Meld je aan en ontvang een €30 voucher!

Muurkleuren

Geef je jouw huis een flinke opknapbeurt, ga je verhuizen of heb je gewoon zin in een nieuwe frisse kleur op de muren? Goed idee! Muurkleuren zijn namelijk niet meer weg te denken. Ze kleden je ruimte niet alleen aan, de kleur heeft ook daadwerkelijk effect op de uitstraling ervan. Samen met de experts van Flexa geven onze interieurexperts je tips voor het stylen van 14 verschillende muurkleuren en ontdek je de beste stylingtips voor elke verfkleur. 

Wat doen muurkleuren in een huis?

Muurkleuren zijn erg bijzonder: ze geven jouw kamer namelijk een persoonlijkheid. Ze doorbreken de stilte of zorgen juist voor wat meer rust. De verschillende kleuren hebben ook verschillende eigenschappen, maar soms is het ook maar net hoe je ze stylet. Want met één kleur kun je al alle kanten op gaan.

Zo kan een kleur jouw kamer een rustgevende uitstraling geven. Neem bijvoorbeeld, een bruine, turquoise, taupe, beige of lichtblauwe muur. Deze kleuren geven jouw ruimte een erg ontspannen sfeer. Eentje waarbij het fijn is om na een lange dag thuis te komen. Daarnaast kunnen kleuren ook een warme en verbindende factor zijn in een ruimte. Hierbij maken ze van de kamer één geheel en creëren ze huiselijkheid. Een gevoel dat niet in woorden is te beschrijven!

Maar ook wanneer je af wilt van een standaard interieur kunnen muurkleuren juist heel magisch zijn. Neem bijvoorbeeld paars, deze kleur straalt een bepaalde energie uit. Eentje met heel veel kracht die je iedere keer weer verrast. 

Waarom kies je überhaupt voor kleur?

Muurkleuren zijn vaak niet alleen erg vrolijk, ze stralen ook sfeer uit. Je laat zien dat er wordt geleefd in een huis en je heet je gasten meteen welkom. Met kleur laat je een beetje je eigen persoonlijkheid spreken. Wanneer je voor neutrale en aardse kleuren gaat zoals wit, terracotta, beige of lichtgrijs, dan straal je puurheid, moderniteit en rust uit. Terwijl bij veel kleuren die een donkere uitstraling hele andere persoonlijke kenmerken een rol spelen. Daarom is het ook juist leuk om daarmee te spelen en kleuren met elkaar te combineren!

En niet te vergeten kan kleur ook veel doen met je ruimte zelf. Zo kan het een ruimte optisch groter laten lijken. Een accent op de achtergrond zal de ruimte naar je toe trekken terwijl een muur aan de zijkant met accentkleur de ruimte er juist langer laat uitzien. 

Wil je dat jouw kamer een intiemer en romantischere sfeer krijgt? Geef dan je plafond een wat donkerdere kleur. Je kamer gaat er wat kleiner en knusser van aanvoelen!

Warme en koude kleuren: welke kies je en waarom?

De effecten en sferen die je bereikt met kleuren kunnen erg variëren. Zo maken we onderscheid in warme en koude muurkleuren. Daar begint vaak ook je keuze wanneer je op zoek bent naar verf voor op je muur: ga ik voor warme of juist koude tinten? Wij leggen je graag uit welke je het beste kunt kiezen en wat het effect is van die kleurencategorie.

Om te beginnen met warme kleuren. Denk hierbij aan: rood, oranje en geel plus alle tinten die ontstaan door deze kleuren te mengen. Door deze kleuren in je interieur te gebruiken, creëer je een gezellige, warme en vooral fijne sfeer in een ruimte. Een woonkamer met warme kleuren straalt direct dat warme, knusse en levendige gevoel uit. 

En dan gaan we over naar de koude muurkleuren. De naam van deze kleuren wil overigens niet zeggen dat ze niet huiselijk of warm te maken zijn, maar ook dat leggen we je graag uit. Koude kleuren zijn paars, blauwpaars, grijs, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen. Kies je voor koele kleuren, dan kun je ze wat warmer maken door ze te mengen met een klein beetje rood, oranje of geel. Koelere tinten zorgen voor een gevoel van rust, sereniteit en balans. Ze zijn gevoelsmatig koeler en zorgen voor ontspanning, rust en vrede. Daarmee zijn ze dus perfect voor bijvoorbeeld de slaap- of badkamer. Ze vormen namelijk een sterk contrast met de warme kleuren!

Muurkleuren uitkiezen: waar moet ik op letten?

In jouw zoektocht naar de perfecte muurkleur(en) ben je waarschijnlijk veel opties tegen elkaar aan het afwegen. En dat is goed! Want een muur vol kleur geeft ineens een heel ander effect. Houd daarnaast tijdens jouw zoektocht rekening met een aantal dingen. Om te beginnen is het slim om de overige kleuren in jouw interieur in gedachten te houden. Want hoe mooi, licht of krachtig een kleur ook lijkt op een kleurenkaart, het ziet er ineens heel anders uit als die naast een andere kleur komt te staan. Dat kan nogal een andere uitstraling geven! 

En wat dacht je van lichtinval? Licht maakt de kleur. Kies daarom altijd een kleur uit op de plek waar de kleur moet komen. Dit kun je heel handig doen door testers mee te nemen en tegen de gewenste muur aan te houden. Zo zie je namelijk precies wat een kleur doet met het verschillende licht gedurende de dag. Kijk ook eens waar je ramen zich bevinden en wat voor licht er valt op de muur die je wilt verven.

Op zoek naar muurverfinspiratie? Gebruik de Flexa kleurenkaart!

Ga je binnenkort je muur verven en wil je inspiratie? Dan heb je geluk! Met de Flexa-kleurenkaart kom je er snel en makkelijk achter wat voor kleurtje er binnenkort op jouw muur zit. Met deze kaart ontdek je duizenden verschillende tinten en varianten. Zo zit er voor ieder interieur en iedere kamer gegarandeerd iets tussen! En het handige? Al die kleurtjes zijn Flexakleuren: je weet dus precies waar je ze kunt vinden. Scheelt weer zoeken, afwegen en gesjouw langs de bouwmarkten!

Weet jij al precies wat voor kleur(en) je wilt, maar heb je nog inspiratie nodig voor het stylen van muurkleuren, meubels en woondecoratie? We hebben artikelen geschreven over de verschillende Flexa kleuren om je op weg te helpen: van gouden muurverf tot het stylen van een roze muur. Ook lees je tips van de kleurenexperts van Flexa voor het aanbrengen van de muurkleur. 

En, heb je al een kleur voor op de muur uitgezocht? Nu nog de rest van het interieur! Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale om het interieur van je moodboard te realiseren.

banner westwing studio interieuradvies boeken