken is met varens. Het is een van de meest robuuste planten en groeit ongelooflijk snel. Zorg ervoor dat de plant een lichte en warme plaats krijgt toegewezen. Geef de Afrikaanse plant niet te vaak en vooral niet te veel water. Een zamie heeft niet veel nodig om goed te gedijen.

6. Ficus Lyrata

Deze Afrikaanse plant is helemaal on trend. De vioolvijg (of Ficus Lyrata) is een echte blikvanger, alleen al door zijn grote, vioolvormige bladeren. Hij is ook nog eens gemakkelijk te onderhouden, dat maakt ‘m nog populairder. Zelfs als je ‘m vergeet water te geven, laat hij z’n bladeren niet hangen. De aarde moet vooral niet te vochtig zijn, dit leidt tot wortelrot. Wat de vioolvijg echter niet kan missen, is een plaats in de zon. Net als in zijn Afrikaanse thuisland.

Meubels in Afrikaanse stijl bij Westwing

Afrika is een fascinerend continent waar je minimaal een keer in je leven geweest moet zijn. Maar het is wel een eind vliegen! Wil je de Afrikaanse stijl dichter bij huis ervaren? Geef je interieur dan een safarilook met dierenprints, ruwe natuurlijke materialen en aardse tinten. Typische Afrikaanse meubels zijn gemaakt van gerecycled hout en ruw leer met hier en daar rotan elementen.

Er zjin zoveel verschillende woonstijlen waar je uit kunt kiezen. Ga je voor de Afrikaanse stijl, of toch liever een oosters interieur? Of wil je iets dichter bij huis blijven en ga je voor een Scandinavisch interieur, Deens design of de cottage stijl ? Nog geen idee welke stijl je graag wilt doorvoeren in je huis? Doe dan onze quiz om te zien welk woontype jij bent!

Kan jouw interieur wel een Afrikaans tintje gebruiken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw interieur in Afrikaanse sferen in te richten.